• TOTAL & CNPC Autor: ~dmirek62 [83.11.29.*]
    Zarząd zmienił zasoby do 1,909 ooo ooo bbe$ a przy wyliczaniu przeliczał 6 $ za baryłkę przy cenie 74$,podając nowe zasoby zaznaczył że nie zmienił wyceny "netto"po opodatkowaniu.
    Przy dzisiejszej cenie i 10% dyskoncie zaokrąglając w dół do 10 $ za baryłkę tj.
    1 909 000 000 x 10=19 090 000 000$ x3=57 270 000 000pln / 241 940 472= 236 zł
    Cena emisyjna 227 zł
    Koncesja Koblandy K3- po raporcie Danielsa nie będzie już opróbowania ( to są moje przypuszczenia)ponieważ dokonał tego TOTAL który jak pisze w raporcie potwierdził wszystkie wyliczenia Danielsa.
    Rząd Kazachstanu w 2012 wyraził zgodę na objęcie 50% udziałów w koncesji Koblandy przez TOTALA.
    Dn 24 maja 2012 PODPISANIE UMOWY WYKONAWCZEJ Z KONCERNEM TOTAL DLA WSPÓLNYCH DZIAŁAŃ NA OBSZARZE KONTRAKTU OTG W KAZACHSTANIE I PRZYGOTOWANIE DO WYKONANIA KOLEJNEGO ODWIERTU NA KOBLANDACH Tj.K4. TOTAL ma zainwestować 70 mln $ w nowy odwiert K4 i infrastrukturę.
    Strategiczna współpraca z koncernem TOTAL rozpoczęła się w 2010 roku. W 2010 roku, Petrolinvest podpisał z koncernem TOTAL umowę o strategicznej współpracy (umowa farm-out) w ramach kontraktu OTG i struktury Koblandy. W wyniku przeprowadzonych przez TOTAL i Petrolinvest prac na tej strukturze w zakresie reinterpretacji danych geologicznych w celu wyznaczenia miejsca wykonania kolejnego odwiertu mającego na celu potwierdzenie zasobów złoża Koblandy, a także wypełnienia przez Petrolinvest szeregu warunków zawieszających umowy farm-out, w dniu 23 maja 2012 obie firmy podpisały umowę o wspólnym zarządzaniu (JOA) precyzyjnie określającą zasady współpracy przy odwiertach i eksploatacji węglowodorów na strukturze Koblandy.
    Prezes Zarządu Petrolinvest S.A. Bertrand Le Guern komentując podpisanie umowy o wspólnym zarządzaniu (JOA) stwierdził: „Zawarte w 2010 roku partnerstwo z koncernem TOTAL wynikało z bardzo wysokiej perspektywiczności struktury Koblandy, gdzie odwiertem Koblandy-3 potwierdziliśmy złoże wysokiej jakości ropy naftowej i gazu ziemnego. Dzisiejsze podpisanie umowy z koncernem TOTAL określa szczegółowo prawa i obowiązki koncernu TOTAL jako operatora kontraktu OTG.”
    To było 2 lata temu teraz czas na nowe wiadomości.
    Na podstawie zawartej umowy drugim istotnym dla Total projektem w Kazachstanie staje się nasz wspólny projekt na koncesji OTG gdzie na podstawie umowy JOA Total zostanie operatorem dla wszystkich prac na terenie tego kontraktu, z wyjątkiem prac prowadzonych na strukturze Shyrak, które Petrolinvest będzie prowadził samodzielnie.
    Zawarcie umowy JOA było możliwe dzięki potwierdzeniu obecności gazu i ropy w odwiercie K-3 na Koblandach w 2009 roku oraz perspektywiczności całego kontraktu OTG ocenionego przez niezależnego eksperta (międzynarodową firmę McDaniel & Associates) na 1,9 mld boe. Sama struktura Koblandy – jedna z pięciu w kontrakcie OTG - z 800 mln boe, zalicza się w praktyce do tzw. gigant fields (złoża ok. 1 mld boe).
    Zaangażowanie Grupy TOTAL w kontrakt OTG poprzedzone zostało głęboką analizą wszystkich dostępnych materiałów geologicznych i pozytywnymi wynikami przetworzenia i interpretacji danych sejsmicznych 3D wykonanych na zlecenie koncernu TOTAL.
    TOTAL zainwestuje na OTG w najbliższym czasie ok. 70 mln USD Na podstawie umowy farm-out koncern Total zobowiązał się do sfinansowania prac na terenie kontraktu OTG w kwocie 70 milionów USD, które obejmują między innymi wykonanie głębokiego odwiertu K-4 na strukturze Koblandy, w zamian za co OTG zobowiązało się do przeniesienia na rzecz Total 50% udziału w kontrakcie OTG.

