• Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: krezus2012 [83.8.71.*]
    hey, mama pytanie, połączylem linie górnego trendu z maksimum z dnia 13. 09 2013 oraz 28 05 2013, wg mojej "wizji" w dniu dzisiejszym kurs dotknął tej górnej linii na 5.37, oscylator wiliamsa w interwale 7 dni pokazuje krótką linię płaska i nie wiem co to oznacza, bo w poprzednim okresie gdy tez występowala taka krotka płaska linie kurs zwyzkował następnego dnia. prosilbym o pomoc bo ja się caly czas uczę od kilku miesięcy i nei mam pojęcia co dalej będzie. na dzien dzisiejszy ustawilem stop loos na poziomie 5.23, dlaczego na 5.23 a nie np 5.29 bo zakładam, że większość by tam postawila, kursy walnie w dół o par groszy i się odbije i bym żałował. natomiast jakby kurs zszedł do 5.23 oj to juz bym się zastanawial co się dzieje ze spada. ja mam taką wizję żółtodzioba, może ktoś mnie poprawić (albo pochwalić :) że dobrze kombinuje ))
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~elo [91.102.115.*]
    Lepiej powiedz kiedy będzie 5,4, bo czekam i czekam
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: krezus2012 [83.8.71.*]
    a jak powiem, że jutro to mi uwierzysz ? :) hehe nie bawe się w proroka. ok elo zakładamy teoretycznie - kurs dojdzie do 5.4, co wtedy zrobisz? sprzedajesz? bo ja bym tego nie robil tylko SL jakoś bliżej 5.39 bym ustawil i czekał co będzie dalej. czytam właśnie fajną ksiązke "psychologia inwestowania" i tam jest napisane, że błedem inwestora jest szybka realizacja zysku i dłuugie utrzymanie pozycji na stracie.
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~elo [91.102.115.*]
    raczej bym sprzedal, bo tak sobie zalozylem, a moja zasada inwestowania jest nieuleganie emocjom - co sobie postanowie, tak zrobie. Ale masz racje, moze powinienem na poczatku zalozyc wyzsza cene sprzedazy. Zobaczymy jak bedzie.
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~Rozbawiony [81.210.55.*]
    Panowie obaj macie racje - krezus bo uzywasz stop loss chroniac swoj kapital a potem chronisz nim swoje zyski kiedy ceny juz ida w zakladanym kierunku, a elo bo masz plan ktorego sie konsekwentnie trzymasz i starasz sie nie ulegac emocjom.

Krezus co do Twojej analizy - wskazniki i oscylatory to sa tylko narzedzia, po prostu wybierz wlasciwe narzedzie do swojej roboty i tyle ;)
    Chodzi o to zebys sobie wybral taki zestaw wskaznikow ktory bedziesz rozumial, bedziesz wiedzial jak sie je oblicza i co one tak naprawde mierza, a potem "skroj" je w logiczna calosc ktora bedzie stanowic Twoja strategie. Niestety nikt tego za Ciebie nie zrobi. Ja moge Ci podpowiedziec jakich narzedzi sam uzywam i mozesz probowac mnie kopiowac, ale szanse na powodzenie beda nikle. Dlaczego? Nie dlatego ze ja stosuje tak wyrafinowane techniki ktorych nikt nie ogarnie, wrecz przeciwnie - staram sie dzialac najprosciej jak to mozliwe. A no dlatego ze to co dziala u mnie nie musi dzialac u Ciebie bo kazdy z nas jest inny i inaczej postrzega rynki.

Jesli nie do konca rozumiesz co pokazuje oscylator Williamsa to albo nie poznales go jeszcze dosc dobrze albo to nie jest narzedzie dla Ciebie.

Mi zajelo bardzo duzo czasu skompletowanie swojej skrzynki narzedziowej i nauczenie sie maksymalizowac jej zalety i minimalizowac wady. Niestety gra na gieldzie to jest ciezka (i kosztowna) praca i ciagla nauka, tutaj nie ma nic od razu ani za darmo ;)

Duzy plus za checi do nauki, koniecznie pamietaj o prowadzeniu dziennika - zrzuty ekranu za kazdym razem jak planujesz jakis ruch, jak otwierasz i zamykasz pozycje z komentarzami skad taka decyzja, jakie sygnaly brales pod uwage plus notatka o stanie emocjonalnym itd. To bedzie Twoj najlepszy podrecznik do gry na gieldzie jaki tylko moze byc, po kilku miesiacach regularnego prowadzenia dziennika bedziesz w szoku ile tak naprawde sie dowiesz o sobie samym ;)
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: krezus2012 [83.8.71.*]
    elo mam nadzieje ze nie sprzedales ;) ale fajnie sie wybil kurs
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~Kuba Rzeszowiak [89.171.40.*]
    Mój plan:
    Jedna z linii którą narysowałem jakiś czas temu przewidywała wzrost do 5,36. Inna z nich w dłuższym terminie przewidywała wzrost do 5,8.

