• Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~klakier [31.174.2.*]
    No dobra, wiemy bo się tym chwalą, że sprzedaż im rośnie i pewnie będzie w tym kwartale dalej. Równie dobrze mogliby sprzedać 100mln sztuk po 50 zł (zamiast po > 300) i by mieli mega przychody. Przychody pewne bo każdy by przeciez by to kupił w tej cenie. Wtedy zamiast mikro marży musiliby dopłacać co prawda za same COGsy, ale byłoby głośno, że są obecni wszędzie i każdy Polak miałby ich smaprthphona/tableta i siąsiedzi ościenni.

Wiemy bo zostali do tego zmuszeni pytaniami, że baza kosztowa im narosła cholendarnie (logistyka kilkukrotnie, fte's do góry, myto dla Biedronki, obsługa zgłoszeń itd.). Pewnie jest też masa inych, o któych nie wiemy, a są wynikiem tego ruchu. Niech tylko jeszcze będą musili te urządzenia z powrotem odbierać w tak samo dużej ilości jak będą sprzedawać, bo tak naprawdę nikt nie wie co tam siedzi. Konkurencja zeby osiągnać zadawalającą marżę 1. sprzedaje od kilkudziesięciu do kilkuset procent drożej. A lejek w większości firm konkurencyjnych jest w tych samych aglomeracjach fabrycznych...

Jako akcjonariusza interesuje mnie jedno, jak chcą wypracować dobry wynik, jakie mają pomysły/plany w obliczu tego co się teraz dzieje: MIKRO MARŻA PIERWSZA + MEGA BAZA KOSZTOWA. Muszą chyba mieć jakieś pomysły, plany backupowe, sprzedaż czegos wysokomarzowego, wiecej usług wysokomarżowych...coś, cokolwiek czym będą mogli zakopać ten dół...
    Chciałbym zobaczyć analitykę od przychodów przez marżę pierwszą, aż do drugiej. Reszta już jest powiedzmy do przewidzenia. W tej okolicy może być niezły powszechny zabieg utajonego dojenia i wtedy maja gdzies co sie dzieje z marazami bo .... No ale to tylko marzenia ze sie to zobaczy :/

A byłą to taka gruntowna spółeczka, do prostej restrukturyzacji i z potencjałem drive'u.

Miejmy nadzieje, że trumna będzie chociaż z dobrego machoniowego drewna, żeby akcjonariusze godnie byli pochowani....
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~Fifarafa [89.68.251.*]
    dużo pisania a nic sensownego...
    to co nie odpowiesz jaki jest koszt zakupu tabletów i które spółki cierpią na współpracy z sieciami...dominie;))))

i nie używaj zbyt trudnych słów, bo kiepsko to wychodzi dzieciaku..horrendalny...
    gdzieś usłyszysz, ale już powtórzyć nie umiesz;))))
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~klakier [31.174.2.*]
    fifarafa, przepraszam za sporą ilość błedow ortograficznych i stylistycznych, nigdy nie bylem humanistą, a szybkie pisanie w miedzyczasie od innych zajec tez nie sprzyja. Zawsze umsyl matematyczny i finanse....raz jeszcze przepraszam

co do wieku... wcale bym sie nie zdziwil jak moglbys byc nawet moim wnuczkiem :)))))))
    Szkoda, ze nie moge dać Ci teraz cukierka :)
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~Fifarafa [89.70.9.*]
    wnuczkiem to raczej nie...musiałbyś być już na mocno zaawansowanej emeryturze:)

a cukierek...nagroda...TF...taki rebus;)
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~JayD [188.33.172.*]
    hahaha dobry tekst

Możesz mi wyjaśnić to zdanie:

"A byłą to taka gruntowna spółeczka, do prostej restrukturyzacji i z potencjałem drive'u. "

bo nie rozumiem jego sensu.

Ciekawe masz życzenia:

"Jako akcjonariusza interesuje mnie ..."
    "Miejmy nadzieje, że trumna będzie chociaż z dobrego machoniowego drewna, żeby akcjonariusze godnie byli pochowani...."

