• mniejszościowi... Autor: ~ucofb [31.62.197.*]
    "4 września 2012 r. Bank Gospodarstwa Krajowego przeprowadził budowę księgi popytu na akcje FASING S.A. za pośrednictwem domu maklerskiego.

Popyt na 100% posiadanych przez BGK akcji (522 700 sztuk, stanowiących 16,82% kapitału zakładowego) ukształtował się na poziomie 20 złotych za 1 akcję. Sprzedaż została przeprowadzona w transakcjach pakietowych po zakończeniu sesji giełdowej z rozliczeniem 7 września 2012 r."

Wszyscy wiedzieli o budowanej księdze popytu... zostało bardzo szybko zbudowana, a po 3 dniach sprzedali akcje, które są teraz wywalane w rynek. Każdy wchodzi codziennie na stronę BGK i BIP żeby sprawdzić czy czasami BGK buduje księgę popytu na akcję danej spółki...

Na dzień dziesiejszy mogę napisać tyle: mniejszościowi zostali WYRUCHANI. Tak proszę o bana jak komuś się nie podoba prawda... Chyba, że to taka zagrywka, żeby wystraszyć mniejszościowych w celu oddania przez nich akcji tej spółki.

Skandalem jest że:

"Bank Gospodarstwa Krajowego – jedyny bank państwowy, z siedzibą w Warszawie. Powstał w roku 1924 z fuzji trzech banków publicznych: Polskiego Banku Krajowego, Państwowego Banku Odbudowy i Zakładu Kredytowego Miast Małopolskich. Inicjatywa utworzenia tego banku należała do Władysława Grabskiego."

[b]Sprzedaje akcje spółki która zarabia, jest zdrowa i ma ciekawe perspektywy za 54,02% wartości księgowej spółki![/b]
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~NEMO [193.150.37.*]
    ,,]Sprzedaje akcje spółki która zarabia, jest zdrowa i ma ciekawe perspektywy za 54,02% wartości księgowej spółki![/"

Jezeli jestes uwaznym obserwatorem zycia publicznego to na pewno zauwazyles ze obecna ekipa w wiekszosci sprzedaje tzw. smaczne kaski i nie bylo by w tym nic dziwnego gdy by ta sprzedaz byla prowadzona w sposob transparentny i z korzyscia dla skarbu panstwa(czyli nas).Ta ,,ksiega popytu" byla budowana w jeden dzien i na zakonczenie sesji tego samego dnia akcje zostaly sprzedane.Na pewno odbylo sie to zgodnie z obowiazujacymi w BGK procedurami, przypomina mi sie sprawa ,nie pamietam dokladnie o jaki towar chodzilo,ze mozliwoscia sprowaqdzenia z zagranicy towarow bez cla przez okres paru dni poniewaz jedna ustawa tracila waznosc a nastepna wchodzila w zycie po paru dniach,tez bylo wszystko legalnie ,pytanie kto tylko na tym skorzystal.Tutaj sytuacja jest identyczna ,akcje otrzymali swojacy a dlatego tylko wybrani bo po bardzo atrakcyjnej cenie.I tak nalezy sie cieszyc ze nie dokonali sprzedazy przed wynikami ,po jeszcze nizszej cenie,wytlumaczyli by ze obawiali sie zlych wynikow zwiazanych z obecna sytuacja makro ekonomiczna i nie mialo by nic do rzeczy ze w RN zasiadal sam Kluza i dobrze wiedzial jaka jest sytuacja firmy.Pozytywem tego wszystkiego jest to ze nie zwlekali ze sprzedaza wlasnie ze wzgledu na posiadane informacje odnosnie kondycji ,wynikow i perspektyw spolki.Pzdr.

P.S. do kk-byl bys skonczonym idiota sprzedajac obecnie akcje(chyba ze liczysz ze taniej odkupisz),im wlasnie o to chodzi.Pzdr.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~sobek [212.191.81.*]
    jebac ich! niech jeszcze uwala to dokupie. zobaczymy czyje bedzie na gorze w okolicach maja przyszlego roku
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~myśliciel [195.66.16.*]
    "z rozliczeniem 7 września" to mnie zastanawia-czyli oni nie mają tych akcji jeszcze u siebie na kontach? czy działa to tak samo przy pakietówkach jak na rynku, że dziś kupuję a po 3 dniach mam na koncie? bo jeśli inaczej to ci którzy kupili zaczną sypać dopier jutro? wie ktoś jak to działa?
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~NEMO [193.150.37.*]
    Dnia 2012-09-06 o godz. 10:28 ~myśliciel napisał(a):
    > "z rozliczeniem 7 września" to mnie
    > zastanawia-czyli oni nie mają tych akcji jeszcze u siebie
    > na kontach? czy działa to tak samo przy pakietówkach jak na
    > rynku, że dziś kupuję a po 3 dniach mam na koncie? bo jeśli
    > inaczej to ci którzy kupili zaczną sypać dopier jutro? wie
    > ktoś jak to działa?

