• ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: ~inwestor [89.231.96.*]
    ja w to nie wierzę. CRM rozpędza się zgodnie z planem, bo skąd pieniądze na emisję jak nie z GPW od "leszczy" tylko ile są w stanie w ten sposób zebrać. jezeli total będzie zdesperowany czego nie wykluczam, może pojawić się dyskonto do nominału, żeby była "super okazja". takich w spółkach TOTALA było już wiele i jak się to kończy wiadomo. kiedy pójda do głowy po rozum i zaproponują jedyne sensowne rozwiązanie?
  • Re: ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: ~zibivip [31.172.188.*]
    Chyba pomylono CRM z ORP hehe
  • Re: ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: pandora [87.205.172.*]
    Dnia 2015-04-08 o godz. 18:33 ~zibivip napisał(a):
    > Chyba pomylono CRM z ORP hehe

jak patrze na to co się dzieje na cormay to robi mi się słabo, dlaczego to spada, nie ma żadnych złych informacji a leci w dół bez oporu, co się dzieje?

jutro zbierają oferty na budowę fabryki, ciekawe czy ktoś się zgłosi

pytanie czy jak chłopaki przejmą władzę w orphee to też będzie tak bez uzasadnienia spadać

zibivip z ciut starszych inwestorów tylko Ty zostałeś? taka cisza na forum, że mam wrażenie że coś istotnego przespałam i już nikogo nie ma, nawet 123 nie pisze

już nie ma zależności pomiędzy kursem orphee i cormay, może i dobrze, ale co nas czeka jak cormay padnie? nie umiem tego przewidzieć i cały czas się zastanawiam co robić, jeżeli orphee zacznie spadać do 1,25 to zaczynam kupować, pytanie tylko czy spadnie, bo ten opór co był przenosi sie na coraz niższe poziomy

przydałoby się jakieś dobre info
  • Re: ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: ~Gorzelnik [31.61.138.*]
    Pandora powiedz mi skąd ty takie wiadomości otrzymujesz np., że jutro zbierają zamówienia na budowę fabryki ??
  • Re: ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: ~123 [89.228.149.*]
    Pandora,
    był okres świąteczny należał się szacunek dla obrządku Wielkanocnego i innych uczestników forum. Niestety kilkoro chien nie omieszkało gryzmolić na forum brednie...nie reagowałem na zaczepki.
    Skup akcji własnych nie obciązył spółki finansowo biorąc pod uwage wartość aktywów, które w późniejszym czasie z dyskontem będą zbyte i pieniądze wrócą do dalszego zagospodarowania.
    Klika faktów. Od 2012 roku wiadome było o przeniesieniu części produkcyjnej do Orphee o czym świadczą wcześniejsze komunikaty obydwu spółek CRM i ORP. Dlaczego nie przeprowadzono operacji wcześniej a czekano do lipca, sierpnia 2014 roku nie mogę zrozumieć, czy działały osoby trzecie ( Total ) blokujące reorganizację czy gra Tuory tego pewnie się nie dowiemy, bynajmniej w tej fazie konfliktu. Kolejną sprawą jest sprzedaż nieruchomości gruntowej...jak dobrze pamiętam to w tej kwestii dopełniono wszelkie formalności prawne a wiec sporządzono operat szacunkowy i za cenę rynkowa Tuora zbył do Orphee krytykowaną transakcję... z punktu prawnego jest to legal...czy inne wartości materialne w Orphee był sfingowane tak jak w CRM nie wiadomo ale skoro w Radzie Dyrektorów jest obca osobowość myślę, że kontroluje poczynania T&T.
    W tym układzie personalnym i udziałowym współpraca jest niemożliwa z oczywistych powodów o których wszystkim wiadome Co dalej Wymiana zarządzających w Orphee nastąpi tylko kiedy i jakie będą tego następstwa czy opisywane obawy sprawdzą się..coraz więcej pytań
    15 maja wyniki za 1 kwartał jeżeli rzeczywiście będą dobre (przypominam że TT chwalił się na walnym Cormaya iż w lutym ORP miało 30% wzrost przychodów r/r) to się nie martwię o spółkę i cenę akcji.W tej chwili papier jest powoli zbierany i podaż stopniowo maleje.I należy się odbicie w najbliższym czasie.
    Dnia 2015-04-08 o godz. 19:52 ~zibivip napisał(a):
    > 15 maja wyniki za 1 kwartał jeżeli rzeczywiście będą dobre (przypominam że TT chwalił się na walnym Cormaya iż w lutym ORP miało 30% wzrost przychodów r/r) to się nie martwię o spółkę i cenę akcji.W tej chwili papier jest powoli zbierany i podaż stopniowo maleje.I należy się odbicie w najbliższym czasie.

