• Olbrzymi wzrost wolumenu Autor: ~buda [89.76.23.*]
    Spółka słynie z niskiej płynności a tu dzisiaj 1,75 miliona akcji poszło:
    08.01.2014 Numer Kurs Zmiana Zmiana % Wolumen Wartość
    16:45:11 22 10.00 -0.05 (-0.50%) 138600 1 386 000
    16:45:07 21 10.00 -0.05 (-0.50%) 36400 364 000
    http://www.biznesradar.pl/transakcje/PEKAES

To daje jakieś ponad 5,7% akcji w obrocie. Coś się kroi?
  • Re: Olbrzymi wzrost wolumenu Autor: ~mm [89.71.80.*]
    hehe poszło 175 tys akcji, za wartość 1,75 mln pln tak na marginesie.
    Patrząc na wykres z ostatniego roku po takim wolumenie zawsze ceny akcji szły do góry, wiec może i w tym tygodniu zobaczymy jakiś ładny skok do góry,
  • Re: Olbrzymi wzrost wolumenu Autor: ~buda [89.76.23.*]
    Ach nie, sory, to 175 tysięcy akcji poszło a ja omyłkowo zsumowałem obrót. Nerwicy dostanę przez tą spółkę :-)

Jakby jednak nie patrzeć te dzisiejsze 186 tysięcy łącznie wolumenu to _znacząco_ odstaje od średnich wielodniowych.
    Tutaj się coś ewidentnie dzieje, dzisiaj już 158 tys. akcji poleciało. Cały czas paczuszki po 10, 20, 40 a nawet 50 tysięcy akcji i kursie 10 zł.

Z tego co widzę na http://gielda.onet.pl/pekaes,18648,101,1,651,profile-zlecenia
    to kończą się zlecenia kupna, ktoś wybiera wszystkie akcje z lewej strony :-)
  • Re: Olbrzymi wzrost wolumenu Autor: ~mm [89.71.80.*]
    spokojnie, będzie git, troszkę cierpliwości.
    Spółka ruszy, jak nie w tym miesiącu to w następnym. Chyba że przeszkodzi jej ferment jaki panuje obecnie na GPW.

• Re: Olbrzymi wzrost wolumenu Autor: ~alik [82.177.29.*]
    Jedyny powód, dla którego spółka miałaby ruszyć to to, że będzie konsolidować wyniki przejętych spółek, bo sama jest aktualnie mega przewartościowana i potencjału do jakiegoś dużego wzrostu zysków nie ma. Spółka nie posiada ani jednego swojego samochodu, więc generuje tylko marżę na pośrednictwie. Oprócz tego przychody pompuje niskomarżowy handel paliwem. Przejęte spółki, z tego co udało mi się dowiedzieć są spółkami usługowymi o wysokiej marży. Pomimo tego, że przychody mają wielokrotnie mniejsze niż Pekaes, to mogą wygenerować zyski nawet przewyższające Pekaes.

PS. Sprzedają OFE... bo muszą (akcje za 8,4 mld zł upłynniły tylko w samym grudniu...)
    Co do OFE to bym się zgodził, akurat ING jest w akcjonariacie, musieli zejść z 12 do 10 albo 5 procent. Ale to już chyba zrobili do końca roku.

Jeśli chodzi o auta to chyba było to nie opłacalne utrzymywanie całej floty, serwisowanie, wynagrodzenia kierowców, opłaty itp. Przeszli na outsorcing i biorą tyle aut ile akurat potrzeba - od strony kosztów i zarządzania to chyba mocno rozsądne. Poza tym idą też w drobnicę żeby auta obłożyć. To samo zrobił między innymi FM i Raben czytałem.

Hmm, przewartościowana? To co mam powiedzieć np. o CD Projekt :-)
[x]
PEKAES 0,00% 15,00 2016-11-09 15:41:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.