Jutro CDN. temat SHYRAK
    Antagonistą dziękuje za wpisy przypominam o zmianie lekarza jutro przyjmuje od godz.8.oo w razie nagłej potrzeby proszę udać się do najbliższego szpitala czynny 24h.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Taa [83.26.251.*]
    Ta i dlatego Krauze sprzedal akcje i zostal bankrutem
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~fafik [93.105.0.*]
    jezeli ktos z zarzadu czyta te twoje posty to ciekawe czy smieja sie do rozpuku czy czasem zaluja ze tak potrafili okaleczyc czlowieka psychicznie. oni zapewne wiedza ze tacy najbardziej beda nieobliczalni gdy juz podadza ze spolka jednak nie dala rady znalezc inwestora i konczy projekt.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~dmirek62 [83.11.29.*]
    Śmieją się na pewno z ciebie jak będziesz potrzebował pomocy dzwoń 112.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~lis12 [81.190.112.*]
    W raportach podali że umowa z Totalem została zakończona. Dlatego zastanawiające jest kto napisał ci ten tekst.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~fafik [93.105.0.*]
    taaaa smieja sie ze mnie he he he. wiesz co, moze kupie sobie z 20 tys akcji tej spolki, ponad 4 tys zlotych to zadne pieniadze na inwestycje i zadna strata ale gdy cena dojdzie do ponad 200 zl jak to wyliczyles ( leze i kwicze gdy to pisze) to 4 mln droga nie chodzi przeciez.
    mam tylko powazne pytanie do ciebie, orientujesz sie kiedy spolka moze zaczac zarabiac? nie pytam o miesiace, mozesz sprobowac w strzelic sie w lata. jestes w stanie odpowiedziec na to pytanie ?
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Fifik [94.254.129.*]
    W poniedziałek dobiorę jeszcze pkc 6000szt.tyle mam wolnej kasy w tej chwili
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Akcjonariusz [31.61.136.*]
    W raporcie z 12 października 2011 roku napisane jest, że "nie wykonywano nowej wyceny wartości finansowej przeszacowanych zasobów, przyjmując identyczne jak w roku 2009 dane dotyczące wartości 1 baryłki ekwiwalentu ropy (boe) liczonej z uwzględnieniem prawdopodobieństwa sukcesu, tj. 4,31 USD/boe, dodatkowe zasoby, określone dla struktury Shyrak w ilości 105 mln boe, powodują wzrost jej wartości o około 450 mln USD, tj. do wysokości około 582 mln USD. Oznacza to, że uwzględniając wcześniejsze ustalenia McDaniel WARTOŚĆ CAŁEGO KONTRAKTU OTG wzrasta z 2,658 mld USD oszacowanych w 2009 do około 3,1 mld USD."

Reasumując:

Shyrak ma wartość, zgodnie z tym co podają raporty 582 mln USD;
    CAŁY KONTRAKT OTG, zgodnie z tym co podają raporty = 3,1 mld USD;

Zatem:

OTG bez Shyraka ma wartość ok 2,66 mld USD;

Wartość 4,31 USD użyto przy cenie ropy cena ropy miedzy 45 -78 USD / bbl;
    Przy cenie ropy ok. 110 USD / bbl przyjmijmy, że wartość ta to 2 x tyle czyli 8,62 USD.

Wtedy szacowana wartość całego OTG też niech będzie 2 x tyle, czyli zamiast ok.9 mld PLN ok. 18 mld PLN.

Dzieląc obie wartości przez liczbę akcji otrzymamy:

9 mld PLN/ 242 mln akcji = 37,5 PLN/szt
    18 mld PLN/ 242 mln akcji = 74,4 PLN/szt

Raport z 24 maja 2012 roku mówi, że wartości udziałów Petrolinvestu w koncesji OTG to ok. 2,332 mld USD ( to ok. 88,1%). Mówi również o przeniesieniu przez Petrolinvest w zamian za wykonane prace na rzecz TOTAL 50% udziału (zapewne które Pertolinvest posiada, czyli połowy z tych 88,1%) w wypadku kiedy umowa ta dojdzie do skutku, czyli po spełnieniu przez Petrolinvest określonych warunków. Połowa z 2,332 mld USD to 1,166 mld USD = ok. 3,499 mld PLN

3,499 mld PLN/ 242 mln akcji = 14,46 PLN/szt

Wartość całego kontraktu OTG (OTG + Shyrak) to 3,1 mld USD. Przyjąć to co podają. Na razie nie ma co przeliczać. Trzeba od tego wyjść. Odjać Shyrak bo ten Petrolinvest chce bez udziału TOTALa robić i policzyć. 50% udziałów w OTG

50% z 2,332 mld USD = 1,166 mld USD
    1,166 mld USD + 0,582 mld USD (Shyrak) = 1,748 mld USD

To jest cały zysk Petrolinvestu (OTG + Shyrak) po odpaleniu 50% TOTALowi za wykonane prace jeśli umowa z nim dojdzie do skutku.

