Westa do pewnego momentu wyglądała jak Ursus przed wybiciem, tyle, że czwarta fala sie przeciągnęła i zamiast wybicia w górę nastapilo wybicie w dół....ku rozczarowaniu większości.
Już tydzień temu wyglądało to niepokojąco, kurs nie miał siły przebic poziomu 1,08, wybijając się lekko z trójkąta a następnie mocno przebijając wsparcie.
Ursus mial pozytywne informacje, zmianę strategii, dobre fundamenty, zainteresowanie inwestorów i funduszy.
Przejdżmy do faktów i opinii:
Fakty:
- pogłebiające się straty na poziomie EBIT
- wzrosty przychodów (kwartał do kwartału)
- wysokie koszty stałe + koszty finansowe
- wysokie zadłużenie, ryzyko utraty płynności,
- rezygnacja prezesa i objęcie funkcji w Najwyższej Izbie Rady Ukrainy
- kontrolowanie przez byłego prezesa 75% udziałów w spólce poprzez ojca
- spadek popytu na kupno nowych samochodów
- przełamane wsparcie
Opinie:
- otwarcie fabryki VRLA,
- wsparcie spółki przez władzę Ukrainy
- protekcja polityczna
Pytanie: na ile bieżący kurs akcji wycenia wszystkie negatywne informacje?
Spółka poradzi sobie z ta trudna sytuacją jeśli:
- zwiększy produkcję i sprzedaż aby pokryć pozostałe koszty,
- utrzyma finansowanie na dotychczasowym poziomie, jeśli je zwiększy lub zmniejszy to będzie pojawi się kolejne ryzyko,
- uzyska pomoc z rządu, może w postaci dotacji lub "korzystnych ustaw", pozyczek itp.
I na koniec coś z behawioralnych finansów: :)
If a company has repeatedly delivered poor results, investors will sometimes become disillusioned with it. In their minds, the company has the traits of a lousy company and ignore valid signs of improvement.
Although it may be poised to deliver good results, the company is overlooked and its stock undervalued.
If the company continues its improvement over time, investors will eventually overcome their representativeness error. And the company will start to look like a potentially attractive investment.
Czy sa jakies oznaki poprawy w Weście, które dobrze rokują na przyszlość?
Dziękuję za ciekawy post. Takich brakuje na tym forum.
Co do faktów:
- wysokie koszty stałe były zawsze, podobnie jak zadłużenie (szkoda, że sytuacja się znacznie pogorszyła),
- rezygnacja prezesa w jego sytuacji jest całkowicie zrozumiała i ja bym ją traktował jako pozytyw,
- kupno nowych samochodów nie stanowi dużego problemu - z tego co mi wiadomo nie mają wielu umów z producentami. A dodatkowo duża sezonowość sugeruje, że żyją na sprzedaży zimą dla używanych samochodów
- akcjonariat też nie jest najlepszy. Fakt.
Chciałbym jeszcze poruszyć sprawę domniemanego faktu fabryki recyklingu akumulatorów. Dla mnie to było właśnie największe uzasadnienie opuszczenia 50gr. Jak wiemy jeden z forumowiczów skontaktował się z Westą i zaprzeczył tej plotce. Nie podejrzewam go o pisanie nieprawdy (chłop bardzo rozsądny) i sam napisałem do nich o potwierdzenie (na razie bez odzewu), ale z drugiej strony czy to był artykuł (http://minprom.ua/articles/103930.html) napisany na zlecenie? W necie nie ma na ten temat wielu innych wiadomości. W raporcie też o tym nie ma słowa.
Przydałby się ktoś z ukrainy by to sprawdził - kogo odwiedził prezydent i komu przecinał wstęgę.
A zadaliście sobie dlaczego tak kurs spadł do 0,4zł 91% fali od 12zł
500K mieli indywidualni akcjonariusze, 11mln posiadały OFE i TFI w tym 5750000 ING wiec kto zrobił ten spadek i później podniósł do kontrolwanego wzrostu a nastepnie jego ustawianie aby nie wyjsc na sciezke wzrostu....przypadek...w pazdzierniku pisałem o wielkiej manipulacji...
