zaskoczyla mnie koncowka sesji dzis. Czekamy na pozytywne info o sprzedazy za IVkw ktore bedzie pewnie w przyszlym tygodniu a tutaj ktos niewytrzymuje cisnienia i zwala kurs co przy dziurawym arkuszu daje efekt jaki kazdy widzial. No coz. Gamoni nie brakuje na gieldzie. Czekamy na wyniki i jedziemy na polnoc.
cześć
do ekspertów w tej spółce.
Troche mnie zaczyna sytuacja niepokoić. Tylko w ostatnich 7 sesjach ktoś/sie wyrzucili ok 75ys. akcji... a od połowy grudnia sporo ponad 200k... Po analizach zleceń to w ostatnich 7 dniach byly to raczej te same osoby albo zbieg okoliczności ze dawaly takie same wartości zleceń. Myslicie ze to naprawde zniecierpliwieni takie ilości (jak na tę społkę)? Dlaczego nie oddali takich ilości 50 groszy wyżej? A może ktoś za dużo już wie?
Nie mam jakoś dużo akcji (uzbierało się z oszczędności niecałe 6000) dlatego tym co uwarzają ze truje d... taką garstką to przepraszam. A tym co będą chcieli mi coś mądrego napisać w kwestii wytłumaczenia sytuacji dziękuję :)
Pamietaj, ze troszke ponad roik temu mozna bylo sie zapakowac tu za ponizej 2,00. Niektorym taki zwrot z inwestycji wystarcza... a sa przeciez tez inne ciekawe spolki :). Pomijajac fakt, ze ciezko tu sie wychodzi z wiekszym pakietem... . Wydaje mi sie ze niezle zarobionych jest tu jeszcze sporo i wykorzystaja najblizsze wyniki zeby sie ewakuowac, wiec wzrost jesli w ogole bedzie to symboliczny. Druga grupa to ta stratna, ktora usrednila w dolku, w okolicach 4-5 wychodzi na zero i chce sie pozbyc wieloletniej inwestycji... sumujac na tych poziomach jest co przemielic, uwazam, ze jak sie nie pojawi ktos wiekszy nie ma szans pojsc wyzej. Pozdrawiam
no ja niestety kupowałem w przedziale 4,15-4,60 :( bo na pierwszy rzut oka spolka wydawala sie perspektywiczna (w koncu rokrocznie rynek tabletów rośnie, a tfone sie teraz w nich tez mocno rozpycha) no może poza tym, że prezesem/RN sa właściciele a wszyscy wiedzą co to zawsze oznacza i ze ile sie da to wybiorą dla siebie.
Ale wszyscy mowili/pisali ze jeszcze inne powody zeby nazywac to perełką, że kurs 10 złoty to lekką ręką itd. ...więc kupilem. No ale faktycznie tu sie moze nie liczyc to że spolka moze i ma perspektywy, tylko to że ci co maja >50% od kilku tygodni skrzętnie z niej wychodzą i ni jak się to ma do perspektyw, tylko standardowe giełdowe kółeczka :/
no nic, chwilę jeszcze poczekam póki jestem w okolicach zera. najwyżej popchne ze stratą i nei bede juz wiecej wchodzil do spolek po rocznych wzrostach
kolego...jesli spolka pokaze poztywne wyniki ze sprzedazy to popyt zdeklasuje tych co teraz sprzedaja..wiec...ja jestem pozytywnie nastawiony i pewny ze kurs niebawem przekroczy 5 zeta....a arkusz mega dziurawy wiec z latwoscia to zrobi
Tomku, czyli Ty jeszcze dokupujesz, tak? skoro jestes pewny, że przekroczy 5zł (zysk ok. 15%).
b-b, B-B Wy też jak rozumiem dokupujecie skoro mówicie o 10 czy 15 złotych? (bardzo duża stopa zwrotu)
Jowisz, myslalem podobnie jak Ty jakis czas temu na Monnari i Selenie i za wczesnie wyszedlem, sporo zyskujac, ale jednoczesnie zarobilbym znaaaaacznie wiecej gdybym cierpliwie poczekal a nie kierowal sie filozofia "jak uroslo 80% to raczej spadnie o 30% niz bedzie wzrastac". Oczywiscie w kwestii kursu w skali powiedzmy 1-2 lata to wiele zalezy od dynamiki wzrostow sprzedazy smartfonow i tabletow, szczegolnie tych nowych modeli, ale o to jestem raczej spokojny, szczegolnie w kontekscie dobrych prognoz dla handlu detal. tak w Polsce jak i w UE. Pozyjemy, zobaczymy co bedzie za rok, osobiscie dokupuje i bardziej ciesza mnie wahania w dol niz martwia, bo kupuje taniej
JA JUZ JESTEM ZAPAKOWANY I CZEKAM !!!