Zatem zapewne mówisz o sobie.
    A skoro jest tak źle to sprzedaj akcje które masz i nie będziesz się musiał stresować.
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Najśmieszniejsze jest to, że Klakier kisi akcje i nie ma zamiaru ich szybko sprzedawać. To taki syndrom rozdwojenia. Mogę się o wiele założyć że znakomita większość forumowiczów którzy piszą źle lub w pesymisyczny sposób posiada akcje bądź niedawno sprzedała.
    Ta zabawa to jednak kawał niezłej samopsychomanipulacji:)
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~żoncia [164.126.18.*]
    sluchajcie, "troche" z innej beczki bo sie nakręciliscie na obsmarowywanie komus pupy, bo akurat sie nie zgadzacie z opinią, zamiast tez cos pożytecznego napisac.

no ale moze mnie pomozecie :P, na co liczę

Zostalo mi jeszcze 34tys. (sąsiadowi tez pewnie ok 15-20tys. i troche w jego imieniu tez prosze o pomoc) sztuk tego czegoś i chcialbym je odsprzedac z oczywistych wzgledow. Nie moge od razu puscic bo kurs poleci i na tym tylko licho wyjdę. Chce ktos moze? interesuje mnie kurs 3,65 za calosc (taki sobie kupująć zakładałam) i moge wtedy spokojnie opuscic ten lokal bo srednia wyjdzie mi powiedzmy ok, no ale najwazniejsze ze nie bede musiala juz na to patrzec i denerwować czy zdąrze...zakopac.zapomniec. nizszy tez wchodzi w gre (dla lubiących negocjacje) bo ju zsiedze troche na tym wiec nic sie nie stanie jak mniej zarobie. wazne zeby sie pozbyc w miare sensownie
    jak czytam sa tacy ktorzy wierza w spolke itd, wiec na pewno troche akcji im sie przyda.
    jak ktos reflektuje to niech powie, bo tak będe musiala to po trochu utykać, a nie mam za zbytnio czasu ://
    dzieki serdeczne!
    BG
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~mężu [95.41.64.*]
    proponuję żoncio rzucić owy pakiet na np. 3.37 i poczekać, a może chętny się znajdzie. Do miłego, sam wezmę z parę kilo
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~zxc [178.36.19.*]
    ja nie mam akcji tfone a powodem tego jest właśnie marżowość i niezrozumiała polityka kreowania brendów. Jak spółka wyrobi sobie markę "tej z biedronki" to później ciężko będzie sprzedać jej coś z większa marżą. Życzę wam wzrostu kursu, sam będę się przyglądał z boku, bo to bardzo ciekawe jest.
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~żoncia [164.126.18.*]
    widzę, że mimo ciągłych sugestii jaka to rajska inwestycja i wszechobecnych pisadeł o kupowaniu to tutaj lipa.... :/ wszyscy tylko piszą piszą, zachwalają, cieszą się na tę spółkę i na urządzenia, a konkretów brak.
    Tylko jakieś podchody kupczyków jak na targu. Narobiliście wszyscy smaku, i już miałam nadzieję ze się uda, a tu nie ma jak się tego pozbywać :/

Wejść do spółki to prosta sprawa, ale z niej wyjść przy średniej zbliżonej cenie...rety to będzie graniczyło z cudem. Znajdzie się wreszcie ktoś kto nie będzie pisał, tylko wreszcie weźmie się konkretnie za kupowanie? Ja już nie chcę być akcjonariuszką, chcę wyjąć co było celem (nawet już moze być poniżej celu) i zapomnieć. No a wy chyba odwrotnie. I też jestem w stanie to zrozumieć, każdy ma wizję czegoś i czegoś chce.
    Wrecz mnie to cieszy bo ja was potrzebuje. Wy gotówkę - ja akcję. deal?

Plsssss pomóżcie, dużej już tego nie zniosę :), a jak czytam jeszcze o tych biedronkach, stonkach i innych poczwarnych pomysłach to mnie trzęsawka bierze. Byleby tylko akcjonariusze nie musieli dopłacać do telefonów, żeby sprzedaż rosła i było czym opłacić Zarząd ;-)

Kurcze, tutaj nawet nie mozna 7-8tys. normalnie sprzedać bo kurs od razu wariuje.

• Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~Noe [188.33.179.*]
    Szanowan Pani,

Z chęcią mogę postarać się pomóc, ale droga Pani na pewno nie przy oferowanej cenie.

