• Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~IREK [164.126.43.*]
    NewConnect czeka wysyp odwrotnych przejęć
    Błażej Dowgielski 29-12-2011, ostatnia aktualizacja 29-12-2011 14:28

Na alternatywnym rynku przybywa firm mocno rozczarowanych przygodą z małą giełdą. Problemy z pozyskaniem kapitału na rozwój, obojętność mediów, niemałe z punktu widzenia mniejszych podmiotów koszty związane z obecnością na giełdzie sprawiają, że wielu przedsiębiorców myśli o wyjściu z NC. Ale nie brakuje chętnych na przejęcie ich miejsc na giełdzie

Mówi się, że po rynku obecnie krąży mniej więcej dziesięć ofert sprzedaży miejsca na NewConnect, alternatywnym systemie obrotu warszawskiej giełdy. Fot. s. łaszewski
    źródło: Archiwum
    Mówi się, że po rynku obecnie krąży mniej więcej dziesięć ofert sprzedaży miejsca na NewConnect, alternatywnym systemie obrotu warszawskiej giełdy. Fot. s. łaszewski
    Droższe wejście na NewConnect

Pod względem liczby debiutów NewConnect jest najszybciej rozwijającym się rynkiem akcji w Europie, a w skali świata polski alternatywny rynek ustępuje tylko chińskim parkietom. W mijającym roku na NC pojawiło się 169 firm, niemal dwa razy więcej niż rok wcześniej. W opinii wielu NewConnect w 2011 r. padł jednak ofiarą własnego sukcesu.

Wysypowi debiutów nie towarzyszy bowiem chociażby porównywalny napływ nowych inwestorów. Obroty na małej giełdzie zamiast rosnąć, zauważalnie spadają. W przypadku zaledwie co trzeciej z notowanych na NC spółki średnia liczba transakcji na sesję przekracza dziesięć. W tej sytuacji dla większości firm przyciągnięcie nowych inwestorów czy zwrócenie się do obecnych po zastrzyk kapitału jest dziś mocno utrudnione. Przedsiębiorstwa zapomniane przez inwestorów z reguły nie mogą też liczyć na szczególne zainteresowanie mediów, dla wielu istotne w kontekście promocji biznesu.

Mała giełda nie dla wszystkich

– Odnoszę wrażenie, że wielu spółkom, które zadebiutowały do tej pory na alternatywnym rynku, uczyniono krzywdę, wysyłając je tam, nie przygotowawszy uprzednio odpowiedniej wizji rozwoju, wprowadzono w błąd, obiecując nieograniczony dostęp do kapitału i nie wyjaśniając realiów rynku NewConnect. Zdarza się, że trafiają tam ciekawe spółki, które nie są przygotowane do funkcjonowania w publicznym obiegu, nierozumieją filozofii rynków kapitałowych, nieczerpią korzyści z faktu bycia na NC uzasadniających koszty obecności na nim – mówi Marcin Duszyński, prezes Capital One Advisers.

Już dziś wielu rozczarowanych NewConnect przedsiębiorców myśli o wycofaniu swoich biznesów z małej giełdy. By przed opuszczeniem parkietu jeszcze zarobić lub odzyskać część zainwestowanych środków, decydują się na sprzedaż miejsca na alternatywnym rynku: odstępują kontrolny pakiet akcji w giełdowej spółce przy równoczesnym odkupieniu jej dotychczasowego biznesu. Do wyjścia z NewConnect szykuje się również wiele biznesów, które ze względu na skalę działalności czy ograniczone możliwości rozwoju po prostu nie pasują do małej giełdy.

– NewConnect opuszczać będą głównie ci emitenci, którzy przed debiutem nie pozyskali wystarczających środków na realizację swoich planów. Są to głównie małe podmioty o niewielkim zasięgu działania, pozbawione perspektyw szybkiego rozwoju. Im rynek publiczny będzie kojarzył się wyłącznie z poniesionymi kosztami i uciążliwymi obowiązkami informacyjnymi. W tej sytuacji zasadne wydaje się ustąpienie miejsca innym przedsięwzięciom – analizuje Paweł Sobkiewicz, wiceprezes DM Capital Partners, autoryzowanego doradcy NC.

