PRZESUNIĘCIE TERMINU PRZEKAZANIA INF. W SPRAWIE SZCZEGÓŁOWYCH ZASAD PRZEPROWADZENIA PROGRAMU SKUPU AKCJI WŁASNYCH I PODMIOTU KTÓRY PRZEPROWADZI TAKI PROCES
Podstawa prawna
Treść raportu:
Orphée SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (Spółka), informuje, iż do dnia 9 lutego 2015 r. (Termin przekazania informacji) nastąpi przekazanie w formie raportu bieżącego Spółki informacji dotyczących szczegółowych zasad przeprowadzenia programu skupu akcji własnych Spółki oraz podmiotu, który przeprowadzi ww. proces. Powyższa informacja zostaje przekazana w związku z raportem bieżącym Spółki z dnia 23 stycznia 2015 r. (raport bieżący nr 4/2015) dotyczącym podjęcia uchwały przez Radę Dyrektorów Spółki w sprawie przeprowadzenia procedury buy back, w którym Termin przekazania informacji został wyznaczony na dzień 30 stycznia 2015 r. Zmiana Terminu przekazania informacji podyktowana jest faktem prowadzenia negocjacji w zakresie podmiotu za pośrednictwem którego realizowany będzie skup akcji własnych Spółki oraz szczegółowych zasad przeprowadzenia procedury buy back.
Dlatego kurs taki niemrawy dzisiaj . Kurs giełdowy nigdy nie kłamie , zawsze znajomi królika wiedzą lepiej niestety . No cóż poczekamy jeszcze do przyszłego poniedziałku .
Dnia 2015-01-30 o godz. 20:12 ~GMBH napisał(a): > Dlatego kurs taki niemrawy dzisiaj . Kurs giełdowy nigdy nie kłamie , zawsze znajomi królika wiedzą lepiej niestety . No cóż poczekamy jeszcze do przyszłego poniedziałku .
....GMBH a myślałam, że jesteś bardziej racjonalny, że liczysz te słupki i wykresy i analizujesz dane, a Ty o królikach...
racjonalne uzasadnienie brzmi, nikt nie chce tego markować, lub nikt nie chce tego markować za małe pieniądze....
Jak zwał tak zwał . Patrzyłem trochę na stan posiadania akcji przez obu Panów Tuora . Chyba nieprzypadkowo obaj Panowie mają razem powyżej 10% akcji . Według mnie jeśli Cormay ogłosi wezwanie na Orphee i Tuory nie będą chcieli na nie odpowiedzieć to Cormay nie wycofa spółki z giełdy (chyba) . To jest tylko moja interpretacja i jeśli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić . Jak myślicie ?
GMBH ja tam lubię wycieczki intelektualne i scenariusze najbardziej pojechane, więc pisz lubię Twój rozsądek, przeplatany doświadczeniem, ...... a życie i tak zaskakuje....
jako absolutna sardela w oleju, .......z promocji tygodnia włoskiego w biedronce, ......polecam wszystkim jak ktoś lubi włoskie kulinarne klimaty...... zgadzam się z Tobą, że giełda wie lepiej i w magiczny sposób zawsze na dzień wcześniej zwiększają się obroty
Cormay nie wchłonie Orphee, ani nie zdejmie jej z giełdy dopóki nie pojawi się duży inwestor branżowy, bo Cormay ma dziś jeden problem brak płynności i ten problem będzie miał do czasu zakończenia inwestycji, czyli przez jakiś rok, a zdjęcie Orphee z giełdy nic im nie daje i za dużo kosztuje
a nikt nie pisze, bo co tu pisać, zniechęcenie lub cierpliwość, oba stany emocjonalne nudne
w ostatnim poście napisałam dowcip, ale moderator go skasował, no to już sama nie wiem czy tu można trochę zażartować
przykładu proszę ze mnie nie brać, mój sposób inwestowania można nazwać skrajnie nieodpowiedzialnym i nie opiera się na żadnych racjonalnych przesłankach, tylko na intuicji i szczęściu wiejskiego głupka
mam tylko orphee, dużo, tyle co dzienny obrót w dni kiedy na nim jest obrót, i wszystko w kredycie...
kurs pójdzie jeszcze w górę, tego jestem pewna, tylko nie wiem ile, i nie umiem zgadnąć jak zachowa się kurs po skupie, a to jest istotne bo zmienia perspektywę inwestowania z krótko na długoterminową, nie romans tylko małżeństwo
a tak po za tym, Ludzie co Wy w sobotni wieczór robicie na Bankierze!!!! trzeba odreagować tydzień, sio do jakiejś rozrywki!!!
