dziękuję, jednak wyszedłem. A oto powody gdyby kogoś interesowały: 1) fundusze Idea tracą prawie każdego dnia, a odpływ klientów jeszcze się nie skończył; 2) stworzenie nowych funduszy i tak będzie ciągnął brzydki zapach z poprzednich; 3) obecne obroty akcjami to w zasadzie w 90% buy-back; 4) wstrzymanie zleceń odkupu Idea Premium do 16.09.2012 to raczej nie jest dobry znak i obawiam się lawinowego wykupu, chciałem poczekać do końca lipca i zobaczyć co się stanie przy odblokowaniu zleceń, ale do 16.09.2012 to już po prostu nie mam cierpliwości i obstawiam, że przedłużenie terminu wynika z tego, że już zobaczyli ile jest chętnych do wycofania się. A wystarczy znowu spadek wyceny funduszu o 3-5% w jeden dzień, żeby nawet cierpliwi się wykruszyli; 5) prawdziwy wzrost odnotowała Idea dzięki wejściu do funduszy oferowanych w ramach polis długoletnich, ponieważ ostatnio wszyscy wycofali się z oferowania Idei to pozyskanie nowych klientów musi odbyć się bezpośrednio przez Ideę - raczej trudno o to będzie...; 6) próbowałem się dogadać z jednym z "Dyrektorów"=sprzedawców Idei w kwestii obsługi jednostek bezpośrednio przez Idea, ale zainteresowanie z jego strony było na tyle słabe (po pierwszym mailu było nawet duże, nawet wniosek dostałem do wypełnienia, ale jak zacząłem zadawać trudniejsze pytania to już nie było tak kolorowo), że stwierdziłem, że kilkadziesiąt tysięcy złotych chyba nie ma dla nich znaczenia.
Podsumowując: szanse na wzrosty w najbliższych 2 latach wg mnie mierne, wolę tu stracić i zyskać gdzie indziej niż czekać na cud. Po tym co ostatnio się działo to nawet jeśli w ciągu kilku miesięcy uda się np ruszyć fundusze o kilka procent poprzez odzyskanie utopionej kasy w m.in. DSS, to wątpię, aby ludzie chętnie tu wrócili.
Uwaga: wszystko co powyżej jest oczywiście moim prywatnym zdaniem i nie powinno być dla nikogo wyznacznikiem do podejmowania jakichkolwiek decyzji :)
W każdym razie życzę wszystkim powodzenia.