Na forum szalała wtedy również wiadomość o fabryce utylizacji akumulatorów (o czym wspomniałem w swojej poprzedniej odpowiedzi). To byłby nizły kop finansowy w przyszłości. Ja właśnie ze względu, jak się teraz okazało, nieprawdziwą wiadomość zwiększyłem zaangażowanie.
Ja sprzedałem i teraz obserwuję spółkę Fluid. Produkują biowęgiel i mają patent na technologię, którą interesuje się pół świata w tym Rosja. Proponuję poczytać newsy. Spółka w debiucie wzrosła do 1,94 zł, a teraz jest 40 groszy. w przyszłym roku maja oddać do użytku nowy zakład. Do tego nie mają żadnych długów. Tu może być w chwili nawet 5-10 zł za akcję, jeśli otworzą zakład i sprzedadzą jakieś licencje. Co o tym myślicie?
Fascynujący artykuł. Ale poza głównym tematem w oczy rzuca sie (angielskie tłumaczenie):
Top lists of "duty-free" equipment in Dnipropetrovsk two companies - OOO "West Industrial" and LLC "Recovery of lead." (... ) Both companies are part of the "West", which has been manufacturing and recycling batteries. (...) Company "Recovery of lead" in Dnipropetrovsk built a new plant with non-waste recycling batteries. In September there even visited President Viktor Yanukovych to press start production .
CZYLI faktycznie zakład recyklingu nie zbudowała westa tylko "Recovery of lead" . Tyle, że, jak wynika z tekstu Recovery of lead jest częścią naszej westy(!!!). A według raportu nasza Westa dzieli się na Westa Industrial i Industrial Energy Systems.
Czy zatem Industrial Energy Systems = Recovery of lead?
Poprosiłam mojego kolegę z Ukrainy, żeby mi przetłumaczył ten arykuł, tak więc wieczorem coś wrzucę na forum. Chociaż pewnie poprzednie tłumaczenie na angielski jest już wystarczające.
Dnia 2012-12-03 o godz. 16:39 ~boni napisał(a):
> Poprosiłam mojego kolegę z Ukrainy, żeby mi przetłumaczył
> ten arykuł, tak więc wieczorem coś wrzucę na forum. Chociaż
> pewnie poprzednie tłumaczenie na angielski jest już
> wystarczające.
Obecnie korporacja realizuje
Budowa zakładu recyklingu
o pojemności 20.000 ton
ołowiu i stopów ołowiu w
Dniepropietrowsk, Ukraina.
uruchomienie instalacji jest
planowane na pierwszy kwartał 2012
Dnia 2012-12-03 o godz. 23:16 ~Boni napisał(a):
> Fajna prezentacja! Dzięki :-)
Ten zaklad robi wrażenie!
> Szkoda by było, gdyby miał zbankrutować, za dużo inwestycji
> i zostało zrobionych.
Czy obecna wycena jest godziwa, groszowa.??????
Wartość rynkowa przy ubr. wchodzeniu na GPW wynosiła 530 mln, obecna 33 mln.
Do jakiego stopnia upodlenie przez manipulacje można doprowadzić taką spółkę.
Dlaczego nikogo to nie interesuje, KNF jest kompletnie nie obecny.
Pisanie bzdur nie mających podstawowej wiedzy o spólce, i ogólnych bryluje na tym forum.
Pisałem o korzystniejszym wyniku na akcje niz było to po 6 miesiącach. Czy ktoś to zaneguje pytam ?
WESTA ISIC is a group of companies that carry out its business
activities mainly in the territory of Ukraine and Russian Federation.
Main plants:
(...)
Rekuperatsiya Svintsa LLC
Przecież to nasz zakład recyklingu!
Czyli z jednej strony mamy artykuły prasowe o tym, że prezydent otworzył fabrykę recyklingu Westy Isic a z drugiej analityka bezetwubeka i, co ważniejsze, raport kwartalny które mówią, że ten zakład nie ma nic wspólnego z nami.
Jedynym wyjściem jest, że nasze akcje nie obejmują fabryk tworzyw sztucznych (WESTA-Plast) i utylizacji (Rekuperatsiya Svintsa zwana także Recovery of lead )
nie kupujcie od przestępców akcji oni i tak cel obrany osiągną... będą domykać lukę... to maklerska szajka robi oglądaliście wykres awe123 działalność mafijna na GPW to norma.. a niech sprzedają po groszu...