Przeczytajcie i zapamiętajcie to dobrze. Ze strony TT chodzi jedynie o przywrócenie władzy w Cormay'u i o nic więcej. Nie jest istotne kiedy i przy jakim kursie. Istotne jest żeby to sie stało. Nie istotne jest te 30+ mln PLN. To nic nie zmieni. Przy zakładanej redukcji nawet jeśli CRM nie weźmie w tym udziału to będzie jakieś 20% całości po prawie 9 PLN. A 80% akcji pozostanie u każdego w cenie wyznaczonej przez rynek. Kurs nie poleci po wykupie na łeb bo znam takich co przy cenie lekko poniżej 2 PLN będą wszystko zbierać. Cały plan polega na tym żeby CRM zagnać w ślepą uliczkę, bo faktycznie ma problemy finansowe i przydały by się pieniążki z kasy ORP, tylko one były faktycznie na inny cel. I nie za bardzo można sobie nimi poprawiać płynność w innej spółce. Jeśli akcjonariusze, których reprezentuje Płocica, mają pomysł na dalszy rozwój CRM, to powinni sami doinwestować spółkę i działać. Tylko pomysłu nie mają. Władzę przejeli ale co dalej? To jest gra na czas, kto pierwszy pęknie. Tuora liczy że CRM nie wytrzyma, kurs poleci nisko i w końcu zwiększy swój udział, bo ktoś pęknie i będzie chciał ratować co się da. A wtedy i pieniądze sie znajdą. Takie 30-40 mln. to sam może wyjąć ze swojej prywatnej kieszeni i wprowadzić albo do CRM albo do ORP np. kupując te akcje które teraz mają być skupowane. Ale zrobi to dopiero jak będzie miał 1000% pewności że jego pozycja już nigdy nie będzie zagrożona. Osobiście nie wiem co jest lepsze dla nas wszystkich. Znam jedynie wycenę realną obu spółek, ale była ona robiona przy takich założeniach. Wycena z początku lata. CRM - 3 PLN bez Blueboxa, ORP - 6 PLN z kupionym 100% diesse. Ja czekam na rozwój wydarzeń. Na ORP nie stracimy tylko trzeba jeszcze długo poczekać. Dłużej niż myślałem!!!
Nie wiem czy dobre czy złe, wiem tylko że zrobiono ją w CRM za panowania TT przed wakacjami. Nie mam pojęcia jak ją wykonano, ale na tamten czas nawet TT się z nią zgodził. Plan był taki aby zabrać co cenniejsze do ORP i tam sie ulokować. To ORP miało iść w górę przede wszystkim. Tylko TT, co dziwne, nie przewidział że go zdejmą i tym samym władza absolutna w ORP nie będzie taka oczywista.. PYTASZ NA JAKIEJ PODSTAWIE? Na takiej samej jak się kupowało akcje CRM w 2011 r. po 6 PLN i po 3 miesiącach sprzedawało po 18-19 PLN. TO BYŁO DOBRE !!! A czy ta wycena to DOBRE? NIE WIEM!!!