1,748 mld USD x 3 = 5,244 mld PLN / 242 mln akcji = 21,67 PLN/szt

Z tego OTG daje:

1,166 mld USD x 3 =3,499 mld PLN/ 242 mln akcji = 14,46 PLN/szt

Shyrak daje:

582 mln USD x 3 = 1,746 mld PLN/ 242 mln akcji = 7,21 PLN/szt

Tyle, że z tego co piszą wynika, że na Shyrak też szukają inwestora.

Kolejny minus jest taki, że nawet jeśli TOTAL wejdzie do spółki z Petrolinvestem to zapewne wyłoży on środki proporcjonalnie do posiadanych udziałów. A zatem Petrolinvest też będzie musiał wyłożyć śrdoki zanim uruchomi wydobycie. A nie wygląda na to, że je posiada.

Zatem o wiele lepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest poszukiwanie i pozyskanie inwestora, który kupił by złoże, a nie partnera do jego eksploatacji. Tyle, że kupujący nigdy nie zapłaci tyle ile wynosi wartość.

Ale ten wariant byłby dla Petrolinvestu bardziej opłacalny. Jeśli pozyskał by kupca na swoją część OTG (bez Shyraka) wartą obecnie 2,332 mld USD. Kupca chętnego zapłacić chociażby połowę, czyli 1,166 mld USD. To nie wiem czy nie byłby to dla Petrolinvestu lepszy interes niż na kontynuowaniu prac z TOTALem. Bo nie musiał by wykładać pieniędzy, których obecnie nie posiada. I cały zysk miałby teraz, a nie za 20 lat.

A to już umożliwiło by mu spłatę kredytów i np. samodzielną eksploatację Shyraka.
    Errata

OTG bez Shyraka ma wartość 2,518 mld USD, oczywiście. Sugerowałem się danymi gdzie przewijała się wartość ok. 2,66 mld USD. Ale różnica niewielka nie wpływa znacznie na dalsze wyliczenia.
    Ja też nie sugeruję się wycenami ponieważ petrol różnie sam je podaje ale ilość 1.909mld bbe jest nie zmienna i jest to wartość min.
    I jeszcze jedna rzecz. Wartość przypadającą na akcję należało by pomniejszyć o zobowiązania. A zatem jeśli dochodzi do finalizacji umowy z TOTALEM, po spełnieniu przez Petrolinvest wszystkich warunków, było by nie:

1,166 mld USD x 3 =3,499 mld PLN/ 242 mln akcji = 14,46 PLN/szt

,a raczej bliżej 10 PLN/szt

Analogicznie w wariancie kiedy Pertolinvest znalazł by kupca na OTG, skłonnego zapłacić za złoże połowę jego wartości czyli ok 1,166 mld USD, również po spłacie zobowiazań było by to około 10 PLN/akcję. Wartość ta wzrosła by zapewne w wypadku kontynuowania prac na Shyraku o wspomniane ok 7,21 PLN.

Oczywiście wszystkie te wartości należy traktować jako orientacyjne.

> Analogicznie w wariancie kiedy Pertolinvest znalazł by kupca na OTG,
    > skłonnego zapłacić za złoże połowę jego wartości czyli ok 1,166 mld

> Wartość ta wzrosła by zapewne w wypadku kontynuowania prac na Shyraku o

Dlaczego panie ekonomisto ma zapłacić połowę?
    Złoże jest w 88,3% jest własnością Oila dopiero poniesione inwestycje w wysokości 70 mln$ przez Total i wybudowanie K4 jest dzielone na 2 (po 50%)ale wartość zasobów może wtedy wzrosnąć !!!

Czytałeś jak wyglądają prace na SHYRAKU?
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Akcjonariusz [37.225.116.*]
    Dlaczego połowę? Heh.

Wynika to ze słów samego prezesa Petrolinvestu. Bertrand le Guern w jednym z wywiadów w 2012 bądź 2013 roku powiedział coś takiego, że "są rozmowy. Firmy przysyłają do niego młodych, którzy proponuja mało". Mniej więcej tak to leciało.

Oznacza to, że nikt kto przychodzi nie proponuje tyle ile wskazują szacunki McDaniel'sa. Nie proponuje też więcej. Zresztą to byłby absurd.