Do opuszczenia NewConnect typowanych jest też kilka innowacyjnych biznesów, które nie odniosły dotąd zakładanego sukcesu. – Statystyki są nieubłagane i wskazują, że znaczna część takich spółek nie osiąga zakładanych rezultatów ekonomicznych. W takim przypadku szansą na odzyskanie choć części zainwestowanych środków może być odwrotne przejęcie – mówi Adam Osiński, prezes zarządu EBC Solicitors. Oddzielną kategorię stanowią spółki znajdujące się w finansowych tarapatach, dla których zmiana profilu działalności i właściciela jest jedyną alternatywą dla bankructwa. – Inicjatorem przejęcia takich spółek są często autoryzowani doradcy, dla których bankructwo klienta to nie tylko skaza na wizerunku, ale również kłopoty w relacjach z GPW – mówi jeden z doradców działających przy NC.

Ile miejsc na NewConnect już dziś przeznaczonych jest na sprzedaż? – Po rynku krąży dziś około dziesięciu mniej lub bardziej konkretnych ofert tego typu. Jestem przekonany, że w 2012 r. skala zjawiska będzie się nasilać – ocenia Marek Tomkiewicz, inwestor indywidualny, znany m.in. z zaangażowania w Veno czy Motoricus.com. – Nie mam cienia wątpliwości, że z licznego już grona spółek notowanych na NewConnect przynajmniej kilkanaście będzie przedmiotem odwrotnych przejęć w ciągu najbliższego roku – mówi Paweł Sobkiewicz. DM Capital Partners, w którego zarządzie zasiada, był zaangażowany w pierwszy projekt tego typu na NC, zrealizowaną w 2009 r. sprzedaż miejsca Fabryki Diet do Osiedla Poniatowskiego. – Niewykluczone, że już w najbliższym czasie będziemy uczestniczyć w kilku takich przedsięwzięciach – mówi Sobkiewicz.

Status spółki publicznej kusi

Adam Osiński przekonuje, że chętnych na miejsca na NC przybywa m.in. dzięki zainteresowaniu zagranicznych przedsiębiorców polską giełdą. Wielu z nich chce przy tym wejść na NC nie w celu pozyskania kapitału, ale dla uzyskania statusu spółki publicznej. – Dostrzegają oni, że polski NC jest jedną z najprostszych dróg do uzyskania statusu spółki publicznej, co w niektórych krajach ma istotne znaczenie dla codziennej działalności. NewConnect kusi nie tylko spółki ze Wschodu. Obecnie prowadzimy rozmowy o wejściu na NC ze spółką z Europy Zachodniej, zainteresowaną przejęciem miejsca na NC. Zagraniczne spółki widzą w odwrotnym przejęciu stosunkowo tani i co ważniejsze szybki sposób wejścia na NC – mówi prezes EBC Solicitors.

Ile kosztuje miejsce na NewConnect? – Od symbolicznej złotówki w przypadku ratowania upadającej spółki do ponad 0,5 mln zł dla klasycznej wydmuszki o czystym bilansie i małej liczbie akcji w wolnym obrocie – mówi Marek Tomkiewicz. Znawcy rynku zaznaczają jednak, że jest to kwota dość umowna. Nowy właściciel może kupić pakiet kontrolny akcji od dotychczasowego akcjonariusza za gotówkę, jak miało to miejsce w przypadku przejętego w obecnym roku Air Market, lub sprzedać spółce z NC swój biznes w zamian za nowe akcje.

Transakcję wiązaną zastosowano niedawno w E-Energo. Główny akcjonariusz, Dieninvest Investments, sprzedał 61,8 proc. akcji spółki, za 6,7 mln zł. Równocześnie Dieninvest kupiło od E-Energo za 6,7 mln zł gros jej majątku pod postacią firmy inwestycyjnej GEKKO Capital Management. Również 6,7 mln zł kosztował E-Energo pakiet 45 proc. akcji ukraińskiej firmy Trzeci Rzym, należącej najpewniej do nabywców kontrolnego pakietu akcji E-Energo.

Miejsce na NC tanio kupię?

Na pierwszy rzut oka widać, że kupno miejsca na NewConnect jest dużo bardziej kosztowne niż wejście na małą giełdę przednimi drzwiami. Dlaczego zatem spółki decydują się na ten sposób wejścia na NewConnect? W większości przypadków ze względu na szybkość przeprowadzenia takiej operacji. – Urodzaj spółek zmierzających na NewConnect sprawia, że np. proces konsultacji dokumentów informacyjnych z działem emitentów GPW znacząco się w 2011 r. wydłużył, nawet do kilku miesięcy w przypadku wątpliwości co do treści dokumentu. Wiele podmiotów woli zapłacić więcej, by zaoszczędzić na czasie – mówi jeden z autoryzowanych doradców.