VN jak jesteś taki obeznany i wszechwiedzący to powiedź ile już straciłeś, byłeś blisko, a TT się na Ciebie wypiął, a teraz rzygasz nienawiścią na forum i zgrywasz eksperta
gardzę takimi małymi cwaniakami, co dla forsy sprzedają byłego przyjaciela, może teraz zaprzyjaźnij się łapińskim, będziecie mieli wspólne tematy
Dnia 2015-02-01 o godz. 12:22 ~pazerny napisał(a): > VN jak jesteś taki obeznany i wszechwiedzący to powiedź ile już straciłeś, byłeś blisko, a TT się na Ciebie wypiął, a teraz rzygasz nienawiścią na forum i zgrywasz eksperta > > gardzę takimi małymi cwaniakami, co dla forsy sprzedają byłego przyjaciela, może teraz zaprzyjaźnij się łapińskim, będziecie mieli wspólne tematy
Do: pazerny
zanim coś napiszesz to pomyśl dwa razy 1) nikt sie na mnie nie wypiął 2) nie wiem dlaczego uważasz że ktoś był moim przyjacielem 3) stracę jak sprzedam poniżej ceny zakupu, do mementu zamknięcia pozycji mamy tylko wirtualny zysk lub stratę 4) nie jestem obeznany ani ekspertem żadnym, ale miło przeczytać, że nieświadomie sprawiłem takie wrażenie 5) nawet nie wiem jak Łapiński wygląda i nie mam żadnych z nim wspólnych tematów 6) proponuję abyś trafniej dobierał słowa, bo jak na razie zbyt dużo tu języka proletariatu: GARDZĘ, CWANIACZEK, WYPIĄŁ SIĘ, etc. - nie znasz mnie, nie wiesz kim jestem i nie wiesz w jakiej jestem sytuacji - po co te niczego nie zmieniające komentarze?
"Vn" zakładając , że coś wiesz jak według Ciebie potoczy się ta gra ? Jak według Ciebie Tuora postąpi ? Czy doprowadzi do skupu akcji w orphee czy będzie mamił akcjonariuszy wydłużając co tydzień o tydzień termin podania informacji ? Czy to nie jest tak , że Tuora postawił sprawę na ostrzu noża i oczekuje poważnych propozycji od cormay ? Zastanawiam się czy temat tego skupu nie jest teraz jedynie grą ? Jak myślisz ? Pozdrawiam .
Ile straciłem nie powiem, ale obejmowałem w ostatniej emisji i potem jak spadało dokupowałem, nawet po 1,85 udało mi sie żeby cene uśrednić w dół. To nie jest istotne. I tak jestem w plecy. Nie rzygam nienawiścią ponieważ TT jest mi obojętny. Nigdy nie był moim przyjacielem ani nawet kolegą. Mam ten sam problem co Wy wszyscy i nie mam pojęcia jak to się potoczy. Wiem tylko jaki miał być scenariusz gdyby go nie zdjeli. Ale teraz nawet jakby wrócił nie twierdzę żeby było lepiej. Uważam że powinni się spotkać razem, wyłożyć karty na stół, wspólny zarząd oraz RN, wzajemne patrzenie sobie na ręce, przejęcie Diesse bo to nadal jest realne, etc. ORP jest do wyciągnięcia w górę bez najmniejszego problemu. Trzeba tylko umieć przyznać się do błędów dla lepszego jutra.
Dnia 2015-02-01 o godz. 13:12 ~GMBH napisał(a): > "Vn" zakładając , że coś wiesz jak według Ciebie potoczy się ta gra ? Jak według Ciebie Tuora postąpi ? Czy doprowadzi do skupu akcji w orphee czy będzie mamił akcjonariuszy wydłużając co tydzień o tydzień termin podania informacji ? Czy to nie jest tak , że Tuora postawił sprawę na ostrzu noża i oczekuje poważnych propozycji od cormay ? Zastanawiam się czy temat tego skupu nie jest teraz jedynie grą ? Jak myślisz ? Pozdrawiam .
Na prawdę nie wiem, nie zakładajcie że coś wiem , bo żadne nowe infa do mnie nie dopływają. Taki skup to lekki szantaż myślę, tylko czy można cofnąć decyzje Rady Dyrektorów? Logicznie rozumując jeśli jest szansa na przejęcie Diesse nawet w dalszej przyszłości to nie powinno się ruszać tej kasy. Ale z oficjalnych inormacji na razie nie dojdzie do transakcji - więc kasę można rozdysponować na skup, ale jeśli jest coś o czym nie wiemy to lepiej skupu nie robić. A co powiecie na to, że CRM ulegnie szantażowi TT, oni się zgodzą na wspólne kierowanie spółką i wtedy Tuora jako wielki bohater dopina transakcję na resztę Diesse. Zyska zaufanie może, będzie jako wybawiciel , jak lekarstwo na tą patową sytuację. Płocica nie zna Panów z Diesse, wódki z nimi nie pił, etc. To Tadeusz Tuora zna ludzi z tej branży osobiście i z nim raczej chcą gadać niż nowymi w CRM.
