Witam wszystkich Aton-owców. Chciałbym zapytać starych wyjadaczy giełdowych, a w szczególności posiadaczy akcji Atona, co się stało, że tak perspektywiczna spółka jest obecnie na kolanach. Sam jestem inwestorem fundamentalnym, absolutnie nie graczem giełdowym i jakiś czas temu postanowiłem zaangażować część portfela w jedną ze spółek z NewConnect. Chodziło mi o innowacyjną firmę najlepiej z branży medycznej lub związanej w ekologią. Po wstępnej selekcji zostały mi trzy: Aton-HT, Fluid i Medicalgorithmics. Ostatecznie wybór padł właśnie na Atona. Nie ukrywam, że uwiodły mnie "HT" w nazwie, "opatentowane technologie" oraz rekomendacja jednego z szanowanych przeze mnie blogerów. A do tego miała wejść w życie nowa ustawa śmieciowa. Byłem pewien, że to zupełnie wystarczy i przez długi czas nie śledziłem co się dzieje w spółce. Dopiero po zawieszeniu notowań moja cierpliwość długoterminowca się skończyła. Proszę o merytoryczne opinie dotyczące skutków upadku tak doskonale zapowiadającego się biznesu. Czy zawiodła technologia, marketing czy niekompetentni ludzie? Jeśli ludzie, to podajcie konkretne nazwiska winnych, abyśmy w przyszłości mogli skutecznie unikać tych nieudaczników w innych spółkach. Z góry dziękuję za kulturalne i merytoryczne wypowiedzi.
Miro, przeanalizuj proszę wpisy od roku 2009, a zrozumiesz, bo jednym wpisem nikt tego nie ogarnie.
Sporo roboty, ale obraz prawie kompletny, prawie, bo kropka nad I tylko dla poważnych inwestorów. Bankier nie jest miejscem na takie informacje.
Podając firmy : Aton, Fluid i Medicalgor. Zastanawiam się czy robisz sobie jaja, czy też udajesz poważnego inwestora.
To troszkę jakbyś powiedział. Mam pieniądze i zastanawiam się co kupić. Koparkę, mieszkanie czy Mercedesa. Ni przypiął ni wyłatał. Po pierwsze Medicalgor to już nie start up, tylko firma ( ja ją nazywam niemal perpetuum mobile). Dlaczego ? Poczytaj, a będziesz wiedział. Krótko. Tam już wyniki tylko w górę. Każda nowa sprzedaż powoduje tylko i wyłącznie wzrost zysków opartych na abonamencie, Spółka ma w kasie 50 mln zł na przejęcia w Europie zach i Azji oraz pozostałych krajach obu Ameryk. Na dobrą sprawę sprzedaż ma na chwilę obecną tylko w USA. To tak pokrótce.
Fluid - to coś na miarę EEX - Aton 4 lata temu. Obie perspektywiczne start upy przed wielkim wyzwaniem. EEX poszedł "prawidłową drogą" , Aton - każdy widzi. Fluida szanse oceniam na 50 %. Będzie bomba lub lipa.
No i Aton. Tu zostały przez zarząd pogrzebane perspektywy. Choć , jak to ładnie ktoś ujął kiedyś. Może i wyrób świetny, ale...... . No własnie, ale musi być na niego popyt. Nie sztuka wymyśleć świetny produkt. Sztuką jest go wymyśleć i znaleźć popyt. Tu patrz np. EEX i Medicalgorythmics.
Fluid ma już produkt (podobnie jak Aton). Jak skończy ? Czasem lepiej wejść do pociągu , który ruszył (np. EEX po 20-50 zł) niż do tego , który stoi na stacji (Aton po 6-8 zł).
Dnia 2013-09-22 o godz. 08:36 ~olek napisał(a):
> sławek ma racje kupując dziś fluida ryzykujesz jak kiedyś
> na athonie nie wiadomo jak ten ich produkt będzie się
> sprzedawał
Autor: ~Gerg [85.193.222.*], 2013-08-14 14:35
Obecnie trwają prace nad zwołanie NWZA.
Autor: ~maciekk [78.31.167.*], 2013-07-15 11:41
Dnia 2013-07-11 o godz. 11:04 ~wza napisał(a):
> Jako mniejszościowy akcjonariusz bardzo proszę Pana Macieja
> Kowalskiego < Pan Maciej czasem zagląda na to forum
> > o to by jako członek RN złożył wniosek do
> przewodniczącego RN o to by Rada Nadzorcza zgodnie z art.
> 399 KSH zwołała WZA spółki Aton ht.
Witam, dopiero wróciłem z 2-tygodniowego urlopu i widzę sporę zmiany (zawieszenie, brak raportu). Odnosząc się do Twojej prośby, mogę Ci obiecać, że wniosek taki zostanie przeze mnie złożony, jeśli Spółka sama nie zwoła WZA do końca miesiąca. Mam jednak gorącą nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby, bo powiedzmy sobie szczerze - takie wymuszone walne wiele nie wniesie...
Pozdrawiam,
m
pyszczyć każdy potrafi a obiecywać to się chyba nauczyliście od zarzadu
1. Maciek, co zamierzasz zrobić?
Olano Twój wniosek. Plan zwołania WZA nie wyszedł.
Czy przyłączasz się do NWZA, czy będziesz trwał w nadziei, że firma, która nie dotrzymała słowa z jakiegoś powodu nagle dotrzyma? Z czego wynika Twój optymizm i zaniechanie dalszych działań?
2. Sprawdziłem koszt Walnego. Przygotowanie obsługa prawna, uchwały, sala. Wychodzi, że przy dotychczasowej frekwencji jest to około 80 max 100 zł na każde 10.000 posiadanych akcji. Ale nie mniej niż 6000 tys zł. A teraz konkret do itak. Zapłacisz swój wkład za zorganizowanie udziału NWZA, czy będziesz tylko komentował?