Od jakiegoś czasu przyglądam się spółce (1 z 6 spółek w obserwatorium) i biorąc pod uwagę wszystkie dostępne dane i informacje (zarówno te mające pozytywny wpływ jak i negatywny) to docelowa modelowa wycena wychodzi mi w przedziale 3,90- 4,05 (żeby nie było drastycznego rozstrzału odrzucam jedną najbardziej negatywną informację ze spółki...). Mam oczywiście trochę biały szum w kwestiach marżowości tych nowych produktów i co za tym idzie EBITDA -> wyniku netto, no ale spółka powściągliwa jeśli chodzi o komentowanie tych kwestii. Zarząd dotychczas przy każdej okazji omijał to z daleka, mimo, że dla właścicieli jest ona kluczowa. Trochę zatem samemu optymistycznie pozakładałem scenariusze na bazie dotychczasowego doświadczenia, spółek podobnych i researchu.
    Także przy proponowanej cenie sprzedaży byłoby to dla mnie ryzykowane wchodzić teraz na ~10%.
    Jak miałbym kupować to z myślą o zwrocie min. 30%. Muszę się liczyć z nieoczekiwanymi nagłymi spadkami (sama Pani zauważyła co może zdziałać jedno kliknięcie, a na wykresach historycznych to norma), więc i większym ryzykiem, za które chcę większą premię, co za tym idzie Pani cena nie wchodzi w grę.

Mogę odkupić 20-25k, ale po max. cenie 3 PLN. Oczywiście po drodze zgarnie Pani (+pani sąsiad jesli sie przyłączy :) ) też wyższe zlecenia, więc nie będzie najgorzej. No i przede wszystkim nie wyleci Pani poza arkusz. Akcje posiada Pani długo, więc zysk zapewne będzie no a że mniejszy niż by Pani sobie życzyła to w nagrodę będzie spokój, którego Pani pragnie :). Proszę skalkulować.
    Jeśli Pani reflektuje to zapraszam. Rano niestety nie będzie mnie przy komputerze, ale później…

Pozdrawiam
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~klamiesz [109.243.219.*]
    Nie zachowuj sie jak baba tylko postaw swoje 35K po lewej stronie arkusza
    Oboje wiemy ze tego nie zobaczymy bo zlecenia z wirtualnej gry na onecie nie pojawiaja sie w realu
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~cacko [31.175.238.*]
    kobieto zazdroszcze problemow :) nie moja skala, nie pomoge. sorrrrry siniorita. ale powodzenia

ja tam w spółę wierzę i wczoraj/dziś zakupiłem 2800 akcyjek, i liczę na zysk z ich sprzedaży tak żeby móc sobie kupić właśnie to ich elektroniczne tanie cacko :) A to co sie w tej spolce dzieje i bedzie dzialo mam w ...
    Zastanawiam sie tylko czy czarne czy biale. A tanią biedrone mam pod nosem i codzienne w niej zakupuje to też mi ulatwi
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~Święty_Mikołaj [89.74.96.*]
    Tyaaa. Poza Biedronkową informacją brakuje jeszcze tylko tego, że spółka przed Świętami chcąc jeszcze zwiększyć przychody/sprzedaż do każdego zakupionego tableta/smartphone (w wiadomo jak już niskich cenach) z gestem dodaje bon 100PLN na zakupy w Empiku… (albo np. też Biedronce :P ) Wtedy każdy Polak będzie miał coś taniego pod choinką…a spółka co prawda musi dopłacać do interesu i kolejne kredyty brać, ale za to ile rynku zgarnie… :|
    Ciekawe jak Ci magicy chcą wyczarować wynik? Produkty, które miały być lokomotywą są prawie zero-marżowe. A nigdzie nie mówią co sprzedają/zamierzają sprzedawać, co wygeneruje KASE.
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~greg [5.173.91.*]
    Św_Mikołaju proszę weź mnie jeszcze bardziej nie dobijaj :( już i od dłuższego czasu chol era mnie bierze jak mysle o poczynaniach zarządzajacych tam. Sami nawet jak mowia to chyba sa w jakims amoku i licza na cuda.chyba kazdy kto ma 2 dziurki w nosie wie ze najwazniejsze jest to ile na koniec bedzie wygenerowanej kasy. Przeciez wykrecic duze obroty to moze kazda spolka majac na to setki sposobow, poczawszy od niskich cen. tylko co z tego, nawachluja sie strasznie, a nic na tym nei zarobią, do tego zwiekszaja kredyty itd. a potem kazdy i tak bedzie kojarzyl nazwy niby flagowych urzadzen elektronicznych TF z czym....z Biedronką :|

