Teoretycznie Bumech chodzi ok. 3 zł, więc ZWG warte 6 zł.
Ale tylko teoretycznie, bo po emisji na Bumechu przyjadą wywrotki nowych akcji i tych 3 zł nie utrzyma.
Dlatego ZWG już dyskontuje tą sytuację i co bardziej przewidujacy skracają się na papierze, bo wiedzą że po emisji Bumech nie będzie po 3 zł, ale np po 2 zł, a to oznacza ZWG po 4 zł
Tak, będzie emisja, ale nie w celu pozyskania gotówki, lecz jako zapłata za majątek ZWG, który zostanie wniesiony. Będzie więcej akcji, ale i większa wartość księgowa i zdolność do generowania zysków.
Co nie zmienia faktu że to będą wywrotki akcji w porównaniu do tego co jest, ilość akcji wzrośnie kilkukrotnie, to nigdy nie wróży niczego dobrego.
Prawa fizyki są nieubłagane, więcej akcji to znaczy że bardziej ciągnie w dół i trudniej utrzymać, a przy płynności Bumechu 2 zł to nie problem w kilka sesji, dlatego wydaje mi się że niektórzy pozbywają się ZWG z obawy przed tąpnięciem na po wejściu nowej emisji z milionami nowych papierów.
Leci dlatego, że rynek pokazuje, że jedna akcja ZWG nie jest warta dwóch akcji Bumechu. Spodziewam się wzrostu (albo trendu bocznego) na Bumechu i spadku ZWG. Tak naprawdę parytet 1:2 nie jest uczciwy. Może 1:1,5? Myśle, że o to pójdzie walka i bedą ruchy na tych spólkach przed NWZA.
Jeżeli tendencja spadkowa na ZWG się utrzyma to pociągnie Bumech w dół, to chyba jasne.
Czyli zacznie się materializować to o czym pisałem - jeszcze przed wejściem dużej ilości akcji rynek to dyskontuje, a rynek ma zawsze racje i nie warto się z nim spierać bo się to kończy stratami na rachunku, czego nie wiedzą początkujący inwestorzy.
Z punktu widzenia analizy techinicznej też kierunek chyba jasny.
Argument dużej ilosci nowych akcji nie przemawia do mnie jako powód do spadków kursu bumechu po połaczeniu. Faktem, jest że sam bumech po połączeniu będzie miał dużo więcej akcji, ale faktycznie ilość akcji dotychczasowych jego akcjonariuszy nie zwiększy się. Dojdą tylko nowe akcje w zamian za akcje ZWG i nie wydaje mi się, żeby akcjonariusze byłego ZWG chcieli je sprzedawać np. po 2 zł, gdyz poza "grupą falenty", która raczej nie będzie sprzedawać, kupowali je dużo drożej.
londyńczyk ...spada bo dyskontujesz swój portfel ;)
rzuciłeś to co miałeś żeby odkupić taniej ,i nie pisz bajek o rynku przy takiej ilości papierka co obróciło się w tym tygodniu
AD - na szczytach a kurs poleciał od 10, 30 o 50 procent - kto sprzedaje Falenta i Sutkowski, a może Aviva hehe - po parę sztuk. Więc uwaga bo struna naciągnięta niesamowicie.
Fundamentalnie zwg idzie jak rakieta - patrzcie na wyniki - setko procent rocznie na plus poparte potężnymi wzrostami przepływów operacyjnych, Bumech też zaczyna się odbijać na co ma wpływ obniżka kosztów zafundowana przez Sutkowskiego.
