• KNF Autor: ~zemsta [178.56.14.*]
    dzwoniłem do KNF.GPW.SII .doPolaquy powiem tylko tyle .drobny przegrany a jedzcze do ING na pytanie czemu sprzedali .to tajemnica
  • Re: KNF Autor: ~AC [178.42.153.*]
    Co będzie teraz z nami drobnymi akcjonariuszami, po tym jak OFE sprzedało i został tylko Stefański. Czy istnieje ryzyko że Draganos wycofa z giełdy akcje bez wykupienia ich wszystkich od nas?
  • Re: KNF Autor: ~AC [178.42.250.*]
    ...no i Stefański sprzedał, zostało już tylko ff niecałe 4%
    Jak myślicie czy będzie przymusowy wykup akcji ? może ktoś z Was już doświadczył podobnej sytuacji jak tu na Polaqa
  • Re: KNF Autor: ~tak [91.94.168.*]
    Ogłosili że zrobią przymusowy wykup i wyprowadzą spòłkę z giełdy.
  • Re: KNF Autor: ~ac [89.76.208.*]
    Tylko po jakiej cenie bedzie ten przymusowy wykop
  • Re: KNF Autor: ~tadek [87.205.189.*]
    - zgodnie z art. 83 ust. 2a ustawy o ofercie publicznej ... jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie progu 90 % nastąpiło w wyniku ogłoszenia wezwania na sprzedaż cena przymusowego wykupu nie może być niższa od ceny proponowanej w wezwaniu,

- jeżeli jesteśmy już przy tej ustawie to ciągle mam :"żal" do zarządu, że nie skorzystał z art. 80 ust. 3 tej usatwy tj. nie zasiagął opinii zwnętrznego podmiotu (biegłego) na temat ceny akcji w wezwaniu, a w stanowisku zarząd bardzo odniesiono się do ceny głównie w stosunku do ceny giełdowej, a nie do wartości relanej Spółki, a tego należy oczekiwać od zarządu, tu ewentualnie mozna by pytać właściwe instytucje czy jest to wyczerpujace stanowisko

- na przymusowy wykup mają tylko 3 miesiace i pewnie z tego skorzystają,co będzie kolejnym dowodem że Im na tej spółce zależy, bo jest wartościowa. Póżniej ją wycofają z GPW i nie dowiemy się ile jest naprawdę warta, a tym bardzeij nie będziemy mieli z tego zadnego udziału

- to jest w obecnym kształcie wypaczona instytucja przymusowwgo wykupu bo pozbawia mniejszościowych akcjonariuszy ochrony co powinno być zapewnione zgodnie z dyrektywą 2004/25/WE z 21 kwietnia 2005 roku w sprawie ofert przejęcia oraz naszą Konstytycją (wywłaszczenie, pozbawienie możliwości odwolania sie do sądu, brak równowago podmiotów) - ale KTO sie podejmie takiej nierównej walki????
  • Re: KNF Autor: ~AC [79.191.60.*]
    Dzieki za przejrzysta odpowiedz. tak tez podejrzewalem ze male szanse na korzystniejsze wyjscie z tej sytuacji, czlowiek inwestuje dlugoterminowo usrednia i taki numer mu na koniec robia i to w zgodzie z "prawem". Powinna byc wyceniona na dzien wezwania i po takiej cenie wykupione akcje powinny byc ucziciwie, 55% w plecy k uuuuuuuuuuuu r w aaaaaaaaaaaaaa!
  • Re: KNF Autor: ~tadek [213.238.94.*]
    to jest rzeczywiście bardzo poważny problem prawny w ogólności (sprawa PQA jest tylko przykładem zastosowania tych złych uregulowań), i tak od początku:

1) art. 73 o ofercie publicznej ... został implementowany niezgodnie z dyrektywą 2004/25/WE, gdyż w momencie jak spółka przejmująca zaczyna kontrolować ponad 33 % spółki przejmowanej to powinna wezwać, zgodnie z dyrektywą, do nabycia wszystkich pozostałych akcji, a u nas jest obowiazek nabycia tylko 66% (dopiero potem na podstawie art. 74 po przekroczeniu 66% jeśli chce nabyc akcje musi zrobić wezwanie na pozostałe), na problem tej niezgodności juz dawno wskazywano w fachowej literaturze, mimo tego ostatnia nowelizacja ustawy tego nie zmieniła, w innych państwach unijnych po osiągnięciu 33% spółka musi zrobić wezwanie na wszyskie pozostałe akcje,
    - w naszym wypadku pierwsze wezwanie w 2009 roku było po 27 zł, a drugie po 3,92 zł, to wynika (taka różnica cen) m.in. przede wszystkim ze skrajnie niskiej płynności akcji, a celem dyrektywy była właśnie ochrona akcjonariuszy mniejszościowych przed takimi skutkami niskiej płynności akcji, jak pisza w komentarzu do tej ustawy PODSTAWOWYM CELEM WPROWADZENIA OBOWIĄZKU WEZWANIA DO NABYCIA WSZYTKICH POZOSTAŁYCH AKCJI JEST UMOZLIWIENIE POZOSTAŁYM AKCJONARIUSZOM WYJŚCIA ZE SPÓŁKI PO CENIE W JAKIEJ NOWY AKCONARIUSZ KONTOLUJĄCY NABYWAŁ KONTROLĘ NAD SPÓŁKA, przecież Dragados nie przejmował PQA za cenę w wysokości ok. 4 zł,

