Nie ma to znaczenia. Ktoś przełożył z worka do worka, a jeżeli nie to ten co sprzedał wie co robi, ten co kupił za kilka tygodni będzie sprzedawał po 0,8-1,0 zł. To jest TUP-zarabia tylko jeden, reszta traci.
Żebyś się w poniedziałek nie zdziwił.
Obstawiam koniec spadków.
W końcu to ekstremalnie tania spółka i zaczęła w końcu przynosić zyski.
I nie mówcie mi że zyski to tylko z powodu wzrostu ceny euro bo:
1. To tylko 50% wyniku
2. Straty z poprzednich kwartałów też były tylko z przeszacowań.
I nie mówcie mi że spółka będzie miała kłopoty z przedłużeniem kredytu bo jest naprawdę umiarkowanie zadłużona.
PS: A przyznaj się Koło ile akcji zdążyłeś kupić ? Z połowę tego co chciałeś czy może jeszcze zdążyłeś zacząć kupować i przedobrzyłeś ?
Panowie zmiana kierunku już nigdy nie nastąpi na tej spółce. Sorry ale takie jest moje zdanie. Według mnie podzieli ona los Biotonu, MSX, Bomi itd. Napiszę do was za kilka tygodni z pozdrowieniami. I tak zrobicie co chcecie ale ja już nie takie sztuczki widziałem na kursie tej spółki i tym razem podejrzewam to samo. Jak kurs przebije 5 zł zmienię zdanie, wcześniej nie ma mowy.
Gdyby brać pod uwagę wyłocznie wzorce AT z ostatnich lat, to kolo ma racje - podaż kilka razy odpuszczała, żeby ponownie zacząć dystrybucje wyżej. Dla mnie jednak jest wiele sygnałów ze spółki i otoczenia, że obecnie obstawiam trwałe odbicie.
Przede wszystkim spółka obniżyła koszty ogólne Zarządu i podstawowa działaność operacyjna (czyli wynajem powierzchni komercyjnych) przynosi faktyczny zysk.
Spadające stopy referencyjne NBP, nie tylko oznaczają odbicie na giełdzie i w dłużej perspektywie lepsze czasy dla dewelperów, ale także wyższą wycenę portfela nieruchomości na wynajem (to jest prosta matematyka - malejąca stopa dyskontowa, zwiększa wartość bieżącą przepływów).
Spółka inteligentnie prowadzi sprzedaż posiadanych nieruchomości. Pozbyła się prawie wszystkich aktywów niepracujących za cenę nieodbiegającą istotnie od księgowej wyceny.
WIG-Deweloperzy odbił już znacząca, a TUP szoruje po dnie. Biorąc pod uwagę P/BV jest mocno niedowartościowany, a po pierwszym półroczu pojawi się także dodatni P/E.
Przyjęty model budowy Ekomiasteczka, według mnie jest optymalny. Prace postępują zgodnie z harmonogramem. Nie można tego w tej chwli przesądzić, ale osobiście widzę niesamowity potencjał i inowacyjność w projekcie.
Spółka pozbyła się już większości nierentownych projektów (Duncon, xPress) i nie odpala nowych bezsensownych inicjatyw, a skupia się na Siewierzu i stara się z tego wycisnąć jak najwięcej.
Jutro jest pierwsza rozprawa przeciwko Meydan w sprawie odszkodowania za Modena Park. Zawsze jest szansa na ugodę i odszkodowanie, co byłoby ekstra zyskiem
Panowie, historia kolo wcale nie jest wesoła, zainwestował duże pieniądze w emisję obejmowaną po 20zł/akcja (pisał o tym tu na forum), oddał wszystko w okolicach 8 zł i od tego czasu złorzeczy i straszy. Miejcie się na uwadze, to jedna z ciemniejszych twarzy długoterminowych inwestorów na GPW.
Ja na waszym miejscu nie szydziłbym z kolegi kolo. O ile sobie przypominam to on pisał, że tup będzie po 1,8 zł jak kurs był w okolicach 4- 5 zł. Wy wtedy wieszaliście psy po nim i mówiliście że taniej nie będzie. Nie jest ważne ile on stracił, ważne że miał rację. Jak dla mnie gość dużo wie o spółce i przewidział wszystko. Pytanie jest takie, czy tym razem też będzie miał rację. Jeżeli tak to wam nie zazdroszczę.
To ja, wcale nie wesoły kolo. Po piewsze (bo widzę że zamiast zajmować się swoimi inwestycjami zajmujecie się moimi) kupiłem TUP po 13-14 zł i sprzedałem po 8-9 zł. Emisji akcji nie obejmowałem (zobaczcie historię moich wpisów). Po drugie od czasu pozbycia się tych akcji inwestuję tylko w duże spółki, biorę dywidendy i patrzę jak mój portfelik rośnie. Trend is your freind, ja nie podniecam się kilkoma procentami w górę jak wy, mając pewnie ponad 50% w plecy. Zaraz będziecie znowu niżej niż ostatni dołek, a ja już skasowałem dywidendę z BRE i Getinu, za chwilę zapłaci mi Asseco, potem PZU i jescze kilka innych (nie zdradzę całego portfela) do tego jestem na tych spółkach na solidnych kilkudziesięcio procentowych plusach. To by było na tyle Panowie.
cieciu sprzedałem w środę i dzisiaj średnio po 2,31 papier kupiony po 1,87 w trzy dni ponad 30% , a ty mi piszesz o dywidendach na poziomie 3-5 % za rok
weż zrób lepiej sepuku - to spółka do gry robi 30-40% w kilka dni i tak juz kilku lat , a że w trendzie spadkowym - fakt - czekasz kupujesz sprzedajesz i znowu czekasz
te 500K papiera musza jakoś upłynnić nowego dołka sie nie spodziewam
2 złote ciężko osiagnąć - zmiana trendu jak nie to banda na 1,7
na 2,32 był opor 3 wierzcholek - średnia 200 sesyjna pierwszy raz przebita - będzie sie działo juz niedługo
To ty leszcz jesteś jak te kilka k sprzedawałeś i się cieszysz takimi groszami. Ja być może mam 3-4% dywidendy i +50-60% od zakupu ale nie od takich groszy jak ty.
Trzymaj, trzymaj. Ja się takich papierów już nie tykam, wolę normalne spółki, w których Prezes musi się starać żeby być Prezesem, a nie jest Prezesem i zawsze nim będzie (wtedy ma to wszystko gdzieś). Zobaczymy ile zarobisz. Pomimo wszystko życzę zysków.
Jutro po wyskoku nie będzie śladu. Moim zdaniem sprzedający był dziś na urlopie albo to jego sprawka żeby jeszcze nałapać leszczy. Spółka skazana na spadek. Pozdro
Informujemy, że w dniu dzisiejszym około godziny 11:09 wystąpiła utrata komunikatów publicznych XDP na obu kanałach A i B.
Obecnie dystrybucja danych publicznych odbywa się bez zakłóceń.
GPW pracuje nad rozwiązaniem problemu, o postępach będziemy informować w kolejnych e-mail.
W związku z zaistniałymi w dniu dzisiejszym problemami, wszystkim Państwa, u których sytuacja nie została obsłużona automatycznie proponujemy wykorzystanie funkcjonalności usługi Refresh (RFS) zgodnie z zaleceniami producenta oprogramowania.