Po prostu tak jak przy sprzedazy akcji na gieldzie,pieniadze za nie sa rozliczone za 3dni,tzn wtedy masz do dyspozycji gotowke,jezeli chcesz kupic inne akcje mozesz to zrobic zaraz.Pzdr.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~sobek [212.191.81.*]
    dzisiaj spokojniej. mysle ze fundusz ktory wczoraj pozbywal sie akcji zmniejszal zaangazowanie zeby pozostawac pod progiem. po prostu rzucali to co kupili wczesniej. od jutra jakies komuniakty o zwiekszeniu zaangazownia jesli oczywiscie ktos przekroczyl prog
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~myślący [195.66.16.*]
    dzięki:) w takim razie może być tutaj ostre rzucanie akcjami tym bardziej że popyt tutaj niewielki. swoją drogą przeglądam ostatnio spółki okołogórnicze i wszędzie jakieś dziwne zagrywki więc te grube teksty o mafii już nie wydają mi się takie wydumane. pozdrawiam jeszcze nie posiadacz.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Popyt jest ogromny... dzisiaj juz o 11 przewalilo sie wiecej akcji niz normalnie przez caly dzien...

Wczoraj 6 razy wiecej....

Moim zdaniem pakietowki kupil jakis fund i potem czesc wyrzucil.

Jak wyrzucil to puscily stoplossy, ktore miala spekula, ktora weszla w spolke po wynikach...

No i spadlismy do 22.5

Teraz kazdego dnia bedziemy 0.5 odrabiac, a w pon bedzie ogloszenie od zaangazowaniu ktoregos z OFE
    i myślisz że fund kupił ten pakiet taki poszatkowany? jakoś tego nie widzę ja:P ja znów myślę że część wzięli "znajomi królika" i walą bez pardonu w końcu 20% w 5 dni piechotą nie chodzi a fundy jak coś to łapały coś na rynku. a jak nikt się nie ujawni w akcjonariacie to tu będzie po kilkanaście zł jeszcze w tym miesiącu. pozdro
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Mysle, ze to, ze pakiety poszly poszatkowane, to nie znaczy, ze ktos nie kupil wiecej niz jednego....

Nie ma co spekulowac co do znajomych i kumpli. Poczekajmy do nastepnego tygodnia. Bedzie ogloszenie.

• Re: mniejszościowi... Autor: ~ucofb [37.47.126.*]
    Pierwsze pytanie, jak popyt mógł się idealnie ukształtować na poziomie 20 zł?

Nie ukształtował się tylko sobie odgórnie ustalili (dogadali się) to nie ma nic wspólnego z popytem i podażą. Rozumiem, ze sprzedając pakietówki cena musi być niższa niż rynkowa.

To jest dobra decyzja, że BGK sprzedało akcje tylko niech to będzie bardziej transparentne i bez takich wydarzeń, że od razu walą w rynek, można to zrobić przecież nieco wolniej ale z klasą, nie zabijając kursu.

Najwięcej ucierpiał wizerunek Bogu winnej spółki to minus tego wszystkiego.
    Wiemy, że jest tu sporo mniejszościowych i po takich akcjach jak ta z wczoraj wyszli z cienia i napisali co o tym sądzą - to pozytyw.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~kk [79.185.177.*]
    Wg.mnie wszystkie akcje są w jednym biurze maklerskim na 7 różnych rachunkach. Zaden fund nie kupił.Przypuszczam ,że najpierw zapotrzebowanie na akcje,następnie decyzja trzeba kolesi wspierać i ratować ,odrazu ksiega popytu gotowa.i poszło. Teraz to dymanie ,męczenie drobnicy przez lata.Od kiedy jestem na tej spólce to każda pakietówka miała taki sam cel.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~pojmoj [79.232.38.*]
    KK wczesniejsze pakietowki typu 5 czy 10 k to bylo smiechu warte!
    Moim zdaniem moglo kupic DM na zamowienie duzego gracza .
    Pamietam jak Bik zachlystywal sie tym ze duzy koncern do ktorego pukali od kilku lat bez skutku na wiesc przyjazdu polskiej delegacji Z Komorowskim ,sami sie do nich zglosili i podpisali odpowiednie umowy .
    To by mialo sens i logike w tej calej ukladance.
    Mysle ze dowiemy sie w krotce dowiemy sie czegos wiecej .
    Ja tez jestem juz troche zmeczony gielda ale pamietaj tylko cierpliwosc i konsekwencja daja porzadany efekt.
    pozdr.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~pojmoj [79.232.38.*]
    Tak niedawno bylismy na 12 i jakos fundamenty nie pozwolily utrzymac akcji na tych poziomach.Teraz jestesmy w komfortowej sytuacji bo ponizej ceny zakupionego pakietu nie zejda.
    Najwazniejsze jest to ze spolka po tych cenach moze byc lakomym kaskiem dla funduszy i co najwazniejsze stala sie plynna co bardzo lubia inwestorzy i spekulanci.
    pozdr.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~baku [62.121.78.*]
    Dnia 2012-09-06 o godz. 02:16 ~ucofb napisał(a):
    > "4 września 2012 r. Bank Gospodarstwa Krajowego
    > przeprowadził budowę księgi popytu na akcje FASING S.A. za
    > pośrednictwem domu maklerskiego.

