• Czy Graal kupi Neptuna? Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Według mnie jest duże prawdopodobieństwo, choć oczywiście 100-procentowej pewności nie ma. Natomiast jest pewność co do tego, że Graala kupi ten kto zapłaci najwięcej.
    I tutaj pojawia się problem, ponieważ ktoś zwyczajnie może przepłacić. A chyba głupio byłoby przepłacić, tzn. wydać ładnych kilka milionów złotych za coś, co tak naprawdę warte jest dużo mniej.
    Należy sobie zdać sprawę z tego, że firma Wilbo furory na tym znaku nie zrobiła i rynku nie zawojowała - gdyby zawojowała to by teraz nie było wniosku o ogłoszenie upadłości. Podobnie może być po przejęciu znaku przez nowego producenta, a już na pewno w przypadku pogorszenia się jakości wyrobów produkowanych pod tą marką lub po zmianie ceny - wtedy klienci po prostu przestaną kupować konserwy ze znakiem "Neptun".
    Ktoś tu pisał o 5.000.000 zł. Uważam, że nic na siłę i nie ma co się tak na to napalać. Za 5 mln zł można uruchomić extra inwestycję ze sporym dofinansowaniem ze środków unijnych.
  • Re: Czy Graal kupi Neptuna? Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Poprawka: Neptuna kupi ...
  • Re: Czy Graal kupi Neptuna? Autor: ~abc [83.238.231.*]
    w/g danych Nielsena za 2011:

TOP 10
    marki spożywane najczęściej przez Polaków w wieku 15-75 lat,
    którzy zadeklarowali ich spożywanie

Lisner 25,76%
    Neptun 22,87% !!!!!!!!!!!!!!!!
    Superfish 19,60%
    Łosoś-Ustka 10,45%
    Koral 8,34%
    Seko 4,05%
    King Oskar 3,73%
    Contimax 2,99%
    Rio Mare 2,16%
    B.M.C. 2,14%
    źródło: Badanie TGI MillwardBrown SMG/KRC

W rankingu marek polskich , Neptun został natomiast wyceniony na 24,9 mln. zł.
    / http://www.rankingmarek.pl/?id=rw_2011 /

Być może to ten spory udział Neptuna w rynku rybnym i sama wartość marki kryje się za tą decyzją w&b....
    Sprzedaż Neptuna /marka i udział w rynku/ , oraz upłynnienie pozostałych aktywów da w sumie niezłą wartość dodaną... przewyższającą wszelkie zobowiązania ..i to ze sporą "górką"...
    I o tą "górkę" będzie toczyć się rozgrywka ...?
    A i jeszcze te 10 mln. odszkodowania od Seko na deser ... ;) ;)
  • Re: Czy Graal kupi Neptuna? Autor: Jethro-Tull [94.78.191.*]
    No fajnie:) Tylko kto im tyle zapłaci? Odszkodowania od Seko też nie dostaną.
  • Re: Czy Graal kupi Neptuna? Autor: mpm [89.69.76.*]
    jedna poprawka...jeśli sąd nie ogłosi upadłości Wilbo...cóż zastawy obowiązują:)
    i pozostaje otwarta kwestia przewłaszczenia znaku...zatem potencjalny chętny z Wilbo nie będzie gadał bo i po co?

cały ten cyrk z upadłością to ostatni skok na kasę B&W...policzyli sobie tak...za znak można uzyskać więcej niż zastaw w banku, trochę majątku ...i wyjdzie więcej niż przy sprzedaży np. poprzez giełdę...mam nadzieję że sąd się na to nie nabierze:)
  • Re: Czy Graal kupi Neptuna? Autor: ~miś [78.8.132.*]
    Ty chyba nie wiesz co piszesz. Marka Neptun stanowila najwieksze zrodlo przychodow Wilbo, ktore wynosily rocznie okolo 150mln. Sprawa rentownosci, to jest zupelnie inna kwestia. Tu w gre wchodza ceny surowcow, logistyka oraz efektywność linii produkcyjnych. Gdyby tylko byla taka mozliwosc, to Graal powinien w to wejsc. 5 mln, czy jak pisal ktos inny max 7, to jest smieszna kwota...
  • Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    No właśnie ... dobrze, że w Twojej wypowiedzi tego nie pominąłeś: Najważniejsza jest sprawa rentowności ... To teraz policz sobie zysk netto z rocznych przychodów rzędu 100 milionów złotych przy założeniu rentowności 1,5%.
    Wtedy 5.000.000 zł nie wyda Ci się śmieszną kwotą.
    Jeżeli miałoby to być więcej, to moim zdaniem lepiej by było przeznaczyć te pieniądze na (1) dokończenie skupu akcji własnych, (2) kolejne inwestycje wspomagane przez fundusze unijne bądź (3) jakiekolwiek inne, przemyślane działania, które w efekcie przyniosą dodatkową wartość dla akcjonariuszy - czytaj wzrost kurs akcji.
  • Re: Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: mpm [89.69.76.*]
    Jethro...inaczej to policz....to nie jest opłata za dodatkowy przychód ( nie wiem czy skala 140 mln. jest realna), ale za odebranie możliwości konkurencji zwiększenia udziału w rynku - kazdy może Neptuna kupić, nawet jakiś Srocpol ....trochę marketingu dobra logistyka i pojawia nam się problem:(
    poza tym to jest cena za murowanie półek i wejście tam gdzie Graal jest nieobecny...np. Piotr i Paweł:)

