• wezwanie Autor: ~kr [93.105.99.*]
    Impex – Invest Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie oraz spółkę pod firmą Impexmetal S.A. z siedzibą w Warszawie (Wzywający) wezwania na sprzedaż akcji spółki HUTMEN Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie złożone zostało 160 zapisów na 4.700.754 akcje po 4.90 zł za 1 akcję (cena z wezwania).
  • Re: wezwanie Autor: ~Janek [159.205.210.*]
    Ktoś to po mnie zweryfikuje ....

Zapisy były na 8 869 415 akcji, impex zdobył 4 700 754 - a więc ok. 53% docelowej liczby.

Wcześniej kontrolowali około 65,23% akcji, teraz więc po zapisach 83,65 % ?

Chwilowo czysto spekuluje.
  • Re: wezwanie Autor: ~flcn [37.248.254.*]
    To miła niespodzianka. Jestem zaskoczony bo myślałem że większość akcji już jest w rękach kolesi RK i wezwanie to tylko czysta formalność a tu proszę. Ponad 4 mln sztuk została w rękach drobnych akcjonariuszy.

Teraz pytanie czy zostanie podwyższona cena wezwania czy też Roman będzie powoli zbierał z rynku brakującą ilość do przymusowego wykupu. Druga sprawa to czy dojdzie do materializacji akcji. Jeżeli tak to raczej drugiego wezwania nie będzie a Roman będzie mógł zebrać spory pakiecik po jeszcze niższej cenie niż cena w wezwaniu.
  • Re: wezwanie Autor: ~mamaq [87.207.152.*]
    wyszło mi że do 90% brakuje mu 1.639.541 sztuk

może skupi resztę za większą cenę
    a może będzie uwalał kurs kumulując koszty w hutmenie a zyski wykazując w innych spółkach

tak czy siak nigdy więcej spółki karko-sika-sika
    Roman i tak robił w HTM co chciał. Z resztą robi to w każdej ze swoich spółek.

Z IPX wyciągną ponad 150 mln PLN za posiadane akcje Alchemii. Impexowi akcje ALC potrzebne jak dzwonek zającowi na polowaniu ale co z tego. Roman potrzebuje gotówki więc sprzedaje akcje pocenie rynkowej a że cenę rynkową akcji ALC sam ustala to już inna sprawa :)
  • Re: wezwanie Autor: ~Janek [159.205.210.*]
    Wydaje mi się, że zrobią drugie wezwanie z minimalnie wyższą ceną... może 5.20 ? Zbieranie z rynku w przypadku Hutmena raczej nie wypali, chyba że będą 5 lat zbierać (biorąc pod uwagę typowe obroty :D).

Jeżeli chodzi o sprzedaż pozagiełdową to każdego indywidualna sprawa po ile będzie chciał sprzedać.
    Jak dojdzie do materializacji akcji to część akcjonariuszy posiadających jeszcze akcje będzie chciała się ich pozbyć a to zrodzi mega podaż a po drugiej stronie będzie tylko jeden gracz skupujący i to on będzie dyktował warunki.

W typowej sytuacji inwestor podniósłby cenę by skupić oczekiwaną ilość. Niestety tu wzywającym jest Roman a dla niego najważniejsze jest żeby zarobił BRS a BRS zarobi wtedy jak skupi jak najwięcej akcji po jak najniższym kursie.

PS. Też liczę na lepszą cenę :)
  • Re: wezwanie Autor: ~niagara [188.33.234.*]
    co następne po hutmenie? skotan? alchemia?

http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,16982656,Boryszew_zapowiada_dalsze_inwestycje_i_poprawe_wynikow.html
[x]
HUTMEN 0,00% 5,30 2017-01-11 11:01:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.