Dnia 2012-12-04 o godz. 09:42 ~kazu napisał(a):
> hmmm w takim razie to spółka nie powinna isę nazywać
> WESTAISIC, jeśli nie mamy tu WESTA-Plast i Rekuperatsiya
> Svintsa zwana także Recovery of lead.
Chociaż kt owie
Skąd było by takie zadłużenie skoro na modernizacje były pieniądze z IPO i restrukturyzacje długu. Zakład modernizuje się od 17 lat. Ukraiński zakład recyclingu akumulatorów miał być ukończony w listopadzie 2011r.
Westa produkuje akumulatory, plastyki i przerabia ołów co przedstawiają obrazki.
Dlaczego jest taka różnica miedzy prospektem emisyjnym a załączonym materiałem. Fakt tez taki, że struktura spółki wymieniona w prospekcie się zmieniła
Jeśli zakład recyklingu i produkcji plastiku jest Westą isic ale jednocześnie nie jest Westą ISIC S.A. to znaczy, że Westa isic s.a. będzie kupować od WESTA-Plast i Rekuperatsiya
Svintsa niezbędne elementy do produkcji akumulatorów.
Jeśli będą kombinować to możemy kupować te zutylizowane i nowe podzespoły baaaardzo drogo i zysku długo nie zobaczymy. Mało tego, może się nawet zdarzyć, że Westa isic S.A. zbankrutuje a Westa ISIC będzie bardzo dobrze szła do przodu i przynosiła niezłe zyski.
Ta spółka jest w zainteresowaniu centralnych władz Ukrainy. Wiktor D. ojciec byłego Prezesa jest profesorem ukraińskiej akademii nauk.
We wrześni było przejecie 2. spółek ..... LTD Maślany, czy one zostały wymienione w raporcie i schemacie Westy? nie.
Materiał, który wkleiłem w dniu wczorajszym jest opracowany w 2012 roku.
Tez mnie dziwi ta rozbieżność informacji i danych. w każdym bądź razie czy spółka mająca nóż na gardle z powodu zadłużenia przejmowała by kolejne firmy i powiększała dług? brak łączności ze spółka jest dramatyczna.
Dodatkowo z tej prezentacji wynika, że we wrześniu mieli oddawać nowy, nowoczesny i duży magazyn. W planach jakiś kolejny. Czy coś było o tym w raportach i komunikatach? Nie było.
Podobnie też ITST NAS Ukraine, który jest wymieniany w prezentacji a w raportach już nie. jest to instytut technologiczno-naukowy i nie jest wymieniany w raportach bo może Westa nie jest jego właścicielem ale nie ma chyba wątpliwości, że jest z Westą blisko związany i pracuje na jej rzecz i pewnie pracują tam też inżynierowie Westy. Znalazłem informację, że ten instytut wspiera fabryki Westy a także fabrykę odzysku. Trochę to nabiera kształtów pamiętając tłumaczenia analityka BZWB, iż zakład odzysku powstał obok fabryk Westy przy wsparciu ich inżynierów i Westa nie ma w nim udziałów. Może i nie ma ale ściśle współpracuje - to na pewno (instytut ma nawet tą samą domenę adresu e-mail co Westa i adres :) Może to instytut jest właścicielem fabryki odzysku jako pewnego rodzaju przedsięwzięcia naukowego?...a że przy okazji sprzedawać będą tanio odzyskany ołów to już inna sprawa :) Co Wy na to?
Dnia 2012-12-04 o godz. 10:45 moon-dial napisał(a):
>
Kwestia otwarcia nowych linii jest bezprecedensowa,
> zwłaszcza teraz gdy rozpoczyna się sezon zimowy i gros
> produkcji (i za razem sprzedaży) rocznej będzie
> realizowana w najbliższych miesiącach.
W mojej opinii ta
> kwestia jest dobrą rękojmią ZNACZĄCEJ poprawy wyników
> finansowych w I kwartale. Fundusze inwestycyjne nie
> odpuszczą takiej okazji tego możemy być wszyscy pewni.
> Skoro to otwarcie ma nastąpić być 12 grudnia, to myślę że
> zdecydowanie warto poczekać te kilka dni i w międzyczasie
> odbierać małymi pakiecikami od niesłusznie
> zniecierpliwionych mocno nieaktualnymi wynikami za ubiegły
> kwartał.
