Na giełdzie we Frankfurcie macie spółkę ULTRASONIC. Też chińską. Kapitalizacja na poziomie 25 mEUR a samej gotówki w bilansie na 30 czerwca 2014 było 131 mEUR :))
Przeanalizujcie sobie wszystkie spółki chińskie na niemieckich giełdach a zrozumiecie dlaczego Peixin jest tak "nisko" wyceniane.
Księgi są fałszowane. Jest to powszechne zjawisko w chińskich spółkach, szczególnie w tych mniejszych, w pełni prywatnych i funkcjonujących w strukturach holdingowych.
Tylko w ksiegach Peixinu nie ma fajerwerkow. No ale na pewno zwrociles uwage na jeden z powodow niedowartosciowania: brak zaufania. Miejmy nadzieje ze zarzad swoimi dzialaniami rozwieje watpliwosci. Zreszta musi to zrobic, jesli chve pozyskac dalsze finansowanie.
Rzeczywiście w porównaniu do innych chińskich spółek w bilansie Peixin fajerwerków nie ma. Ale w porównaniu do np. polskich spółek to jednak jest to bardzo mocny bilans. Trochę mnie dziwi fakt, że przy tak mocnym bilansie i przepływach nie sięgają po dług w celu rozwoju, a z uporem maniaka próbuja wcisnąć akcje innym po cenie o wiele niższej niż wartość godziwa.
Kiedyś natknąłem się na jedną taką chińską spółeczkę na LSE. Zatkało mnie jak zobaczyłem to o czym mówisz. Cena była mniejsza niż gotówka i równowartością bodajże 2 czy 3-krotności zysku. Produkuje ubrania dziecięce. Długo nie mogłem dojść do siebie, ale oczywistym było dla mnie, że coś jest nie tak. Zapomniałem z czasem o sprawie, a ty otwierasz mi dzisiaj oczy.
Przede wszystkim PEX mial pecha zadebiutowac miesiac przed szczytem na gieldzie. Jednoczesnie spolka nie wyrobila sobie stalego akcjonariatu. Wiec obecna wycena jest raczej powodem okolicznosci rynkowych. Kolejnym powodem moze byc oczywiscie zla prasa wokol spolek chinskich. Byc moze wiaze sie to z trwajaca od dawna bessa na xhinskich spolkach w hong kongu i shanghaju.
China Specialty Glass AG United Power Technology AG Powerland AG Madison Property AG KINGHERO AG Euro Asia Premier Real Estate Company Limited Joyou AG Vtion Wireless Technology AG Business Media China AG Greater China Precision Components Ltd Asian Bamboo AG ZhongDe Waste Technology AG
Dzieki :) przyjrze sie wieczorem. Sugeruje spojrzec na polska spolke Best. Jest handlowana rowniez nisko na wskaznikach. Powod? Plynnosc a raczej jej brak. Ten sam powod jako wytlumaczenie zenujacej wyceny pexa podal CFO. Dlatego ta deuga emisja jest wrecz potrzebna. Ale zeby sie odbyla to spola musi wzeosnac do 20 PLN
Ok przyjrzałem się. Faktycznie straszny syf jacyś mali brokerzy niemieccy powpuszczali. 2/3 tych firm to syf. Część już nie jest notowana... Przyznam że zmartwiło mnie to na poważnie. Jednak jeszcze raz odwiedziłem stronę Peixin, wszystko jeszcze raz przejrzałem. Porównałem z tym co zobaczyłem na stronach firm-krzaków z Niemiec. Przeczytałem również artykuł w Handelsblatt. Mówią tam o największym niebezpieczeństwie, czyli fałszowaniu sprawozdań i niemożności wykrycia tego procederu ze względu na to, że firmy są audytowane przez lokalnych audytorów i to są ewidentne wałki. Jednak Peixin jest audytowany przez BDO. To nie jest firma-krzak tylko globalna korporacja. Dalej: Powodem pozyskiwania kapitału na rynku kapitałowym jest słaba dostępność kredytu na rynku chińskim. Dalej: jeśli by było tak, że spółka chce naciągnąć polskich inwestorów na kasę, to by to zrobiła sprzedając w SPO. Nie zrobiła tego, bo cena była niesatysfakcjonująca. Tutaj komentarz CFO:
- Although we received considerable interest from potential investors – both individual and institutional – we decided not to pursue with our secondary public offering as the market conditions were not optimal for the SPO in our opinion. Given the fact that PEIXIN represents attractive growth opportunities, which should be reflected in relevant share price, we were not willing to accept the price below the level representing fair value of our potential. We are determined to pursue the investment plan, however the schedule and scope might require some changes to adjust to our current financial capabilities. We would like to express our gratitude to all the investors who took their time to meet us during roadshows, asked questions during internet chats and analyzed our company. We believe we could still maintain appealing pace of growth and remain an attractive investment opportunity given i.a. the declared dividend policy – says Hongyan Dai, CFO of PEIXIN.