do słów TT mam coraz mniejszy szacunek, wyniki roczne miały być na + ale trzeba być przy nadziei
    :~Gorzelnik[31.61.138.*] informacja o przetargu na budowę fabryki jest ze strony internetowej Cormay, jutro termin składania ofert

123 dobrze że jesteś bo już czułam się samotnie, wiem że masz akcje Cormay, więc masz trochę inne spojrzenie na całość, ja mam tylko orphee

nie lubię Totala, a Płocica wydaje mi się tylko nieudolnym pionkiem, ale to są tylko moje i to bardzo subiektywne odczucia, z którymi nikt nie musi się zgadzać, wiem że większość inwestorów nie lubi Tuorów i uważam że mają do tego prawo, bo sobie na taką opinię zapracowali

ale dlaczego dziś Cormay tak spada, niby to uchwalenie emisji jest pozytywną informacją, a kurs spada

patrząc realnie sam Tuora nie ma za dużego wpływu na Cormay, myślę że przypisuje mu się więcej mocy niż ma w rzeczywistości i trochę za mocno demonizuje, tak naprawdę to co on może zrobić?, jedyne to co może to sobie pogadać, nie ma wpływu na zarządzanie, na decyzje funduszy, nawet nie był w stanie zmusić Płocicę do udzielenia odpowiedzi na pytania na walnym

obawiam się, że doszliśmy do momentu, że nikt nie wierzy że Płocicy się uda, nawet on sam chyba nie wierzy bo nie przedstawia jakichkolwiek planów rozwoju spółki, taka cisza wcale nie jest dobra i dobrze nie wróży

ja obawiam się najgorszego, że nieudolność zarządzania doprowadzi cormay na skraj bankructwa i dziś już nikt nie jest temu w stanie zapobiec, nawet pieniądze z nowej emisji, bo biznes jest źle ułożony, za mało przychodów za dużo kosztów,

jeżeli Cormay upadnie to co wtedy stanie się z orphee?

jedyne co mnie jeszcze tu trzyma, to przekonanie że znajdzie się jakiś duży strategiczny inwestor, który przejmie obie spółki, tylko pytanie jak bardzo jeszcze kurs musi spaść, aby dla takiego inwestora to stało się opłacalne

• Re: ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: ~wizar [88.156.133.*]
    Ciekawe
    Nigdy nie miałem akcji CRM a to, że wypowiadam sie umiarkowanie o tej spółce to wynika z tego, iz nie jestem zwolennikiem antagonizmów, antagonizmu który był prezentowany przez wielu posiadaczy akcji tej spółki.
    Kurs Cormay jest zniżkowany z uwagi na podjętą uchwałe o emisji akcji bez określenia szczegółów, jest wiele domysłów i do czasu ostatecznej decyzji w tej kwestii zachowania inwestorów mogą być nieprzewidywalne.
    Indywidualni inwestorzy nie ą w stanie sfinansować potrzeb spółki ... bez udziału finansowych operacja nie uda się a wówczas będzie koniec spółki. Bez kaski najlepszy menedżer nie wskrzesi bankruta, to nie pierwszy i nie ostatni przykład.
    Co by sie działo gdyby nie doszło do wymiany zarzadu w CRM. Czy planowana przyszłość mgła by się ziścić? trudno określić.
    Nadal otwartą sprawą obydwu spółek jest władczość Totala z Łapińskim na czele, czy po zdobyciu aktywów z tym składem RN CRM nie nastąpi grabież czy są prawne zabezpieczenia....?
    mam nadzieje, że do grabieży na Orphee nie dojdzie, bo chłopaki z Totala nie doczekają się walnego w Orphee, takiego scenariusza zapewne nikt nie zakłada, ale mi wydaje się on bardzo realistyczny :)

nowy wykonawca fabryki się nie zgłasza, bo nikt dla bankruta budować nie będzie

bank wypowiada umowę, bo bankrutowi bez zabezpieczeń nikt pożyczki nie udziela

przychody za I kwartał są tak tragiczne, że fundusze nie biorą udziału w nowej emisji

hermes nie jest skończony więc sprzedać się go nie da, a blue box jest zapomnianym marzeniem głupców

projekty unijne wymagają zwrotu dofinansowania

i w czerwcu Cormay ogłasza upadłość, a syndyk przejmuje zarząd w spółce

a do czerwca w orphee jak walnego nie było, tak walnego nie ma
    Pandoro,
    dla CRM jak i ORP lepiej aby ten scenariusz się nie realizował
  • Re: ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: ~foka [46.76.112.*]
    Dnia 2015-04-08 o godz. 20:03 pandora napisał(a):