Połowę to tylko moje założenie. Naiwny może zapłacić i dwa albo pięć razy tyle ile to warte. Tylko pokaż mi ilu naiwnych działało by z sukcesem w tej branży? Ilu naiwnych miało by miliardy USD żeby je wydawać naiwnie?

Ta połowa to i tak dużo, bo to oznacza branie na siebie wszystkich ryzyk.

A jakie to są ryzyka:

1. Cała zabawa przypomina jakby kupowanie kota w worku. Tylko miejsce kota zajmuje złoże. Workiem jest ziemia. Kota możesz pomacać. Przez worek może wyczujesz kocie futerko, może jakiś ruch. Podobnie ze złożem. Pomacano kilkoma wierceniami i na podstawie otrzymanych rdzeni, przypływu gazu i występowania kondensatu, ropy, wartości ciśnienia oraz badań geofizycznych (sejsmiki itd), którą przeprowadzono oszacowano to z czym mamy doczynienia.

Inna sprawa kiedy kupuje się złoże z funkcjonującą kopalnią. Wtedy z dużym prawdopodobieństwem wiesz co kupujesz i ile na tym zarobisz.

2. Piszesz o tym, że do wyliczeń brano cenę 74 USD za baryłkę.

Nieprzypadkowo wklejałem ostatnio te dwa linki z wykresami notowań ropy naftowej. Dodam kolejny przykład (opracowanie z grudnia 2013) niejakiego Mostafy Bentoura. Chodzi mi dokładnie o wykres fig. 2 ze strony 14.

http://mpra.ub.uni-muenchen.de/52892/1/MPRA_paper_52892.pdf

Jak wynika z wykresu od 1972 roku do 1980 roku cena baryłki rosła. W 1980 roku osiągnęła wartość 40 USD/bbl, by przez kolejne 24 lata do roku 2004 być znacznie PONIŻEJ tego poziomu. Średnio na poziomie 30 USD/bbl, a nawet odnotowując czterokrotnie spadek poniżej 20 USD/bbl.

Wziąłem pierwszy z brzegu wykres. I nie weryfikowałem w innych źródłach. Z lenistwa.
    A może dlatego, ze wiem że cena ropy podlega wahaniom jak każda inna cena.

Jak widzisz ceny ropy mogą też spadać. To drugie ryzyko. Kupić coś za 3 mld, a za rok, albo dwa to w wyniku spadku cen ropy może się okazać, że to coś jest warte połowę ceny za jaką to coś kupiliśmy.

Te 1,909 mld boe zasobów perspektywicznych w roku 2020 może przekładać się nie na wartość 3,1 mld USD, a 1,5 mld USD albowiem wartość zasobów może też spaść. Nie zmieni się ich ilość, a zmieni się cena ropy naftowej.

Ja wiem że zaraz mi napiszesz, że OTG to inwestycja za 4-5 mld USD, a 3 mld USD to wartość szacunkowa przyszłych zysków OIL po odliczeniu infrastruktury podatków itd. (czyli tych 4-5 mld). Jasne. Ja to wiem. Piszę w uproszczeniu. Wiem, że całe złoże ma wartość ok 7-8 mld USD. A zysk to 3,1 mld USD jeśli odliczymy nakłady które poniesiemy żeby się do niego dobrać i podatki. Niech sobie będzie ile chce. Tyle, że kupujący nie zapłaci OIL za infrastrukturę, której nie ma i którą sam musi pobudować. Zapłaci za to co jest. I zaproponuje mniej niż to jest warte. Bo na tym polegają negocjacje. I on będzie ponosił dalsze ryzyka.

Odnośnie prac na Shyraku:

Nie czytałem niestety. Może dlatego, że nic nowego nt. postępu prac na Shyraku nie opublikowano od 2012 roku, kiedy to podano informację nt. mobilizacji urzadzenia.

Pod koniec 2013 roku pisałem, że z uwagi na brak inf o opróbowaniu można oczekiwać, że poza głowicą nic tam nie ma. Ktoś na mnie tu na forum wówczas naskoczył "skąd wiem?". Nie wiedziałem. Zakładałem że tak to wygląda, bo postęp prac mówił o zabezpieczeniu. Moje przypuszczenia potwierdził sam prezes Petrolinvestu w raporcie rocznym za rok 2013 z 21 marca 2014 roku pisząc, że w listopadzie 2013 nastapiła demobilizacja urządzenia.

Możesz sobie to zweryfikować czytajac moje wcześniejsze posty.