To co zrobisz zależy od ciebie.

Ja zaryzykowałem i zabawiłem się w krótką sprzedaż, możliwe ze odkupię więcej, możliwe że odkupię mniej.

Pozdrawiam :>
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~psikuss [78.8.240.*]
    obstawilem sie SL na odpowiednim poziomie, tez myslalem o wyjsciu i poczekaniu na korekte. Jaki macie przewidywania ?
    Jeżeli bedę miał sygnał, że kurs synthosa nie może sie przebić powyżej 5.5 no to też zastanowię się nas sprzedażą i poczekam na korektę. no właśnie tylko gdzie ponownie kupić akcje, może w połowie ostatniego wybicia? czyli mniej wiecej 5.13? nie wiem, jakie macie sposoby na okreslenie kiedy ruch korekcyjny się skonczy?
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~inwest [87.101.69.*]
    ja po 10 miesiecynznm kiszeniu sprzedalem reszte dzis za to z malym zyskiem plus dywidenda. wieje bo tu wystarczy chwila i bedziemy spowrotem ponizej piatki a bedziemy napewno wtedy moze sie zastanowie jak bede mail wolna gotowka na dzien dzisejszy wole poczekac
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~krk [213.146.53.*]
    Do przemyślenia:
    Podniecacie się tyym wzrostem, niektórzy zastanawiają się, czy juz wyrzucić jego z porfela, a dzisiaj wcale tak różowo nie było na Syntku
    Spójrzcie na inne walory z WIG-u 20. Syntek był chyba najgorszą spółką z tego towarzystwa ;)
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~g_kowal [89.77.238.*]
    lepiej nie sprzedawac - raczej akumulowac - w kwietniu dywidenda - bedzie powyzej 6,7zl
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~Rozbawiony [81.210.55.*]
    Krezus widze ze do inwestowania uzywasz komputera i troche wskaznikow technicznych wiec moge doradzic takie cos:

Wrzuc sobie na wykres dzienny dwie srednie wykladnicze (EMA), jedna 13 dni a druga 22 dni. Kupuj kiedy ceny zejda do obszaru pomiedzy tymi srednimi lub nawet kiedy zejda ponizej nich, ale nigdy nie kupuj powyzej.

Okresl na wykresie dlugookresowym (np. tygodniowym) jaki jest glowny trend - to moga byc proste linie, ale lepsza bedzie EMA np. 26-tygodniowa (pol roku), i kupuj tylko wtedy kiedy EMA 26-tygodniowa jest nachylona w gore.
    Pozycje otwieramy kiedy glowny trend jest wzrostowy a ceny na wykresie dziennym zejda do obszaru miedzy EMA13 a EMA22 lub ponizej.

To chyba najprostsza mozliwa metoda na okreslanie momentu otwarcia pozycji w trendzie wzrostowym, ktora powinna dac Ci ogromna przewage nad kupowaniem na chybil trafil wedlug metody "rekomendacja", "tajna informacja", "dywidenda za pol roku" itp. ;)

Oczywiscie to nie da 100% pewnosci wynikow, czasami w korekcie ceny nie zejda az do EMA13 - EMA26, zawroca tylko troche i nagle wystrzela w gore a Ty przegapisz dobra okazje. Innym razem zejda duzo ponizej, i tak naprawde to juz nie bedzie korekta tylko rozpocznie sie istotniejszy trend spadkowy lub trend boczny a Ty poniesiesz strate - niestety nie ma idealnej metody.

Mozna uzywac innych narzedzi ktore pozwola ocenic czy to jeszcze tylko korekta, czy juz oznaki zmiany trendu.
    Mozna tez dokoptowac do tego jakis oscylator i tak go wyregulowac zeby jeszcze precyzyjniej pokazywal ktorego dnia korekty skladac zlecenie itd.
    Trzeba po prostu nad tym pomyslec, posiedziec i poprobowac.

No i o najwazniejszym nie musze juz chyba przypominac - kontrola ryzyka i ucinanie stratnych pozycji. Nie ma metod idealnych, nie wazne czy to klasyczna AT, skomputeryzowane wskazniki i oscylatory, analiza fundamentalna czy w koncu te "rekomendacje-poufne informacje" - kazdy czasem popelnia bledy i ponosi straty, trzeba je ucinac bez mrugnieica powieka.

