• Walne zgromadzenie Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Ciekawe projekty uchwał.
    Najciekawsze punkty.
    Emisja akcji w ilości nie mniejszej niż 1mln akcji.
    Po cenie emisyjnej nie mniejszej niż 10zł.
    Oczywiście bez PP. W celu przejęć podmiotów prowadzących podobna działalność co BDG.
    Oraz upoważnienie zarządu do podjęcia wszelkich działań w celu przeniesienia na GPW z NC.
  • Re: Walne zgromadzenie Autor: ~er [83.26.3.*]
    Czyli krótko mówiąc dymania ciąg dalszy - i pseudoemisja po 10zł - już to przerabialiście.
  • Re: Walne zgromadzenie Autor: ~Niki [83.24.71.*]
    Tylko jak widać po kursie, to po takiej "wspaniałej informacji" zupełnie nie ma chętnych do dawania du..y. Każdy widzi, że jak papier kosztuje 2 zł to emisja po 10 zł to mocno dęta i naciągana sprawa. Nawet jeszcze bardziej niż z tymi emisjami po 7 i 13 zł jak kurs wynosił około 5-6 zł. BDG jest chyba jedyną spółką na rynkach kapitałowych, która tak robi. Ciekawe jeszcze, czy udzieli pożyczek tym podmiotom, które obejmą emisję tak jak funduszowi Fasenko (1 mln USD). Trzeba odrzucić emocje i czysto życzeniowe myślenie i na trzeźwo się zastanowić, kto zapłaci 5 razy więcej niż wynosi kurs. Czy oni tam (zarząd i główny udziałowiec) jeszcze nie zrozumieli, że jak już będą mieli te 5 mln akcji to kurs wcale nie wyniesie 10 zł za akcje tylko dlatego, że po tyle była ostatnia emisja i nie zrobią w ten sposób kapitalizacji 12,5 mln euro, żeby przejść na główny? Jacyś ograniczeni są czy co? A przy okazji to po tej emisji akcji będzie 2 razy więcej niż przed emisjami na przejęcia i mimo pewnej poprawy wyników (która jak widać po Fasenko i RO wcale nie jest oszałamiająca) i wskaźniki nie poprawią się aż tak bardzo. A jak się nie poprawią wskaźniki to wycena też się niestety nie poprawi. Jest jeszcze inna możliwość. Mianowicie tej emisji może wcale nie być a ten komunikat to tylko pic na wodę fotomontaż, żeby podbić kurs to te nieujawnione słupy, które obejmowały emisję opchną naiwnym papier. Ale ciemny lud już tego nie kupi. Nie kupił raz, nie kupi i drugi.
  • Re: Walne zgromadzenie Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Niki tu nie chodzi o emisję po 10zł. Chodzi o to, że szykują się kolejne przejęcia, pytanie co mają na oku i czy coś już jest dogadane.
    Oraz przejście na GPW.