Co do dyskusji o parytecie- powiem tyle ZWG nic tu nie musi (musi to Bumech), a ZWG nie po to weszło w Bumech żeby go korzystnie nie przejąć, gdy będą problemy powiedzą - no to spadamy idziemy kupić coś innego a wy się bujajcie - na razie mają 19 procent więc nie jest to pakiet który ich wiążę jak kamień
a ty zarabiasz kupując AD czy ZWG? ile zarobiłeś już na rosnącym AD przez ostatnie pół roku hehe i ciągle pierdzielisz to samo o tym że sutkowski nie sprzedaje no i ch.. z tym jak spada, spadek jest spadek jak taki mało ważny to kupuj i ciągni do 10 :)))))))))))
mam dobry humor to ci napiszę leszczu o co biega, wiesz czemu ten spadek wygląda jakby był robiony specjalnie? bo inaczej takie lescze jak ty zrobiłyby armagedon na papierze, a temu który robi dystrybucje na tym nie zależy, on robi szybki strzał w górę żeby nikt się nie załapała a potem wielomiesięczną dystrybucję, tu w ogóle nie ma mowy o 10 zł, tak na prawdę kurs był tam pół sekudny, ale wspomnienie dla leszcza o 10 zł jest tak silne że wbrew oczywistym faktom nie jest w stanie rozstac się z akcjami i o to chodzi, leszcz marzy o kolejnym 10 zł, kurs spada , on traci ale cały czas wierzy i pamięta jak rosło do 10 zł, a nawet dokupuje pewny ze to już teraz, tak jak biedny Stiopa się zapakował przy 7 zeta a teraz zaklina i pierdzieli głupoty o AD, a co mu zostało )))))
Nie - mam płakać bo mam 15 procent w plecy na rachunku hihi. Pośmiejmy się jeszcze przy 15 , albo raczej przy 9 na Bumechu już wtedy, bo tak się będziemy pewnie nazywać od września
Stratę to miałbym gdybym sprzedał, a sprzedam i to część po 14-15. A ty oczywiście sprzedałeś po 10,30 całość rozumiem i teraz oczywiście nie kupujesz tylko tak z dobrego serca nam głupim leszczom co to patrzą na AD - radzisz. Dzięki dzięki ci bracie
a to ciekawe podjeście, czyli ci co nie sprzedali Ganta do dzisiaj a kupowali po 90 zł nie mają straty, a to świetnie, fajnie że jest taki Stiopa który znalazł sposób na pewne zyski czyli bezmyślne trzymanie papierai uśrednianie w dół, pozdrowienia :)
Co mi tu z Gantem wyjeżdżasz człowieku - obudziłeś się przy 6 zł i najeżdżasz. Dziękuję za rady, ale nie skorzystam i już powoli szykuje grosz na dobranie skoro jest okazja.
nerwy czy zamierzone te 5,36 ?
----------------------------
a już myślałem że powoli powoli do góry
a tu bach do dziwnego poziomu i tak wygląda jak
ktoś spada z wysokiej drabiny ...
O mnie nie martw, ja się trzymam z daleka od takich "byznesmenów" i takich "byznesów". Już wielu było takich co byli wysoko na jakichś listach i ślad po nich ginął. Ty na razie jesteś ze swoja inwestycją w firmę pana F. co dziennie ze 2% niżej a końca nie widać:)
Ponieważ Sutkowski - doskonale wie jaki jest potencjał i wie że teraz jest czas na kupowanie tanio, a nawet w tej chwili można zacząć już mówić o super tanim przejęciu tej spółki
Sądzę, że kurs jest pod właściwie pełną kontrolą, pewnie taki pozostanie aż do czasu połączenia. Obie spółki na fuzji zyskają, zrestrukturyzowany zostanie bumech, a zwg rozwinie skrzydła. Nie ma żadnych racjonalnych podstaw do spadków, pozostaje czekać
Teoretycznie zasięg spadku to 4,60 więc czy jest sens sprzedawać licząc że się odkupi 10 gr taniej watpie .Straszak doprowadza do tej granicy .Po osiągnięciu dołka kurs odbije co najmniej do 6,50 więc niech mnie ktoś teraz przekona ze nie warto podpierać akcji
4,70 zadziałało jako wsparcie - luka zamknięta straszaka w ilości śmiesznej 21773 sztuk już nie ma czas na solidne odbicie ---------------------------------- Pozdrawiam Posiadaczy ZWG nie oddawać za marne grosze
Osobiście obstawiam zmianę kierunku i powrót do wzrostów w tym roku, które tu są bardzo szybkie i intensywne. Myślę że już jako Bumech będziemy testować 7 zł, co odpowiada naszym 14-15
Dnia 2014-06-17 o godz. 10:02 ~ZWG napisał(a): > Teoretycznie zasięg spadku to 4,60 więc czy jest sens sprzedawać licząc > że się odkupi 10 gr taniej watpie .Straszak doprowadza do tej granicy .Po > osiągnięciu dołka kurs odbije co najmniej do 6,50 więc niech mnie ktoś > teraz przekona ze nie warto podpierać akcji