Niestety III kwartał minus mały. Podobno przez przesuniecie przetargów w Bogdance. Jednak każdego roku musza zaliczyć jeden kwartał słby - teraz III. Zaskoczyli mnie in minus. Trudno czekamy nadal.
Przychody jako tako, Przepływy operacyjne też na plusie i to dużym oraz 5 mln dywidendy z Kobudu
Wszytsko juz w cenie. Zarząd ZWG S.A. traktuje wyniki III kwartału 2014 roku jako incydentalne i przewiduje poprawę koniunktury już w IV kw 2014, jak i w całym 2015 roku
Zobaczcie Bumech. Tam za to lekkie zaskoczenie na plus. Nawet mają zysk netto. Zobaczcie jak topnieją im długi - jak śnieg na wiosnę. Ewidentnie Sutkowski sprzedaje sukcesywnie aktywa i spłaca długi
Wyniki są złe, ale nie dramatyczne. KOBUD mocno ratuje sytuację. Poza tym naszym kursem odniesienia jest BMC. Tam jest nieźle, a IV kwartał będzie jeszcze lepszy, więc siłą rzeczy ZWG up.
Możliwe że weźmie jeszcze. Za ok 1,5 miesiąca może 2 zamienią nam nasze akcje na 2 akcje Bumechu tj. wg. dzisiejszej wyceny dostaniemy 2 akcje Bumechu łącznie w cenie 3,30 , a zatem wywalanie po 2,90 nie jest chyba rozsądne tym bardziej że Bumech akurat opublikował całkiem przyzwoity raport i całkiem możliwe że i oni zakończą rok na niewielkim plusie zysku netto. Nie ma tam żadnych powodów do zjazdu a wręcz odwrotnie u nas z kolei ten słaby III kwratał powinien byc jednak w cenie.
Wyniki b. złe, niedawno pisałeś, że u nich 3 i 4 kwartał jest najlepszy i że nie jest to spółka związana z górnictwem. A co piszą uzasadniając słabe wyniki? O pogorszeniu koniunktury w górnictwie. Pisałem, zakopać te akcje na 2-3 lata. Jeśli się połączą i poprawią wyniki Bumechu (jeśli branża górnicza się poprawi) wtedy kurs odbije. JEŚLI???
To bardzo dobrze ,że ktoś kupuje bo żal było patrzeć jak stało 75 000 po 2,55 i brak było odzewu dzisiaj też po 2,88 desperat wyrzucił -------------- kto dzisiaj nie chce trzymać ma szanse sprzedać po 3,13- kupno czeka !
Ładowanie do wora trwa. Jak pokazuje historia ZWG teraz mocno w górę ;) W poprzednim roku odbijając się szybko doszli do 10,10 ;) , więc wierzę w 5 pln do grudnia;)
Uprzedzaj na przyszłość o swoich planach, żebyśmy wiedzieli w jakie spółki nie inwestować inwestorze zarabiający po 20 złotych na transakcji... Ile razy apelowałeś do użytkowników forum " nie sprzedawajcie trzymajcie - tylko taki jest sposób na zaprzestanie obniżania kursu..." - a co sam robisz - łasisz się na groszowe zyski...
on jest tak irytujacy ze brak slów. Debil jakich malo. Gosciu czy ty nie widzisz ze nie jestes tu mile widziany? idz zarabiaj te 5-10zl na innych spolkach a ta zostaw w spokoju.
Do momentu połączenia nie ma prawa lecieć w dół . BMC idzie w kierunku 2 pln , więc ZWG musi iść w kierunku 4. W piątek w ciągu dnia może dotknąć czwórki.
Powtórzę jeszcze raz, to spółka na lata. Górnictwo w recesji, niestety tu też są synergie i nic tego nie zmieni, może po połączeniu coś wykrzeszą z Bumechu? Oby....
Mimo wszystko dziwi mnie niewspółmierny kurs ZWG i BMC. ZWG powinno oscylować w granicy 3,7-3,8 , a tak jest pond 10% poniżej tego progu. Czy wynika to tylko i wyłącznie z ostrożności inwestorów ? Kiszonka to jest na maxa, ale na BMC;)
Faktycznie dziwne. Albo BMC jest za drogie, albo ZWG jest zbyt tanie, albo ja jestem głupi i czegoś tu nie rozumiem. Martwię się, że ta ostatnia opcja jest prawdziwa :(
Główną przeszkodą jest batoniarz na ZWG. Dzisiaj znów postawił batonka. Pocieszające jest to że stawia je już coraz wyżej , bo boi się Zdziska, a poza tym mysśe że już resztki sprzedaje
Free float: 13,88, więc mam nadzieję, że ten batoniarz nie należy do grupy dużych akcjonariuszy, tylko to jakiś łobuz co kupował po 2,5, a teraz wywala bo chce kupować po 3-3,1
Fundacja, której Sutkowski podarował kilkaset tysięcy akcji w połowie roku. Logiczne że zamieniają na gotówkę jakieś "papierki", bo dostali je za darmo
Skąd pewność, że to fundacja sprzedaje ? Szczerze mówiąc, to byłbym bardziej podejrzliwy w kwestii tej fundacji. Myślę, że chodzi tu raczej o oszczędności podatkowe związane z różnicą juz ponad 1,2 miliona pln na kursie 300K darowanych akcji powyżej 7 pln. Możliwe też, że akcje te były przeznaczone do spekuły, żeby maxymalnie zaniżać kurs i stawiać batony ? Kto wie... Wróżki nie ma, ale jest fundacja;) Swoją drogą ciekawe ile z tego zebrał Zdzisiek...