Część firm nie chce z kolei, by giełda zbyt szczegółowo analizowała wprowadzane na NewConnect biznesy. – Jakiś czas temu GPW zaczęła kwestionować wyceny aktywów przedsiębiorstw sporządzane na potrzeby debiutu na NC, podejrzewając, często słusznie, że na życzenie spółki zostały one mocno podkręcone przez rzeczoznawcę – dodaje doradca. Dla innych wejście tylnymi drzwiami jest jedynym sposobem upublicznienia biznesu. Dlaczego? – Blokowanie debiutów spółek powiązanych z niektórymi autoryzowanymi doradcami czy grupami inwestorskimi okazuje się skutecznym sposobem karania co bardziej kontrowersyjnych, w oczach GPW, podmiotów – kończy nasz rozmówca.

Jak sprzedaż miejsca wpływa na kurs akcji spółki wydmuszki? Do tej pory odwrotne przejęcia spółek w większości przypadków spotykały się z życzliwą reakcją akcjonariuszy mniejszościowych, potencjalnie najbardziej poszkodowanych w takiej operacji, i owocowały zwyżką kursu. Procesowi zmiany profilu działalności Fabryki Diet towarzyszył ponad 400-proc. wzrost kursu akcji spółki. Zapowiedź przekształcenia założonej przez Piotra Tymochowicza spółki Infinity w firmę motoryzacyjną również wywołała zwyżkę kursu. Przetasowania w spółce są konsekwencją jej wcześniejszych problemów, które nie pozostawały bez wpływu na wycenę jej akcji. Rynek liczy, że zmiany pozwolą odrobić straty. Z reguły jednak kredyt zaufania wygasa dość szybko i w przypadku braku oszałamiających sukcesów przekształconej spółki jej kurs spada poniżej poziomu sprzed transformacji.

kto tak zbiera smiecia?wciaga wszystko po 20 i 19?
    ten kto wie ...
    cmok
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~redo 82.139.164 [82.139.164.*]
    52752 sztuk ( widocznych ) na S po 0,19, no to zaczyna się ewakuacja !!!

bua ha ha ha ha ha !!!!

ciekawe ireczku, kto tym razem to odbierze skoro pisałeś wyżej : "kto tak zbiera smiecia?wciaga wszystko po 20 i 19?"
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~irek [46.112.171.*]
    Dnia 2012-01-05 o godz. 10:06 ~redo 82.139.164 napisał(a):
    > 52752 sztuk ( widocznych ) na S po 0,19, no to zaczyna się
    > ewakuacja !!!

bua ha ha ha ha ha !!!!

ciekawe ireczku,
    > kto tym razem to odbierze skoro pisałeś wyżej :
    > "kto tak zbiera smiecia?wciaga wszystko po 20 i
    > 19?"

posta napisal o 10-06

a swoje zlecenie zlozyl 10-12

0,13 ......... 6000 .......... 10:12:13

pelen szacun miszczu grasz super kasa w sumie dlatego tak sie ekscytujesz od 2 lat bo kazde 10 gr nizej to 600 zlotych wiecej dla ciebie dla kogos kto gra na weselach i to od przypadku do przypadku to super kasa
    a wracajac do tego kto wywala Hurtka to ja sie ciesze nie wierze zeby spekula nie obserwowala hurtka 52 tys po 19 to 9800 teraz bardzo mala iloscia kasy mozna do 26 gr zebrac prawie 5% akcji za jakies 110 tys zl i mozna jechac dalej na 1 pln zarabiajac 400 tys
    podobnie bylo na DENTALMED gdzie wysypywal sie po 2 gr fund ci co brali wtedy i zakopali papier na pol roku wyciagneli bodajze 700%a ile tam bylo papiera a ile tu
    pamietajcie zanim w panice i emocji sprzedacie ze kolo Hurtka kreci sie Kanz daje im swoj towar
    w google znalazlem dwie ciekawie moim zdaniem newsy
    pierwszy to kampania marketingowa na ukraine
    oto link
    http://www.reklama.pl/realizacja/linia-kreacyjna-dla-tup-tup,3675

szukaja magazynierow ze znajomoscia niemieckiego po co?a pewnie po to by mogl sie jeden z drugim z centrala Kanza w Niemczech dogadac

Opis stanowiska pracy
    Polska firma z 20 letnim doświadczeniem na rynku, producent markowej odzieży dziecięcej, poszukuje pracowników na stanowisko: Magazynier.

