Myślę, ze nikt nie kupi całego DSS, no bo po co? Najlepiej podzielić i sprzedać.
Syndyk będzie sprzedawać po kawałku. KKSS pewnie wróci do Skarbu Państwa bo można unieważnić umowę sprzedaży 85 procent akcji skoro nie zapłacili całości ceny.
Kopalnie i nieruchomości w dolnoślaskiem kupi pewnie ktoś z branzy, chiaciażby Bogl lub ktoś podobny.
Jak Piława pójdzie pod młotek to cena będzie o wiele mniejsza niż dał DSS, ktoś nowy trochę będzie musiał zainwestować ale biznes jest zdrowy , marża na poziomie 35 procent, to sam bym to kupił gdybym miał taką kasę.
W Polsce będą budować drogi, elektrownie, i mają kasę z EU na projekty kolejowe.
Nie wiem jak będzie ale tak to widzę - likwidacja. To najlepsze dla KB.
Chyba że to ktoś widzi inaczej to proszę o swoje teorie.
KKSM nie może wrócic do Skarbu, bo DSS zapłacił całośc ceny i otrzymał odcinek zbiorowy akcji (źródło: MSP). Zobowiązania prywatyzacyjne to inna sprawa, jest to zwykłe zobowiązanie spółki (DSS i SSW), które będzie egzekwowane w trybie upadłości (i nie ma pierwszeństwa np. przed roszczeniami pracowniczymi). Nie wiem, czy DSS dał jakąkolwiek gwarancję wykonania zobowiązań prywatyzacyjnych, ale chyba nie. Bogl nie jest firmą z branży, został przez DSS wyciągnięty z kapelusza, bo nikt inny nie chciał z DSS-em budowac A2. Po co im Piława? Program budowy autostrad kończy się w bieżącym roku i następny odcinek serialu będzie najwcześniej w roku 2014. A co z produkcją w roku 2013? DSS nie ma klientów poza budowniczymi dróg, jak nie będzie budowy dróg, to nie będzie sprzedaży. Przed DSS-em trudny rok 2012 i jeszcze trudniejszy 2013. Jeżeli ktokolwiek kupi Piławę, to albo prawdziwy inwestor branżowy typu Lafarge (ale musi miec ok. 100 mln), albo fundusz private equity (jak np. w przypadku Libet-u). Jeżeli Patrowicz, to po to, żeby wyczyścic wrzoda i sprzedac dalej. No i na to wszystko nakłada się upadłośc KKSM. Będzie się działo!
nie wiem ale jezeli chodzi o BOGL to jest znany w Niemczech i Czechach.
Wydmuszką jest raczej DSS w porównaniu do Bogl.
Wierzę że znasz lokalizację Piławy , to jest koło Dzierżoniowa, Ząbkowic.
Do Pragi jest stąd bliżej trzy razy niż do Warszawy. Nie wiem czy byłeś ostatnio w Czechach. Tam budują też drogi. Nie wiem czy mają kase z EU czy tylko swoją ale Czechy się chyba szybciej rozwijają niż Polska.
W Polsce nadal nie ma dróg, kolej do dupy, elektrownie itd. Problem jest tylko kasa na inwestycje.
Kruszywo z Piławy jest ponoć jedno z lepszych w Europie, nie wiem ale tak mi mówił jeden góral z Gór Stołowych.
Ja nie twierdzę że Bogl kupi Piławę ale może to zrobić. Jezeli bedą mieli nowe kontrakty w Polsce to po co mają kupować z marżą kruszywo, jężeli sami mogą taniej je produkować.
Nie wiem czy jesteś z branży ale słuchałes może szefa Budimexu w CNBC, jak mówił, że nie wyobraża sobie aby kopalnie staneły bo mają podpisanych wiele kontraktów na dostawy kruszywa na rozgrzebane budowy i to byłaby tragedia.
Nie, Piława bedzie działać, to biznes sezonowy i właśnie rozkręca się teraz.
Pytanie tylko kto kupi Piławę, kiedy i za ile.
Ja nadal uważam, że będzie likwidacja, a praktycznie to teraz KB jest włascicielem i oni będą rozdawać karty.
Do sorry ale to koniec. Nie mogę powiedziec czy jestem z branży, bo by się wydało:)) A do meritum: Czesi zastopowali swój program budowy dróg wcześniej niż my. BaK jest znany w Czechach, ale do tej pory nie był znany w Polsce. Co do kamienia do Czech to jakby wozic drewno do lasu - mają tam więcej kamieniołomów i tańsze kruszywo. Co do górala z Gór Stołowych - to taki on góral, jak jego opowiastki. "Wysoka jakośc" amfibolitu z Piławy to jeden ze sloganów śp. Prezesa - niestety, nie jest to prawda. Co do reszty się zgadzam - i co do likwidacji i co do roli KB. Tylko tu trochę głupio o tym pisac, bo akcjonariusze spółki mają nadzieję, że DSS zostanie uratowany. Moim zdaniem już jest za późno, chyba że KB da sobie obciąc 50% kredytów. Ale z drugiej strony biznes nie jest aż tak dochodowy, żeby KB liczył, że odbije sobie stratę częsci kredytów poprzez np. przyszłą dywidendę, bo w grupie DSS jest dużo potrzeb inwestycyjnych, szczególnie w kopalniach KKSM i na to muszą iśc pieniądze, a nie na dywidendę. W sumie DSS to nie jest dobra inwestycja na najbliższe dwa lata i myśę, że KB o tym wie. Ale obym się mylił.
Krakchemia wypłaci 35gr dywidendy na akcje a kurs wynosi obecnie 4,4.
Rok temu kurs był po 5.5 a zyski od tamtego czasu wzrosły i stale rosną - 7mln za 2011
Polecam uwadze
Dnia 2012-04-18 o godz. 06:34 ~hrabia napisał(a):
> To juz koniec,nawet Narkiewicz jest pogodzony ze
> strata,pisząc ze ma mało akcji zaledwie lekko ponad 600kilo
Mariusz Patrowicz
Dnia 2012-04-18 o godz. 06:34 ~hrabia napisał(a):
> To juz koniec,nawet Narkiewicz jest pogodzony ze
> strata,pisząc ze ma mało akcji zaledwie lekko ponad 600kilo
Dnia 2012-07-24 o godz. 09:45 ~wojtek napisał(a):
> ogólnie nie ma na giełdzie ostatnio szału!!dss,hbpolska i
> anti -trzy asy na najbliższe tygodnie-pozdrawiam
Dnia 2015-01-01 o godz. 21:31 ~PATROWICZ napisał(a): > Dnia 2012-04-09 o godz. 19:08 ~do Patrowicz napisał(a): > > Wtedy byłoby nieziemsko ale czuję że sznse małe?? > patrowicz PATROWICZ