Wiedząc jaka jest prasa wokół chińskich spółek, nie dziwi mnie wycena. Natomiast nie wszystko co chińskie, to przekręt i moim zdaniem tutaj mamy do czynienia po prostu z okazją. Szczególnie biorąc pod uwagę segment w którym spółka operuje i ambicje ekspansji do Indii i Ameryki.
Na zakończenie dodam że gdzieś przeczytałem, że zarząd spółki zastanawiał się jak poprawić wycenę ale odrzucił skup akcji własnych, bo wg zarządu głównym problemem jest płynność a skup jeszcze by ją zmniejszył.
Tak ja to widzę. Myślę że można by o kwestię porównania z chinolami notowanymi we Frankfurcie zapytać panią rzecznik z CCGroup.
Ciekawostka z NYSE: "Szalony popyt na akcje ALIBABY (Chiny)
Agencja Bloomberg informuje o planowanej podwyżce cen akcji Alibaby sprzedawanych w ramach pierwotnej oferty publicznej. Pierwotnie miała ona zamknąć się w widełkach 60 - 66 USD. Ostateczna wartość papierów może wzrosnąć nawet do 70 USD. Wynika to z ogromnego popytu ze strony inwestorów instytucjonalnych. Nie brakuje głosów, że amerykańskie fundusze zwalniają miejsce w portfelach, aby wziąć udział w tej ofercie publicznej - zauważył Piotr Kuczyński, główny analityk DI Xelion.
Przy wycenie sięgającej 70 USD za akcję, wielkość oferty przekroczy 22,4 mld USD co sprawi, że będzie to największe IPO w historii. Giełdowa kapitalizacja emitenta wyniesie wtedy ok. 167 miliardów USD, co pozwoli zakwalifikować Alibabę do grona pięciu największych firm na świecie."
Przede wszytkim warto zwrócić uwagę na przedmiot działalności spółki, który jest bardzo konkretny (nie jakiś palcem na wodzie pisany ebiznes, handel etc) tylko wydwarzanie, utrzymywanie i pozyskiwanie nowych klientów (na rozwojowych rynkach) na dość jednak skomplikowane i wymagające doświadczenia inzynierskiego maszyny. Sedno działalności tej firmy do mnie przemawia i otoczka też. BDO jakąś renomę jako audytor też ma. Mam nadzieję, że nasze wątpliwości zaczną się stopniowo ulatniać wraz ze wzrostem kursu ;-) Pozdrowienia
PEIXIN International NV to też firma krzak, nie zapominaj o tym. W każdej chwili spółki parterowe mogą mieć nowego właściciela a ty się o tym dowiesz wiele miesięcy po fakcie. Zresztą paleta wyprowadzania majątku z chińskich spółek jest bardzo szeroka. Od ordynarnego obrabowania kasy i zniknięciu po transfer aktywów z powodu rzekomej zmiany przepisów lokalnych. Bardzo oryginalnym patentem posłużył się główny akcjonariusz i prezes KingHero. Rozkręcił na boku w Chinach nowy biznes a spółki parterowe notowanego holdingu użył jako zabezpieczenia kredytów na swój nowy biznes. Wcześniej za gotówkę którą spółka zarobiła przez ostatnie trzy lata kupił obligacje jakieś firmy krzak z Wysp Marshalla
Na 25 spólek chińskich notowanych w Niemczech, wszystkie mają audytora z dobrą reputacją. Nie jest to wielka czwórka ale mimo wszystko czołówka. BDO, Grant Thornton czy Baker Tilly to uznani audytorzy ale nic z tego dla akcjonariuszy nie wynika. Po prostu audytorzy bazują na dokumentach dostarczonych przez zarząd. Nie sądzisz chyba, że urzędnik z BDO jedzie do fabryki do Chin i sprawdza czy stock społki jest zgodny z deklarowanym przez zarząd?