MAGAZYNIER

Wymagania:

- wiek do 30 lat
    - dobra organizacji pracy
    - chęć do nauki i podnoszenia kwalifikacji
    - komunikatywność
    - podstawowa umiejętność obsługi komputera
    - rzetelność, systematyczność, sumienność, zaangażowanie
    - niekaralność
    - gotowość do okresowych wyjazdów zagranicznych
    - podstawowa znajomość j. niemieckiego/ znajomość systemu magazynowego/prawo
    jazdy kat. B będą dodatkowymi atutami

Oferujemy:

- zatrudnienie w stabilnej firmie, na podstawie umowy o pracę
    - możliwość rozwoju zawodowego i podnoszenia kwalifikacji
    - motywujący system wynagradzania

Osoby spełniające powyższe kryteria proszone są o przesłanie CV oraz listu motywacyjnego mailem, wpisując w temacie „Rekrutacja – magazynier”.

• Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~redo 82.139.164 [82.139.164.*]
    chcę tylko zapytać tego 19- stkowego stawiacza kupna po 100 sztuk, gdzie się podział ???
    :))) :)))
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~irek [164.127.239.*]
    pojawila sie obrona w koncowce ukryte kupno na 0,17 pewnie w poniedzialek ktos kupi te 52 tys po 0,19 a ty redo lubisz sie cieszyc z czyjegos nieszczescia co?masz frajde nieudaczniku i weselny grajku ale pamietaj ze bardzo wielu osobo zalazles za skore i nie jestes anonimowy tak jak ci sie wydaje polacy sa wredni stary oj wredni a ty inwestujesz 2000 PLN wiec z ciebie taki inwestor jak z koziej dupy trabka przeciez ty nawet na adwokata nie bedziesz mial :)
    napisz kto ci placi za pisanie na Hurtku ?bierzesz w glosnikach czy spioszkach?
    buahahahhahahahhahahahhahahahahahha
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~IREK [164.127.239.*]
    82.139.164.* ip wpisujemy do ip tester
    inetnum: 82.139.162.0 - 82.139.166.255netname: BIAMAN_TECHNIKdescr: Address space for Technik, Lomza, ul. Kwiatowa 2adescr: tel.: +48 666084314, +48 86 2252250country: PLadmin-c: TN1425-RIPEadmin-c: JH1300-RIPEtech-c: TN1425-RIPEtech-c: JH1300-RIPEstatus: ASSIGNED PAremarks: ***************************************************remarks: * In case of abuse contact 194@wp.pl *remarks: ***************************************************mnt-by: CKSR1-MNTsource: RIPE #Filtered

UpdateDelete person: Janusz Hauzeraddress: Politechnika Bialostockaaddress: ul. Wiejska 45aaddress: 15-351 Bialystokaddress: Polandremarks: ---------------------------------------------remarks: In case of abuse (intrusion attempts, hacking,remarks: spamming or other unaccepted behavior) fromremarks: BIAMAN address space, please mail only to:remarks: abuse@biaman.pl. Notifications sent to otherremarks: mailboxes will be left without any action.remarks: ---------------------------------------------phone: +48 85 746 91 55fax-no: +48 85 746 91 56nic-hdl: JH1300-RIPEsource: RIPE #Filtered

UpdateDelete person: Tomasz Nosaladdress: MSK BIAMANaddress: Politechnika Bialostockaaddress: ul. Wiejska 45Aaddress: 15-351 Bialystokaddress: Polandphone: +48 85 7469151fax-no: +48 85 7469156

WIEMY ZE TROLL TROLUJE Z LOMZY ;)

NEXT TIME

wpisujemy IP w google i .......czytamy co ciekawsze wpisy trola na innych forach

np jako ropa w oku pisze na PETROLU co za maniak....

Posłużcie się wyjaśnieniem a zarobicie dużo
    Autor: ~ropa w oku [82.139.164.*], 2011-08-16 14:23
    To jak to jest, zachodze w głowę,

wcześniej kilka godzin temu Petrol był dobry do kupna na 30 i kilku % a teraz już nie jest dobry w zakupach nawet na 15 % ??? Komunikat się zmienił, czy złoże ropy opadło niżej ?????