A co wolałbyś emisję 50mln akcji po 30gr? I wtedy nie było by dymania akcjonariuszy?
    Ja osobiście wolę emisję po 10zł lub więcej i jak najmniej akcji w obrocie oraz, że za te pieniądze, bądź akcje przejmują inne spółki. Tym sposobem wzrasta majątek spółki. Lepiej niech to robią za pomocą emisji, niż na kredyt w banku. A nie jak to robi Petrol pompuje kasę z emisji w żwirownie w Kazachstanie.
  • Re: Walne zgromadzenie Autor: ~póki co [79.133.199.*]
    to dla Nikiego, który uważa , że akcje po 10 to bujda i złe rozwiązanie, lepsza pewnie by była emisja pewnie po 1 zł i 10mln akcji, niby wyjdzie to samo, ale rozwodnienie i wartość na akcję już tak różowo by nie wyglądała dla akcjonariuszy.
    Bdb robią wypuszczając niewielka ilość akcji po rozsądnej wycenie. Jeśli chodzi o tą emisję to już raczej mają upatrzoną spółkę do przejęcia i wszystko dogadane, bo ot tak sobie by jej nie robili.
    Dla Nikiego 10zł to cena kosmos i nie pojmuje dlaczego tak drogo, skoro na rynku jego zdaniem można brać nawet po 2 zeta, taki mądry, niech kupi taką ilość z rynku nie zmieniając ceny przy braku podaży. 1/10 tej kwoty wystarczy, aby kurs 10 przebił bez problemu.
    No to wciągaj wszystko do 5 zeta mądralo. Na co czekasz? Przecież główny płaci 10 zł czyli dwa razy więcej. A zanim ruszysz z worem pełnym kasy i zamienisz je na akcje BDG to przypomnij sobie tylko co dały te emisje po 7 i 13 zł. To tylko tak na marginesie.
    Zgadzam się z tobą Fafik i jako mniejszościowy też wolę, takie emisje. Tyle, że na logikę to się kupy nie trzyma. Fasenko można było spokojnie kupić taniej o tyle ile akcji objął fundusz Fasenki. Miałbyś wtedy mniej akcji w obrocie i lepsze wskaźniki a tak jeszcze pożyczkę trzeba było dać. Cena zakupu Fasenko=goodwill (mniej więcej) i przez 10 lat wali ci to w wynik (0,8 mln zł rocznie). Jakby cena zakupu była mniejsza to i emisja byłaby mniejsza (mniej akcji, mniejsze rozwodnienie i lepsze wskaźniki) i wyniki byłyby lepsze bo byłaby mniejsza amortyzacja goodwill. Itd. itd...
  • Re: Walne zgromadzenie Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Niki.
    Oni za Fesenko w pierwszym rzucie zapłacili 13tys zł. (gdzies koło tego)
    Nie wiem jaki jest dokładny majątek Fesenko. Ale wydaje mi się, że rafineria + ziemie i jeszcze parę rzeczy kosztuje więcej niż 13tys.zł. Dlatego musieli im zaproponować coś jeszcze w zamian za to, że Ukraińcy zdecydowali się to sprzedać.
    A przy sprzedaży uwzględnia się poza zakupami czysto księgowymi parę innych parametrów. Jak chociażby możliwości rozwoju w przyszłości spółki. Więc czy przepłacili za Fesenko, czy nie to zweryfikuje przyszłość.
    Moim zdaniem nie przepłacili. A, że jest amortyzacja to mnie nie obchodzi, bo i tak zarabiają. Jakby nie było amortyzacji to nie mielibyśmy Fesenko. Wolę Fesenko, amortyzacje i zysk na poziomie na razie 300tys. niż nie mieć amortyzacji i tym samym nie mieć w grupie Fesenko. Pozdrawiam.
    Zaraz, zaraz Fafik. Ja nie mówię, żeby za 13 klocków kupić spółkę bo to by się nie udało, dlatego umówili się od początku na 8 baniek plus, że Fasenko obejmie emisję na którą kasę dała BDG (pożyczka). A można było bez emisji i bez pożyczki zapłacić to 8 baniek albo 4.
  • Re: Walne zgromadzenie Autor: concept [46.76.163.*]
    Niki uważam, że W Investments Limited, lub FairStock Capital Ltd. powinni mianować Cię prezesem, albo przynajmniej doradcą inwestycyjnym, Ty zapewne lepiej pilnowałbyś ich interesów i przejmowałbyś wszystkie spółki poniżej 100tys złotych, albo i taniej...

