Cześć, orientuje się ktoś z Was czy posiadając odcinek zbiorowy akcji, mogłem sporządzić z datą grudniową umowę kupna/sprzedaży posiadanych akcji przez osobę trzecią? po to aby móc sobie rozliczyć stratę w PIT-38? oczywiście mam już też umowę odkupu tych akcji w styczniu. Nurtuje mnie tylko pytanie, czy w razie kontroli US nie zakwestionuje takiego rozliczenia straty za zeszły rok - a jak na razie tylko na taką "korzyść" liczę, bo zarobiłem trochę na innych spółkach i nie chce płacić podatku od zarobionych pieniędzy, bo przecież stratę na Hydrobudowie też poniosłem jeżeli sprzedałem akcje... Będę wdzięczny za wypowiedź kogoś zorientowanego w temacie. Pozdr:)
Dnia 2014-01-03 o godz. 08:35 ~sortek napisał(a):
> Cześć, orientuje się ktoś z Was czy posiadając odcinek
> zbiorowy akcji, mogłem sporządzić z datą grudniową umowę
> kupna/sprzedaży posiadanych akcji przez osobę trzecią? po
> to aby móc sobie rozliczyć stratę w PIT-38? oczywiście mam
> już też umowę odkupu tych akcji w styczniu. Nurtuje mnie
> tylko pytanie, czy w razie kontroli US nie zakwestionuje
> takiego rozliczenia straty za zeszły rok - a jak na razie
> tylko na taką "korzyść" liczę, bo
> zarobiłem trochę na innych spółkach i nie chce płacić
> podatku od zarobionych pieniędzy, bo przecież stratę na
> Hydrobudowie też poniosłem jeżeli sprzedałem akcje... Będę
> wdzięczny za wypowiedź kogoś zorientowanego w temacie.
> Pozdr:)
Witam, czy możesz zdradzić komu sprzedałeś akcje HB Polska ?
>Dnia 2014-01-03 o godz. 15:26 ~Gman napisał(a):
> Witam, czy możesz zdradzić komu sprzedałeś akcje HB Polska
> ?
Przepraszam, pomyliłem wątki:( a co do pytania, to jest to znajmy, który w styczniu stwierdził że jednak nie będzie czekał na rozstrzygnięcia...;) i tym sposobem wg mojego mniemania mogę sobie teraz rozliczyć stratę, czy tak?
ważne jest aby dokonać sprzedaży akcji poprzez umowę sprzedaży, bo samo posiadanie akcji po ich wycofaniu nie uprawnia do rozliczenia straty - zgodnie zresztą z interpretacją Izby Skarbowej w Katowiach (akapit zaczynający się od "Natomiast w sytuacji, gdyby wnioskodawca dokonał odpłatnego zbycia akcji spółki (np. poza obrotem giełdowym) "
Jeżeli ktoś ma duża stratę na akcjach hydrobudowy polska, polecam znaleźć kogoś znajomego/rodzinę kto zgodzi się odkupić tę akcje za jakąś symboliczną kwotę, a wtedy będzie można sobie rozliczyć stratę w PIT-38 i czekać na rozstrzygnięcia co do podziału majątku.
Mam nadzieję, że komuś z Was przydadzą się te informacje.