Zacząłeś obecność na forum Orphee od opisywania " Układu" i wydaje mi się,że ciągniesz wątek dalej w tej tonacji. W wypowiedziach na forum bazujmy na oficjalnych dokumentach i wywiadach a nie domysłach. Ilu Polaków tyle tez na inwestycję w Orp... usuniecie Tuorów wynikało z oczywistych względów Łapińskiego, który urządził tę maskaradę po której drobni inwestorzy też stracili nie małe pieniądze a w rezultacie to przez kwartał Nowa włądza Cormay nic nie osiągnęła. Czy fer było, czyste intencje Totala żądanie zwiększenia udziału Crm w Orphee. To wszystko było przemyślane dokładnie zaplanowane i perfidnie wykonane przy udziale instytucji finansowych. Akcje OFE odebrał Total a nie Tuora bo pewnie na to liczył, że do konca roku za darmo przejmie stąd jak przypuszczam opóźnienia w przejsciu na główny parkiet. Są to zadziwiajcie fakty i zbiegi okoliczności... staliśmy się zakładnikami fundów i Tuorów
Dnia 2015-02-01 o godz. 20:49 ~123 napisał(a): > Vn [89.72.131.*] > > Zacząłeś obecność na forum Orphee od opisywania " Układu" i wydaje mi się,że ciągniesz wątek dalej w tej tonacji. > W wypowiedziach na forum bazujmy na oficjalnych dokumentach i wywiadach a nie domysłach. Ilu Polaków tyle tez na inwestycję w Orp... usuniecie Tuorów wynikało z oczywistych względów Łapińskiego, który urządził tę maskaradę po której drobni inwestorzy też stracili nie małe pieniądze a w rezultacie to przez kwartał Nowa włądza Cormay nic nie osiągnęła. > Czy fer było, czyste intencje Totala żądanie zwiększenia udziału Crm w Orphee. To wszystko było przemyślane dokładnie zaplanowane i perfidnie wykonane przy udziale instytucji finansowych. Akcje OFE odebrał Total a nie Tuora bo pewnie na to liczył, że do konca roku za darmo przejmie stąd jak przypuszczam opóźnienia w przejsciu na główny parkiet. Są to zadziwiajcie fakty i zbiegi okoliczności... staliśmy się zakładnikami fundów i Tuorów
Nie, nie, nie... Wcalę nie ciągnę w tej tonacji. Chciałem dać tylko do zrozumienia, że tak naprawdę nie do końca wiemy z kim mamy do czynienia i kto kogo reprezentuje. Tak samo nie wiemy jaki plan ma TT, TOTAL czy inni. Tak dokładnie masz rację jestśmy zakładnikami tej sytuacji. Jeśli mam się wypowiadać bazując na oficjalnych dokumentach, wywiadach, etc to w przypadku ORP i CRM nie mam o czym gadać. To spółki kierowane ręcznie, kurs od lat również. Oficjalne infa są dla leszczy. Zarabiają tylko insiderzy i ludzie z otoczenia właścicieli. Tym zakończę chyba swoje wpisy. Ale coś czuję że niedługo będzie dobrze...
Wszystko fajnie "Vn" tylko jeśli Płocica stwierdził , że orphee może zostać zdjęte z giełdy to dla nas akcjonariuszy orphee może to oznaczać fatalne wieści . Pomijam to w jaki sposób ale jestem w stanie sobie wyobrazić , że głównie może się liczyć interes cormay a nie orphee . To oczywiście tylko moje zdanie i proszę się tym wpisem nie sugerować podejmując decyzje inwestycyjne .