Niki, ja wiem, że jesteś "grubasem" inwestycyjnym i masz rozległe doświadczenie w dziedzinie przejęć, inwestycji kapitałowych i gospodarowania zasobami finansowymi. Wiem, że sprawdziłbyś się na tym stanowisku i wszyscy byśmy na tym zyskali. Jeżeli kiedyś postanowię zamrozić papier i wybrać się na walnę to obiecuję Ci, że zgłoszę Twoją propozycję na prezesa Broad Gate SA. ;)
    Całkiem nie najgorzej znam się na kilku spośród wymienionych przez ciebie obszarów. A w wolnej chwili odpowiedz sobie na pytanie: co dzieje się z kursem jeżeli jest dodruk akcji czy bardziej "uczenie" mówiąc następuje rozwodnienie? I pytanie nr 2: czy emisje po 7 i po 13 zł, które zostały przeprowadzone przez BDG przyczyniły się do wzrostu kursu akcji, który był znacznie poniżej ceny emisyjnej obu emisji? Dziękuję za uwagę i bez odbioru.
  • Niki Autor: ~Znany [83.15.252.*]
    wszystko by się zgadzało oprócz tego że Ty mówisz : jak pada deszcz = pada deszcz
    dla mnie nie jesteś wiarygodny = bez odbioru ........................... a jeszcze no to gdzie te Twoje 7 zeta o których meldowałeś kilka dni temu
    Autor: ~Niki [83.24.71.*], 2012-06-04 14:30
    Całkiem nie najgorzej znam się na kilku spośród wymienionych przez ciebie obszarów...
    -----------------------------
    Właśnie dlatego jestem pełen szacunku dla Twoich możliwości finansowych, które zaprezentowałeś na tutaj na forum wielokrotnie a ja je dostrzegłem. Dodatkowo przejmuje mnie Twoje zaangażowanie w kontakty z inwestorami mniejszościowymi, których ze szczerego serca uświadamiasz w dziedzinie tak bliskiej Twojemu sercu (i kieszeni)

Jak zwykle Niki masz rację mówiąc, że kurs spółek spada gdy planowana jest emisja, ale zapomniałeś dodać, pewnie przez roztargnienie, że odnosi się to do sytuacji gdy cena emisyjna jest niższa, lub podobna do obecnej a tutaj mamy emisję w cenie PIĘCIOKROTNIE wyższej niż teraz i to nie dla leszczy z forum Parkietu, tylko dla poważnego inwestora.
    To jeszcze uprzejmie poproszę o odpowiedź na pytanie nr 2. Pozwól, że przypomnę: czy po emisjach akcji za 7 zł i 13 zł kurs BDG, który wtedy wynosił około 5-6 zł osiągnął te poziomy? Dla ułatwienia dodam: kurs BDG nigdy nie był powyżej 10 zł, za to był już w okolicach 1,5 zł. Dodam jeszcze, że dzisiaj zrealizowano transakcje po 2,1 i 2,29 zł za akcję. No i co? Gdzie twoja teoria? Chciałbyś wyskoczyć z akcji, których się nałykałeś jak młody pelikan a tu jakoś nikt się nie złapał na tę emisję za 10 zł. A wiesz dlaczego? Bo kurs rośnie jak jest PP a cena emisyjna jest z odpowiednim dyskontem do kursu a nie z premią. Przecież to są podstawy ale ty chyba tego nie ogarniasz. Bez odbioru bo już gadać mi się z tobą nie chce. A ludzi nie naciągaj i nie sprzedawaj im bajki o 10 zł bo takich mędrców jak ty było tu już małe stadko ale się wynieśli, do czego mam nadzieję się przyczyniłem.
  • Niki Autor: ~Znany [83.15.252.*]
    ale o 7 meldowałeś
  • Re: Niki Autor: ~Niki [83.24.71.*]
    Nie zaprzeczam. Każdy zresztą może przeczytać moje wpisy. Ten, który był później o 2 zł także. I co mamy 2 zeta? Mamy. Wyszło na moje? Wyszło. I choć nikt tego nie przyzna to na moje wychodzi częściej niż rzadziej. Więc mówię: 2 zeta to nie wszystko możemy wylądować znacznie niżej.
    Autor: ~Niki [83.24.71.*], 2012-06-04 15:21
    To jeszcze uprzejmie poproszę o odpowiedź na pytanie nr 2. Pozwól, że przypomnę: czy po emisjach akcji za 7 zł i 13 zł kurs BDG, który wtedy wynosił około 5-6 zł osiągnął te poziomy? Dla ułatwienia dodam: kurs BDG nigdy nie był powyżej 10 zł, za to był już w okolicach 1,5 zł.
    --------------------------------------
    Odpowiem jak zwykle uprzejmie Panie Prezesie. ;)