> patrząc realnie sam Tuora nie ma za dużego wpływu na Cormay, myślę że przypisuje mu się więcej mocy niż ma w rzeczywistości i trochę za mocno demonizuje, tak naprawdę to co on może zrobić?, jedyne to co może to sobie pogadać, nie ma wpływu na zarządzanie, na decyzje funduszy, nawet nie był w stanie zmusić Płocicę do udzielenia odpowiedzi na pytania na walnym

Pandora
    a jaki przewidujesz scenariusz w sytuacji kiedy TT nie zwołuje walnego do końca czerwca i notowania ORP zostają zawieszone ?

Dnia 2015-04-08 o godz. 20:36 ~foka napisał(a):
    > Dnia 2015-04-08 o godz. 20:03 pandora napisał(a):
    >
    > > patrząc realnie sam Tuora nie ma za dużego wpływu na Cormay, myślę że przypisuje mu się więcej mocy niż ma w rzeczywistości i trochę za mocno demonizuje, tak naprawdę to co on może zrobić?, jedyne to co może to sobie pogadać, nie ma wpływu na zarządzanie, na decyzje funduszy, nawet nie był w stanie zmusić Płocicę do udzielenia odpowiedzi na pytania na walnym
    >
    > Pandora
    > a jaki przewidujesz scenariusz w sytuacji kiedy TT nie zwołuje walnego do końca czerwca i notowania ORP zostają zawieszone ?
    >

jesteście pewni, że są zawieszone? co jest podstawą zawieszenia notowań, brak jakiej uchwały?

po za tym z umowy spółki wynika, że nie można podejmować uchwał innych niż w ogłoszeniu, jeżeli w ogłoszeniu nie będzie punktu wymiana rady dyrektorów, to głosowania nad taką uchwałą nie będzie

to zawieszenie notowań jest mało realistyczne
    W statucie spółki jest zapis iż po sprawozdaniu rocznym zwołuje się NWZA absolutorium dla Rady Dyrektorów co najmniej raz w roku
    Dnia 2015-04-08 o godz. 20:59 ~123 napisał(a):
    > W statucie spółki jest zapis iż po sprawozdaniu rocznym zwołuje się NWZA absolutorium dla Rady Dyrektorów co najmniej raz w roku

w statucie każdej spółki jest taki zapis, ale jego realizacja nie jest obarczona żadną sankcją, która miałaby jakiekolwiek istotne znaczenie, kiedyś ponad 12 lat temu zajmowałam się prowadzeniem spraw spółek handlowych, wnioskami do rejestru, likwidacjami, upadłościami, zwoływaniem walnych, rad nadzorczych, uchwałami zarządów, nie wiem jak jest teraz, ale brak uchwały zatwierdzającej bilans i absolutorium dla zarządu nawet nie był przestępstwem skarbowym, więc nie sądzę że Rada Dyrektorów się tym przejmie, a giełda notowań nie zawiesi, bo dane roczne podadzą, tylko bez uchwały, termin sprawozdania rocznego 30 czerwca, do tego czasu wiele może się zdarzyć
    Dnia 2015-04-08 o godz. 21:20 pandora napisał(a):
    > Dnia 2015-04-08 o godz. 20:59 ~123 napisał(a):
    > > W statucie spółki jest zapis iż po sprawozdaniu rocznym zwołuje się NWZA absolutorium dla Rady Dyrektorów co najmniej raz w roku
    >
    > w statucie każdej spółki jest taki zapis, ale jego realizacja nie jest obarczona żadną sankcją, która miałaby jakiekolwiek istotne znaczenie, kiedyś ponad 12 lat temu zajmowałam się prowadzeniem spraw spółek handlowych, wnioskami do rejestru, likwidacjami, upadłościami, zwoływaniem walnych, rad nadzorczych, uchwałami zarządów, nie wiem jak jest teraz, ale brak uchwały zatwierdzającej bilans i absolutorium dla zarządu nawet nie był przestępstwem skarbowym, więc nie sądzę że Rada Dyrektorów się tym przejmie, a giełda notowań nie zawiesi, bo dane roczne podadzą, tylko bez uchwały, termin sprawozdania rocznego 30 czerwca, do tego czasu wiele może się zdarzyć

