Hehe, dobre, porównywać kwartały rdr, bo to branża sezonowa jak odzieżówka czy budowlanka :)))) Niestety ale mamy spadek zysku netto o prawie 1/3 w porównaniu z poprzednim kwartałem (spadek przychodów i zysku operacyjnego o 10%) - wyjaśniło się dlaczego przed wynikami ktoś się mocno skracał. Ale obiektywnie nie jest źle, to są ciągle solidne wyniki, szkoda że przerwana została passa 5 kwartałów z rzędu poprawy na poziomie przychodów i zysków. Tymczasem mamy regres, ale że papier już po korekcie, miejmy nadzieję że przed kolejnymi wynikami będzie kurs dla odmiany rósł.
klaxon od kiedy porownuje sie kwartal do kwartalu jeden po drugim a nie rok do roku? Skad Ty sie urwales w ogole? Przeciez specyfika branzy moze byc w 4 kwartale i w 1 kwartale zupelnie inna, nigdy nie porownuje sie 4 z 1 kwartalem tylko kwartaly rok do roku!!!! A rok do roku sa one ogromnie niesamowicie dobre, kazdy dom maklerski porownuje kwartaly rok do roku, a w wynikach podawanych przez spolki rowniez dla porownania podaje sie kwartal sprzed roku a nie ostatni kwartal czyli np 4 tylko 1 kwartal do 1 kwartalu... nie wiem skad sie urwales ale pojecia o analizie nie masz zadnego... na dodatek vindexus zbliza sie do ema200 i wkoncu je przetnie na stale.. podejrzewam ze jutro bedziesz pierwszy ktory rzuci sie do kupna akcji a tutaj wypisujesz bzdury zeby zniechecic ludzi zeby wiecej bylo dla Ciebie :) masakra...
kaka, daj spokój, poprawę w I kw. rdr pokazało wczoraj Monnari i skończyło się na -20% Tu na szczęście już po korekcie, więc napisałem że przed kolejnymi jest szansa na wzrosty. Były 4 kolejne kwartały stałej poprawy to urosło z 2,5 na 4,5. Teraz kwartał regresu (spadek zysku o 30%) to i spadło o 1/3 od szczytu w okolice 3 zeta (oczywiście to przypadek że ktoś wywalał przez kilka tygodni przed wynikami - niestety specyfika naszej giełdy). Arkusz na K straszy pustkami, wszelki popyt jest podejrzanie chętnie zaspokajany. Jak kolejne kwartały będą podobne do pierwszego, to będziecie mieli kłopot by utrzymać 3 zeta - przy takim arkuszu grubas zrobi z wami co będzie chciał.
Dnia 2013-05-15 o godz. 22:02 ~kaka napisał(a):
> klaxon ...
> nie wiem skad sie urwales ale
> pojecia o analizie nie masz zadnego ...
> a tutaj wypisujesz bzdury ...
kaka, gdzie jesteś nasza krynico mundrości, oświeć nas swą analizą dlaczego perełka tak staniała?..
klaxon monnari był za wysoko nadmuchany a Vindexus jest zbyt zdolowany to po 1 a po 2 patrzy sie 1Q 2012 do 1Q2013 zawsze!!! i na tle tego wyniki sa sozalamiajace, mow co chcesz ale ja wlasnie kupilem za 3tys zl podbijajac cene do 3,70, pozdro ja zarobie, Ty nie :)
Najważniejsze jest, że wyniki są powtarzalne i brak strat. Majątek własny rośnie z kwartału na kwartał, a kurs cyklicznie w górę i do dołu jakby ktoś sterował nim, co przy takich małych obrotach nietrudno większemu wykonać. Porównując do PRESCO i Kruka, kurs powinien być w okolicach 8zł. Jestem tu nowy, ale nakupiłem trochę bo myślę, że powinno się zapomnieć o kursie poniżej 4zł.
Jedno co dla mnie jest niejasne: Vindexus przyjął zarządzanie Funduszem Sekurytyzacyjnym
od Towarzystwa Mebis, w którego zarządzie są główni akcjonariusze Vindexusa tj. rodz. Kuchno. Vindexus jest właścicielem 100% certyfikatów inwestycyjnych Funduszu, ale na podstawie umowy zamiast pobierać opłaty za zarządzanie, ma płacić Towarzystwu Mebis 20tys. zł miesięcznie tj. 2,4mln. rocznie (za co?). Opłaty mają być wykonywane z aktywów funduszu, a ięc będą miały wpływ na wartość certyfikatów inwestycyjnych, których właścicielem jest Vindeksus. Czy nie jest to wyprowadzanie zysków tylnymi drzwiami do głównych akcjonariuszy ze szkodą pozostałych akcjonariuszy? Mnie się wydaje, że pachnie tu grubym przekrętem i kryminałem. Jeżeli ktoś ma w tym większą wiedzę proszę o wyjaśnienie, bo może należy sprawę zgłosic do KNF lub prokuratury.
