Spółka słynie z niskiej płynności a tu dzisiaj 1,75 miliona akcji poszło:
08.01.2014 Numer Kurs Zmiana Zmiana % Wolumen Wartość
16:45:11 22 10.00 -0.05 (-0.50%) 138600 1 386 000
16:45:07 21 10.00 -0.05 (-0.50%) 36400 364 000
http://www.biznesradar.pl/transakcje/PEKAES
To daje jakieś ponad 5,7% akcji w obrocie. Coś się kroi?
hehe poszło 175 tys akcji, za wartość 1,75 mln pln tak na marginesie.
Patrząc na wykres z ostatniego roku po takim wolumenie zawsze ceny akcji szły do góry, wiec może i w tym tygodniu zobaczymy jakiś ładny skok do góry,
Tutaj się coś ewidentnie dzieje, dzisiaj już 158 tys. akcji poleciało. Cały czas paczuszki po 10, 20, 40 a nawet 50 tysięcy akcji i kursie 10 zł.
Z tego co widzę na http://gielda.onet.pl/pekaes,18648,101,1,651,profile-zlecenia
to kończą się zlecenia kupna, ktoś wybiera wszystkie akcje z lewej strony :-)
spokojnie, będzie git, troszkę cierpliwości.
Spółka ruszy, jak nie w tym miesiącu to w następnym. Chyba że przeszkodzi jej ferment jaki panuje obecnie na GPW.
Jedyny powód, dla którego spółka miałaby ruszyć to to, że będzie konsolidować wyniki przejętych spółek, bo sama jest aktualnie mega przewartościowana i potencjału do jakiegoś dużego wzrostu zysków nie ma. Spółka nie posiada ani jednego swojego samochodu, więc generuje tylko marżę na pośrednictwie. Oprócz tego przychody pompuje niskomarżowy handel paliwem. Przejęte spółki, z tego co udało mi się dowiedzieć są spółkami usługowymi o wysokiej marży. Pomimo tego, że przychody mają wielokrotnie mniejsze niż Pekaes, to mogą wygenerować zyski nawet przewyższające Pekaes.
PS. Sprzedają OFE... bo muszą (akcje za 8,4 mld zł upłynniły tylko w samym grudniu...)
Co do OFE to bym się zgodził, akurat ING jest w akcjonariacie, musieli zejść z 12 do 10 albo 5 procent. Ale to już chyba zrobili do końca roku.
Jeśli chodzi o auta to chyba było to nie opłacalne utrzymywanie całej floty, serwisowanie, wynagrodzenia kierowców, opłaty itp. Przeszli na outsorcing i biorą tyle aut ile akurat potrzeba - od strony kosztów i zarządzania to chyba mocno rozsądne. Poza tym idą też w drobnicę żeby auta obłożyć. To samo zrobił między innymi FM i Raben czytałem.
Hmm, przewartościowana? To co mam powiedzieć np. o CD Projekt :-)