http://d.iplsc.com/ebi/07/16/67982/Statut-Spolki.pdf
    Jestem optymistą i czekam aż podaż osłabnie bo popyt na akcje jest i pakuję się pod korek coś mam przeczucie że ORP da jeszcze zarobić.
  • Re: ponoć ORP po wypłacie warte tylko 1,1 zł Autor: ~jankes [5.172.247.*]
    to jest jedna z najlepszych spółek na nc - chyba każdy o tym dobrze wie!!! mam dużo akcji i nie zamierzam się ich pozbywać
    Dnia 2015-04-08 o godz. 22:09 ~jankes napisał(a):
    > to jest jedna z najlepszych spółek na nc - chyba każdy o tym dobrze wie!!! mam dużo akcji i nie zamierzam się ich pozbywać

ORPHÉE SA ZAWIADOMIENIE W TRYBIE ART. 160 USTAWY O OBROCIE INSTRUMENTAMI FINANSOWYMI.
    Raport bieżący 14/2015
    Postawa prawna: Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
    Orphée SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria ("Spółka"), działając na podstawie art. 160 ust. 4 w zw. z art. 160 ust. 1 w zw. z art. 160 ust. 2 pkt 1) ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi ("Ustawa o obrocie"), informuje iż otrzymała w dniu 7 kwietnia 2015 r. od Pana Tomasza Tuora pełniącego funkcję Przewodniczącego Rady Dyrektorów Spółki zawiadomienie o transakcji dot. akcji Spółki dokonanej przez osobę blisko związaną z Panem Tomaszem Tuora.

Treść zawiadomienia otrzymanego przez Spółkę na podstawie art. 160 ust. 1 w zw. z art. 160 ust. 2 pkt 1) Ustawy o obrocie:

"Działając na podstawie art. 160 ust. 1 w zw. z art. 160 ust. 2 pkt 1) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi, ("Ustawa o obrocie"), ja niżej podpisany Tomasz Tuora, z uwagi na fakt zajmowania przeze mnie stanowiska Przewodniczącego Rady Dyrektorów Orphée SA z siedzibą w Plan-les-Ouates pod Genewą ("Orphée SA" lub "Spółka") informuję, o zawarciu przez osobę blisko ze mną związaną w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 1) Ustawy o obrocie następujących transakcji zbycia akcji Orphée SA:

• 24 marca 2015 r. - 54 408 (słownie: pięćdziesiąt cztery tysiące czterysta osiem) akcji Orphee SA po średniej cenie 1,49 zł (słownie: jeden złoty 49/100) za jedną akcję, na rynku NewConnect - sesja zwykła;
    • 25 marca 2015 r. - 20 901 (słownie: dwadzieścia tysięcy dziewięćset jeden) akcji Orphee SA po średniej cenie 1,51 zł (słownie: jeden złoty 51/100) za akcję, na rynku NewConnect - sesja zwykła."

Więcej na: biznes.pap.pl
    kom espi zdz

Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 08.04.2015 22:42
  • ale tuora zamierza Autor: ~inwestor [89.231.106.*]
    właśnie puścił 2 batony, 24 i 25 marca. po czymś takim rynek może ustawić się trochu niżej, bliżej 1,3. w 1,1 nie wierzę
  • ale tuora zamierza Autor: ~inwestor [89.231.106.*]
    właśnie puścił 2 batony, 24 i 25 marca. po czymś takim rynek może ustawić się trochu niżej, bliżej 1,3. w 1,1 nie wierzę
  • pandora napisałem ci to wielokrotnie Autor: ~inwestor [89.231.106.*]
    CRM musi spaść, bo nikt poza TOTALem nie kupi tych akcji. więc logiczne, że będą podbitki i zasypywanie rynku, żeby mieć za co objąć akcje nowej emisji. a że desperacja duża i emisja niemała, to rynek może spaść poniżej nominału, a nowa emisja po nominale i będą mieli dużo szczęścia jak to wszystko zostanie objęte.
    ad. ORP, tuora dalej próbuje zrobić na rynku strach. Paradoksalnie dla CRM to szansa. jedyne docelowe rozwiązanie to fuzja CRM i ORP tylko, że panowie w totalu to kompletni amatorzy i jak powiedziałaś "ciepłe kluchy".

