Jakiś fundusz się wysypuje. No i niektórzy spanikowani co maja po raptem kilkaset akcji. Powody mogą być różne - główny to kiepski 4q i nie najlepszy wg prezesa 1q 2013r.
Pamiętaj, że Oktawave jeszcze przynosi straty, do tego Audioteka w Polsce może i zarabia, ale już córeczki za granicą wyciągają kasę i koniec końców też może być na minusie. Biznes główny cienko przędzie, więc za 1q spodziewam się straty i na poziomie operacyjnym i netto. Niektórzy już to wiedzą i sprzedają.
Ale ktoś to jednak kupuje. Jeśli masz trochę cierpliwości (choćby 2 lata) to zarobisz. Do czerwca cena może jednak spaść do 10-12zł.
Wsparcie na 14-tu nie wytrzymało, więc spadamy nadal. Co do Audioteki to się mylisz, plan na ten rok przewiduje jeszcze większą dynamikę niż w ub. roku, przychody ponad 10 mln i zysk netto ok. 2 mln.
Dzisiaj rano nastąpiła wymiana akcji - 40000 akcji zmieniło właściciela po 15 PLN za sztukę.
Ciekawe - tylko czekać na info który z funduszy zszedł ponizej 5%.
Ktoś (fundusz) dogadał się z kimś (fundusz) aby sprzedać mu akcję za jakąś kwotę.
Wczoraj kurs było w okolicach 14.50 aż tu nagle okazało się ze poszedł pakiecik 40k akcji po 15.00 PLN.
I później przez reszte dnia kurs wahał się między 14.50 15.00 - dopiero pod koniec był wystrzał.
Możliwe że zjazd K2 był celowy aby jeden podmiot mógł odpsrzedać akcje drugiemu przy ustalonej cenie.
Takie moja zdanie ale nie wiem czy prawdziwe :) Bo nie ja sprzedawałem i nie ja kupowałem :)
ok, ale mam wrażenie, że to jednak mocno naciągana teoria.
1) wymiana była umówiona, to jasne, ale dlaczego zatem robić to na rynku, a nie pakietowo poza rynkiem ? tutaj bez żadnych kombinacji, możesz ustalić dowolną cenę, którą obie strony zaakceptują.
2) po co zbijać kurs małymi zleceniami, przez kilka dni tracą czas i energię, skoro spokojnie już w zeszłym tygodniu można było jednorazowo rzucić 2-5k papieru i za jednym strzałem zbić kurs do pożądanego, tj. 15 PLN ??
nie ukrywam, że zarówno skala przeceny jak i tempo odbicia są dla mnie sporym zaskoczeniem. Wolałbym chyba bardziej przewidywalne i stonowane ruchy na papierze :)
Bo na giełdzie byli i zawsze będą ludzie o słabych nerwach i męcząc ich spadkami przez kilka dni można zebrać dodatkowych kilka kilo akcji. Zwróć uwagę na wpisy - "sprzedałem, wywaliłem wcześniej, a teraz odebrałem niżej, odkupiłem". Ludzie nie potrafią chwilowo zaakceptować spadku ceny o 20-40% i wykonują nerwowe ruchy.
Fundusze spotykają się z zarządem i wiedzą wszystko wcześniej (mówię o normalnym zarządzie w normalnych spółkach takich jak w K2) .Dlatego warto znać się na AT, bo trend wyznaczają fundusze.
Długo można tak bełkotać. Moim zdaniem K2 ma ogromny potencjał, ale trzeba kupić, zacisnąć zwieracz i poczekać 2-4 lata na sowite dywidendy i wzrost wartości spółki. Odejść od kompa, zamknąć notowania i czekać. Tylko tak można dobrze zarobić i mieć zdrowe serce.
DOBRZE PISZESZ TYLKO DLACZEGO JESTES TAKI PEWNY ZE ZA PARE LAT NA PEWNO ZAROBISZ?
OCZYWISCIE MASZ AKCJE TO TAK ZAKLADASZ ALE JEST KILKA ALE!!!!
1)SAM CORE BIZNES K2 JUZ NIE RAZ POKAZAL ZE NIE ZAWSZE JEST ROZOWO (SLABA RENTOWNOSC,DUZA KONKURENCJA W BRANZY,WRAZLIWOSC FIRMY NA ODESCIA KLUCZOWYCH PRACOWNIKOW,KOSZTY PLAC)
2) CZY TA CHMURA IM WYPALI TO SIE JESZCZE OKAZE ALE JUZ NA FORACH WSZYSCY OTRABILI SUKCES A TO SIE JESZCZE OKAZE!!!
3)JEDYNY HIT TO AUDIOTEKA I JA TU WIDZE NAPRAWDE DUZA KASE JAK KUPI TO JAKIS STRATEGICZNY ALBO EWENTUALNIE INW.FINANSOWY, ALE MYSLE ZE K2 SPRZEDA RESZTE PAKIETU ZA WCZESNIE BO BEDA NP. POTRZEBOWAC KASE NA INNE PROJEKTY. POWTARZAM JESLI AUDIOTEKA BEDZIE SIE ROZWIJALA JAK DOTYCHCZAS TO BEDZIE MEGA HIT ALE CZY K2 NA TYM ZAROBI NAPRAWDE DUZE PIENIADZE OSOBISCIE WATPIE .MOIM ZDANIEM GLOWNYM BENEFICJENTEM BEDZIE PREZES AUDIOTEKI I GIZA.
PS
KIBICUJE ZWYZKA KURSU K2
Zapewne:
1. Nowiutka emisja na potrzeby wiecznego i niekończącego się rozwoju - najlepiej tak po 10zł dla bmp.
2. Powstają kolejne "przyszłościowe" spółeczki i doją mamusię K2.
3. Wyniki 1q są tak kiepskie, że nawet szkoda mojego jadu na nie...
4. Wszystkie OFErmy itp. muszą sprzedawać i mamy co mamy.
Bo nikt mi nie powie, że bmp kupuje, żeby sprzedać taniej - nie ma takiej opcji!
> 1 mógłbyś rozwinąć wątek ? planowane są nowe emisje, poza tą adresowaną do pracowników, po osiągnięciu 4 pln/akcje ?
2. masz na myśli K2media, czy oktawave'a ?
3. jak można znać wyniki 10 dni po zamknięciu kwartału ?
4. OFE sprzedają akcje o wartości 30k dziennie ?? w tym tempie wyjście z 1 mln PLN trwałoby ze 2 msc. wysechł popyt i kurs osiada pod własnym ciężarem.
Bo nikt mi nie
> powie, że bmp kupuje, żeby sprzedać taniej - nie ma takiej
> opcji!
To oczywiste, ale po co zatem Spyrka kupił trochę papieru po 15,2 PLN ? mógł przecież poczekać na emisję po 10 PLN, o której piszesz
Szacunek zz - jest tak jak pisałeś: strata za 1q, 10-12zł do czerwca, a teraz w projektach uchwał nowe emisje akcji na wieczny rozwój. Nie wiem skąd to wiedziałeś, ale jak mówisz, że to dno i wodorosty to tak musi być. Szkoda, że nie posłuchałem wcześniej - prezes sprzedał akcje, a teraz emisja nowych, bo tracą pewnie płynność. Szkoda gadać...Wsadźcie sobie te chmury i audiobuki w d... jak spółka nie potrafi zarabiać to właśnie tam jest jej miejsce!