I tu masz rację GMBH, bo o ile dobrze rozumuję zdjęcie ORP i wchłonięcie przez Cormaya pozwoli legalnie przejąć jej gotówkę w kasie. Są różne proirytety dla obydwu stron. Dla fundów liczą się tylko liczby czyli odzyskanie jak najwięcej z inwestycji, jeśli nie widzą szansy na wzrost kursu to pozostaje jedynie apetyt na kaskę z ORP. Tuorom chodzi przede wszystkim o przetrwanie, pozostanie w firmie i jej dalsze zarządzanie. Jeśli będą mieli pójść na dno to pociągna ze sobą każdego kogo się da. Tylko ich sytuacja nie jest jeszcze tragiczna, zapewne mają jakieś karty w rękawie. Uważam, ale tylko osobiście, że już prowadzone są jakieś rozmowy pod stołem, jakieś pertraktacje i inne targi. My o tym dowiemy się pewnie jako ostatni...
Zdaje się, że Diesse poprawia wyniki: http://www.diesse.it/newsletter/index.php A tu jeszcze taka ciekawostka ze strony Diesse: On January 20, 2015 DIESSE has terminated its relationships for commercial Services with Orphée SA. and all commercial activities will be managed directly by DIESSE personnel.
Rzeczywiście ciekawe, kto podjął tę decyzję, skoro tak to tam wygląda: Jednocześnie Porozumienie Akcjonariuszy gwarantuje każdej ze stron prawo pierwokupu akcji Diesse, które pozostają własnością drugiej strony umowy. . Zgodnie z jej postanowieniami Porozumienia Akcjonariuszy, Zarząd (wł. Consiglio di Amministrazione) Diesse od 1 marca 2013 r. będzie składał się z czterech osób, posiadających równe prawa głosu. Na kadencje, trwające dwa lata finansowe, dwie osoby powoła Orphée, natomiast dwie kolejne osoby powoła Diagnostica Holding s.r.l. Prezesa oraz Wiceprezesa Zarządu obie strony Umowy będą mianowały naprzemiennie, z tym że w pierwszej kadencji funkcję Prezesa Zarządu będzie pełnił przedstawiciel spółki Diagnostica Holding, a funkcję Wiceprezesa Zarządu – przedstawiciel Orphée. Umowa akcjonariuszy precyzuje, że w pierwszej kadencji Zarządu Diesse funkcję Prezesa Zarządu będzie pełnił Pan Francesco Cocola. Wiceprezesem Zarządu, odpowiedzialnym za obszar finansów, będzie Pan Tadeusz Tuora, pełniący również funkcję Członka Rady Dyrektorów Orphée S.A. W ramach restrykcyjnej polityki zarządzania finansami w Grupie PZ Cormay , Wiceprezes Diesse będzie również jedyną osobą uprawnioną do akceptacji płatności w Diesse. Członkiem Zarządu Diesse odpowiedzialnym za sprzedaż i marketing globalny będzie Pan Tomasz Tuora, pełniący również funkcję Przewodniczącego Rady Dyrektorów Orphée S.A. Członkiem Zarządu Diesse odpowiedzialnym za obszary operacyjne (produkcja, R&D, kontrola jakości, systemy IT, administracja) i controlling będzie Pan Stefano Marchese. Porozumienie Akcjonariuszy określa również podstawowe zasady pracy Zarządu Diesse, ceny transferowe w ramach Grupy Kapitałowej PZ Cormay (ceny rynkowe, neutralność) i reguluje podstawowe kwestie finansowe. Podpisane Porozumienie Akcjonariuszy jest ważne do 31 grudnia 2017 r. i będzie automatycznie odnawiane na kolejne 5 lat, jeśli na rok przed jego każdorazowym wygaśnięciem żadna ze stron umowy nie zgłosi chęci dokonania zmian w jej zapisach.
no i znowu sobie sam odpowiedziałeś, musi być i korzystne dla zarządu orphee i korzystne dla zarządu diesse, pytanie czy jest korzystne dla całej grupy cormay, a na to na razie nie będzie odpowiedzi
Mylisz sie dla nikogo nie gram. Pisze moze troche chaotycznie bo zakladam kilka wersji i one mi sie jednoczesnie przeplatają w głowie. Jednak nowe decyzje w diesse chyba dowodzą czegoś.