Uchwała Nr 213/2015 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 5 marca 2015 r.
w sprawie wprowadzenia do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect akcji zwykłych na okaziciela serii B oraz C spółki CERTUS CAPITAL S.A.
§ 1
Na podstawie § 5 ust. 1 w związku z § 3 ust. 1 i 2 Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu, Zarząd Giełdy postanawia wprowadzić do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect następujące akcje zwykłe na okaziciela spółki CERTUS CAPITAL S.A., o wartości nominalnej 0,10 zł (dziesięć groszy) każda: 1) 90.000 (dziewięćdziesiąt tysięcy) akcji serii B, 2) 58.000 (pięćdziesiąt osiem tysięcy) akcji serii C.
Nie sądzę, żeby to wpłyneło to na cenę, bo Ci sami co dodrukowaują, to Ci sami, co podnoszą kurs.
148.000 akcji po 10gr. to raptem niecałe 15 tyś PLN w nominale, więc w interesie tych "okazicieli" podbijać jeszcze wyżej.
Ale jak to możliwe, że KNF pozwala na takie "dobieranie", to nie rozumiem...?!? Wszak to kur....stwo w czystej postaci; "wydrukujemy i sprzedamy ulicy, bo trzeba mieć na wielkanocny wyjazd"
Ameryki nie odkryłeś. To info już dawno jest w cenie i w świadomości osób, które nie są na Certusie "od wczoraj".
Absolutnie to nie płynie na cenę gdyż akcje nie trafią do wolnego obrotu. Po prostu ktoś sobie je zabierze z osób blisko związanych ze spółką. FF pozostanie taki sam.
Zgadzam się z przedmówcą. 12 II został złożony wniosek, http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2091972 - info uazało się w czasie sesji, więc można sprawdzić zachowanie kursu. Ale jeszcze lepiej to, co stało się dwa dni później ;)
Z drugiej strony mam fajna zagadkę dla dobrych matematyków:
do dziś jest w obiegu 1.365.000 akcji, w/g ostatniego raportu ulica ma 17% tych akcji wczoraj dodrukowano 148.000 które praktycznie pozostaną w obiegu Zarządu, wiemy z raportów, że poza sprzedażą na ulice 4000 akcji przez Marcina Kozaka (niewyszczególniony w udziale głosów zarządu)
Jaka musiałaby być cena rynkowa akcji, żeby udało się upłynnić (uśrednić) cenę akcji w taki sposób, żeby nie stracić? A jaka będzie cena docelowa tych akcji, żeby na tych wczorajszych z serii B i C zarobić tyle samo co wczorajszy kurs?
Przy tak niewielkim pakiecie akcji w posiadaniu ulicy, myślę, że nie jestesmy jeszcze nawet w połowie drogi ceny docelowej o której marzyłby Zarząd spółki, (czyt. trendu wzrostowego :-)
Natomiast w okresie całego 2014 roku Spółka wypracowała 2.133,23 tys. zł przychodów ze sprzedaży, co stanowi wzrost o 59,50% w porównaniu do poziomu przychodów osiągniętych w 2013 roku, które wówczas wyniosły 1.337,42 tys. zł.
który jak wiem w ogólnym odbiorze wykazywał stratę.
RSI na dziennym musieli schłodzić, tylko mogli to zrobić bardziej umiejętnie i już dawno, a tak wykres dzienny brzydko wygląda, godzinny natomiast całkiem przyjemnie.
Dokładnie. Przez ost. 2h przemieliło się ok. 2,5k akcji. Myślę, że psychologia zrobiła swoje, a rsi od kilku dni chodził na maxach, mogli to zrobić bardziej "delikatnie", a tak to dzienny trochę szpeci ;)
Jeszcze coś przyszło mi do głowy, oczywiście jest to gdybanie - czysto teoretyczne ;) Po dzisiejszym zjeździe do 35 - rsi ma wartość taką, jak wtedy, gdy walor kosztował +/- 26 zł. od tamtej pory urósł do ponad 40-tu czyli ponad 50% tj. to max. wykupienia rsi. Gdyby historia miała się powtórzyć, to rsi byłoby ponownie wykupione... - startując, z poziomu 35zł. + ok. 50% - wychodzi piękna wartość waloru:))) Takie tam gdybanie na weekend, nie miałbym nic przeciwko, aby się zrealizowało ;) Udanego weekendu życzę i samych trafionych inwestycji.
tak samo liczyłem. Zastanawiałem się czemu nie zeszli wczoraj na 31 zł. Arkusz po stronie kupna był pusty. Wystarczyłoby kilkaset akcji. Wtedy RSI opadło by jeszcze bardziej, a tak po spadku i tak jest wysoko (granica 70%). Kurs był dzisiaj minimalnie na 33 zł. Dało to zniesienie 50% ostatniego wzrostu. 50% to tak samo jak ostatnio. W poniedziałek powinno pójść w górę (wykres godzinny), a przynajmniej powinna być korekta dzisiejszych spadków. Jeszcze parę dni temu w arkuszu był opór na 44 zł. Teraz go nie ma, tak że rzeczywiście możemy teraz posunąć się o kolejne 15 zł do przodu. Chodź ja osobiście wolałbym w końcu jakiej info i ostra jazdę