Popyt na 100% posiadanych
    > przez BGK akcji (522 700 sztuk, stanowiących 16,82%
    > kapitału zakładowego) ukształtował się na poziomie 20
    > złotych za 1 akcję. Sprzedaż została przeprowadzona w
    > transakcjach pakietowych po zakończeniu sesji giełdowej z
    > rozliczeniem 7 września 2012 r."

Wszyscy
    > wiedzieli o budowanej księdze popytu... zostało bardzo
    > szybko zbudowana, a po 3 dniach sprzedali akcje, które są
    > teraz wywalane w rynek. Każdy wchodzi codziennie na stronę
    > BGK i BIP żeby sprawdzić czy czasami BGK buduje księgę
    > popytu na akcję danej spółki...

Na dzień dziesiejszy mogę
    > napisać tyle: mniejszościowi zostali WYRUCHANI. Tak proszę
    > o bana jak komuś się nie podoba prawda... Chyba, że to taka
    > zagrywka, żeby wystraszyć mniejszościowych w celu oddania
    > przez nich akcji tej spółki.

Skandalem jest że:
    > "Bank Gospodarstwa Krajowego –
    > jedyny bank państwowy, z siedzibą w Warszawie. Powstał w
    > roku 1924 z fuzji trzech banków publicznych: Polskiego
    > Banku Krajowego, Państwowego Banku Odbudowy i Zakładu
    > Kredytowego Miast Małopolskich. Inicjatywa utworzenia tego
    > banku należała do Władysława Grabskiego."
    > [b]Sprzedaje akcje spółki która zarabia, jest zdrowa i ma
    > ciekawe perspektywy za 54,02% wartości księgowej
    > spółki![/b]
    Teraz to my sypiemy i jesteśmy frajerami, rozliczenie w piatek to znaczy ze fundy nawet nie maja tych akcji. FASING jest wielki, nikt nie kupił kilksaet tysiakow akcji zeby puszczać po 200 akcji po cenie troche wyższej. Na fasingu nie ma spekulacji, jak ktoś kupil tyle to na dlugo a nie na dwa dni.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~nemo [193.150.36.*]
    ,,Teraz to my sypiemy i jesteśmy frajerami, rozliczenie w piatek to znaczy ze fundy nawet nie maja tych akcji."

Przestancie wypisywac te bzdury,rozliczenie transakcji w piatek ,akcje posiadali na kontach inwestorskim juz w dniu przeprowadzenia pakietowek i od nastepnego dnia mogli swobodnie sypac.Jeszcze jedno,zakupow nie dokonaly fundy(moje przemyslenia).Pzdr.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~al [62.121.78.*]
    Dnia 2012-09-06 o godz. 21:18 ~nemo napisał(a):
    > ,,Teraz to my sypiemy i jesteśmy frajerami, rozliczenie w
    > piatek to znaczy ze fundy nawet nie maja tych
    > akcji."

Przestancie wypisywac te
    > bzdury,rozliczenie transakcji w piatek ,akcje posiadali na
    > kontach inwestorskim juz w dniu przeprowadzenia pakietowek
    > i od nastepnego dnia mogli swobodnie sypac.Jeszcze
    > jedno,zakupow nie dokonaly fundy(moje przemyslenia).Pzdr.
    nie znasz sie gosciu, nie moga sprzedac chyba ze ty sypiesz.
    a dlaczego nie mogą sprzedać? bo męczy mnie ten temat? nie mają na kontach tych akcji czy jak?
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~baku [62.121.78.*]
    Dnia 2012-09-06 o godz. 02:16 ~ucofb napisał(a):
    > "4 września 2012 r. Bank Gospodarstwa Krajowego
    > przeprowadził budowę księgi popytu na akcje FASING S.A. za
    > pośrednictwem domu maklerskiego.