Kto wyjaśni ??

tutaj straszy prokuratura na balticonie

Re: Sprawa dla prokuratury
    Autor: ~balticon [82.139.164.*], 2011-07-09 12:56
    Odpisali mi z firmy na malia w którym zwróciłem uwagę na ostatnie popisy jakiegoś mutanta, który walił akcjami w ciemny tłum ( skąd ich tyle posiadał ?? bo z prostego rachunku wynika - matma nie kłamie, że manipulował papierem ). Śledzą notowania - piszą, ale nie widzą znamion manipulacji i podają, żeby samemu zgłosić, skoro coś zauważyłem. Dobre ale tanie wyjaśnienie. Zauważyli by pewnie, gdyby im rachunki zablokować i postawić oskarżenie.

Walę do KNFu z porządnie przygotowanym w szczegółach doniesieniem, to im oczki szybko wymyją - jak przypalą jednemu z drugim d....pę po 200.000 kary.

widocznie wisi do dzis na haku na balticu buahahahahahah

tutaj po bankructwie szuka pracy....

Autor: cxz3 (82.139.164.---)
    Data: 10-01-11 18:06

Witam. Szukam zespołu który potrzebuję wokalisty lub gitarzysty na wesela lub inne imprezy. Jak coś to piszcie tu nie na mail.
    Nadzieja umiera ostatnia, ale jednak umiera - gdybyś nie wiedział. To pocieszaj się ireczku, pocieszaj. Może kanz, może patrowicz, może spekuła zadziała, a może działka - są to magiczne słowa które trzymają twoją nadzieję. Jeśli zadziała któreś z nich to być może wywalisz papier i zminimalizujesz stratę, bo pogrążasz się w niej z każdą sesją. A 12 groli już blisko, oj blisko. A c/wk spółki i tak nadal blisko 2, czyli jest z czego sypać. Jak podobni tobie skubną po 19 groli pojawi się paka następna może po 18 i tak w dół.

Jeden magazynier dał dyla z pracy, bo widział co się święci, to szukają następnego :))) szkoda, że nie dokopałeś się w necie takiego odkrycia :))) grzebaczu.

A ja sobie siedzę i przypatruję się tej farsie Newconnect. Może to i dobrze, że są podobni tobie płatnicy. Zawsze to jakiś ratunek dla łódzkich spółek i zastrzyk zmarnowanych ostatecznie pieniędzy. Jak widać w spółkach NC zarządy lawirują jak tylko mogą: Balticon, Vision, hurtimeks i wiele innych, co sam sprawdziłem - dysponuję mailami z pierwszej ręki od nich. Ponadto rzetelna ocena takich artystów znajduje się w artykułach prasowych na ich temat. No ale twoja chęć łatwego grosza przysłania ci zdrowy rozsądek i nie wyciągasz prawdziwych inwestorskich wniosków. To może przynajmniej okaż się "szpekulantem" z ja..ja..mi i zbierz papier hurtimeksa do 25 groli . Zawsze możesz sprzedać po złotówce patrowiczowi, no nie tak ?

To do zobaczenia na 12 grolach po wynikach za ostatni kwartał

bua ha ha ha !!!!
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~IREK [164.127.3.*]
    redo a nie chcialbys ze mna osobiscie pogadac?mieszkasz w Lomzy prawda?daj mail umowimy sie jakos no chyba sie mnie nie boisz?moge byc w ciagu 2h w Lomzy
    co ty na to?wyjasnisz mi co i jak z tym NC I HURTKIEM
    czekam na odp
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~irek [164.127.3.*]
    redo mam nadzieje ze sie zobaczymy w najblizszym czasie,powiedz mi jeszcze jak taki oblatany jestes dlaczego kopcie i turek nie wywalaja papiera ?przeciez jak to ma zbankrutowac to lepiej wywalic papier po 10-5 groszy i miec kase niz zero-
    w jednym na pewno przyznam ci racje w/w nigdy nie powinni zarzadzac gieldowymi spolkami komunikatywnosc zarzadu hurtka z rynkiem jest rowna zero-pisalem maile ,dzwonilem pytajac o Kanza nikt nie udzielil mi infa i tak sobie mysle czy ci ludzie aby na pewno w tej firmie rozdaja karty bo zaczynam szczerze w ta watpic
    tak naprawde tej spolki nie powinno byc juz dawno na rynku a jednak jest ,ba nawet otwieraja nowe sklepy i maja kampanie marketingowa kto im daje kase na przezycie?