I notatki - jak chcesz sie uczyc to prowadz porzadny dziennik zebys mial z czego ;)
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: krezus2012 [83.8.67.*]
    dzięki rozbawiony za informacje, ja do tej pory otwierałem pozycje po przekroczeniu oporu, albo zbliżeniu się do wsparcia, oczywiście po zawarciu trnsakcji od razu ustawiam stop loosa poniżej tych barier oporu wparcia, dodatkowo patrzę na skaner fundamentalny spółki czy jest niedowartościowana. ta metoda pozwala sprawdza się w inwestowaniu srednio i dlugo terminowym, ale w krotkoterminowym np kwestia kilku dni no to niestety cięzki mi wyhaczyc taki moment do kupna i sprzedaży. a chcialbym spróbować i takiej gry, bo to mozliwosc dodatkowego zysyku
    Mozliwosc szybkiego zysku, ale i szybkiej straty ;)
    Takie lapanie krotkookresowych korekt i realizowanie zyskow na krotkookresowych szczytach jest fajne w zdrowych trendach wzrostowych, ale w trendach bocznych i spadkowych juz mozna miec z tym problem i troche stracic zanim uda sie cos zarobic.

Opory i wsparcia tez sa dobre, ja z nich czesto korzystam otwierajac pozycje albo szacujac poziomy realizacji zyskow.
    Z klasycznej AT to chyba wlasnie opory i wsparcia sprawdzaja sie wedlug mnie najlepiej, pozostale formacje i pochyle linie trendow sa bardzo subiektywne - kazdy je widzi i rysuje inaczej.

Wszelkie wskazniki fundamentalne C/Z, C/Wk, C/P, C/S, wskazniki plynnosci itd. itp. nie maja zadnego zastosowania w takiej szybkiej grze bo fundamenty spolek zmieniaja sie bardzo powoli, a my celujemy w krotkookresowe wahania a te sa powodowane przez chwilowe nastroje rynkowego tlumu ktore moga nie miec nic wspolnego z aktualna kondycja finansowa i wycena spolki. Analiza fundamentalna jest dobra do dlugiego inwestowania, ale do szybkiego handlu sie nie nadaje.
    Acha - i staraj sie nie otwierac pozycji po przekroczeniu oporu.
    W dlugookresowym inwestowaniu takie wybicia moga sie powiedzmy od czasu do czasu sprawdzic, ale w krotkim okresie to jest gra "na wiekszego glupca" - kupiles cos w gornej granicy zakresu wahan (na oporze), a wiec kupiles drogo i liczysz ze znajdzesz wiekszego glupca ktory to odkupi jeszcze drozej ;)

W krotkookresowej grze takie cos bywa bardzo kosztowne, opory sa do realizowania zyskow a nie otwierania nowych pozycji ;)
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~inwest [37.108.164.*]
    Za chwilę będą wyniki i zobaczmyt kto pierwszy ucieknie.:-)
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~inwest [37.108.164.*]
    Za chwilę będą wyniki i zobaczmyt kto pierwszy ucieknie.:-)
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: krezus2012 [83.8.67.*]
    Dziś kurs dostaje coś zadyszki, troche mnie to niepokoi i dlatego ustwiam SL na 5.38, mysle, że jak kurs się osunie do tej ceny to osunie się jeszcze bardziej i bedzię nowa okazja do kupna. ale moge się mylic i kurs zatrzyma się na 5.4 odpocznie i dalej w górę ;)
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~frey [153.19.91.*]
    Dzęki za info o poziomie stopów :))
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~g_kowal [46.175.237.*]
    tutaj wahania 10groszy sa bardzo czeste
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~Pablo [94.78.132.*]
    Czemu taki spadek?
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~Maxi [153.19.91.*]
    To dla amatorów "kółeczek" :))
    SNS natrafil na opor w okolicy 5.40 i nie zdolal go pokonac.
    Za pojeciem oporu stoi psychologia - ludzie ktorzy kupili te akcje na tym poziomie w polowie wrzesnia zanlezli sie w pulapce, bo kurs zamiast rosnac to spadl.
    Najpierw zjechal w okolice 5zl a potem 4.80.
    A ze wiekszosc lubi sobie posiedziec na stratach to czekali zagryzajac pazury az ceny wroca w okolice wrzesniowego szczytu zeby chociaz sie pozbyc SNS bez straty. Zwykle im dluzej tlum meczy sie na przegrywajacych pozycjach i czeka na upragnione wyjscie bez straty tym gwaltowniej przebiega zrzucanie towaru na gielde i ceny znowu sie osuwaja - ludzie w pospiechu pozbywaja sie akcji po cenie rynkowej aby tylko ukrocic swoje meczarnie i wyjsc na zero.
    Jesli zlecenia nowych kupujacych zostana szybko wyczyszczone przez masowo uciekajacych z poprzedniego szczytu to kurs nie ma sily przebic oporu i sie od niego odbija w dol.

