miałem nie zaglądac nawet jak bedzie po 5 zł ale n ie mpogłem sobie odpuścić mówłem coby łykac kernel, groclin itp a nie tą padlionę teraz iddzie głąbsza koprekta a wy znowy bez gotówki na zakupy oj lesczyki lesczyki dzisiaj niestyty na wszytkim szybko trzeba wskakiwać i jescze szybciej wyskakiwać a na tym paapireku góra 2 dni siedzieć i brać zysk jaki dają bo za chwilę nie ma go wcale tu trend jest jednen
jeden idiota zpbs wycenil po 1,6 drugi idiota z Ing objal po 10 i sprzedal po 2 a trzeci idiota z forum sprzedaje bo nie wie co robić.
Powinienes ten watek zadedykowac posiadaczom redanu prochnika,monnari ci ludzie zarobili na tych akcjach pieniadze ktore normalnie zdarzaja sie nagieldzie raz na 10 lat.Solar jest najslabsza znich i oberwal po ogonie za wlasne malwersacje .Ale szansa zarobku byla i to niewspolmierna do ryzyka zwlaswzcza dlatych ktorzy kupowali ponizej 2 zl i moga spokojnie sprzedac z marginesem bezpieczenstwa. Mam te akcje po 1,80 i uwazam bez wzgledu na te wycene ze kazda cena ponizej 2 zl jest atrakcyjna .I pewnie gdyby nie akcja chlopcow z Ing dokupilbym wiecej w tej chwili nie ma to jednak sensnu.
ktos wprowadzajac te akcje na gielde wycenil te akcje na 12 zl i po tyle weszly,dzis ktos inny wycenia je na 1,55 ....Wyceny analitykow podązaja za zyskami, to co 4 lata temu bylo realne dzis wydaje sie bajka .Ale zostawmy wyceny mam własną.Iw mojej opinii jedynym bardzo realnym zagrozeniem dla kursu w tym momencie jest INg ze swoimi wspanialymi pakietami ktpre rzuci w najmniej oczekiwanym dla akcjonariuszy momencie.Raport niebawem.
mamy kluczowa obnizke stop 50pkt w dól.Kolejna malina dla gieldy.Jesliw yniki sie poprawia i sypacz zamilknie akcje solaru zyskaja na wartosci.Nie umiem dostrzec innego scenariusza chyba ze z wora wyjdzie jakies grube szydlo o ktorym nikt nie wie.Bitwa trwa.
ponownie pomylilem watek wiek wklejam jeszcze raz.Konczymy prawdopodobnie juz na plusie.
1. Od dawien dawna znane - GRUTEX, należności i inne takie tam trupy w szafie. Jeśli się nie wyjaśnią to kurs powyżej 2zł można nazywać pompowaniem i balonikiem albo łagodniej sztucznym utrzymywaniem (okolice 1zł max 1.5 tak jak u analityków to realna cena), jeśli się wreszcie wyjaśnią wszystkie smrody (oczywiście pozytywnie) to wtedy 7-8zł realna wycena. 2. ING który wywalił ostatnio sporo akcji, AXA której w ogóle już nie widać na liście akcjonariuszy na koniec 2014 roku (ktoś kiedyś tu pisał ze sprzedali te akcje - 1,4mln akcji Grutexowi, ale zakładam ze to był zarcik...pytanie zatem czemu nie widnieja w akcjonaricie na stooq.pl na koniec roku i komu te akcje popchenli ). Zatem być może ci dwaj najwięksi coś wiedzą o czym my nie. Np. pkt 1 się nie wyjaśni i dlatego sprzedają :|| 3. Wchodzą na inne rynki co może być pozytywne, miejmy nadzieje dobre rynki którym kolekcje się spodobają itd. No ale przy ustaleniach GRUTEXowych to co z tego nawet jak "ta prawdziwa" kasa zostaje w Grutexie, a nie u nas w SOLAR :||. Dla swojego biznesu robią dobrą robotę, a my z tego nic nie mamy --> patrz pkt. 1
Tych kwestii nie rozwiazesz na forum,to sa skomlikowane zagadnienia ksiegowe ktore powinni wyjasniac rewidenci i to wysokich lotów,byl audytor powinien sie ustosunkowac do tego żadne gówno nie wyplynelo.Nie sadze zeby ktokolwiek ztu obecnych mial wiele do powiedzenia na temat wspoplracy grutex solar chodz jesli ktos uważa ,że ma to chetnie poslucham.Dla mnie kluczowe sa przeplywy operacyjne i stan gotowki w kasie i pod tym katem bede ocenial raport.Zobaczymy. a co do pompowania balonu na wysokosci 2 zl,mam inną opinie.
