Jak oceniacie 3q? Jednostkowo padaczka, dno i wodorosty.
Ale cała grupa już nie najgorzej.
Duży wzrost przychodów 3q'13/3q'12 - sęk w tym, że koszty rosły jeszcze szybciej.
Najbardziej wk..ły mnie koszty zarządu i wzrost płac w spółce.
Koszty finansowe w porządku.
Ciągle brak jakichkolwiek danych o przychodach i kosztach Okta czy Audioteki.
Jak na spółkę publiczną raporcik trochę ubogi w treść.
Jest kilka jaskółek - najważniejszy to wzrost przychodów, bo na tym poziomie niczego księgowo zakręcić nie można. Problem jest taki, że jeśli koszty sprzedaży rosły będą w takim tempie jak dotąd to nawet jeśli osiągną w 2014r. przychód rzędu 80-90mln zł to i tak nie zarobią więcej niż 1-2mln. A jeśli zarobią 1zł/akcję to cena nie wyjdzie poza 15zł/akcję.
Strona 18 - cytuję:
"Do grona Klientów dołączy również wiodąca w Polsce marka motoryzacyjna, dla której Agencja K2.pl rozpocznie 3 letnią pełną obsługę reklamy i komunikacji w kanale digital dla segmentu samochodów osobowych i użytkowych." - trochę mało szczegółów, ale rozumiem, że wkrótce ukaże się komunikat - może być ciekawy.
Ogólnie rzecz biorąc z uwagi na silną konkurencję na rynku jedyna nadzieją na to, by cena akcji wyszła poza 20zł jest uzyskanie rentowności netto przez Okta i silny rozwój Audioteki, bo marże na podstawowej działalności to jest jakaś masakra...
Mimo tego,że marudziłem trochę na wątku to jednak cieszę się, że wytrzymałem to 30% lanie od (w)ubeka. Lekko nie było.
Decydujący będzie 4q - jeśli nie będzie rentowności i koszty będą nadal rosły w takim tempie to trzeba przyznać rację Arce i wyjść z tej inwestycji. Nie ma się co łudzić - tylko w bajkach żaby zmieniają się w księżniczki - tutaj tania i nie zyskowna spółka nadal może pozostać tylko tanią i nie zyskowna spółką z marzeniami o sukcesie.
Przychody za 3Q ponad 15 mln i nieduży ale jednak zysk kwartalny. Pamiętajcie że ten kwartał jest jeszcze obciążony kosztami Oktawave, gdyby nie to zysk byłby dużo wyższy.
W 4Q Oktawave ma osiągnąć rentowność i dla branży jest to najbardziej zyskowny miesiąc.
1) obroty rdr (w ujęciu kwartalnym) wzrosły o 20%, a tym samym zatrzymany został roczny trend spadkowy
2) nowy klient z branży motoryzacyjnej
3) strata playa i zmiana zakresu biznesu cc nie wpłynie na 4q13
4) spadek kursu spowodowany wychodzeniem nieobliczalnego fundu
5) audioteka liderem również we francji i hiszpanii
za największy mankament uznaję brak konkretów dotyczących finansów okta, czyli skala biznesu pewnie nadal "osiedlowa"
Nieważne kto to sypie. Większość z was pamięta po ile bmp sprzedawał te akcje Arce, a teraz Arka zarobiła na innych spółkach i sprzedaje K2, bo ta strata się rozmyje, a na parkiecie są ciekawe spółki wzrostowe, które skorzystają na ożywieniu na pewno, a nie być może jak K2. A może to czas na sprzedaż wszystkich maluchów, a nie na zakupy?
Kiedy spojrzałem na spadek przychodów (jednostkowy) K2 Internet to nasuwa mi się pytanie skąd wzrost na poziomie grupy? Spadek 3q'13 do 3q'12 o 47%!!!! Z 7,5 mln do 3,9mnl zł.!!! Co się stało w grupie? Co wypełniło tę lukę?
Jeśli w dużej części to Oktawave to gratuluję i pytam kiedy osiągniemy rentowność w tej spółce, bo widzę, że to obok K2 Media najważniejszy klucz do sukcesu grupy.
Audioteka powinna zostać sprzedana. Kto kupuje audiobooki jeśli mozna je sobie pobrać z różnych stron za darmo? Ja nie kupiłem żadnego i nie zamierzam. dziwię sie dlatego tą podnietą nt. czytanych książek. Nikt z moich znajomych nie wyda 20 czy 30zł na takie cudo. Może na zachodzie to się uda, ale w Polsce ... sam nie wiem. Beme wie lepiej ode mnie i życzę Audiotece sukcesu jako akcjonariusz, ale ta działalność ma swoją granicę przychodu i dalej nie urośnie - trzeba więc sprzedać Audiotekę w dobrym momencie za dobrą cenę, jak np. Naszą Klasę.
Jeszcze jedno - prośba do nowego Prezesa - proszę o informacje nt. finansów Okta, tj. przychodów i kosztów, proszę o więcej szczegółów. Proszę wytłumaczyć dramatyczny spadek przychodów samego K2 Internet.
Pamiętajcie także, że porównanie wyników 3q do ubiegłego roku jest tak korzystne m.in. z powodu zmian zasad rachunkowości i przekształcenia danych finansowych za rok 2012r. !!!