Dzisiejszy spadek nie ma nic wspolnego z informacjami, rekomendacjami, kondycja spolki, kapitalizacja, wartoscia itd., po prostu masa ludzi ktorzy kupili SNS tuz przed samymi spadkami w polowie wrzesnia odetchnela z ulga ze moze sie w koncu tego pozbyc i wyjsc na zero.
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~rumcajs [82.177.67.*]
    Ha ha fajnie sie was czyta. Mysle ze dokladnie tak bylo iz ci "czekajacy" wreszcie pozbyli sie akcji po przelamaniu 5.40.
    Ale wiadomo ze czesc z nich bedzie sobie pluc w twarz bo poleci na 5.80-6.00
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~krezus2012 [83.8.76.*]
    Poleci? a skąd ta pewność? :) kurs może wzrosnąć jutro a moze za 7 lat :D
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~miszcz [83.144.64.*]
    W "parkiecie " pisali że spółka z potencjałęm i niedowartościowana
    Mechanizmy powodujace powstawanie oporow i wsparc zostaly zbadane i opisane juz dobre 100 lat temu, ja tu nie odkrylem Ameryki.

Opory to obszary gdzie kumuluja sie zlecenia sprzedazy kilku grup graczy.
    1. Tych ktorzy kupowali na poprzednim szczycie, grali na to popularne kupowanie na wybiciach, potem odcierpieli swoje obserwujac jak ceny polecialy i teraz patrza na ponowne wzrosty z nadzieja ze dojda do poziomu szczytu na ktorym kupili zeby uciec z rynku bez straty i w koncu odetchnac z ulga.
    2. sa tez ci ktorzy zalapiali sie na akcje duzo wczesniej w dolku i widzac zblizajacy sie opor beda chcieli na nim zrealizowac czesc lub calosc zyskow.
    3. kolejna grupa sprzedajacych to ci ktorzy nie maja jeszcze pozycji, ale doskonale widza ze przad nami jest opor, wiedza co to oznacza i beda na nim szukac okazji do sprzedazy krotkiej.

Jesli nowi kupujacy nie beda w stanie wchlonac tych wszystkich zlecen sprzedazy i jeszcze nie zostanie im w rezerwie gotowka zeby ciagnac ceny dalej do gory, to ci wszystcy sprzedajacy wyczyszcza ich zlecenia kupna, zepchna ceny w dol, po drodze pewnie natrafia jeszcze na zlecenia stop-loss i mamy ladna korekte.

Dlatego trzeba sie 3 razy zastanowic przed kupnem na oporze, nie wazne ze w rekomendacjach i w parkiecie.com pisza ze spolka podpisala z kims jakas tam umowe, ma perspektywy i jest niedowartosciowana. Czasami na gieldzie zachodza procesy zupelnie niezalezne od tych wycen i analiz.

Co oczywiscie nie znaczy ze po tym spadku ktory teraz mamy ceny nie zawroca do gory i nastepnym razem spokojnie przebija 5.40 i pojda na te 5.80-6zl o ktorych niektorzy tu wspominaja, albo i wyzej. Na gieldzie wszystko jest mozliwe.
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~BB [217.153.38.*]
    Mądrze piszesz, ale pachnie mi tu 4,8
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~byk [109.241.45.*]
    spółka zbierana dzisiaj po 5,25 - szykują się silne wzrosty !!!
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~xyn [178.37.121.*]
    Raczej nie..
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~invest [87.101.69.*]
    ja bym nie liczyl na wzrosty choc tu jest wszystko mozliwe sam siedzialem tutaj praiw rok wyszedlem niedawno i ciesze sie bardzo mialem kilka tys zysku a zakladalem duzo wiecej no ale mysle ze tu bedzie narazie ciezko moze w przyszlym roku sioe poprawi ja kupie ponizej 5zl powyzej teraz to za drogo duzo zadrogo
  • Re: Czy synthos przebije maksimum 5.39 z dnia 13-09-2013 Autor: ~byk- czas na granie [109.241.45.*]
    zapomnij poniżej 5,00
    kierunek jest niestety ale wzrostowy
    nawet ,,ślepy,, to widzi
    -------------
    pozdrawiam POSIADACZY !!!
[x]
SYNTHOS -0,20% 4,89 2018-01-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.