wiem, ze moj pakiecik kilkunasty tys. w porownaniu do piszacych tez w tym poscie osob to nic i moze nie powinienem sie wychylać ;-) no ale tak samo nie chcialbym dostac w czape, a ciezko jest sie stad wykręcić.
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~m-m [188.33.68.*]
    czy ktos mi moze napisac, dlaczego tak wszyscy piszą ze to perelka, ze w ogole spolka kosmos, perspektywy, bronia zawziecie tych biedronkowych decyzji sprzedazy niskomarzowej, zachwalja, naklaniają co chwile do kupowania akcji zasadniczo bez przedstawiania konkretow itd itp, a w rzeczywistosci nikt znaczący tego nie chcial do tej pory kupic :/ nawet jak bylo taniej, wieksze i grube ryby chyba dawno by juz sie wziely za kupowanie, wiedzac ze to taka moccc ma byc w przyszlosci. A tutaj cisza... troche mnie to niepokoi, siedze na papierze jak na tykajacej bombie.

Nie chcialbym zeby zadzialala tutaj klasyka, czyli wszyscy naklaniaja do kupowania to znaczy ze cos moze nieladnie pachniec...i sie powoli wyzbywaja swego. Kurde bo przeciez przy tylu glosach "kupuj" to ten papier dzis pownien juz miec 6 zl na liczniku, a tu lipa, ledwo zipie :/ cos mi tu nie gra.
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~B-B [37.31.17.*]
    MASZ WĄTPLIWOSCI TO SPRZEDAJ
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Grube ryby to dawno chętnie by weszły ale bocznymi drzwiami. Podobno u Prezesa telefony się urywają z propozycjami dodruku bez p-p:) Załóżmy że masz milion i bardzo Ci się podoba Tfone.Po jakiej średniej myślisz,że kupisz akcje zakładając ok 2mies okres?
    No reszte sobie dopowiedz.
    Tu jeszcze troche brakuje rozgłosu i "mody" ale wszystko idzie w dobrym kierunku.
    Na tym forum jest x10 większy ruch niż dwa-trzy miesiące temu a to lepszy znak niż pierdzielenie się w analizach raportów i statystyk.
    Wam zależy na wzroscie kursu czy super wskaźnikiach....korelacja się zdaża ale nie jest warunkiem koniecznym i to w obie strony.
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~m-m [188.33.68.*]
    dodruk powiadasz? oj niedobrze:/ No tak...to wiadomo ze dla grubszych najlepsze rozwiązanie, szybki uprzednio ustalony pakiet, cena. Ale wikesze rozwodnienie spowoduje ze mniejsi i mali dostana po d.... :// czyli skonczy sie jak zwykle :/

Z kwota jak piszesz miliona to ktos mogly przez gielde wchodzic juz wczesniej gdyby mial wiarę. Kilku takich i kurs by potem nie wariował tak... no ale nie znaleźli sie, nie chceili akcji takiej super spolki? dziwne
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~żoncia [164.126.170.*]
    dziękuje bardzo tym co oferowali pomoc w ubieglym i tym tygodniu. Myślę, że się przydała :) zostało nam jeszcze trochę tego bo to nie jest łatwo po sprzedać dalej kilkadziesiąt tys. ale trochę już poszło po nawet zadawalających mnie cenach. Po pozbyciu się częsci nie mam juz teraz takiej presji cenowej, ale wciąż liczę dalej na Waszą pomoc, że podtrzymacie doły!dzieki raz jeszcze
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~jacky2 [158.75.38.*]
    ale tu są psychole...o ja pier.....
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~jol [188.122.6.*]
    jacky2 to powyżej to najmądrzejszy post na tym wątku ;]
  • Re: Biedronkowy gwóźdź do trumny... Autor: ~jol [188.122.6.*]
    no dawac wystawiać swoje paczki na s jedyna szansa na tak wysokim poziomie sprzedać.
[x]
TFONE 0,00% 3,07 2016-12-08 11:15:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.