intuicja mi podpowiada ze ktos tutaj cos rozgrywa a gra idzie o duza kase ,ta cisza jest az nadto wymowna
    Spotkanie? :) nawet nie wykluczam, możliwe w obie strony - mam niezłą brykę w do w-wy śmigam często zawodowo - krócej niż 2 h. Mój mail to redo444@op.pl.
    A co do wywalania akcji : weź pod uwagę, że kopcie zarobili już na nich. Objęli zapewne nisko chociaż nie ustalałem po ile ( np. w vision są założycielskie po groszu ), ( znam maklera - jest przy wprowadzaniu spółki na giełdę, zawsze starają się mieć akcje po nominale, dobre co ? ). Pieniądze otrzymane za emitowane papiery obrócili w firmie, co przyniosło szefom zysk, stąd papiery posiadane zostają im jakby darmo. Dlatego posiadanie akcji nie zmusza do ucieczki z nich. Jak pisałem "nadzieja umiera ostatnia" - to dotyczy bossów spółki. Mogą zawsze przeskoczyć na działalność, powiedzmy dewloperską, spożywczą, itp itd - znasz historię innego łódzkiego pasożyta "ibsystemu" obecnie calatrava? poczytaj, jak bujali się z profilem działalności od 2004 roku. A nie wiem czy zauważyłeś, że po ogłoszeniu bankructwa zawsze ktoś odkupuje papiery takiej spółki. Swarzędz, Krosno, Piasecki, kto to brał ???
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~IREK [164.127.3.*]
    jak bede mial czas to wkleje ci moje dile z 2007 r z IBSYFA jak prezesem byl niejaki KRUSZEK o ile mnie pamiec nie myli bralem to po 77 gr pamietam ze bylo identycznie jak na Hurcie obroty znikome ponizej info o dzialce w szczecinie i 64% w ciagu dnia suma sumarum wywalilem to po 2 pln pamietam ze maciej z krakowa strasznie naganial na IBSYFA ale zauwaz ze na IBSYFIE byl....CAPITIS ....
    znalazlem takie stare info jak sie tam znalezli
    Zapewne dzisiaj po sesji firma informatyczna I&B System opublikuje komunikat o podpisaniu przez Inwestorski Fundusz Kapitałowy Capitis ugody z jednym z banków wierzycieli. Capitis chce odkupić dług I&B Systemu i następnie skonwertować go na akcje firmy. Nie wiadomo, z którym z banków (Bankiem BPH czy Kredyt Bankiem) negocjuje Capitis. Pierwszej instytucji I&B System jest winny 4 mln zł, drugiej 6 mln zł.

Umowa miała być pierwotnie zawarta do końca kwietnia. Potem, z powodu długiego weekendu, termin przesunięto na 8 maja, a następnie na 9 maja. - Dokumenty są już gotowe. We wtorek strony parafują porozumienia - twierdzi Henryk Kruszek, prezes I&B Systemu.

Kolejnym etapem operacji oddłużania informatycznej firmy będzie emisja akcji skierowana do Capitisa. Jej szczegóły (przede wszystkim wielkość emisji, a co za tym idzie stopień rozwodnienia kapitału) pozostają tajemnicą. Proces powinien zakończyć się w III kw.

Równolegle I&B System rozpoczął prace na kolejną emisją akcji. - Z konwersji zobowiązań do spółki nie wpłynie ani złotówka. Tymczasem potrzebujemy środków obrotowych, żeby realizować nowe zlecenia - mówi prezes Kruszek. Emisja skierowana będzie dla dotychczasowych udziałowców. Prawo poboru będzie wyznaczone 26 czerwca. Zgodę na podwyższenie kapitału muszą wyrazić akcjonariusze na WZA 22 maja. Prezes zapewnił, że pomysł zarządu o nowej emisji akcji był konsultowany z przyszłym udziałowcem - Capitisem. - Fundusz podziela nasze stanowisko, że I&B System potrzebuje dokapitalizowania - komentuje H. Kruszek.