Wszędzie na świecie istnieją grupy kapitałowe, nie jest to nic nowego. Grupa, która się tworzy wokół Westy jest bardzo perspektywiczna, a otwarcie nowych linii planowane za kilka dni wiele w tej kwestii wyjaśnia.
Zastrzegam jednak, iż istnieje duża szansa, że po oficjalnej uroczystości otwarcia nowych linii produkcyjnych kurs może wrócić BŁYSKAWICZNIE powyżej złotówki (tak jak w ub. mies.) .
Pozdrawiam Wszystkich i trzymam za Was kciuki. Moon.
Tylko z tego co mi sie tu wyłania to grupa kapitałowa której jestem miedzy innymi akcjonariuszem jest częścią innej grupy kapitałowej. Ponieważ swoje zadanie już wypełniliśmy w czasie IPO możemy spokojnie zakończyć żywot podczas gdy grupa matka będzie się miała świetnie.
Jeśli masz jakieś inne wyjaśnienie bardzo chętnie wysłucham. Myślę ze wielu chciałby sie dowiedzieć, czemu w raporcie nie ma słowa ani o przejęciach, nowych fabrykach ani o tym że zakład utylizacji jest NASZ.
Dnia 2012-12-04 o godz. 12:21 plujacy napisał(a):
> Oczywiście. Masz całkowitą rację.
Tylko z tego co mi sie
> tu wyłania to grupa kapitałowa której jestem miedzy innymi
> akcjonariuszem jest częścią innej grupy kapitałowej.
> Ponieważ swoje zadanie już wypełniliśmy w czasie IPO możemy
> spokojnie zakończyć żywot podczas gdy grupa matka będzie
> się miała świetnie.
Jeśli masz jakieś inne wyjaśnienie
> bardzo chętnie wysłucham. Myślę ze wielu chciałby sie
> dowiedzieć, czemu w raporcie nie ma słowa ani o
> przejęciach, nowych fabrykach ani o tym że zakład
> utylizacji jest NASZ.
Nie mogę się odnieść do przedstawionych argumentów nie mając żadnych dowodów. Przypuszczam, że na Ukrainie jest też prawo znaku towarowego i Westa ISCI nie ma braci czy siostry klon.
Wysłałem zapytania do autora tego materiału i p. Porczyka z BZWBK jak będę miał odpowiedzi to was poinformuję.
Też probuje złapać autora prezentacji Yuriy Podlublny, ale jego adres email wydaje sie nieprawidłowy więc zaatakowałem z innej strony. Zobaczymy czy koledzy ze wschodu coś odpiszą.
Wydaje mi się, że odpowiedź na Twoje pytanie jest w nim częściowo zawarta. Pomyśl, gdybyś zarządzał dużym funduszem inwestycyjnym i miał z góry określone (znaczne) środki do wydania i wiedział o otwarciu nowej linii produkcyjnej WES (załóżmy hipotetycznie) 12-go grudnia przez Prezydenta, to przed tą datą chciałbyś kupić akcje tanio czy drogo?
Co do pewnej grupy interesów gospodarczo-politycznej we Wschodnich rejonach świata, to pamiętaj, że nikt nie tnie gałęzi na której siedzi, a jeśli taki się odszczepieniec trafi to z reguły kończy karierę, lub/i opuszcza grupę w plastikowym worku.
Ten tort jest zbyt smaczny, aby go tak niefrasobliwie odpuszczać... tylko parę dni zostało do 12-go grudnia. Kupuj plotki i sprzedawaj fakty....
Tak, z tego artykułu ważne jest tylko jedno zdanie:
"[...]Nie ponoszę odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte po lekturze tego tekstu. Przed zakupem akcji skonsultuj się ze swoim maklerem bądź doradcą inwestycyjnym :)[...]"
Cała reszta jest mocno nieaktualna, bo sprzed ponad roku.
Co do OBECNEJ sytuacji firmy, to jest więcej szans niż zagrożeń. Zgadzam się z sugestią autora cytowanego artykułu, iż wycena rynkowa jest subiektywna i nie zawsze prawidłowo odzwierciedla rzeczywistą sytuację firmy.