Zgadza się. Nie umiem liczyć. Ale dalej pozostaje pytanie, za co płacą? W strukturze kapitałowej grupy są dwa fundusze, które założył Mabion, ale 100% certyfikatów, czyli udziałów objął Vindexus. Sam zarządza od kwietnia tymi funduszami, bo Mabion nie ma uprawnień, to dlaczego płacą. Chyba wyślę pytanie do zarządu, ciekawe czy odpowiedzą.
właśnie sprawdziełm sobie PRESCO bo i tam wyniki strasznie tąpneły z ponad 7 melonów na ledwie 755tys w pozostałych spólkach z branży wyniki są na porównywalnym poziomie co rok wcześniej w niektórych są lepsze tak że Vinek wcale źle nie wypadł
20k miesięcznie to coś w dolnych minimach pensji doradcy inwestycyjnego, a tylko on może prowdzić (czyt. firmować) fundusz inwestycyjny. Nie jestem pewien czy to jest prawidłowa odpowiedź, ale wydaje mi się że tak.
Dnia 2013-05-15 o godz. 19:52 ~kaka napisał(a):
>Do końca roku 9 zł za
> akcję.
>Szczęśliwy ten kto przez pierwszych kilka sesji
> załapie się na cenę niższą niż 5zł za akcję.
>Pozdrawiam!!!
Ej kaka, 15k papiera leży w arkuszu do zebrania poniżej 4 zeta (i cały czas dosypują). To przy targecie 9 zeta do końca roku da ponad 120% zysku w 6-7 miesięcy. Zastaw samochód, weź kredyt i siorbaj perłę zanim okazja ucieknie... ;)
Dnia 2013-05-16 o godz. 07:27 ~klaxon napisał(a):
> przy takim arkuszu grubas zrobi z wami co będzie chciał.
Ostrzegałem i oto mamy dymanie leszcza w kakę, gruby widocznie bardzo potrzebuje pieniędzy, że tak napie..ala w rynek. Zobaczymy czy 3 zeta się utrzyma, ale można po trochu zacząć podbierać te kwity, jednak ze świadomością dłuuugiego oczekiwania na godziwą stopę zwrotu. Przed kolejnymi wynikami jest szansa na wzrost.
A ja dziś sprzedałem. Nieważne czy pójdzie w górę w kolejnych dniach. Tam jest coś nie tak. Prezes nie odpowiada na maile, spółka spada po "dobrych" wynikach i zapowiedziach jeszcze lepszych. W sumie już od lat jest wyceniana bardzo nisko. Myślę, że nie ma się co łudzić...albo to może być słaby portfel, albo wysokie koszty obligacji (notabene jest jakiś powód takich kosztów), albo zapowiadana emisja akcji, która może rozwodnić obecnych akcjonariuszy...sprzedałem ze stratą - trudno. Mam lepsze papiery w portfelu, które zachowują się jak powinny. Korektę wykorzystuję do zastąpienia Vindexusa tymi papierami. Oczywiście życzę Wam, żebym się mylił, ale dla mnie to strata czasu...
Pewnie, każdy podejmuje decyzje indywidualnie i zawsze znajdą się racjonalne argumenty za podjętą decyzją. Ja właśnie tę spółkę traktuję jako najlepszą okazję inwestycyjną.
Podstawowym problemem tej spółki to taki że jest mała. Ale to problem przejściowy. Żadna spółka nie powstała od razu jako "duża";) A spółki w branży windykacyjnej rozwijają się bardzo szybko.