OCZYWIŚCIE ZE SA TACY CO REALIZUJA ZYSKI JAK KUPOWALI PO 2 ZETA !!
ALE MNÓSTWO JEST TYCH CO KUPOWALI WYŻEJ A PO ZA TYM JA GRAM DŁUGOTERMINOWO!!!
MAM NADZIEJE ZE DZISIAJ BEDZIE INFO O SPRZEDAŻY ZA 4 KW!!!!!!
O TYM ZE BEDZIE DOBRE INFO TO JESTEM PRZEKONANY TYM BARDZIEJ ZE MOZNA ZOBACZYĆ JAK DOBRY MIAŁ OSTATNI KWARTAŁ KOMPUTRONIK!!
oki, rozumiem Twoje podejście. może rzeczywiście cierpliwym trzeba być...
Czy jeśli wahnęłoby np. do 2 zł to byś się cieszył? Kurcze ja raczej odwrotnie bo byłbym ponad 15tyspln w plecy :/ i w najlepszym wypadku jakby dalej nie spadało to bym pewnie z kilkanaście miesięcy musiał czekac żeby wróciło do mojeog poziomu kupna, a zeby potem zarobić to jakbym w liczeniu urocznionego zysku liczył to marnie by wyszło.
A może jeśli wcześniej nie zdąrzyłeś / nie załapałeś się na zakup niżej i teraz piszesz, że dokupujesz to może warto jakby kilka osób kontroloanie wyrzuciło nagle 3-4 tys. to wtedy kurs poszedłbby poniżej 3zł bo ludzie by sprzedawali i mógłbys dokupić? Ja bym miał co prawda ostrą sprzedając teraz no ale oczywiście też bym niżej odkupił? Co Ty na to?
a nie sądzicie, że kierowanie się przy zakupie akcji rekomendacjami z forum bankiera to lekka przesada?
Sam posiadam Tfona i liczę na jego wzrost wartości, patrząc na ich poprawiające się wyniki i wzrost aktywności ale jak widze, posty mówiące o cenie 10 czy 30 pln to sam się zastanawiam kto to pisze a kto się tym kieruje przy zakupie :)
myślisz, ze ludzie mówią o 10 czy 30 złotych, a sami w to nie wierzą i nie mają tego popartego jakoś analizami i skalkulowanego? Tak po prostu sobie głupoty piszą. Troche to w takim razie perfidne z ich strony :| przeciez fora są po to zeby dzielić sie opiniami, doradzać, pomagać itd.
Czyli nie będzie jednak 10 złotych wg Ciebie i dużego zysku?
Lepiej żebym zatem sprzedał już teraz?
a jak napisze ci sprzedaj to sprzedaż? A jak napisze ci skocz w ogień to skoczysz? Zastanów się jak inwestujesz swoją kasę lub moja rada udaj się na onet i tam sobie pograj.
decyzje podejmuje oczywiście samemu, ale opinie osób związnaych ze spolką / interesujacych sie nia też mnie ciekawią w jakiś tam sposob. O ile nie jest to perfidne wporwadzenie w błąd jak kolega powyżej to nakreślił ze te 10 czy 30 złoty to takie nic niewarte powiedzonka... Lepiej nic nie pisać jak sie chce kłamać bądź coś głupiego przekazywać. A jak ktoś ma swoje zdanie i jeszcze potrafi przedstawić kalkulacje, podwaliny swojej teorii to z chęcia poczytam.