Wiele pozytywnych informacji jest ukrywanych przed konkurencją i niestety (w konsekwencji również) czasem przed niektórymi Akcjonariuszami, którzy nie korzystają z wywiadowni gospodarczych.
Casus chociażby; powołana uprzednio nowa linia produkcyjna i słynny (już) zakład utylizacji etc.
Dnia 2012-12-04 o godz. 13:50 plujacy napisał(a):
> moon-dial: Zdecydowanie wolałbym byś miał rację :)
Na posiadaniu racji mi średnio zależy, o wiele bardziej mnie interesuje co wynika z tej racji i z obiektywnych poniekąd faktów.
Ulica sugeruje się nieaktualnymi wynikami za zeszły kwartał i sprzedaje, duzi wiedzą o datach i kontraktach, takich jak struktura właścicielska i AKTUALNE dane finansowe i skupują małymi pakietami cierpliwie i spokojnie czekając na przecięcie wstęgi przez Prezydenta przy otwarciu nowej linii produkcyjnej. Ręka rękę myje. Prezydent ma głosy, firma ma kontrakt gwarancję protekcji i darmową reklamę.... Wszyscy są zadowoleni....
Nie dziwię się, że tak robią, sam bym tak robił na ich miejscu... Jeśli pieniądze leżą na ulicy, to grzech ich nie podnieść...
tylko przy takiej polityce informacyjnej najlepsze kontrakty,koneksje,poparcia,głosy itd nic nam chyba nie da.Musimy powołać biuro informacyjne .Osobiście jestem WIELKIM fanem WESTA ISIC chociaz ostatnie zawirowania i dezinformacja wpędza mnie w zniechęcenie....
Pieniądze lubią pracować na siebie w ciszy. Polityka informacyjna to sprawa trudna nie tylko dla tej firmy.
Nie dbają o PR bo z takimi plecami nie muszą, wyniki finansowe także rzecz wtórna, ponieważ, bez względu na to jakie będą, sitwa wspomoże prestiżowy projekt, którego powodzenie firmowane jest przez Tatę. Tata przetnie wstęgę wypnie pierś do orderów i pobłogosławi dziecię skazane na sukces.
chyba że tak jak zostało tu już napisane powstanie spółka - córka dobrze zarabiająca a my....no czas pokaże.Osobiście wskoczyłem w tą perełkę ze dwa miesiące temu ale dzisiaj mi ręce opadają-być może to pogoda albo żły dzień
Podobnie też ITST NAS Ukraine, który jest wymieniany w prezentacji a w raportach już nie. jest to instytut technologiczno-naukowy i nie jest wymieniany w raportach bo może Westa nie jest jego właścicielem ale nie ma chyba wątpliwości, że jest z Westą blisko związany i pracuje na jej rzecz i pewnie pracują tam też inżynierowie Westy. Znalazłem informację, że ten instytut wspiera fabryki Westy a także fabrykę odzysku. Trochę to nabiera kształtów pamiętając tłumaczenia analityka BZWB, iż zakład odzysku powstał obok fabryk Westy przy wsparciu ich inżynierów i Westa nie ma w nim udziałów. Może i nie ma ale ściśle współpracuje - to na pewno (instytut ma nawet tą samą domenę adresu e-mail co Westa i adres :) Może to instytut jest właścicielem fabryki odzysku jako pewnego rodzaju przedsięwzięcia naukowego?...a że przy okazji sprzedawać będą tanio odzyskany ołów to już inna sprawa :) Co Wy na to?
nie gram na giełdzie od roku tylko troche dluzej mam westy dość sporo i kupowałem ja z pełną świadomością straty bądż zysku nawet 12.12 to dla mnie za krotko zreszta znajac zycie tego dnia sie nic nie stanie dobra lub zła karma spadnie na nas nagle
Dnia 2012-12-04 o godz. 14:58 ~bla bla napisał(a):
> Wrzucam moją wypowiedź, którą zamieściłem wyżej:
Podobnie
> też ITST NAS Ukraine, który jest wymieniany w prezentacji a
> w raportach już nie. jest to instytut
> technologiczno-naukowy i nie jest wymieniany w raportach bo
> może Westa nie jest jego właścicielem ale nie ma chyba
> wątpliwości, że jest z Westą blisko związany i pracuje na
> jej rzecz i pewnie pracują tam też inżynierowie Westy.