Publiczna oferta akcji I&B Systemu zostanie przeprowadzona po zakończeniu procesu oddłużania spółki, czyli pod koniec III kwartału. Nie wiadomo, jaka będzie jej wartość. Tajemnicą pozostaje również cena emisyjna. Nie można wykluczyć, że będzie dużo niższa niż kurs giełdowy (wczoraj wynosił 1,38 zł). Podobny mechanizm (sprzedaż akcji po bardzo niskim kursie) z powodzeniem stosowało w ostatnich miesiącach kilka innych spółek giełdowych.

• Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~IREK [46.112.183.*]
    ciekawe z jaka strata wywala ten od 19groszkow i 52 tys
    siem wkurvi jak papier za chwile bedzie rozegrany.
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~irek [46.112.0.*]
    ewidentnie uwalaja kurs od 3 miesiecy ciagle leca paczki po 10 tys-nie wywala tego drobnica jak sadze tylko kurs jest szykowany do przyjecia pewnie nowej emisji ,za dlugo jestem na gpw zeby nie zdiagnozowac tego procederu
    pytanie nasuwa sie jedno dla kogo bedzie ewentualna emisja i jak duza?jezeli ozenia komus duzemu jest duza szansa na powtorke z Dentalmedu
    trzymam kase i jestem w kazdej chwili gotow dopakowac smiecia
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~pg [62.87.192.*]
    Nie ma co narzekać już :)

Raport EBI
    typ raportu Raport bieżący
    numer 3/2012
    data dodania 2012-01-13 10:46:43
    spółka HURTIMEX
    Podpisanie listu intencyjnego
    Zarząd Hurtimex S.A. informuje, iż w dniu 12 stycznia 2012 roku podpisał list intencyjny z firmą Kanz Financial Holding GmbH z Niemiec i przekazuje do publicznej wiadomości główne założenia niniejszego listu.
    Spółka Kanz Financial Holding GmbH, jako Holding Zarządzający markami odzieży dziecięcej Kanz, Pampolina, Döll, Sons & Daughters, Whoopi posiada niezbędne doświadczenie, know how oraz środki do pozyskania i produkcji oraz dystrybucji odzieży dziecięcej w Europie i poza jej granicami.
    Hurtimex S.A. jest właścicielem marek odzieży dziecięcej Tup-Tup i Hoop. Dysponuje niezbędną wiedzą i doświadczeniem w produkcji, pozyskiwaniu i dystrybucji odzieży dziecięcej na terenie Europy środkowo-wschodniej.
    Strony porozumienia zamierzają zaangażować się w projekt konsolidacji wszystkich marek będących własnością Spółki Hurtimex S.A. oraz KFH GmbH w celu ujednolicenia źródeł pozyskania towaru, zabezpieczenia odpowiedniego finansowania oraz udoskonalenia międzynarodowej dystrybucji, z wykorzystaniem dotychczasowych doświadczeń obu Stron. Intencją Stron jest, aby w oparciu o podpisany list, wynegocjować w możliwie krótkim czasie umowę współpracy lub inną umowę, określającą wzajemne prawa i obowiązki Stron przy realizacji wspólnego Projektu.
    Podpisany list intencyjny wchodzi w życie z chwilą podpisania i ulega automatycznemu rozwiązaniu z chwilą zawarcia przez Strony zamierzonej umowy, przerwania albo odstąpienia od negocjacji przed zawarciem umowy przez którąkolwiek ze Stron w każdym czasie, za pisemnym poinformowaniem drugiej Strony.
    Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, że zwrócił się do głównych akcjonariuszy z propozycją złożenia pisemnego oświadczenia o niesprzedawaniu posiadanych akcji przez okres najbliższych sześciu miesięcy w celu potwierdzenia, że popierają oni działania Zarządu i są przekonani że w najbliższym czasie doprowadzą one do dalszego rozwoju firmy. Lock-up będzie także swoistą gwarancją, że w tym okresie czasu nie dojdzie do podaży akcji ze strony głównych udziałowców. W przypadku otrzymania w/w oświadczeń zostanie opublikowany stosowny komunikat.

Osoby reprezentujące spółkę:

Jarosław Kopeć - Prezes Zarządu
  • Re: Hurtimex artykul w parkiecie czytac!!! Autor: ~KING [89.228.23.*]
    dawac scierwo na "ZETA" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[x]
HURTIMEX -2,59% 0,23 2025-11-20 15:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.