Sąd Okręgowy w Warszawie nie zezwolił na wypłatę gwarancji należytego wykonania umowy na Stadion Narodowy w Warszawie.
W uzasadnieniu sądu czytamy, że ten uznał racje wykonawców w całości i zgadza się, że problemy zaistniałe na budowie nie są zawinione przez konsorcjum budowlane. Takie rozstrzygnięcie to poważny cios dla Narodowego Centrum Sportu. Nie tylko NCS straciło źródło, z którego chciało finansować wściekłych podwykonawców, ale też sąd wytrącił argument, jakoby to wykonawcy byli winni impasowi w związku z budową.
Komentarz Stadiony.net: Postawa Narodowego Centrum Sportu zakrawa o schizofrenię. Z jednej strony oczekuje terminowego zakończenia prac, ale z drugiej zleca ponad 15 tys. modyfikacji w trakcie, z czego niektóre zakładają niszczenie tego, co już zostało zrobione lub marnowanie tego, co już zostało zakupione. Dalej, NCS żąda od wykonawcy, by ten finansował prace dodatkowe z pieniędzy za prace podstawowe, a potem dziwi się, że ta podstawowa pula nie wystarcza. NCS żąda dostarczenia pełnej dokumentacji w terminie, ale jeszcze w trakcie Euro zleca prace dodatkowe. Czy budowane przez prokuratora generalnego pozwy mają sens? Na razie w batalii sądowej jest 1:0 dla wykonawców. Pozostaje czekać na kolejne decyzje.
pieniądze będą na 100%, trwają rozmowy z NCS, jesli sie nie dogadają to bedą składać pozwy do sądu.....ale myslę że się dogadają....pytanie tylko jaka kwota, i czy Wiśniewski po wypłacie bedzie ratował Hydrobudowę czy nie, jesli nie to aby to bya wysoka kwota, taka aby można było stwierdzić z dużą dozą prawdopodobieństwa że wpata jej we własciwym czasie uchroniła by spółkę od wniosku o upadłość, wtedy mamy szansę na pozew o szkodę majątkową, tak ja to widzę......., a tak na marginesie, przyglądam się kursowi PBG i dziwi mnie jedno , ktoś trzyma kurs i zbiera akcje, takie mam odczucie, a przecież opole,jaworzno jest juz w cenie, alstom ugoda też, duży dodruk, wiec kurs 2.50, to powinien byc jak grupa PBG pokarze roczny zysk powiedzmy np. 80 mln, a to melodia przyszłości .kilkanaście miesiecy teraz to niewiadoma, ale ktoś zbiera wszystko nie spada???a musi to oddać z zarobkiem kto to kupi wyżej, nawet jak podpisza układ nikt tego po wyższej cenie nie kupi, niemożliwe przy takim dodruku???? to musiałaby być news bomba....np...ugoda z NCS i wypłata 400 mln......,he he, pożyjemy zobaczymy czy trafiłem
"i czy Wiśniewski po wypłacie bedzie ratował Hydrobudowę czy nie, " odniosę się do tego fragmentu wypowiedzi.....jak pisałem w dawnych dyskusjach, to ta upadłość była dosyć dziwna i ekspresowa, moim zdaniem pan Wiśniewski nie zakopie takiej marki jaką jest HBP, jest zbyt cenną nazwą ,jest nazwą firmy która w tytule ma nazwę kraju, jeżeli się nie dogadają w pbg,to z całego konsorcjum poza rafako,które pewnie będzie sprzedane , największe udziały pbg miało w hbp i epb, to daje do myślenia, ale to są tylko takie rozmyślania mocno umoczonego, dłłłłłłłługo będziemy niestety czekać aż się to wszystko wyklaruje, ja mam czas, ja poczekam
To może już niedługo wypłacą 7zł za sztuke bo inaczej może będziemy mogli przejąć narodowy i wtedy nasi wspaniali kopacze wreszcie zaczną wygrywać a nie dostawać tylko lanie to chyba przez habete bo nie dostała na obrok heeeee... heeee...