3. Czy pozostali akcjonariusze dołożą się do zorganizowania NWZA?
Uważam że na koszty każdy się złoży to nic w porównaniu ile żeśmy tu włożyli a każdy chce mieć sprawę wyjaśnioną co dalej ze spółką tylko musiałby być jednolite propozycje na które będziemy głosować mogącę w jakiś cudowny sposób wskrzesić spółkę.
6000 tys.? Tak to właśnie wygląda wykształcenie naszych drogich wykształciuchów. Ale ekspert od mikrofal jak się patrzy. Równania falowe liczy w pamięci, technologię zna od podszewki. Ba, ekspert od wszystkiego!
Aton nie zawodzi, co nie wejdę to mogę się pośmiać.
Podaj swoje wyliczenie, abyś wyjaśnił powód swojego dobrego nastroju.
Podpowiem, chyba nie liczyłeś akcji wąsaczy, bo oni , jak widać nie chcą tego Walnego i się nie dołożą. Więc o co Ci chodzi lepiej wykształcony kolego z Warszawy.
OK xawery chciałeś to masz.
Jak widać, dałeś dowód na to, że nigdy nie byłeś na Walnym Atona i nie masz pojęcia o strukturze akcjonariatu. Nie wiesz, w jakim gronie zwoływano ostatnie NWZA olane przez Zarząd Atona.
Otóż Tobie xawerciu ale też małemu mikiemu, który najwyraźniej zapomniał. przypominam, że ostatnio zebraliśmy tyle akcji, ze starczyło na próg powyżej 5% ale po podziale kwoty wyszłoby około 80 zł na 10.000 akcji.
Z drugiej strony nie wydaje mi się aby którakolwiek kancelaria prawna zechciała poprwowadzić Walne Atona za darmo. Jak taką znajdziesz xawery, to chętnie Cię przeproszę. Ale obecnie płacić trzeba a nie widzę więcej niż około 5% chętnych akcji do tego by sfinansować Walne.
100% akcji = 18202056 szt.
Ostatnio na Walnym było od 6 do 7 mln akcji, z czego ostatnio niezawodnych po naszej stronie między 950.000 a 1.150.000 akcji. Przyjąłem 1000.000 akcji które będą deklarowane i 75% frekwencji gotowej dotrzymać słowa i zapłacić.
Koszt radcy to 6000 zł. Więc policz xawerciu. 6000 / 750.000 akcji (75% dotrzymujących słowa i płacacych), = 0,008 co daje 80 zł na każde 10.000 akcji. Jak się zbierze więcej osób gotowych zapłacić lub ktoś znajdzie tanich radców prawnych, którzy znają spółkę ATON , to będzie taniej. Mój radca dobrze zna ATON
Tymczasem xawery znajdź lepsze rozwiązanie lub przeproś za insynuacje pod moim adresem.
Czekam.
Gerg
Ogarnij się :)). Nie wiem jak to napisać, żebyś zrozumiał. Koszt walnego szacujesz na 6000, napisałeś "6000 tys" co Ci wytknąłem. 6000 tys to 6 000 000 (sześć milionów złotych). Nie mogę uwierzyć, że ciągle tego nie rozumiesz :). Trochę matematyki z podstawówki:
6000 tys = 6 000 000
6 tys= 6000
Możesz mi podziękować, bo ta wiedza tajemna bardzo się przyda przy czytaniu sprawozdań finansowych, tysiąckrotna różnica jest dość istotna :)) Czytaj ze zrozumieniem, bo ten wątek to jakaś paranoja. A Twój błąd jest kompromitujący, szczególnie na forum o finansach. Skończmy ten temat, bo poziom absurdu przekracza wszelkie granice :). Jakbyś nie zrozumiał, nic nie mam do Twoich 6000 zł...
xawery: nie masz już się czego czepiać, tylko oczywistej pomyłki edytorskiej?
Gerg: drobna poprawka, w całkowitej ilości akcji nie uwzględniłeś ostatniej emisji 1,5mln, w sumie jest +/- 19,7 mln
A tu Maćku akurat zrobiłem to celowo. aby wywołać dyskusję. Na stronie Atona jest inna liczba, co jest kolejnym przykładem olewania i dezorientowania akcjonariuszy.
Jak wiesz, może być również więcej osób zainteresowanych Walnym, więc może i koszt znacznie spadnie.
Ale natura ludzi jest taka, że lubią pogadać a mało są aktywni, kiedy trzeba coś zrobić naprawdę. Ja nie mam sobie nic do zarzucenia. Jeśli dojdzie do Walnego będę miał wiele dokumentów i tak sobie myślę, że próba ośmieszania mnie za głupi błąd pisarski może służyć i temu, aby do Walnego nie doszło, bo po co, bo głupie, bo liczyć nie umie, bo szkoda czasu, bo po co OLAF...
Aha. Tak przy okazji jest kilak orzeczeń, które mówią, że akcjonariusze nie muszą szukać kasy na biegłego rewidenta. Nawet spółka taka jak ATON ma jakiś majątek, i jest kilku rewidentów, którzy się zdecyduja na audyt.
Nie bądźmy niewolnikami gry osób, które doprowadziły do paraliżu spółki.
PS xawery, jak piszesz konkretnie i to i z Tobą można się dogadać...., tylko przestań zachowywać się, jak przekupa szukająca tego, czyje na wierzchu.
Oczywiście ze w tym masz rację, to oczywisty błąd pisarski, ale przecież chodzi o rozwiązanie problemu, a Ty czepiasz się bzdur, pomijając kontekst i cel. Uszczypliwy jesteś jak baba...