do 90 % brakuje im ca 8 % dalej mozna oglosic przymusowy wykup. A wczesnie mozna ogłoscic drugie wezwanie i byc moze czesc akcjonariatu sie złamie i da sobie spokoj.
Zobaczymy, powalczymy.
obecnie zostali tylko mocni gracze wiedzacy ze mozna cos ugrac , mysle ze drugie wezwanie bedzie konieczne zwlaszcza ze wyniki za 3 kw pewnie beda rewelacyjne dlatego PZU sie spieszy bp wskazniki sie polepsza i to drastycznie moze trzeba jeszcze dluzej poczekac ?
Ja się nie uważam za mocnego gracza ale trzymam.,bo nie chce stracić. termin publikacji III kwartał w dniu 13 listopada 2013 roku. Walne zgromadzenie 15 listopada. No będzie ciekawie.
Nie mam nic do stracenia bo kupowałem za ponad 2 zł i trzymam do bólu, jeśli mnie przymusowo wykupią trudno, ale zawsze można coś ponad 1,7 ugrać w listopadzie.
No tak ale nikt nie wspomina o najbardziej prawdopodobnej możliwości tzn.
armatura znika z giełdy a reszta tych co nie sprzedali dostaje papierowe akcje i może sobie nimi podetrzeć pewną część ciała bo gdzie je sprzeda?
Z punktu widzenia inwestora indywidualnego w mojej ocenie nie warto odpowiadać na wezwanie po tej cenie:
Po pierwsze Spółce powinny sprzyjać zakończenie procesu przenoszenia produkcji oraz spadek cen miedzi i kursu dolara, co ostatecznie może owocować polepszeniem wyników i fundamentalnej wyceny Spółki. Stąd w przypadku niepowodzenia wezwania za bardzo mało prawdopodobną należy uznać istotną przecenę akcji Spółki.
Po drugie w pierwszej kolejności warto zobaczyć jaki % akcji uda się skupić Wzywającemu. Sukces wezwania będzie pochodną decyzji inwestorów finansowych. Wzywający zrezygnował z określenia progu przy jakim wezwanie dojdzie do skutku. Z jednej strony, jeśli Wzywający nie osiągnie 90% może być zdeterminowany, by w dalszym ciągu skupować akcje Spółki, po tej samej lub wyższej cenie w drodze wezwania. Z drugiej strony może się również okazać, że odpowiadając na to wezwanie inwestorzy narażają się na ryzyko, że będą nielicznymi, którzy zaakceptowali tę cenę. Następnie PZU może odłożyć w czasie plany delistingu Spółki i jeśli następne ewentualne wezwanie (po wyższej cenie) będzie miało miejsce 12 miesięcy później, Wzywający nie będzie miał obowiązku wyrównać ceny osobom, które obecnie złożyłyby zapis. Ostatecznie jeśli teraz zostanie przekroczony próg 90% inwestorzy i tak zostaną wykupieni w ciągu trzech miesięcy po cenie równej 1,70 zł (w drodze przymusowego wykupu) - więc jedynym kosztem alternatywnym będą utracone odsetki od tej kwoty.
2/ Czy warto poczekać na wynik NWZA i głos inwestorów finansowych którzy wcale nie muszą zgodzić się na ten scenariusz.
Efekt decyzji NWZA będzie wtórny względem wyników wezwania."
PZU FIZ AN BIS 2 w okresie 12 miesięcy od złożenia niniejszego zawiadomienia nie wyklucza zwiększenia swojego udziału w ogólnej liczbie głosów w Spółce. Intencją PZU FIZ AN BIS 2 jest podjęcie działań w celu wycofania akcji Spółki z obrotu na rynku regulowanym.
Nie wskazuje na tok myślenia wskazany przez forumowicza, że PZU nie koniecznie teraz będzie za wszelką cenę wykupować akcje, ale powoli zbierać, aż dozbiera powyżej 90% i zrobi wyjście z GPW , nawet za pół roku i może nawet pomimo wyższego kursu.
nie wolno im zebrać więcej niż 5 % i to w cenie nie wyższej niż w wezwaniu.
sądzę że będzie kolejne wezwanie po 1.70. ogłoszą po walnym na którym uchwalą dematerializację. tu już jest pozamiatane.
Ostatnio przerabiałem to zagadnienie na Świeciu , po skupieniu powyżej 95% moje akcje zostały przymusowo wykupione. mówiąc prosto zostały wycofane z obrotu a na moim rachunku pojawiły się pieniądze. Oczywiście rok wcześniej zysk wyniósł 450 mln. Wszystko było dobrze bo kupowałem je tanio ale jeżeli ktoś kupował wcześniej powyżej ceny wezwania to już nie było to tak przyjemne. Tak więc nie myślę odpowiadać i na następne wezwanie. Pozdrawiam szkoda ,że nie dysponuje czasem 15 listopada.
tu jednak jest mały myk... Jeżeli PZU zdematerializuje akcje, a wszystko na to wskazuje, nie będzie można ich sprzedać na giełdzie. Zostaniesz wówczas z akcjami ale to wyłącznie dobra wola PZU aby skupić pozostałe. Ograniczenie nakazujące zapłatę 1,70 za akcję obowiązuje przez rok. Armatura skupuje akcje imienne i termin zakończenia skupu wyznaczona na koniec 2017. Jeżeli zechcą przetrzymać pozostałych akcjonariuszy, zostanie się z ręką w nocniku... bo to oni wyznaczą cenę skupu.
Moim zdaniem Bob ma rację. Przejrzałem KSH i o "90%" jest mowa tylko w kontekście "Łączenia się spółek kapitałowych". Znalazłem za to artykuł 418 ze indeksem 1 i tam jest 95%.
Do tego jeszcze jakiś blog prawniczy
http://www.rachelski.pl/przymusowy-wykup-akcji-w-spolce-akcyjnej-squeeze-out/