Nie jest prawdą, że firmy takie jak PEIXIN (przy założeniu, że jej pozycja jest zgodna z deklarowaną) mają problem z pozyskaniem kredytów w Chinach. W bankach w Hong Kongu firmy z taką pozycją jak PEIXIN bez problemu się kredytują
Spółka nie zdecydowała się na sprzedaż akcji w SPO i to rzeczywiście byłby pozytyw gdybyśmy wiedzieli jak wyglądała książka popytu/podaży a tego nie wiemy. Znamy tylko przytoczony przez Ciebie komentarz CFO a jak wiesz opowiedzieć można wszystko
Zapewniam Cię, że wszystko co chińskie to przekręt. Czy dotyczy to spółki giełdowej, czy bezpośrednich relacji biznesowych, Chińczyk patrzy jak Cię wycyckać. Dopóki nie nabierze do Ciebie szacunku jesteś jego potencjalną ofiarą. To jest taka kultura ale nikt w Europie tego nie rozumie. Dotychczasowe doświadczenia z Chińczykami, twarde fakty oraz statystyki nakazują mi przyjmować założenie oszustwa. Po prostu ludzie w Europie nie rozumieją, że mają do czynienia z zupełnie inną kulturą.
Najśmieszniejsze z tego wszystkiego są te dywidendy, które rzekomo w przyszłości mają wypłacać. Ciekawe czy w przyszłym roku jeszcze dla podpuchy wypłacą i będą próbowali robić jeszcze jedno SPO czy już całkowicie sobie dali spokój i już od przyszłego roku oleją ynwestorów
Finansowanie ta spółka miała ewidentnie od trzech panów posiadających 600, 600 i 300 tys akcji. Jeden z nich chciał w SPO sprzedać. Sądzę że jeszcze o tym pakiecie usłyszymy. Jeśli chodzi o audyt to firma ma swój oddział na miejscu więc mogła wręcz wysłać ludzi tam żeby policzyli czy się zgadza wszystko. Tak się robi. a struktura holdingowa to jest najpowszechniejsza struktura wśród spółek publicznych na całym świecie i na prawdę nie widzę w niej nic podejrzanego. albo inaczej: czy holding, czy nie holding, jak mają zrobić wałek to go zrobią.
Generalnie wszystko co jest w książkach ma pokrycie w rzeczywistości. Był tam zespół z PKO BP razem z wiceprezesem GPW. Myślisz że PKO BP by się ośmieszało pchając krzaka pod swoje skrzydła?
ale przyznaje masz świętą rację że trzeba patrzeć skośnym na ręce. I nie tylko im ale i ich przedstawicielom w Polsce.
Na razie sądzę że im się nie opłacił ten debiut. Jeśli ma im się opłacić muszą pokazać że nie są złodziejami, bo jak widać na rynku jest domniemanie przekrętu.
A co robią w holdingu wehikuły z Wysp Marshala? Nawet w PL żadna szanująca się spółka nie pcha się na Cypr, bo wie że to będzie na maxa dołowało kurs, z racji dziesiątek przykrych doświadczeń inwestorów z przeszłości. Spółka ta jest zupełnie niekontrolowalna i niewiarygodna z tego względu. Tak jak napisał Barbados (jedna z naprawdę bardzo nielicznych osób z wiedzą, która pisze na forum) wyprowadzenie majątku ze spółki jest dziecinnie łatwe. W razie "when the shit hits the fan" nikt nie będzie prowadził wielonarodowych śledztw w tak egzotycznych i niedostępnych miejscach jak CHRL czy WM. Po prostu zrobią delisting i tyle. Nawet polskich magików nie ściagają, a co mówić o takiej egzotyce! No i ta chińska "mentalność"... poczytajcie np. forum "Alibaba scam". Tam jest wszystko na ten temat. Od oszukańczych i jawnie korupcyjnych praktyk samego portalu Alibaba po takież techniki sporej części sprzedawców. Myślicie, że tu będzie inaczej?
Co się takiego stało, że od paru dni taki ruch na forum Peixinu. I praktycznie tylko negatywne wpisy. Chyba będzie wystrzał do góry. Pozdrawiam wytrwałych.
No też mi się tak wydaje. Gość napisał posta przed zamknięciem. Pewnie kupował po 12.48, chciałby taniej a tutaj się odjazd szykuje.
Widziałem co się działo dwa dni temu i wedle mojej najlepszej wiedzy tak wygląda sesja desperacji. Codziennie widać to samo zlecenie PEG wybierające po 100 sztuk. wcześniej mieli limit 12, teraz 12,30. Jakieś biuro to zbiera. Panie Barbados jakie ma Pan motywy?
Spóła zadebiutowała na miesiąc przed bessą. Rosła do tego czasu. Potem brak płynności i powolne osuwanie. Teraz się hossa zaczyna, więc kapitał szuka okazji do wchodzenia w nowe tematy. a PEX to jest dziewica że tak się wyrażę. Nie skażona hossą panienka czekająca na ostrą jazdę. Giełda to emocje. Przedwczoraj mieliśmy kulminację negatywnych emocji :D