• Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~pikuś [89.73.176.*]
    adres na stronie http://www.grzegorz.bierecki.pl/kontakt.html

Szanowny Panie Senatorze !

Uprzejmie proszę Pana Senatora o podjęcie działań przynajmniej takich jakie Pan Senator podjął i będzie podejmował w przypadku banku Nova Kreditna Banka, ponieważ Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych SA oraz Komisji Nadzoru Finansowego, a także KDPW w związku z anulowaniem akcji należących do polskich akcjonariuszy CEDC zachował się w sposób identyczny jak w sprawie anulowania akcji banku Nova Kreditna Banka.

CEDC jest jednym z największych producentów i dystrybutorów wódki na świecie. W samej Polsce posiada m.in. takie marki jak ˝Bols˝, ˝Żubrówka˝, ˝Absolwent˝ i ˝Soplica˝. Jest właścicielem m.in. białostockiego Polmosu.

W grudniu 2011 r. rosyjski oligarcha Rustam Tariko ujawnił, że posiada prawie 10% akcji CEDC, i zaproponował przejęcie kolejnych pakietów po 7 dol. za akcję, a potem stopniowo obniżał ofertę. Ostatecznie po kilku miesiącach przejął kontrolę nad firmą.

W czerwcu 2013 r. zostały w Polsce anulowane akcje CEDC (nie ma takiej instytucji w polskim prawie!) na podstawie zwykłego komunikatu i jedynie oświadczenia spółki CEDC.

Należy tutaj podkreślić, że sąd w USA wydał jedynie orzeczenie a nie prawomocny wyrok, a polskie instytucje takie jak KNF, KDPW i GPW bez mrugnięcia okiem, bez wyroku sądu i bez uchwał a jedynie na podstawie oświadczenia spółki wykasowały akcje polskim akcjonariuszom.

Jest to swoiste kuriozum, gdyż akcje znajdujące się na polskim rynku nie mogą, wedle polskiego prawa, podlegać obcym normom, ale to nie przeszkadzało polskim instytucjom pozbawić tysięcy akcjonariuszy akcji CEDC bez odszkodowania. Wartość całej spółki została dosłownie darowana rosyjskiemu oligarsze R. Tariko.

Mając na uwadze powyższe, należałoby zastanowić się, czy w zaistniałej sytuacji nie mamy do czynienia z przestępstwem popełnionym przez GPW, KDPW i KNF które poprzez swoje działania doprowadził do niekorzystnego rozporządzenia mieniem akcjonariuszy spółki CEDC?

Komisja Nadzoru Finansowego - która powinna chronić inwestorów nie pomogła im w żaden sposób. Akcjonariuszom w biały dzień akcje zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki!

Co więcej, sytuacja prawna akcjonariuszy CEDC jest jednoznaczna, bowiem art. 31 ustawy Prawo prywatne międzynarodowe z dnia 4 lutego 2011 r. (Dz. U. Nr 80, poz. 432) wyraźnie stwierdza, iż:

Zobowiązanie wynikające z papieru wartościowego innego niż weksel i czek podlega prawu państwa, w którym papier wartościowy został wyemitowany lub wystawiony, a nadto art. 6 ust. 1: Prawo właściwe stosowane na podstawie przepisów ustawy obejmuje także przepisy prawa publicznego, które według tego prawa znajdują zastosowanie do danego stosunku prawnego oraz art. 7: Prawa obcego nie stosuje się, jeżeli jego stosowanie miałoby skutki sprzeczne z podstawowymi zasadami porządku prawnego RP

Należy, również wskazać, że spółka z dużym prawdopodobieństwem celowo pominęła prospekcie emisyjnym informację o zagrożeniu anulowania akcji, co rzuca cień na jej działalność, a także na odpowiedzialność KNF, GPW i KDPW w sprawie, której wtórują sobie nawzajem, ponieważ najpierw zatwierdziły prospekt, potem uwiarygodniły spółkę poprze umieszczenie jej w WIG 40, a na końcu nie doprowadziły do wyegzekwowania polskiego prawa w zakresie ogłoszenia publicznego wezwania na sprzedaż akcji zwykłych, które zostały nabyte w drodze transakcji zawartych na rynku regulowanym w Polsce i były zapisane na rachunkach papierów wartościowych.

Mając na uwagę powyższe, uprzejmie proszę Pana Senatora o podjęcie działań, które pomogą polskim akcjonariuszom spółki CEDC doprowadzić do tego aby odpowiedzialne instytucje wyegzekwowały polskie prawo w zakresie ogłoszenia publicznego wezwania na sprzedaż akcji, lub poniosły koszty jego nie wyegzekwowania w postaci odszkodowań dla akcjonariuszy spółki CEDC.