Powiem szczerze że dawno nie było wpisu na tym forum z którym tak bym się nie zgodził.
K2 Media - czy K2 Web System (czyl itzw.: Agencja) to bardzo słabe biznesy - nisko marżowe.
10% marży to wydaje mi się na tych biznesach ogoromny sukces - a tego nie widzieliśmy już od dawna.
W K2 pracuje zbyt wiele osób. Rynek jest trudny bo jest wiele dobrych firm z ciekawymi pomysłami.
Moim zdanie perełkami są: Audioteka i OktaWave.
Pamiętajcie że to są produkty.
1. małe koszty inwestycji ale trzeba długo czekać na zmianę mentalności, rozwój Audioteki potrwa jeszcze 2-3 lata.
2. OktaWave - ogromne koszty startowe - ale jeden z pierwszych takich biznesów w Polsce na taką skalę.
Uważam że 2014 jak sie nic nie rozsypie K2 osiągnie bardzo dobry wynik a większość tego zysku będzie z tych dwóch produktów bo na podstawowej działności chociaż 5% netto marży to da okoł 3mln PLN - a to i tak dużo uważam
Nie umiem się ustosunkować do nowego prezesa. Znam, widziałem, oglądałem, słuchałem ale nie mam zdania.
Zorro, ty możesz nie korzystać z Audioteki, ale korzysta kilkaset tysięcy klientów, teraz już w siedmiu językach.
Zacytuję
Audioteka S.A. jest właścicielem platform ecommerce w Polsce (audioteka.pl), Czechach (audioteka.cz), Francji (audioteka.fr), Hiszpanii (audioteka.es), Szwecji (audioteka.se), Niemczech (audioteka.de) oraz we Włoszech (audioteka.co.it).
I co roku podwaja sprzedaż.
I jeszcze jedno jak już porównujemy różne nogi biznesowe K2. Biznes typu sama agencja interaktywna jest mało skalowalny, żeby zwiększyć wyniki trzeba proporcjonalnie zwiększać zatrudnienie. I miało to sens, gdy dynamika wzrostu reklamy internetowej była dwucyfrowa, teraz jest jednocyfrowa. Natomiast biznesy typu Audioteka czy OKtawave dają się dużo lepiej skalować. Przy w miarę wolno rosnących kosztach można dynamicznie zwiększać sprzedaż i wyniki. Dlaczego taki fundusz jak Giza zdecydował się na inwestycję w Audiotekę, ano dlatego, że model biznesowy można przenosić na inne kraje, uruchamiając lokalne wersje, czyli, że może rozwijać się globalnie. Druga bardzo ważna kwestia, to produkt cyfrowy oferowany przez Audiotekę można sprzedać tysiące czy miliony razy przy nikłym wzroście kosztów. Potrzebujemy jedynie bardzo wydajnej platformy sprzedaży.
Nie ma się co podniecać ani Audioteką, a ni Oktawave.
Oktawave nawet jeśli osiągnie rentowność netto to niską. Na rynku cloud computingu konkurencja rośnie i rosnąć będzie i chociaż Okta bije zapewne inne polskie chmury to niekoniecznie musi się to przełożyć na wyniki finansowe. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że marża netto 2-3% to max co da się z tego wyciągnąć. Czy jest to rewelacja? Dodajmy do tego rentowność core bussinesu, która od kilku kwartałów jest ujemna i otrzymujemy obraz działalności grupy K2 i efekty tego w postaci kursu w okolicy 11zł.
Gdyby Audioteka była w 100% własnością K2 to wycena mogła by być lepsza, ale nie jest.
Poza tym - Panie Prezesie - grupa K2 to dziewięć spółek plus chyba pięć stowarzyszonych. Czy grupa o przychodach rzędu 50-60mln musi być aż tak rozbudowana? To jakiś absurd!!!
Proszę pomyśleć o połączeniu, a koszty zarządu spadną o kilka baniek rocznie. Przecież tu jest ogromne pole do cięcia kosztów.
K2 to nie jest księżniczka zamieniona w żabę.
Jeśli ktoś weźmie się za reorganizację w grupie, redukcję ilości spółeczek to może coś z tego być. W przeciwnym razie przy następnym spowolnieniu czeka nas kolejna emisja akcji.
Jak ja nie lubię zawsze mieć racji.
Zaklinanie rzeczywistości niczego nie da - wyniki za 4q będą mizerne, Audioteka zarobi może 1mln złotych, a może nie, Okta dalej ciąży, a core biznes kuleje.
Pisałem, że cena na koniec roku nie ma prawa wyjść poza 15zł (chociaż widziałem pieśni o 20zł) i miałem rację.
Być może na koniec 2014r. zobaczymy 15zł - pod warunkiem pojawienia się zysku!!!
Pamiętajcie - tutaj w cenie akcji jest już jakieś 3mln zysku netto (rocznego). Mocniejszy wzrost kursu tylko pod warunkiem lepszego wyniku, a ten tylko pod warunkiem silniejszego ożywienia.
Niestety prędzej na giełdach nastąpi bessa i 3-5zł za K2 niż 25zł w hossie.
Oczywiście - jak zwykle - jeśli się mylę - odszczekam to.