wybaczcie moje pytanie jako osoby niezaangażownaej w CEDC, ale czegoś tu nie rozumiem, albo nie potrafię tego pojąć.
Media piszą, że akcje będą "anulowane". Co to znaczy? Na Waszych kontach w biurach maklerskich zniknie pozycja CEDC? Tak po prostu? W biały dzień? Jest - nie ma?
anulowanie decyzja sadu. spolka prawa amerykanskiego i tam tak to wyglada. nie piszcie bzdur o jakim polskim wezwaniu. decyzja sadu w usa dotyczy wszystkich akcji cedc. takie przepisy ....i tyle
teraz to ty piszesz bzdury-cedc działało na polskiej gpw i podlegało polskiemu prawu. Sprawa nie jest tak prosta i trochę to potrwa nim się wszystko wyjaśni. Nie może tak być ze dziś masz na rachunku akcje xy a jutro ich już nie ma
to ze akcje byly rownolegle notowane w polsce nie zmienia faktu ze spolka dziala wg prawa amerykanskiego. akcje w polsce i stanach to te same akcje i takie same przepisy ich dotycza. tu notowany byl cedc. nie cedc polska czy rosja. milego dnia
Dnia 2013-04-15 o godz. 12:47 ~coxi35 napisał(a):
> to ze akcje byly rownolegle notowane w polsce nie zmienia
> faktu ze spolka dziala wg prawa amerykanskiego. akcje w
> polsce i stanach to te same akcje i takie same przepisy ich
> dotycza. tu notowany byl cedc. nie cedc polska czy rosja.
> milego dnia
Gadanie do slupa, sie obawiam.
Zamiast byc upartym i bazowac na wlasnych "odczuciach", moglby uderzyc w google i sie dowiedziec z wielu wiarygodnych zrodel w ciagu 20 minut, ale prosciej byc upartym - nie trzeba nic robic...
na ekranie przypominasz literki ;)...ale skoro pisałeś, że można znaleźć wiarygodne informacje, pozwoliłem sobie poprosić o takowe. Mnie niestety nie udało się znaleźć, mimo, ze też nie wyglądam jak google.
Dnia 2013-04-15 o godz. 13:42 ~xx2 napisał(a):
> na ekranie przypominasz literki ;)...ale skoro pisałeś, że
> można znaleźć wiarygodne informacje, pozwoliłem sobie
> poprosić o takowe. Mnie niestety nie udało się znaleźć,
> mimo, ze też nie wyglądam jak google.
Szukaj "what happens to common shares in chapter 11"
Pół dnia czytałem ;) i dalej nie mogę wyczytać co z akcjami notowanymi w PL :(.
Będę uparty i do póki KNF nie przekaże informacji na piśmie będę obstawał, że w PL nie można anulować akcji ot tak....
jeżeli jest tak jak coxi piszesz, to dlaczego nie masz możliwości handlowania akcjami zakupionymi w pl na nasdaq lub teraz na otc market w usa? czy sąd amer. ma cokolwiek do powiedzenia w sprawiach akcji notowanych w pl? Dwa różne kraje i dwa różne systemy prawne...
Niestety nie jest sprecyzowane w jaki sposob akcje na GPW zostana anulowane. Wg prawa polskiego moga zostac anulowane poprzez wezwanie, natomiast w USA moga byc po prostu skasowane.
Teoretycznie, jeśli jakimś cudem anulowanie odbyłby się przez wezwanie, to takie wezwanie rozumiem, że dotyczy tylko ludzi którzy w chwili wezwania mają te akcje i nie ma tu nic do rzeczy przez niektórych podawana magiczna data 5 kwietnia?
ano dlatego ze zadne polskie biuro dla kowalskiego nie daje takiej opcji. przypominam imomest..austryjacki tez byl arbitraz...pomiedzy rynkiem polskim i wiedniem...duzy moze wiecej. jak ktos chce sprawzic co ma wystarczy ze na bankierze wejdzie w akcjonariat i zobaczy gdzie spolka ma siedzibe
Przypominam:CEDC, jako spółka zarejestrowana w USA, podlega w zakresie spraw upadłościowych, prawu amerykańskiemu. Kwestie dotyczące jej aktualnych akcji są częścią układu i decyzję, co się z nimi stanie podejmie sąd upadłościowy zatwierdzając układ – wyjaśnia Konrad Konarski, prawnik z kancelarii Baker & McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy. – Priorytetem dla niego będzie przede wszystkim interes spółki. Niewykluczone, że zgodzi się na umorzenie obecnych akcji i emisję nowych dla Roustama Tariko, jeżeli uzna to za korzystne dla spółki i wierzycieli – dodaje.....Nie pisać głupstw.
Wszystko już chyba jasne, ale nawet dla tych twierdzących że ruski musi dokonać przymusowego wezwania to też jest proste jak drut do rozwiązania, wystarczy że całą procedurę przeciągnie z pół roku lub trochę dłużej i przymusowe wykupienie będzie po cenie zbliżonej o obecnego zamknięcia. Takie wały tu kręcił z akcjami i tą firemką że coś takiego to pikuś dla ruskiej swołoczy.