• Re: pandora napisałem ci to wielokrotnie Autor: pandora [87.205.172.*]
    Dnia 2015-04-09 o godz. 05:48 ~inwestor napisał(a):
    > CRM musi spaść, bo nikt poza TOTALem nie kupi tych akcji. więc logiczne, że będą podbitki i zasypywanie rynku, żeby mieć za co objąć akcje nowej emisji. a że desperacja duża i emisja niemała, to rynek może spaść poniżej nominału, a nowa emisja po nominale i będą mieli dużo szczęścia jak to wszystko zostanie objęte.
    > ad. ORP, tuora dalej próbuje zrobić na rynku strach. Paradoksalnie dla CRM to szansa. jedyne docelowe rozwiązanie to fuzja CRM i ORP tylko, że panowie w totalu to kompletni amatorzy i jak powiedziałaś "ciepłe kluchy".
    >

to co Total robi z kursem CRM jest dla mnie dziwne i niezrozumiałe, ale ja się na tym po prostu nie znam, może to tak jest że zawsze znajdzie się tłum ludzi wierzących że są lepsi od innych i przewidzą posunięcia spekulacyjne Łapy, wolność tracenia własnych pieniędzy jest niezbywalnym prawem

mnie przeraża nieudolność zarządzania i brak realistycznej oceny możliwości funkcjonowania spółki na rynku, czemu nie znaleźli kogoś z branży, kogoś kto rozumie jak działa taki rynek i to w perspektywie międzynarodowej,

wzieli kolesia w głębokiej depresji, który boi sie własnego cienia, a pytania od inwestorów śnią w się w sennych koszmarach, podobnie jak przyszłe tytuły prasowe z jego nazwiskiem i klapą roku

boje się, że narobią nieodwracalnych szkód

a o fuzji CRM z OPR zapomnij, aby połączyć spółki musieliby zrezygnować z działalności poprzez szwajcarię, szybciej zdejmą ORP z giełdy, fuzja prawnie i organizacyjnie jest za droga i za bardzo skomplikowana, bardziej realistyczny jest transfer aktywów z ORP do CRM niż fuzja, po za tym jak w czerwcu Total zda sobie sprawę, ze nie jest w stanie biznesowo pociągnąć Cormay, to jedyną drogą uratowania rentowności funduszu będzie dobrze sprzedać akcje, wtedy po prostu sprzedadzą komuś Orphee bez obciążania jej upadającym Cormay

• Re: pandora napisałem ci to wielokrotnie Autor: ~poe [195.116.31.*]
    Total swojego czasu zaniżał kurs po to aby Tuora nie mógł wyjść ze spółki, zaniżył kurs przed skupem

chyba nie przyszło mu do głowy że Tuora wyjdzie przy zaniżonym kursie sam go jeszcze bardziej zaniżając

te daty sprzedaży akcji były nastawione na zaniżenie wyceny Totala na koniec kwartału, chłopaki nie bronili wyceny

ciekawe jak wycena Totala będzie wyglądać na koniec drugiego kwartału, cena Cormay mocno pojedzie w dół, trzeba będzie nadrabiać ceną Orphee

największą niewiadomą są plany Tadeusza, sprzeda swoje czy zostanie???

• prawdą jest że w TOTALu mają utrudniony kontakt z rzeczywistością Autor: ~inwestor [89.231.106.*]
    ponoć próbowano delikatnie dać do zrozumienia już dobrych kilka lat temu, że Tuora robi ich w konia. wynajdują problemy gdzie ich nie ma, tam gdzie są i to wielkości słonia, nie widzą ich. Brak kompetencji się kłania.
    ad. fuzja. przy tej wielkości projekcie koszty fuzji są znikome i jest to najprostsze rozwiązanie, dające możliwość zawarcia "mińskiego rozejmu" wojujących stron.

• znamienne, że w szczycie hossy nie zarobili dla klientów grosza Autor: ~inwestor [89.231.106.*]
    coś mówi o jakości zarządzania.
  • Re: prawdą jest że w TOTALu mają utrudniony kontakt z rzeczywistością Autor: ~poe [195.116.31.*]
    dziś zamiast "mińskiego rozejmu" Donbas na Orphee
  • Re: prawdą jest że w TOTALu mają utrudniony kontakt z rzeczywistością Autor: ~Nielogo [83.9.244.*]
    Od maksimów kursu to już chyba dzisiejszy kurs zbliża sie do (-100%)
[x]
ORPHEE 0,00% 0,50 2020-06-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.