Witam, przypatruję się bardzo często ofercie produktów Jutrzenki Colian w lokalnych sklepach w Poznaniu. Zauważyłem, że ostatnio mało kto kupuje takie słodkie napoje typu Hellena. Zastanawiam się po co Janek uparcie brnie w tą branżę, skoro już od dawna widać, że Polacy obierają kurs na poprawę stylu odżywiania. Wielu moich znajomych już od dawna porzuciło słodkie napoje typu hellena, hoop itp. Czy nie lepiej byłoby zostać przy rynku słodyczy - bardziej skupiając się na czekoladach, bombonierach - rozszerzając ich ofertę o produkty o lepszym składzie? Pod tym względem np. takie Prince polo bije na głowę wafelki Grześki, gdyż nie ma w składzie utwardzonych tłuszczy palmowych, o których trąbi się w mediach na prawo i na lewo. A młode mamy coraz częściej przyglądają się składowi produktów.. Liczę na dyskusję w tym temacie, gdyż mam wrażenie, że w Colianie gdzieś zaczęli stawiać na liczbę produktów, a nie na ich jakość... a tymczasem badania ukazują, że Polacy coraz częściej wolą kupić mniej, ale za to lepszej jakości produkty.
w Polsce głównym kryterium jest cena a nie jakość więc Grześki będą przed P.P. , w biednym kraju zarabia się na produktach najtańszych więc Colian to wykorzystuje. Co do Helleny myślę, że firma powinna zastąpić nielubiane konserwanty (benzoesan sodu, sorbinian potasu) choćby kwasem askorbinowym (wit C) czy cytrynowym i promować zdrowe napoje a sprzedaż na pewno wzrośnie. Jeszcze raz podkreślę, że marże na najtańszych, najgorszych jakościowo i megazakonserowanych produktach są najwyższe.
Nie wiem kiedy ostatnio jadłeś prince polo, ale to w sklepach ma w składzie tłuszcze utwardzone... Colian przynajmniej nie dodaje tłuszczy roślinnych do mlecznych czekolad, jak konkurencja, pooglądaj dokładnie etykiety.
I tak nie chodzi tu o jakość produktów a o spekulacje odnośnie Hellenki. Wąs twierdzi, że roszczenia są bezzasadne a dla mnie lepszą odpowiedzią byłoby: Kupiliśmy upadłą firmę od syndyka wraz ze znakiem towarowym. Ale trzeba trochę pospekulować, ktoś sprzeda, ktoś kupi, firma nie upadnie a w razie potrzeby ogłosi sie w mediach zmianę marki z Hellena na np. Kamilla
toż to Colian od kilku lat ma w swojej fabryce aseptyczną linię produkcyjną i "Produkowane na linii aseptycznej napoje niegazowane w opakowaniach 1,75L oraz wody smak owe „Hellena Aqua” nie zawierają konserwantów, dzięki czemu są zdrowsze i lepiej smakują. Na etykietach umieszczono ikonkę graficzną, informującą konsumenta o braku konserwantów. "