Spadek ceny wynikał głownie ze zniecierpliwienia drobnicy a większościowi nie byli zainteresowani podbijaniem ceny, ponieważ nie zamierzali sprzedawać papieru. FF na poziomie 23% i minimalna podaż na niskim poziomie cenowym również nie zachęcała grubszych spekulantów do spekulacji ponieważ aby pospekulować "z klasą" należałoby najpierw kupić papieru za 100-200K a tutaj nie było takiej możliwości, więc papier powoli opadał gdyż zawsze komuś brakowało drobnych na waciki...

Jedynym spekulantem na tym papierze był Pan Prezes Niki, który co jakiś czas podsycał pesymistyczne nastroje i zbierał z papieru za 20-40K aby potem zmienić zadnie i nagonić lekkie wybicie na którym opychał i nagonka na spadki zaczynała się od nowa (dowody na forum Parkietu)... ;)

Teraz będzie inaczej. Jest 3,941,715 akcji ma dojść minimum 1mln co da nam ok. 5mln wszystkich akcji, więc FF spadnie sporo poniżej 20%
    do tego dojdzie minimum 10 mln w gotówce i wartość księgowa zwiększy się do ok. 25mln przy około 5mln papierów co dam nową wycenę na poziomie 5zł na akcję.

Jeżeli planują wejść na GPW to spółkę z nową wyceną (25mln) muszą przynajmniej podwoić, czyli jakby nie patrzeć w przeciągu pół toku (może trochę szybciej) będzie minimum 10zł
    Ładna wyliczanka chłopczyku. Taka sama była przy 13 zł i prawie 4-ech milionach akcji, zresztą po to była ta emisja zrobiona tak drogo, żeby spełnić kryterium kapitalizacji pod przejście na główny parkiet. I co? I jajco, dziś masz akcje po 2 zeta. A będzie taniej. A co do rzekomych dowodów na forum Parkietu to nie pisuję tam ani się nigdy nie zarejestrowałem. I naprawdę już mi się nie chce z tobą gadać więc bez odbioru. A wiesz dlaczego? Bo jesteś gościem, który myśli czysto życzeniowo bo tak mu pasuje do dorobionej przez siebie teorii.
    Autor: ~Niki [83.24.71.*], 2012-06-04 16:22
    ...A co do rzekomych dowodów na forum Parkietu to nie pisuję tam ani się nigdy nie zarejestrowałem...
    --------------------------
    Przejęzyczyłem się, miałem na myśli Bankiera. ;)

Autor: ~Niki [83.24.71.*], 2012-06-04 16:22
    ...Bo jesteś gościem, który myśli czysto życzeniowo bo tak mu pasuje do dorobionej przez siebie teorii...
    --------------------------
    Przedstawiłem pobieżne wyliczenie na parcie własnych teorii, masz prawo mieć inne zdanie, ale podaj jakieś skromne cyferki na poparcie własnej tezy.
    Podawałem szybkie wyliczenie przez porównanie do Onico. Możesz sobie poszukać, a teraz dochodzi ci potencjalnie nie mniej niż 25% nowych akcji i to jest stopień rozwodnienia, przy czym rozwodnienie jest jedyną rzeczą, która nastąpi z całą pewnością. A to czy, kiedy i jak zaczną pracować pieniądze z nowej emisji jest dużo mniej pewne ale bardziej odległe w czasie. Więc mamy zwałę jak ta lala szanowny kolego.
    Kolejny raz "zapomniałeś" czegoś dodać...
    ...a mianowicie, że dojdzie kolejne 10mln zł !!!

