Proszę wytłumaczcie mi, jaki jest sens sprzedawania akcji po 1,65 czy 1,68 wiedząc, że w najgorszym przypadku za jakiś czas będzie przymusowy wykup po 1,70 PLN. Czy czegoś nie wiem?
co tu nie rozumiec ?
sami sobie sprzedaja !
ustawiaja baton a 1.69 potem go sami kupia
czemu bohaterzy nie zejda ponizej 1,6 bo tam wszysto im podbiora i to jest to
gra na zniechecenie twa moze trwac miesiacami
zobaczymy czy podniosa cene wezwania ?
bo ta cena za niska ! 2,20 pomyslalbym
Na EMC była odwrotna sytuacja tam PENTA chciała wycofać EMC z giełdy ale pzu dobrało z rynku tak żeby mieć ciut powyżej 20 % i PENTA nie wycofała z rynku EMC
Zainteresowani czyli PZU robią sztuczny ruch na GPW po 1,68-1,73 przy śmiesznych obrotach 20-100 tys zł dziennie, aby uwiarygodnić wezwane po 1,7, ale nie mają 90% akcji tylko aktualnie ok.82 %,a więc nadal wisi na giełdzie 18% free float, co stanowi ok 15 mln akcji. Ciekawe po ile to skupią? Nie można żądać przymusowego wykupu mając <90% akcji. Teraz trzeba czekać aż zaczną realnie skupować nie po 1,7 ale po tyle, po ile rynek podyktuje, a więc na pewno więcej niż po 1,7. Uważam,że 2,2-2,7 to realna cena w obecnej sytuacji.
Zgodnie z treścią art. 418 KSH, walne zgromadzenie spółki akcyjnej może powziąć uchwałę o przymusowym wykupie akcji akcjonariuszy reprezentujących nie więcej niż 5 % kapitału zakładowego przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95 % kapitału zakładowego, z których każdy posiada nie mniej niż 5 % kapitału zakładowego. Uchwała wymaga większości 95 % głosów oddanych
wiec troche się natrudza zanim dokupia do ponad 95 proc
Ja swoje papiery trzymam do bólu. I tak jestem trochę w plecy, bo część z nich zostało zakupionych grubo powyżej 2 PLN. Wprawdzie po drodze była dywidenda po 20 i 10 groszy, ale to i tak nie kompensuje mojej straty z tej części inwestycji. Dobierałem trochę po około 1,4, ale tych akcji się wyzbyłem (uśrednianie).
Bardzo zawiodłem się na zarządzie Armatury. Zero reakcji na próbę rabunkowego przejęcia spółki. Czyżby manus manum lavat? A o pzu już nie wspomnę. Tak mnie tą zagrywką wk...., że od marca zmieniam ubezpieczyciela moich autek i już nie dam dziadom zarobić. Tak dla zasady.
Alior bank trzyma kurs od 15.12.2011r już wtedy był plan zdjęcia army, odwołania dotychczas nie znalazłem https://www.bankier.pl/wiadomosc/ARMATURA-KRAKOW-S-A-Zawarcie-umowy-z-animatorem-Emitenta-2454983.html
jest 15 05 2013r animator zaprzestał działalności https://www.bankier.pl/wiadomosc/ARMATURA-KRAKOW-S-A-Zaprzestanie-dzialalnosci-animatora-rynku-dla-akcji-Armatura-Krakow-SA-2830938.html
Ja tylko nie rozumiem, czemu sprzedaż idzie na takim, poziomie !!!
Rozumiem, żeby się coś pojawiało, gdy na K będzie 1,70 a na S 1,71, ale teraz to chyba ten sam podmiot postawił dwa batony i czeka kto mu z której strony wrzuci, a raczej Ci co nie wytrzymają wrzucą po 1,68.
Gdyby kupić teraz po 1,68 i sprzedać na ew. przymusie po 1,7 to kompletnie się nie opłaca.
Prowizja + podatek zjada wszystko :) Jedyna opcja, że skupuje PZU , albo ktoś kto nie chce dopuścić do przymusowego, ale wówczas brałby spokojnie po 1,69 te batony i skończył zabawę w krótkim czasie.