Nie chce mi się już wogóle na ten temat pisać i wałkować w koło Macieju rzeczy OCZYWISTYCH. Dlatego przestaję komentować to forum. ADIEU
    Wiesz co nie będę z tobą dyskutował ponieważ z ekonomią masz tyle wspólnego co ja z rolnikiem
    Powiem tak mylisz kręcisz mącisz itp..
    Podział po 50% obowiązuje Total ale musi zainwestować 70mln$ na K4
    Bez odbioru.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Akcjonariusz [37.108.51.*]
    Na razie to Ty mnie zmuszasz do grzebania w raportach :-)))))

Nic nie musi. To wręcz jest dopięte. Prawie pewne. Jedyne dwa warunki zawieszające jakie pozostały do spełnienia przez Petrolinvest z umowy z 2010 roku nie stanowią dla obu stron problemu. Tak mówi komunikat Petrolinvestu. I bardzo dobrze.

Pytanie jest czy i kiedy nastapi "uzyskanie odpowiednich zgód banków finansujących Spółkę i OTG oraz zwolnienie zastawu na kontrakcie OTG", co spowoduje, że prace na OTG ruszą.

Coś co nie stanowi problemu dla Petrolivestu i TOTALa, może jednak stanowić problem dla banków. Fajnie by było jakby jakiś komunikat na temat stanowiska banków finansujących się pojawił. I na to czakam. Jak na razie cisza. Petrolinvest wystapił do banków z propozycją. I czekamy.

Komunikat z 24 maja 2012 roku:

"TOTAL zainwestuje na OTG w najbliższym czasie ok. 70 mln USD

Na podstawie umowy farm-out koncern Total zobowiązał się do sfinansowania prac na terenie kontraktu OTG w kwocie 70 milionów USD, które obejmują między innymi wykonanie głębokiego odwiertu K-4 na strukturze Koblandy, w zamian za co OTG zobowiązało się do przeniesienia na rzecz Total 50% udziału w kontrakcie OTG.
    Z umowy farm-out z 2010 roku z szeregu warunków zawieszających, które zostały wypełnione przez strony, zostały wyłącznie dwa, które nie stanowią, w ocenie TOTAL i Petrolinvest, przeszkody w zawarciu umowy o wspólnym zarządzaniu (JOA). Warunki te to:
    - uzyskanie zgody na podpisanie umowy o wspólnym zarządzaniu (JOA) z Ministerstwa Ropy i Gazu Republiki Kazachstanu i przeniesienie na rzecz Total 50% udziału kontraktu, co w praktyce oznacza rezygnacje z przysługującego Ministerstwie prawa pierwokupu. Petrolinvest jest w trakcie finalizowania procesu uzyskiwania takiej zgody;
    - uzyskanie odpowiednich zgód banków finansujących Spółkę i OTG oraz zwolnienie zastawu na kontrakcie OTG. Negocjacje Petrolinvestu z EBOiR’em w sprawie dostosowania udostępnionego przez EBOiR finansowania do inwestycji wyłącznie na koncesji OTG zostały uznane przez strony za wystarczająco zaawansowane, aby możliwe było podpisanie umowy o wspólnym zarządzaniu (JOA)."

O zgode Ministerstwa Ropy i Gazu Republiki Kazachstanu się nie martwię. Troszkę niepokoi mnie drugi warunek. I tyle. Nie siedział bym na spółce jakbym nie wierzył w powodzenie jej projektów.

Ale staram się ocenić jakie są szanse. Dlatego zastanawiam się nad rozwiązaniami jeśli odpowiedź banków nie będzie taka jakiej oczekuję i jakiej spodziewa się Petrolinvest. Przyznasz, że może i tak być? Co wówczas?