> Znalazłem informację, że ten instytut wspiera fabryki Westy
> a także fabrykę odzysku. Trochę to nabiera kształtów
> pamiętając tłumaczenia analityka BZWB, iż zakład odzysku
> powstał obok fabryk Westy przy wsparciu ich inżynierów i
> Westa nie ma w nim udziałów. Może i nie ma ale ściśle
> współpracuje - to na pewno (instytut ma nawet tą samą
> domenę adresu e-mail co Westa i adres :) Może to instytut
> jest właścicielem fabryki odzysku jako pewnego rodzaju
> przedsięwzięcia naukowego?...a że przy okazji sprzedawać
> będą tanio odzyskany ołów to już inna sprawa :) Co Wy na
> to?
To co podał Analityk z BZWBK brzmi sensownie. Z powyższego wynika, że nakłady na zaplecze i realizację B+R także mają z głowy i wsparcie techniczno - technologiczne fachowców z górnej półki zapewnione (vide historia powstania tej spółki).
To czy zakład utylizacji ma udziały w WES i odwrotnie oraz czy są to udziały mniejszościowe, lub większościowe (posiadane bezpośrednio lub pośrednio przez inne podmioty powiązane) również nie ma znaczenia.
Znaczenie ma fakt, iż wszystkie wymienione uprzednio przedsięwzięcia firmowane są przez te same osoby.
Także to czy należy traktować ten zbiór podmiotów jako rodzącą się nową grupę kapitałową czy jako holding "zaprzyjaźnionych" ściśle powiązanych organizacyjnie i własnościowo firm także jest tylko - pseudo problemem - z gatunku czysto akademickich zostawmy tę nieistotną kwestię do rozstrzygnięcia - analitykom i dziennikarzom...
Czytam z coraz większa zgroza te informacje o nazwijmy to westa2. Westa1 weszła na giełdę, zebrała spora kasę z debiutu, ponosi spore koszty na rozwój - czemu? Z dobrej woli? A może te zapewnienia iż westa to oczko w głowie władz jest super prawdziwe, złe nie westa1, ale westa2???? Może westa1 zebrała kasę, poniesie koszty i.... Dopowiedzcie sobie sami... W każdym razie potem wszystko przejmie westa2 gdzie na pewno posiadacze 75% akcji westa1 pokrzywdzeni nie bedą. Pozostałe 25% pośrednio sfinansowalo westa2
Dnia 2012-12-04 o godz. 15:57 ~nowy napisał(a):
> Czytam z coraz większa zgroza te informacje o nazwijmy to
> westa2. Westa1 weszła na giełdę, zebrała spora kasę z
> debiutu, ponosi spore koszty na rozwój - czemu? Z dobrej
> woli? A może te zapewnienia iż westa to oczko w głowie
> władz jest super prawdziwe, złe nie westa1, ale westa2????
> Może westa1 zebrała kasę, poniesie koszty i....
> Dopowiedzcie sobie sami... W każdym razie potem wszystko
> przejmie westa2 gdzie na pewno posiadacze 75% akcji westa1
> pokrzywdzeni nie bedą. Pozostałe 25% pośrednio sfinansowalo
> westa2
a jakie jest Twoje zdanie nt. zaprezentowanych materiałach o spółce z różnych mediów i opracowania gościa od innowacji w Westa ISIC
Właśnie to powoduje szum informacyjny. Ten zakład odzysku jest największym zobrazowaniem tego, ze coś tam jest nie tak. Jeśli miałbym firmie, to czemu moi pracownicy mieliby pomagać firmie obok w budowie czegoś jeśli nie ma w tym udziałów? Albo np. nie dostanę jakiegos kontraktu na otrzymywanie tańszego ołowiu... Szkoda, ze to nie firma w Polsce - szybciej moznaby cos sie dowiedzieć. Ja w każdym razie dziś wyszedłem z akcji, wszedłem po zjeździe wynikowym, więc w zasadzie na zero. Nie podoba mi sie ta sytuacja, oczywiście duże ryzyko duży zysk... Ale dla mnie chyba za duże. Życzę powodzenia posiadaczom i na pewno będę śledził co będzie dalej