Przypominam, że zmiana brandu z Wilbo na Neptun nastąpiła po kupieniu tego ostatniego przez W...a z czego słynął Neptun...kultowa sałatka z makreli i paprykarz szczeciński
    Pamietam wtedy wszyscy byłi zachwyceni ruchem W (Graal się zaczął bać)...ale B&W zmarnowali szansę na bycie liderem...

Taka ciekawostka...gdyby Graal chciał kupić w całości Wilbo...co nato UOKiK...nie wiem czy dostaliby zgodę...ale kupno samego brandu to co innego:)
  • Re: Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: ~MS [83.23.189.*]
    Dlaczego zakładasz tak niską marżę na sprzedaży pod marką Neptun???

Pamiętaj że Graal ma już strukturę (koszty ogólnozakładowe). Od dodatkowego przychodu musisz odliczyć tylko koszt wytworzenia ( ok.30%) i koszty marketingu / rabatów dla sieci.
    Zostanie na pewno ponad 10%.

... a silna marka umożliwi tez mix cenowych produktów w grupie Graala
  • Re: Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: Jethro-Tull [94.78.191.*]
    "Zostanie na pewno ponad 10%."
    ==============================
    To Ty niezły konik jesteś jak już wiesz ile im zostanie:) A tak na poważnie zauważ jakie marże netto uzyskiwało ostatnio Wilbo na tej wspaniałej marce. Jak nie wiesz, to ja ci powiem: ca -20%!!! Czemu -20%. Są dwa wytłumaczenia tak niskiej rentowności: albo mają tam horrendalnie wysokie koszty własne, albo w grę wchodzi stosownie niskich cen realizacji. Wg mnie raczej to drugie, lub połączenie tych dwóch elementów.
    I co teraz myślisz ... że Graal tak sobie podniesie te niskie ceny? Wg mnie nie. NIE ponieważ to od razu uderzyłoby w popyt na te wyroby i wiązałoby się z częściową utratę rynku zbytu. Dlatego optymistycznie, powtarzam optymistycznie zakładam marżę netto +1,5%
  • Re: Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: ~MS [83.23.189.*]
    Wybacz ale z wyników finansowych nie odczytach marży na produkcie.

Nie wierze by dobrze zarządzana (i juz wypromowana marka) nie dawała sensownej rentowności.

Uważam tez że posiadanie w portfolio kilku rozpoznawalnych marek pozwala powalczyć ceną o różny segment klienta.
    ale Neptun i Graal to ta sama półka...Graal ma jeszcze premium:)
    w kazdym razie nawet kupno z kredytu powinno przynieść duże umocnienie pozycji...
    trzeba też wziąć pod uwagę fakt iż wchodzimy w cykl obniżek stóp...a co to oznacza?...spore oszczędności dla Graala...czyli dodatkowa kasa...może na Neptuna...
    nie wiem na ile realna jest możliwość wynegocjowania lepszych warunków kredytowych...przecież te "biedne" banki za chwilę nie będą miały komu wciskać kredytów...a za depozyty trzeba płacić (NBP jeszcze powinien ich przykrócić:)
  • Re: Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Jeszcze jeden kredyt? Ja pierdziele ... idzie się załamać.
    napisałem że nawet....a to nie to samo co na kredyt:)
    w tym roku powinno być sporo wolnej kasy...też poprzez obniżkę kosztów kredytu...
  • Re: Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: ~miś [194.197.79.*]
    Ty to jednak jestes "ekspert". 1,5% rentownosci? Jakby ktos mial zakladac taka rentownosc, to lepiej zamknac biznes i dac pieniadze na lokate. Bez urazy, ale poza tym czasami piszesz tutaj takie bzdury, ze nie wiem, czy jest sens na jakakolwiek merytoryczna dyskusje.
  • Re: Najważniejsza jest efektywność inwestycji Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    A ty co reprezentujesz?
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.