Właśnie tak stale manipulujesz ludźmi na forum, piszesz półprawdy. Piszesz tylko tę część prawdy,która jest dla Ciebie potrzebna a pomijasz tę, która obala Twoja tezę.

To jest jaskrawy przykład manipulacji.
    Przecież napisałem, że najpierw rozwodnienie, a pieniądza ewentualnie zaczną pracować dopiero później więc bynajmniej nie zapomniałem o pieniądzach z emisji. Na koniec jedno pytanie: jak jest tak różowo to dlaczego dziś kurs ociera się o 2 zeta? A powtarzam ci, że na 2 zeta wcale nie musi się zatrzymać. Natomiast, żeby było jasne: nie namawiam ani ciebie ani innych do zawierania jakichkolwiek transakcji. Każdy inwestuje swoje pieniądze na własne ryzyko. Teraz definitywnie bez odbioru.
    Autor: ~Niki [83.24.71.*], 2012-06-04 17:00
    ...Natomiast, żeby było jasne: nie namawiam ani ciebie ani innych do zawierania jakichkolwiek transakcji. Każdy inwestuje swoje pieniądze na własne ryzyko. Teraz definitywnie bez odbioru.
    -------------------------------------

Nie musisz sie tak tłumaczyć nie zamierzam Ciebie oskarżać. ;) Moim zamiarem jest zwrócenie uwagi, że stale korzystasz z "półprawd".
    Dodam, że ilość akcji wzrośnie o około20% ale wartość księgowa wzrośnie około 75%!!!

Autor: ~Niki [83.24.71.*], 2012-06-04 17:00
    ..Na koniec jedno pytanie: jak jest tak różowo to dlaczego dziś kurs ociera się o 2 zeta?
    ---------------------------------
    Wbrew pozorom każdemu jest to na rękę, Tobie ponieważ wywaliłeś na górce i chcesz jak najtaniej odkupić. Zobaczymy ile odkupisz. ;) Mi jest na rękę, ponieważ nawet nie sprzedałem jeszce 20% papieru z którego zamierzam przebazować kasę na GDG. Na rękę jest innym, którzy chcą dokupić w atrakcyjnej cenie.

Kto sprzedaje? Podejrzewam, że większość obrotu to przekładanie z kieszeni do kieszeni. Czasem markowana jest próba wybicia aby zaraz zawalić to fikcyjna podażą i tym samym podkopać morale. (na to nie mam dowodów, tylko przypuszczenie, chociaż podejrzanie żadko wpada mi coś do koszyczka a podaż jedynie wypełnia koszyczki przede mną, lub poniżej mnie, gdy nie zdążę założyć koszyczka. :))))
    Po za ty 1/5 to jest 20% a nie 25% (nawet naciągasz procenty pod własną tezę)

obecnie jest 3,94 mlnt papierów jak dojdzie 1mln to będzie 5 mln a 1mln w stosunku do 5 mln to 1/5 (albo opuściłeś matmę w podstawówce albo naciągasz dane pod własne teorie.
    Jak mówię, że dojdzie 25% papierów to chyba licząc odnoszę się do tego co jest a nie do tego co będzie. Za moich czasów to 1:4 było zawsze 25% ale widać różne szkoły kończyliśmy. Weź lepiej walnij sobie porządną lufę bo nowy chyba jesteś na tej spółce, obkupiłeś się pewnie po 3 zeta i za chwile się połapiesz, że w wyniku tej "wspaniałej" inwestycji, że zostało ci połowę kapitału i będzie płacz.
  • Re: Walne zgromadzenie Autor: ~franc [87.239.216.*]
    a ja Niki nawet pamietam jak przeszly akcje po 10zl i 10 groszy... zapomniales o tym poziomie?
    Powiem szczerze, że nie pamiętam aby kiedykolwiek na zamknięciu było wyżej dychy. Ale jak było to, przyznaję, że tego nie pamiętałem.
[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.