Innym problemem, a raczej obciążeniem jest IDM. Za spadki kursu z 2012 r. odpowiada IDM. Za wysokie (ale coraz niższe oprocentowanie) obligacji spółka płaci tym że współpracowała z IDMem. IDM to praktycznie jedyny Polski podmiot w branży, któremu się udało (tak przynajmniej było 2 lata temu i wcześniej). Dzisiaj wydaje się że IDM to jednak już tylko porażka. Inne firmy z szeroko rozumianej branży finansowej nieżyczliwym okiem patrzyły na IDM i podmioty z nim współpracujące. Na szczęście Vindexus już sobie z tym obciążeniem poradził co pokazują ostatnie emisje obligacji. Emisje się udają. Wyższe oprocentowanie obligacji Vindexusa, od Kruka czy Kredyt Inkasso wynikają ze skali działalności. Kredyt Inkasso jest 4 razy większy od Vindexusa, a Kruk 10 razy większy. Obligacje tych firm są po prostu bezpieczniejsze z uwagi na większą skalę działalności.
Ostatnie wypowiedzi Prezesa dla mediow (isb news)...mówił, ze przy wyższej cenie będzie mieć to sens. Jak dla mnie jest to sygnał ograniczajacy wzrost. Widac, ze są chęci (potrzeba?) takiej emisji tylko teraz średnio się to opłaca. Z drugiej strony to sygnał, ze kurs nie zaszaleje bo nie wiadomo kiedy spółka odpali emisje bez pp.
No tak. Emisja w 2009 była przecież nieudana (ok. 290 tys. akcji). Potem jeszcze emisja miliona akcji z 2011 r. W sumie niedużo. No ale do kolejnej emisji, o której piszesz potrzebna jest stabilizacja kursu a do tego daleko. Ponadto pewnie byłaby to emisja z wyłączeniem pp kierowana do oznaczonych inwestorów po kursie 6-7 zł. Po emisji poniżej tej ceny kurs raczej nie spadnie. Jeżeli w konsekwencji kurs trafi na taki poziom, to od 3 zł nie będzie to wcale źle, a struktura akcjonariatu się poprawi. Na pewno przydałby się przynajmniej jeden inwestor instytucjonalny, jakich kilku ma Kredyt Inkaso
Buahahaha, inwestory z koziej d..y, zlecenia animatora się przestraszyli i wywalają. Ale tu gruba spekuła i rekiny finansjery siedzą... Naprawdę nie macie wolnych 7500 zeta żeby zdjąć animatora z arkusza?... Buhahahaha, gimbusy niedługo gwiazdka to babcia i dziadek dadzą wam z emerytury parę grosza, będzie was stać, może wtedy do spółki rozbierzecie batona...
Idz glosuj na PiS, bo mi smierdzisz ta grupa jak Cie czytam. Moc papiera widac wlasnie po takich sytuacjach - bez finansowych nie ma szans na rzetelna wycene, szczegolnie jak spolka graja takie pieniacze jak Ty. Szkoda czasu...
Moc papiera, akurat. Zobacz ile od szczytów jest KRU albo KRI, a ile poleciał VIN. Gimazę łatwo zastraszyć, poważnych inwestorów tu nie ma i nie będzie - przynajmniej dopóki spółka będzie cuchnęła IDM-em.
I tak zamknięcie będzie w okolicy 4,40. Linia trendu przebita kilka dni temu w dół, żadne podbitki wam gimbusy nie pomogą. Na razie rysujecie pięknego RGRa.
Klaxon, analiza techniczna nie ma tu nic do rzeczy. Spółka jest za mała, a zwłaszcza za mało płynna aby poddała się tej analizie.
Masz tutaj jednego a może dwóch większych akcjonariuszy którzy od roku wysypują akcje i odpowiednio jednego lub dwóch którzy spokojnie sobie akcje skupują. To oni decydują o tym czy kurs zamknie się na 4,40 czy 4,74.
Bawienie się w analizę techniczną, czy tez po prostu rzucanie terminami z tej analizy, na tym walorze to po prostu strata czasu
Zadziwiająca jest rola animatora na tym papierze, jak trzeba postraszyć leszcza to wystawia zlecenie na S, a do tego zdejmuje swoje zlecenie na K i zaraz jest sruuuu...
Stopa zwrotu z ostatnich 5 miesięcy -7,7% http://stooq.pl/q/?s=vin&c=5m&t=l&a=lg&b=0
Na lokacie w banku ze 2% na plus można by przyciąć w tym czasie. Ale gimbusy są naiwne, myślą że tu zarobią zamiast zanieść kaskę do banku. Wczoraj był Dzień Babci to gimbusy powinny mieć kasę na inwestycje, a skoro nie kupują to w takim razie 5 zeta już tu nigdy nie zobaczycie...