Doszedłem do podobnych wniosków i dokonałem zakupów. Uważam, że obecne poziomy są bardzo atrakcyjne i po tak silnych spadkach należy spodziewać się wzrostów.
Wygląda to na koniec spadków, moim zdaniem z dwóch powodów: kto miał wyjść to już to dawno zrobił :), a dodatkowo trwa skup akcji własnych w celu umorzenia.
Co do wzrostów to byłbym ostrożny, bo najpierw fundusze muszą zacząć zarabiać, żeby kasa do nich wróciła, a ludzie odzyskali do nich zaufanie. Może to i parę lat potrwać (chyba, że zamkną te stratne fundusze i otworzą nowe: jak Idea Pieniężny alternatywnie do Idea Premium).
No i zostaje wielka niewiadoma co się stanie z Idea Premium jak go odblokują - moim skromnym zdaniem ludzie w panice poskładali zlecenia odkupu, które zrealizują się po zakończeniu blokady, no i będą jeszcze spadki. Poza tym masowe wykupy mogą pojawić się ze względu na zakończenie współpracy z Idea TFI kilku innych towarzystw oferujących dziesiątki funduszy pod jedną polisą - to już koniec lipca i koniec sierpnia 2012, więc efekty wkrótce będą widoczne.
Siedzę na papierze /gdyby ktoś pytał/, ale wiarę w jego szybkie odbicie sobie odpuściłem (na razie liczę na to, że więcej trupów z szaf ani spod dywanów nie wyleci, ani w Idei ani w IDM). No jeszcze gdyby spółka-mamuśka dobrze szła, ale w obecnej sytuacji to naprawdę trudno przewidywać.
Panowie ja też jestem na papierze, czy koniec spadków to nie wiem, zwłaszcza że być może zaraz będzie wywrotka Hiszpanii, ale mam propozycję abyśmy się ze sobą skontaktowali jako mniejszościowi akcjonariusze bo jest o czym pogadać w obecnej sytuacji. Co myślicie?
no dobra, ale co konkretnie chcielibyśmy osiągnąć? Bo żeby rozmawiać to najpierw musi być o czym: planach spółki? Pomysłach Zarządu na najbliższy czas? Domyślam się, że Zarząd nie ruszy się poza Warszawę; ja nie jestem z Warszawy, a wyprawa tam to dla mnie minimum jeden dzień (i to od rana do nocy). Teraz pewnie gorączkowo myślą razem z IDM jak się ogarnąć i ugasić pożary, a przede wszystkim nie dopuścić do kolejnych spektakularnych wtop. A generalnie to takie rozmowy z władzami spółek załatwia się chyba na WZA?
od dosc dawna jestem akcjonariuszem idea tfi kupowałem akcje jeszcze ponad 7 zł. Obecnie chciałbym usrednic ale na razie przewiduje spadki nawet do 1,3 pln. Co Państwo o tym myslą - czy mozliwy jest taki czarny scenaiusz.
dziękuję, jednak wyszedłem. A oto powody gdyby kogoś interesowały: 1) fundusze Idea tracą prawie każdego dnia, a odpływ klientów jeszcze się nie skończył; 2) stworzenie nowych funduszy i tak będzie ciągnął brzydki zapach z poprzednich; 3) obecne obroty akcjami to w zasadzie w 90% buy-back; 4) wstrzymanie zleceń odkupu Idea Premium do 16.09.2012 to raczej nie jest dobry znak i obawiam się lawinowego wykupu, chciałem poczekać do końca lipca i zobaczyć co się stanie przy odblokowaniu zleceń, ale do 16.09.2012 to już po prostu nie mam cierpliwości i obstawiam, że przedłużenie terminu wynika z tego, że już zobaczyli ile jest chętnych do wycofania się. A wystarczy znowu spadek wyceny funduszu o 3-5% w jeden dzień, żeby nawet cierpliwi się wykruszyli; 5) prawdziwy wzrost odnotowała Idea dzięki wejściu do funduszy oferowanych w ramach polis długoletnich, ponieważ ostatnio wszyscy wycofali się z oferowania Idei to pozyskanie nowych klientów musi odbyć się bezpośrednio przez Ideę - raczej trudno o to będzie...; 6) próbowałem się dogadać z jednym z "Dyrektorów"=sprzedawców Idei w kwestii obsługi jednostek bezpośrednio przez Idea, ale zainteresowanie z jego strony było na tyle słabe (po pierwszym mailu było nawet duże, nawet wniosek dostałem do wypełnienia, ale jak zacząłem zadawać trudniejsze pytania to już nie było tak kolorowo), że stwierdziłem, że kilkadziesiąt tysięcy złotych chyba nie ma dla nich znaczenia.
Podsumowując: szanse na wzrosty w najbliższych 2 latach wg mnie mierne, wolę tu stracić i zyskać gdzie indziej niż czekać na cud. Po tym co ostatnio się działo to nawet jeśli w ciągu kilku miesięcy uda się np ruszyć fundusze o kilka procent poprzez odzyskanie utopionej kasy w m.in. DSS, to wątpię, aby ludzie chętnie tu wrócili.
Uwaga: wszystko co powyżej jest oczywiście moim prywatnym zdaniem i nie powinno być dla nikogo wyznacznikiem do podejmowania jakichkolwiek decyzji :)
W każdym razie życzę wszystkim powodzenia.
Idea ma fundusze zamknięte, z których klienci im nie odpłyną. Oczywiście stratami obciążą klientów, a sami ten trudny okres przetrwają. Jak fundusze będą wychodzić z tych dołków, to będą z kolei się chwalić wzrostami. Według mnie IDEA jest w trendzie wzrostowym i poczekam przynajmniej na 3zł. Oto moje zdanie. pozdrawiam