2) w dyrektywie jest możliwość dla organu nadzoru do dostosowania ceny w górę lub dół, w naszej ustawie nie przewidziano możliwości podwyższenia ceny (w dół można), dyrektywa pozwala na odwołanie się do wyceny spółki (u nas tylko średnia cena rynkowa, co przy takiej niskiej płynności jest nieadekwatne),

3) jest dla mnie smutne że KNF w powyższej sytuacji nie zadziałała w celu realizacji celów wynikających m.in. z ustawy o nadzorze nad rynkiem fiansowym tj. zapewnienie zaufania do rynku i ochrony uczestników rynku, przeciez wielu z drobnych inwestorów wskutek powyższych uregulowań prawnych po raz kolejny traci zaufanie że giełda jest dla normalnych ludzi, wystarczyło wezwać do wyceny spółki aby inwestorzy wiedzieli ile jest ona na prawdę warta (przecież wiemy że po przejęciu spółki pojawiały się jakieś korekty sprawozdań)

4) istnieje jeszcze Trybunał Konstytucyjny, Europejski Urząd Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych, mozliwość skarżenia się na błędną implementację dyrektywy,
  • Re: KNF Autor: ~AC [83.6.58.*]
    dzięki za pełne przedstawienie sprawy, poszedł może i na boj z nimi ale to walka na lata, trzeba mieć czas pieniądze i umiejętności w prowadzeniu tego typu spraw, niestety sam nie dam rady, przykre
  • Re: KNF Autor: ~tadek [77.255.82.*]
    - no tak sprawa nie jest łatwa, ale za to ciekawa i pożyteczna dla wielu,

- ostatnio można przeczytać o śmiałkach, którzy wygrali w sądzie w sprawie opcji walutowych oraz o powołaniu jakiegoś stowarzyszenia kredytobiorców we frankach,

- można by pomyśleć również o jakimś zorganizowaniu się, ewentualnie o interwencji w Stowarzyszeniu Inwestorów Indywidulanych, u pani Jaworowicz albo u Rzecznika Praw Obywatelskich (to nas nic nie kosztuje, a będą mieć pożyteczne zajęcie, tym bardziej że Rzecznik zajmował się już podobną sprawą),

- w moim wypadku to będzie juz drugie przymusowe wezwanie, pierwsze miałem w RUCHem, obawiam się że to nie będzie ostatnie,

- nie mozna dawać się tak ogrywać ....
  • CZY KTOŚ JESZCZE POSIADA AKCJE? Autor: ~AC [95.49.115.*]
    Jeśli można chciałbym zapytać osoby które posiadają jeszcze akcje , co zamierzają w tej obecnej sytuacji. Liczycie na kolejne wezwanie po wyższej cenie czy raczej czekacie na przymusowy wykup.
    Ogólnie czy to tylko kwestia czasu jak Draganos wykupi wszystkich po tych marnych 3.88zł /akcje. Dzięki za rzeczowe odpowiedzi
  • Re: CZY KTOŚ JESZCZE POSIADA AKCJE? Autor: ~2norbert2 [194.28.203.*]
    Ja mam 4 tysiące akcji poli
    i raczej bez znaczenia cp z nimi zrobie,teraz to już wszystko jedno,poczekam na przymusowy wykup
  • Re: CZY KTOŚ JESZCZE POSIADA AKCJE? Autor: ~AC [95.49.115.*]
    Ja mam 2500szt. po cenie uśrednionej 9zł także też w plecy ;(
  • Re: KNF Autor: ~_ppp_ [31.135.22.*]
    to i tak dobrze, że nie skończyliście jak ja na CEDC, bez akcji i bez pieniędzy :(
[x]
POLAQUA 0,00% 3,89 2013-10-17 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.