Popyt na 100% posiadanych
    > przez BGK akcji (522 700 sztuk, stanowiących 16,82%
    > kapitału zakładowego) ukształtował się na poziomie 20
    > złotych za 1 akcję. Sprzedaż została przeprowadzona w
    > transakcjach pakietowych po zakończeniu sesji giełdowej z
    > rozliczeniem 7 września 2012 r."

Wszyscy
    > wiedzieli o budowanej księdze popytu... zostało bardzo
    > szybko zbudowana, a po 3 dniach sprzedali akcje, które są
    > teraz wywalane w rynek. Każdy wchodzi codziennie na stronę
    > BGK i BIP żeby sprawdzić czy czasami BGK buduje księgę
    > popytu na akcję danej spółki...

Na dzień dziesiejszy mogę
    > napisać tyle: mniejszościowi zostali WYRUCHANI. Tak proszę
    > o bana jak komuś się nie podoba prawda... Chyba, że to taka
    > zagrywka, żeby wystraszyć mniejszościowych w celu oddania
    > przez nich akcji tej spółki.

Skandalem jest że:
    > "Bank Gospodarstwa Krajowego –
    > jedyny bank państwowy, z siedzibą w Warszawie. Powstał w
    > roku 1924 z fuzji trzech banków publicznych: Polskiego
    > Banku Krajowego, Państwowego Banku Odbudowy i Zakładu
    > Kredytowego Miast Małopolskich. Inicjatywa utworzenia tego
    > banku należała do Władysława Grabskiego."
    > [b]Sprzedaje akcje spółki która zarabia, jest zdrowa i ma
    > ciekawe perspektywy za 54,02% wartości księgowej
    > spółki![/b]
    skandalem to jestes ty bo nie znasz sie na niczym. firmy sprzedaja duze pakiety prze biura a nie przez ogloszenia w gazetach.
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~Myślący [150.254.174.*]
    -"a dlaczego nie mogą sprzedać? bo męczy mnie ten temat? nie mają na kontach tych akcji czy jak?-"

Dlaczego ktoś podszywa się pod mo nick?
    a co to ja myśleć nie mogę? pod nikogo się nie podszywam nie widziałem nigdzie Twoich wpisów i nicka nie masz zarejestrowanego. To jest jakiś ekspert od pakietówek tak sprzedawanych?
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~kk [79.185.171.*]
    Myślący ,odpowiadam Zawieramy transakcję pakietową Ja i Ty już dogadaliśmy sie .Idziesz do BM , bierzesz i wypełniasz " Formularz zlecenia zakupu - Transakcja pakietowa (ja już mam) Oczywiscie ja sprzedaję ty kupujesz po( wartości księgowej). Biura zawierają transakcję ,akcje przeskakują ta twój rachunek i dalej mnie ..uj obchodzi ::))) co ty z tym robisz,mozesz pakietami sprzedawać,możesz po jednej w rynek rzucać :::)))) Aha prowizja negocjowana ,ja juz dobrą wnegocjowałem. To co zrobił BGK - oszustwo , szwindel wspieranie wiesz czego ::)))?? Pozdr.
    dzięki i pozdrawiam:) no cóż dziwne akcje się dzieją na okologórniczych spółkach to chyba coś znaczy:))
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~kk [79.185.171.*]
    Można w zasadzie zgłosić sprawę do KNF niech by prześwietliła trochę BGK i BM przecież to wiarygodna :::))) instytutucja nadzorująca ::)))???
  • Re: mniejszościowi... Autor: ~NEMO [193.150.36.*]
    Dnia 2012-09-07 o godz. 14:29 ~kk napisał(a):
    > Można w zasadzie zgłosić sprawę do KNF niech by
    > prześwietliła trochę BGK i BM przecież to wiarygodna
    > :::))) instytutucja nadzorująca ::)))???

To tak jak bys zlozyl skarge u szefa zlodziei na jednego z jego ludzi, przeciez to Kluza szefowal KNF-owi i robil interesy(normalni ludzie nazywaja to przekretami) z IDM,za ,,kare" awansowal do BGK , zasiadal w RN fasingu.Otrzymali akcje w 2005 roku po 6 zl a wiec zarobili gdzies 17,5% w skali roku , wiec naleza sie im jeszcze premie.Ale czemu sie tu dziwic kiedy pani Pitera najwieksza afere jaka wykryla to zakup przez dzialacza PiS sledzi za 6 zl .Pzdr.
[x]
FASING 0,79% 12,80 2025-09-26 16:09:58
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.