Nie zgaduję czy będzie 10 PLN/szt czy 17 PLN/szt. Będzie tyle ile będzie. Nie myślę o tym. Będzie 0,26 PLN/ szt przed scaleniem to też fajnie. Wtedy będę się zastanawiał.
    Jak piszesz o zobowiązaniach to pamiętaj o" EMBA"
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Akcjonariusz [31.61.129.*]
    Sprzedaje EMBA. Czyli część majątku jaki posiada. A pieniądze ze sprzedaży przeznacza na spłatę CZĘŚCI zobowiązań. Poza tym nie jest nigdzie powiedziane ze do finalizacji umowy sprzedaży dojdzie.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Magik [31.0.45.*]
    Jaka cena czary mary
    Żadnej połowy w wyliczeniach.Raportach jest podkreślone że wartość udziałów wynosi po starej cenie 3,1mld$ a zasoby na 1.909mld bbe.W 2012 wszedł Total i musi zainwestować min70mln$ między innymi postawi K4.(Petrol już swoje zainwestował teraz inwestuje Total.)
    Po za tym 3,1mld $( wg. wyliczeń 2009)to jest cena jaką zainkasuje Oil przy sprzedaży hurtowej bez podziału.
    Cena 4,31$ nie ma się jak do obecnej ceny ropy(10% dyskonto).
    Przy eksploatacji 20 letniej przychody z K3 i K4 mogą wynosić 3mld $ ROCZNIE wg. raportów.
    3 x 20=60 mld$ -przychód.- koszty /2=? (zapewne więcej niż 10%)
    Jaka może być roczna dywidenda wypłacana przez Oil?
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~zrozum [83.7.149.*]
    Oni i tak tego nie pojma spojrz na to co oni pisza np.wywalaja akcje i to z duzych liter pisze dziecko hahaha widac nie uczyli go ze zaczyna sie tylko duza 1 litera :) juz nie wspomne ze pisza o tym juz dwa lata a kurs stoi w miejscu :) no ale oni caly czas widza wywalaja i 1 grosz hahaha :)))
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~bolo [5.172.252.*]
    Te xxx ty nie fisiuj ze swoimi mondrosciami tylko sprzedaj akcje poki maja jeszcze jakas wartosc bo zanim zroumiesz co tu sie dzieje to juz tej spolki nie bedzie he he he
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~lekarz [83.7.149.*]
    ty bolo zapomniales chyba lekow wzias rano wiec teraz musisz wziac podwojna bo inaczej rodzinka cie zwiaze znow na caly tydzien buhahaha ja wiem ze cie nie stac na ani jedna akcje no coz trzeba bylo sie uczyc a jak sie nie chcialo to teraz trzeba ujadac bo tylko to ci pozostalo hahahahaha
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~NEMO [193.150.37.*]
    Fajnie sie was czyta ,troche folkloru na forum gieldowym nie zawadzi , do tego szczypta humoru tez ma swoj smak.Bo zakladam ze oczywiscie te wyliczenia i projekcje to tylko ironia i zabawa.Pzdr.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~bolo [5.172.252.*]
    Myslisz ze wyliczenia dmirka i xxx to ironia i zabawa? ...zostaniesz wyklety kolego przez tutejsze kolko zaufania i poparcia heh heh heh. Moze za malo rozumiesz jak ja i lekarz tobie potrzebny?
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~NEMO [193.150.37.*]
    Dnia 2014-07-24 o godz. 12:29 ~bolo napisał(a):
    > Myslisz ze wyliczenia dmirka i xxx to ironia i zabawa? ...zostaniesz
    > wyklety kolego przez tutejsze kolko zaufania i poparcia heh heh heh. Moze
    > za malo rozumiesz jak ja i lekarz tobie potrzebny?

Okazuje sie ze faktycznie te barany(wybaczcie zwiierzaki za porownanie)pisza te bzdety na powaznie.Mam nadzieje ze pisza to bedac pod dobra opieka ,w innym przypadku strach sie bac.Pzdr.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Akcjonariusz [37.225.116.*]
    Wykres 2 str. 14.

http://mpra.ub.uni-muenchen.de/52892/1/MPRA_paper_52892.pdf

W swoich wyliczeniach uwzględnij, że ceny ulegają wahaniom. Cena ropy naftowej również. Możliwy jest zatem wariant, że cena ropy naftowej może perdolnąć równo o połowę w ciągu 2-3 lat i przez kolejne 20 tkwić na tym poziomie.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Akcjonariusz [31.61.129.*]
    Oczywiście modele to wszystko uwzględniają więc i ryzyka w jakiś tam rozsądnych zakresach też. Niemniej to wciąż perspektywy i szacunki. Jak mówienie o Polsce jako zielonej wyspie na początku rządów PO. 7 lat zweryfikowmało te perspektywy.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~szperacz [88.156.148.*]
    Pamiętacie Hurricane ? Tu wszystko jest możliwe.
    ------------------------------------------------------------
    Kanadyjczycy rozpaczliwie szukali kogoś, kto te poszukiwania sfinansuje. Zgłaszali się nawet do naszego PGNiG z propozycją odstąpienia 20 proc. koncesji w zamian za zrobienie odwiertów. Polska firma uznała, że propozycja pachnie przekrętem.

W końcu Hurricane zdobył pieniądze na giełdzie w Toronto. W wyniku wierceń okazało się, że zasoby wynoszą 500 mln baryłek. Kazachski rząd zmusił wprawdzie Kanadyjczyków, żeby sprzedali firmę Chińczykom, ale ci zapłacili godziwą cenę 4,5 mld dol.
    I na to licze.

Jakbyśmy przeliczali wartość 3,1 mld USD po kursie z:

- grudnia 2011 roku (3,4 PLN) wyjdzie nam 10,54 mld PLN.
    - marca 2012 roku (3,4 PLN) wyjdzie nam 10,54 mld PLN,
    - lipca 2013 (3,26 PLN) wyjdzie 10,106 mld PLN,
    - dzisiaj (3,07 PLN) wyjdzie nam 9,517 mld PLN.