Z wyrazami szacunku,
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~miałem akcje [91.234.102.*]
    skrzynka mailowa Senatora jest pełna i nie przyjmuje nowych wiadomości
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~pikuś [89.73.176.*]
    Tu jest adres innego maila ze strony senatu

http://www.senat.gov.pl/sklad/senatorowie/senator,26,8,grzegorz-bierecki.html
    Dla nie będących w temacie wyjaśniam, że piszemy właśnie do tego senatora bo zainteresował się tematem anulowania akcji banku Nova Kreditna Banka

http://wpolityce.pl/wydarzenia/75050-dziewiec-pytan-grzegorza-biereckiego-do-premiera-tuska-co-zrobilo-knf-by-ochronic-polskich-akcjonariuszy-slowenskiego-banku
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~miałem akcje [91.234.102.*]
    biuro.małpa.bierecki.senat.pl ta skrzynka przyjmuje maile
    Zachęcam wszystkich bez względu na opcje polityczne do wysyłania maili do pana Senatora, poniżej jeszcze raz podaję adres w normalnej formie bo ostatnio na bankierze nie usuwają wpisów z adresami mailowymi huraaaa ;-)))

biuro@bierecki.senat.pl
  • wysłałem Autor: ~leon [89.230.16.*]
    Tez wysłałem na adres podany przez "pikuś"
  • Re: wysłałem Autor: ~miałem akcje [91.234.102.*]
    do "leon" na następnym wątku masz pismo do posłów, podaj maila to Ci wyślę wzór i listę posłów do których trzeba to wysłać
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~Matoł [89.72.91.*]
    Zobaczemy co ten senator zrobi - może znowu będzie za mały i pokażą mu gdzie jest jego szereg z oprychami ciężko wygrac bo powiedzą że są uczciwi i kase każdemu z nas dmuchną i powiedzą pewnie wiatr zabrał i jeszcze cie mogą do pierdla wsadzic i osądzic na bezludnych wyspach bo powiedzą że pod to prawo należysz .... heeee...... heeee....
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~zgrywus [77.254.109.*]
    Matoł jak czytam co tu bazgrzesz to zastanawiam się po której stronie stoisz-bo jesteś jak chorągiewka- ale każdy ma swoje miejsce w szeregu......
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~Matoł [89.72.91.*]
    Dnia 2014-02-25 o godz. 21:49 ~zgrywus napisał(a):
    > Matoł jak czytam co tu bazgrzesz to zastanawiam się po
    > której stronie stoisz-bo jesteś jak chorągiewka- ale każdy
    > ma swoje miejsce w szeregu......
    POWINIENEŚ WIEDZIEC DAWNO PO CZYJEJ OD NIKOGO NIE MAMY ŻADNEJ POMOCY A JAK KTÓRY CHCE COŚ POMÓC TO DO PIERWSZEGO ROZEZNANIA I NA TYM SIĘ KOŃCZY ZOBACZEMY MOŻE TEN CHŁOPINA COŚ TEMU OPRYSZKOWI DOKOPIE I TYM JEGO SPRZYMIEŻEŃCOM - pierdel by się mógł przydac heeeee... heeee...
    Spokojne Matoł nie ma co pisać wielkimi literami, tylko robić wszystko co można zrobić w naszej sprawie, a tak na marginesie wysłałeś maila do Senatora ? bo nie wiem czy wiesz, że ten co nie wyśle smażyć się będzie w piekle do końca świata i dwa dni dłużej ;-))
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~komar71 [193.200.20.*]
    Witam !!! dziś dostałe kolejne potwierdzenie o otrzymaniu wiadomości i jej przeczytaniu
    sprawa.dla.reportera@tvp.pl
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~zgrywus [77.254.101.*]
    To Ty masz farta bo ja dostałem tylko jedną odpowiedż
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~komar71 [193.200.20.*]
    fart nie fart , ale jutro poproszę syna żeby wysłał parę pism o innym tytule na podane adresy przez pikusia
    i oczywiście jutro wysyłam pismo do prokuratury
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~zgrywus [77.254.101.*]
    Tak trzymaj !!!!!!!!!!
    tak komar71 trzymaj. Ja dostałem odpowiedż od asystenta Posła Brudzińskiego obiecał, że jeżeli prześlę dane osobowe to się zajmą sprawą. Trzeba działać pisać może coś poskutkuje
  • Re: Pismo do senatora - kopiować i wysyłać Autor: ~ms [89.77.24.*]
    WŁASNIE WYSŁAŁEM!!!
[x]
CEDC -32,26% 0,21 2013-04-12 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.