Też nie wie znam dogłębnych meandrów tej sprawy. Wiem tyle co my wszyscy tutaj forumowicze, czyli z oficjalnych informacji, raportów itd. Te oficjalnie informacje są bardzo niedobre i smrody się miesiącami ciągną. Sam fakt, że skokowo nagle marżowość została pomniejszona przez to że "drożej" z dnia na dzień SOLAR musi kupować swoje produkty i kasa zamiast zostawać u nas i pokazywać wyższą rentowność to zostaje w kieszeni "biznesmenów". itd itp. (no bo po co się dzielić z innymi...) już sobie kiedyś postanowiłem nie denerwować się, ale to wciąż wraca... W IPO pokazywali nawet że marżowość może być jeszcze wyższa a tu zonk, zrobili zgoła odmiennie. Wycackali zdrowo wszystkich. Dlatego przy obecnych parametrach z ostatniego roku i tego co po zabraniu na lewo tego co powinno być nasze, kurs 2zł to i tak jest niezła pompka. tylko dlaczego przez takich pi pi pi ja musiałem na tym stracić? Niech teraz napiszą, że przyznają się do błędów oddadzą wszystko to co nam zabrali dotychczas i że od tego momentu wracamy chociażby na warunki współpracy jak były kiedyś to wszyscy będziemy szczęśliwi i sky is the limit dla kursu. Po prostu MUSZĄ sie oczyścić. Jak nie to gnojowica
Fundy zmęczone przedłuzajaca się porażką inwestycji w solarium wyprzedają akcje, które wracają do rąk wiekszosciowych akcjonariuszy i powiązane grutex. Po zakończonej operacji zostanie ogłoszone wezwanie i solar przestanie być spółką publiczną (to pipierwotna hipoteza). Druga opcja, to włączenie grutex z powrotem do gk solar, uzasadnione posiadanym akcjami i wzajemnymi rozliczeniach. W opcji nr 1 min 3zl za akcję, w opcji nr 2 powrót na dwucyfrowkę. Można przyjąć za pewnik, że ta firma nigdy nie padnie, co docelowo ogranicza ryzyko dużej wtopy. Jak będzie, zobaczymy.
dziekuję że w koncu dyskutujecie i nie wylawcie wiadro pomyj w tym na moją osobę, to ze gpw to spekulacja to oczywiste ale spółki odziezowe to mega spekulacja taki redan smiech na sali rośnie pod rekomenadcję i to tyle że dech zapiera ale z rynkiem sie nie dyskutuje rośnie to rośnie problem w tym że jak spada to spada u nas ptrzychodzi moda na cała brranże tzn spekuła jak chwycą temat to cignia aż do bólu taka primamoda równowżyła sie kilka dni po mega odpale pytanie teraz brzmi jaka branża będzie modna może budowlanka bo kasa z uni może banki bo stopy obnizone i koniec cylku obniżek co obstawiacie ?
ps na wykresie widać że jest jakaś szansa na odbicie pytanie czy inni nie wykorzystaja tego do oddania papiera faktem jest ze długo nie ma raportu EY czy coś przegapiłem?, , gdyby wypieprzyli zarząd tej firmy i zrobili coś z przysłowiowa panią zdisią z grutexu można by to łykąc na dłużej a tak coś myslę że jakieś podciąganie pod wyniki będzie a potem strach się bać
hmmm ciekawe. Wydaje mi się, ze gdyby była opcja 1 jak piszesz to wezwanie mogliby zrobić nawet za 0,50gr. Chyba, ze bedzie silne lobby ze strony duzych finansowych i pierwotni akcjonariusze będą obawiali się linczu ;-) i zgodzą sie wyżej. Tak czy inaczej jeśli mieliby robić wezwanie to w ich interesie jest jak najtaniej... Co do opcji 2. to jest mniej wiecej w ten deseń co ja pisałem + ja jeszcze dorzuciłem zwrot tego co stracilismy przez 2 lata. ale już chcociaz gdyby to wrocilo z powrotem. Troche by się wyczyścło, marże wróciły, prawdziwa KASA wróciła to tak dwucyfrówka. No ale z pkt widzenia pierwotnych akcjonariuszy to nie jest intratne, tak mają "pewny odbiór" sztywno ustalone ceny, prawdziwą kasę zgarniają od frontu..nieoficjalnie, a na koniec jak jeszcze coś zostanie to jako wisienka na torcie. A my mamy się zadowolić tylko wisienką :(
Co z tego, że maja ambitne plany na jakieś restrukturyzacje dzięki którym podniosą może o 1pkt procentowy do góry rentownośc, jak takim zabiegiem co kiedyś uczynili zabrali 15pkt procentowych... tuż pod toplinem
btw. gdyby Grutex lub ktokolwiek inny przejął te akcje od AXA to chyba powinien być komunikat, a od 31.12.2014 mineło ponad 2 miesiące i cisza. Więc chyba bardziej prawdopodobne ze jednak sprzedawali w "swiat" po prostu na wolnym rynku.