Różnica dochodzi do 1 mld PLN.

Za każdym razem wyjdzie nam inna wartość w złotówkach. Jutro będzie to więcej lub mniej. Wyliczanki nie mają zatem sensu. Będzie na nie czas jak/jeśli firma znajdzie partnera bądź kupca.

> wierceń okazało się, że zasoby wynoszą 500 mln baryłek. Kazachski
    > rząd zmusił wprawdzie Kanadyjczyków, żeby sprzedali firmę Chińczykom,
    > ale ci zapłacili godziwą cenę 4,5 mld dol.
    Petrol posiada prawie cztery razy więcej !
    Zresztą dmirek, niech nawet ktoś da te 3,1 mld USD, albo nawet więcej. Niech da 5 albo 10 mld USD. Tylko niech w końcu da. Na razie niewiele o tym słychać. Trwają rozmowy.
    To, że się przeciągają wpływa na sytuację spółki. Zobowiązania Petrolinvestu rosną, a szanse maleją.

W którymś momencie może dojść do tego, że ktoś zarząda natychmiastowej spłaty zobowiązań. Wówczas cały majątek Petrolinvestu będzie wart tyle ile zdecyduje się zapłacić oferent, który wystąpi z propozycją kupienia/przejęcia tego majątku lub jego części.

Jeśli zaproponuje 1 mld USD to ta propozycja też będzie musiała być rozważana, jeśli tylko zaspokajać będzie roszczenia wierzycieli.

Komornik czy syndyk dąży w pierwszej kolejności do zaspokojenia tychże roszczeń.
    Ja wiem jak będzie miej więcej grane, dlatego nie wykluczam tego że padnie sprawdzam i bank się upomni , różne chwyty są dozwolone i jak sam pamiętasz gra się toczy o te parę milionów akcji które ma FF i jest mi obojętne czy Oli będzie na GPW czy nie.
    Będę trzymał akcje do końca i będzie sowity zysk albo co roku dywidenda i dla tego zakładam czas od 2-3 lat a nawet do 5. Mnie nie interesuje 10 zł ja nie sprzedaję.

Ważne że niektórzy zrozumieli że TOTAL jest już od dawna.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~tymek [31.0.121.*]
    Dnia 2014-07-24 o godz. 17:23 ~dmirek62 napisał(a):
    > Ja wiem jak będzie miej więcej grane, dlatego nie wykluczam tego że padnie sprawdzam i bank się upomni , różne chwyty są dozwolone i jak sam pamiętasz gra się toczy o te parę milionów akcji które ma FF i jest mi obojętne czy Oli będzie na GPW czy nie.
    > Będę trzymał akcje do końca i będzie sowity zysk albo co roku dywidenda i dla tego zakładam czas od 2-3 lat a nawet do 5. Mnie nie interesuje 10 zł ja nie sprzedaję.
    >
    > Ważne że niektórzy zrozumieli że TOTAL jest już od dawna.

Skąd Dmirek wiedział już w 2014 że Petrola nie będzie na GPW i prawie 5 lat
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: forward [37.47.128.*]
    Dnia 2019-05-30 o godz. 22:14 ~tymek napisał(a):
    > Dnia 2014-07-24 o godz. 17:23 ~dmirek62 napisał(a):
    > > Ja wiem jak będzie miej więcej grane, dlatego nie wykluczam tego że padnie sprawdzam i bank się upomni , różne chwyty są dozwolone i jak sam pamiętasz gra się toczy o te parę milionów akcji które ma FF i jest mi obojętne czy Oli będzie na GPW czy nie.
    > > Będę trzymał akcje do końca i będzie sowity zysk albo co roku dywidenda i dla tego zakładam czas od 2-3 lat a nawet do 5. Mnie nie interesuje 10 zł ja nie sprzedaję.
    > >
    > > Ważne że niektórzy zrozumieli że TOTAL jest już od dawna.
    >
    > Skąd Dmirek wiedział już w 2014 że Petrola nie będzie na GPW i prawie 5 lat

szacun dla Dmirka

chłop idealnie zaprorokował
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~dmirek62 [83.11.14.*]
    Czy nie możesz napisać w kilku zdaniach żeby nie motać ?

OTG 1.909mld bbe. to jest najważniejszy przelicznik a wartość 3,1 mld $ to jest wartość jaką by dostał Petrol przy sprzedaży i to by było 100% dla petrola i wg. cen z 2009 r.
    W związku z tym że nie będzie sprzedaży a będzie współpraca z Totalem przez okres 20 lat to Total aby mieć 50% musi zainwestować 70mln$ aby poniesione nakłady zrównoważyły się.
    20 x 3 mln$= 60 mln/ 2= po 30mln $ x 3=120mln zł - koszty ale zysk będzie większy niż przy sprzedaży hurtowej.

• Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Xxx [94.254.158.*]
    Głowa boli !
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: forward [37.47.178.*]
    Total czeka
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Ciekawski [195.187.94.*]
    Nie wykłócać się o imponderabilia, tylko nie robiąc szumu kupować za grosze pakiecik kontrolny perły i zostawać miliarderami. Łatwiej już być nie może.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~dmirek62 [83.11.32.*]
    Trzeba liczyć się minimum 2 -3.
  • petrolinvest to BANKRUT i tyle w temacie :-) a swoją drogą powinni Autor: ~666 [83.22.175.*]
    go wywalić z GPW :-)
  • Re: petrolinvest to BANKRUT i tyle w temacie :-) a swoją drogą powinni Autor: ~dmirek62 [83.11.32.*]
    Ciebie nie powinni wypuszczać z Tworek.
  • Re: petrolinvest to BANKRUT i tyle w temacie :-) a swoją drogą powinni Autor: ~james [46.77.124.*]
    Dmirek a czy spolka poda do wiadomosci program naprawczy czy zachowa go w tajemnicy? Jezeli zechce upublicznic to kiedy mozna sie go spodziewac?
  • TOTAL & CNPC Autor: ~dmirek62 [83.11.32.*]
    Ja już pisałem że akcje są po taniości i do puki są poniżej 10 zł będziemy raczkować 2 kroki do przodu jeden do tyłu i jak do końca wakacji przebijemy 0,40 to i tak będzie dobrze.
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~nikt [94.254.177.*]
    Dnia 2014-07-25 o godz. 19:35 ~dmirek62 napisał(a):
    > Trzeba liczyć się minimum 2 -3.

tak jak pisałem - 2,5 pln do 3 pln po scaleniu

ps dmirek szacun
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~james [46.77.124.*]
    Aha czyli zadnego planu naprawczego nie bedzie a tylko cena akcji bedzie rosla :):) smieszny jestes i za to cie lubie
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~Akcjonariusz [37.108.156.*]
    Tak, że wiecie chłopaki. Od jutra zamiast się tu pojedynkować na co zabawniejsze wypowiedzi, zaokrąglać proszę do wielokrotności 16.

http://www.parkiet.com/artykul/8,1382936-PETROLINVEST-SPOLKA-AKCYJNA---Program-naprawczy---scalenie-akcji-.html
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~james [46.77.124.*]
    Nie wierze ze dzis podali info o scaleniu, normalnie nie wierze ze zdazyli w terminie :) :)Moja niewiara kosztowac mnie bedzie litra wodki bo taki przyjalem zaklad ze znajomkiem he he.
    No popacz. To teraz przetrzyj oczęta, niemal z orbit wylazłe ze zdziwienia i zmykaj do nocnego :-)
  • Re: TOTAL & CNPC Autor: ~tolek [93.105.0.*]
    dlaczego mam zaokraglac do wielokrotnosci 16 ? jezeli mam np 15 tys sztuk i po scaleniu wychodzi mi 937.5 to bede mial 937 sztuk prawda? jedna akcja w ta czy w tamta nie gra roli chyba
    Pkt 1e. Ale zawsze jest 1f. Tyle, że nie wiadomo o kogo chodzi ;-)

Co będzie jak wybór akcjonariusza o którym mowa w pkt 1f odbędzie się na zasadzie "na kogo wypadnie na tego bęc" i to ty okażesz się tym szczęślliwcem? :-)

To oczywiście żart.

Odpowiedź na twoje pytanie:

Nieprawda. Niedobory scaleniowe uzupełnią o czym wspomina pkt 1f.

Jeśli akcjonariuszy posiadających na rachunkach liczbę akcji niepodzielną bez reszty przez 16 będzie taka ilość, że akcje akcjonariusza, który nieodpłatnie zrzeknie się swoich praw akcyjnych na rzecz innych akcjonariuszy nie będą w stanie pokryć niedoborów scaleniowych to scalenie może nie dojść do skutku.

Jeśli okażesz się niewdzięcznikiem i nie zdecydujesz zastosować do zobowiązania 1e, a mimo to scalenie będzie mieć miejsce powinieneś mieć na rachunku 938 szt o wartości nominalnej 150 080 zł. Więc wiesz, nie szastaj zbytnio forsą :-)

I we wdzięcznej pamięci miej podmiota wymienaniego w pkt 1f i pkt 3 :-)

[x]
PETROLINV 46,97% 1,94 2017-06-28 17:04:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.