Kazdy obiera sobie jakis cel i wylicza mozliwy do osiagniecia poziom. Stad pytalem jesli nie 10zł (bo na to potwierdzeń nei ma zadnych tylko puste slowa) to ile? A moze juz maks osiągniety.... kto ile i w jaki sposb wyliczyl sobie kurs docelowy. po prostu.
od kiedy? ciezko jednoznacznie stwierdzić, ale już troche będzie czasu. sczytywałem rózne wypowiedzi róznych osób, część zdecydowanie dawała do zrozumienia że sie kiedys obkupiła i teraz z utęsknieniem czeka na poworty do tamtych kursów i ze z przymusu zrobilo sie dlugoterminowo, cześć cały czas pisala o 30 zeta, czesc osob ze kilka razy juz zarobila w ostatnich kwartalach, czesc ze swietne teleony i ze cuda nad cudy techniki, czesc ze to bankurut. bylo juz prawie wszystko :) aczkolwiek mysle ze moze z 2-3 wypowiedzi za ktroymi stala jakas mysl/teoria/strategia i jakies wyliczenia itd.
a co do tego zeby sprzedać kilka tys teraz to jesli rzeczywiscie jest wiara ze bedzei roslo, to chyba idealny moment zeby poszlo kilkanaście tys sprzedazy wtedy napędzi sie samoistnie sprzedaż i bedzie mozna duzo taniej skupywać, tyle tylko ze to kilka osob musialoby zrobic-zrzucić. Nie jest potrzeba duzo bo tutaj kilkaset sztuk powoduje wahania, wiec kilkanascie tysięcy...
no chyba ze jednak nie ma wiary w dalsze wzrosty wtedy nei ma sesnu spuszczac kursu w dół skoro potem ma nie rosnać. wtedy trzeba sie stąd cichaczem ewakuować :) nad czym sie zaczalem zastanawiac jak tu napisalem.
A jeśli jest wiara i pewność ze urośnie no to nic lepszego jak spuscic kontrolowanie kurs nizej skupić ile sie da, do bólu i potem tylko liczyc zyski na duzym wolumenie.
10 zeta może być bo to wartość księgowa tyle wynosi !! A 30 zeta kiedyś kosztował i może wróci na te 30!!
10 zeta czy 30 zeta to są moje mrzonki i tyle !
kazdy chce tanio kupic i drożej sprzedać
niektórym wystarcza 10 % a inni czekają na 100% czy 1000%zysku!
cuda się zdarzają
ale i tak niepowioedziane że będziemy się kisic lub spadniemy!!!
trzeba mieć szczęście i tyle!!!
a nie widzisz jak ladnie odbieraja akcje? tutaj zawsze tak bylo ze miedzy infami byla kiszonka. IV kw bedzie napewno rewelacyjny. A jak ci sie nie podoba to wywal i napewno ktos odbierze twoje akcje
taka to tylko była obserwacja
to że kiszonka z reguły była to fakt. ale starzy pisacze wtedy pisali, teraz podejrzewam ze zamiast pisać wywalają... co znaczy ze cos moze wisieć w powietrzu.
Fakty są takie, spółka będzie miała zysk ok. 30gr./akcję. Zeszły rok też dobry wynik. Jest nadzieja na utrzymanie poprawy wyników w konsekwencji współpracy z dużymi sieciami. Przy takim zysku cena powinna wynosić ok. 6zł. to jest 5% zysku na akcję. Ale płynność mała i byle większy inwestor może zrobić z kursem różne rzeczy. Jak będzie zobaczymy. Na razie trzymam i zastanawiam się czy dokupić.
Gdyby to było dużo malutkich wychodzących to jeszcze można by myśleć że po prostu zwieracze puszczają, ale jeśli tu ewidentnie od jakiegoś czasu więksi wychodzą, czyli co do zasady ci ktorzy maja większe doświadczenie, znają dłużej spółkę, a być moze znają też jakieś informacje wiecej niz inni. Bo tak przecież woleli by wyjść jak były wyższe poziomy (a wtedy nie byli jakoś skłonni to puszczania akcji), albo poczekać do tych min. powyżej 5 zł...a teraz od jakiegoś czasu jakby już przestali nagle wierzyć że będzie wyżej i sie pozbywają....
Niebezpiecznym jest też fakt, że wszyscy są bardzo optymistyczni i wszyscy mówia o pewnych wzrostach i perspektywach. to z reguły zły prognostyk, bo wszyscy nie mogą zarobić.
No chyba ze ratunkowym myśleniem jest tzw sitowanie/przesiewanie społeczności w kilka zgranych osób i sin-piki do zbierania.
Tak czy inaczej coś tu nie gra tak jak zawsze. Ktoś chyba testuje nową strategię.