@sterw - jakoś trzeba w tym bagnie banana sobie radzić i być w czołówce peletonu. @ gość - zarząd jest swój, więc nie licz, że się zmieni. @ malutki - cena 50gr nie wchodzi w grę, że różnych powodów, nie czas to rozpisywać. Właściciele na IPO zarobili grubo ponad 100mln zł. Wydać 30mln na skup to dla nich pryszcz. Najwięcej zyskają konsolidujac grutex i mając np. 90% wszystkich akcji. Wtedy kombinowania pod stołem traci przecież sens. Jak będzie, zobaczymy...
nie za bardzo zakumałem :) dlaczego z ich punktu widzenia konsolidowanie grutexu z grupą (powrót prawie do pierwocin) miałoby spowodować ze najwięcej zyskają? Przecież 100mln przytulili, teraz od dłuższego czasu największy fragment słoninki zabierają na lewo....a tak jak wrócą do poprzedniego stanu to już tego robić nie będą mogli, a wydadzą pieniądze (np. te rzeczone przez Ciebie 30mln) na skup. Hmmm nie rozumiem.
No chyba, że Twój tok myślenia jest taki, że wracając do pierwocin skupią akcje z rynku po tańości, zostawią trochę np. te 10% żeby też coś ogólna gawiedź miała w zębach, Jak skonsolidują (czyli wyczyszczą smroda grutexowego) to kurs akcji teoretycznie powinien poszybować, a..... w zanadrzu mają kupca na te 90% ale wiadomo że już po wyższej cenie bo po konsolidacji...(czyli jakby lepszej już firmy) kurde, wtedy nie dość że wyrwali na początku 100mln, mogliby przytulić kolejne 100mln (po odliczeniu skupu) a po drodze z 2-3letnich przychodów odcinali pod stołem 10-15% na lewo. damn it.
Chyba komuś się mój post nie spodobał? Co prawda zabolała? Panie Moderatorze wolność słowa w naszym kraju. Nie używałem wulgaryzmów. Poproszę o trochę szacunku dla wypowiadanych własnych opinii
Zatem raz jeszcze:
Możemy sobie różne scenariusze tworzyć :D:D:D jaka będzie przyszłość. Na tę chwilę grutexowe smrody przewalają się w szafie i kurs spada i spada i spada. Ciekawe kiedy kupować czy jak będzie 1,50 (jak u analityków), 1 zł czy… jasnowidz by się przydał J Tak czy inaczej krwi którą popsuli, ani kasy (dla mnie mega dużej) już mi nie oddadzą. Zapewne mają wszystko w poważaniu głębokim i nic sobie z tego nie robią, że zarówno duzi jak i mali zostali w… nikt tak długo nic im nie może zrobić, nawet KNF
sprzedac cos po 12 zl zeby potem odkupic po 2 to jest dobry biznes. Spokoj myslenie i analiza.Intuicja podpowiada mi ze spadki na tej spolce sie skonczyly .
cos o ING OFE ; Najsłabiej poradził sobie największy fundusz ING, który zakończył rok 0,9 proc. pod kreską Tak właśnie w dzisiejszym parkiecie ocenili ten fundusz. Jak tak dalej będą działać i sprzedawać spółki ze stratą 80% to nie dziwię się że puszczą przyszłych emerytów z torbami. Tacy ludzie nie powinni pracować w takich instytucjach. oni dbają tylko o własna kieszeń ciekawe czy to oni komu opylili wczoraj w pakiecie prawie 200tyś akcji po 2,16 czyżby swoim kolesiom To dowiemy się już niebawem
Główne wątpliwości w odniesieniu do spółki to kwestia wiarygodności prezentowanych danych, rewelacyjnych wyników w 2011 (przed IPO), odwołania opublikowanych prognoz wkrótce po ofercie publicznej oraz trwałego pogorszenia wyników w ostatnich 2 latach.
Pozycja "pozostałe należności" w 2011 roku wzrosły z ok. 29 mln zł na początku roku do 59 mln zł na koniec 2011. Zbiega się to również z okresem, kiedy marże handlowe i zyski netto raportowane przez SOLAR osiągnęły poziom, który po debiucie giełdowym okazał się już nie do powtórzenia.
Pamiętajmy do tego informację, że te należności zostały w marcu 2012 poręczone przez głównych akcjonariuszy firmy SOLAR. Może to dziwić w kontekście faktu, że firma „Grutex” APH Jolanta Gruszka jest wskazywana jako podmiot niepowiązany ze grupą kapitałową SOLAR.
Dodam jeszcze, że według KRS spółka z grupy SOLAR - SOLAR Dystrybucja Sp. z o.o. - do kwietnia 2011 nosiła nazwę GRUTEX Sp. z o.o. Czy to przypadkowa zbieżność nazw? Nie wiem i nie podejmuję się tego oceniać.
Mechanizm współpracy z głównym dostawcą SOLAR-a - firmą „Grutex” APH Jolanta Gruszka - budzi duże wątpliwości, zważywszy, że należności od tej formy to około 60% sumy bilansowej. Wygląda to na pierwszy rzut oka tak, jakby SOLAR zaliczkował dostawy na kilka przyszłych kwartałów w przód, co wydaje się dość dziwne.
Księgowo patrząc - jeśli rosną należności po stronie aktywów, to muszą o odpowiednią kwotę wzrosnąć również pasywa. Od strony pasywów bilans SOLAR-a jest bardzo przejrzysty - jedyna pozycja która odpowiada wielkościowo pozostałym należnościom to zyski zatrzymane.
Czyli wynikałoby z tego, że transakcje z firmą „Grutex” APH Jolanta Gruszka wpływają istotnie na raportowane przez SOLAR wyniki (przychody i zyski). Należności dzielą się mniej więcej w połowie zaliczki na dostawy i zwroty towarów. W jakiś (nieznany mi) sposób SOLAR rozpoznaje na transakcjach z GRUTEX-em przychody i zyski. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić sobie, w jaki sposób na zwrotach do dostawcy firma może kreować zyski.
Zastanawia mnie jedynie, czy zyski z tej dziwnej symbiozy SOLAR-a z firmą „Grutex” APH Jolanta Gruszka są ze strony kontrahenta raportowane jako straty. Tego się nie dowiemy, bo jest to podmiot niepubliczny i niekonsolidowany przez SOLAR. Gdyby jednak tak nie było, to mielibyśmy tu do czynienia z prawdziwym ekonomicznym perpetuum mobile.
Należności od firmy„Grutex” APH Jolanta Gruszka utrzymują się latami w bilansie i albo spółka powinna je ściągnąć, albo spisać w straty. Ta druga operacja odbiłaby się oczywiście na raportowanych zyskach. Bez rzetelnego wyjaśnienia tej kwestii przez zarząd SOLAR prezentowane dane uważam za mało wiarygodne.
Spółka opublikowała w czerwcu raport rewidenta specjalnego, który na jej zlecenie zbadał finanse spółki. Raport został zlecony w związku z pretensjami inwestorów finansowych. Według raportu dane w prospekcie odpowiadały faktycznym danym w księgowości spółki.
Zabrakło w tym raporcie najważniejszego stwierdzenia - że raportowane dane odpowiadają stanowi faktycznemu i odzwierciedlają ekonomiczną rzeczywistość firmy (zasada "true and fair view"). Audytor wskazuje na ograniczenia używanego systemu księgowego.
Biuro wycenilo jedna akcje Solaru na 1,55 zł przy kapit 30 mln akcji wartosc firmy wyniosla wedlug nich=46,5 mln zł!
Warto te kwote zapamietac 46 mln zł tyle jest wart Solar jako cala firma w tej wycenie.
Mam przed soba sprawozdanie za 3 kw 2014 i rzuce kilka prostych liczb Aktywa trwałe- 20,393 mln zl Aktywa obrotowe- 122 mln zl Gotowka w Kasie - 11 366 mln zł...........
Jezeli okroimy naleznosci ze 100 mln ktore sa nie do odzyskania do 50 mln zl Jezeli okroimy zapasy z 18 mln zl ktore sa smieciami do 9 mln zl ..... To bez gotowki w w kasie ktorej nie doliczam mamy kwotę = 59 mln zł! A spolka zostala wyceniona na 46 mln zl.Chcialbym wiedziec jak?
zobaczymy w tym tyg. Czy ktoś będzie chciał kopnąć kurs w górkę bo to i tak od leszcza nie zależy a juz na najgorszych analizach byl wystrzal także możemy się zastanawiać i spuszczać a jak ma być do góry to będzie. Może jakas dywidenda - byloby wyśmienicie
Dalej naganiasz na spadki-ile ci płacą? Cienkie te twoje teksty-nikt się nie nabierze bo tu nie ma naiwnych. Wycena akcji w tej chwili,przy tych fundamentach to około 7 zł