Wszystkie programy obliczeniowe wskazują wręcz w 100 % wzrost notowań a wy jak sardynki ustawiliście się przy wyjściu . Strach ma wielkie oczy. GPW to umiejętność ponoszenia ryzyka . Kto nie ryzykuje tylko wyskakuje z akcji przy byle pretekście to przeważnie traci.
Pomyliłem się z wyceną serii H tylko o 10 gr pisząc 3.50 zł. Przy kursie 16 zł serii G były wycenione na 2.10 . Co to oznacza- że cena akcji na GPW Cersanitu ni jak się ma do właściwego kursu jaki powinien być.
Druga moja prognoza była taka że kurs zapuści korzenie na długo i tak się stanie. Do końca roku zacznie się ruch z akcjami H i PP. A potem wszystko będzie uzależnione czy spółka zauważy w akcjonariuszach nie tylko dojną krowę a inwestorów. Zacznie na początek wypłacać dywidendy i w końcu podejmować właściwe decyzje biznesowe a w konsekwencji zarabiać normalnie. Wymieni cały marketing i strategów. Doradców biznesowych wykopać a zatrudnić mądrych młodych. OK na razie kończę. Jeszcze jedno za dużo słomy w butach w Cersanicie. Słomą nie ogrzeje się domu.
Co ty człowieku wyprawiasz?!. Dlaczego atakujesz i ubliżasz wszystkim. Nie znasz innej formy komunikacji z ludźmi? Dlaczego nazywasz wszystkich leszczami, sardynkami które głosu nie mają i nie mogą odpowiedzieć? Obrażanie wszystkich, w tym tych przede wszystkim tych ze wsi to twoja specjalność?. Współczuję ale niestety nie mogę Ci pomóc bo to jest tylkow twojej gestii. Zastanów się nad sobą i skorzystaj z okazji pomilczenia.
OK . Jesteście cudowni sprzedawajcie akcje Cersanitu najlepiej jak najtaniej np: po 2 zł . Cersanit to bankrut ma kasę pustą i chce was biednych akcjonariuszy wydoić z kasy którą macie. Nie dajcie się zwieść nikomu . Sprzedajcie akcje nie słuchajcie innych którzy mówią że wartość fizyczna akcji Cersanitu to 6.95. Wartość fizyczna to ta faktyczna a nie na GPW.
Nie przejmujcie się leszczami sardynkami czy śledziami . Jesteście mądrzy i przewidujący . Idźcie kupować akcje np: Żywca , KGHM , PZU , TPSA. To są spółki które dadzą wam zarobić . Nie emitują nowych akcji , wypłacają dywidendy i w ogóle kochają swoich akcjonariuszy. Jesteście cudowni wspaniali i inteligentni . Mówcie tak jak PO i jej słudzy TVN ,Gazeta Wyborcza , RMF i inne. Kryzys to tylko Cersanit
Kochany Mareczku . Prawdziwi gracze siedzą u maklera, gapia się w TV i lecą co chwile do maklera kupić sprzedać akcje. Nikt z nich nie siedzi na forach i czyta to i owo. Aby osiągnąć swój cel o którym piszesz większość musiałby siedzieć na forum Bankier i "słuchać" wielu opinii. Mam jedno pytanie?- poco siedzisz i czytasz na tym forum. Słyszałem że mamy w Polsce demokrację. Za dużo oglądasz tych gniot telenowel - szczególnie polskich. Myślisz że życie wygląda w Polsce tak jak to pokazują politycy i TV. Wyjedź z miasta na wieś ,do zakładów pracy i pogadaj z ludźmi .Pooglądaj programy Jaworowicz, Expres Reporterów. Czy coś zrozumiesz - sam oceń.
jako nie raz wyleszczony przyznaję rację panu Bogusiowi, ja nie czuję się obrażony, choć w tych lamentach wyczuwam frustrację ... ja obsewruję i pogrywam na Cersanicie od 3 miesięcy ... według mnie jedno jest pewne, kurs jest sterowany, co do obaw do bankructwa itd itd ... to może też bym sie obawiał, ale gdy widze że cały czas jest ruch i Ktoś skupuje te akcje to wydaje mi się że jest jednak jakiś MISTERNY PLAN i też uważam że kurs w którymś momencie pójdzie jak rakieta, może tuz przed odjęcie PP, może po, może po asymilacji kursów
kolejna rzecz ... też uważam że na forach wypowiada się drobnica, ale czasami zdarza się jakiś fajny pomysł bądź obsewracja
a najważniejsze ... załapać się do windy którą zamawia Gruby
czy nikt nie wpadł na taki pomysł że skoro ustalono cenę na 3,60 to albo wiadomo że są chętni na te akcje, a jak już posiądą te akcje to łatwiutko wyciągnie się kurs do góry ???
spokojnie panowie (własnie dlaczego sami faceci) ... to tylko pieniądze, zdrowie jest bezcenne ... i żeby nikogo zawał nie strzelił, a zdarzają się już wieku 28 lat :-)
Po pierwsze nie sami panowie, po drugie frustracji i biadolenia tu nie widzę, chociaż sama jestem drobnym i jeszcze z niedużym doświadczeniem graczem (czyli leszczem jak to niektórzy nazywają), ale zaczynajac grac na giełdzie wiedziałam w co się pcham i jakim ryzykiem to jest obarczone.
Akcje Cersanitu mam, na razie umoczyłam, ale sensu w wyprzedawaniu ich ze stratą teraz nie widzę zupełnie. Jesli się mylę, to umoczę bardziej.
Niestety cokolwiek by nie powiedzieć o Cersanicie to na pewno nie jest dobrze kiedy w takich czasach spółka musi się ratować emisją akcji.
Co z tego wyniknie nie wiadomo.
Sprzedawać jeśli się kupiło drogo to już chyba za późno , ale kupowanie teraz tych akcji to z kolei moim zdaniem za wcześnie.
Niestety może być tak że że nie sprzedadzą tych akcji po takiej cenie a wtedy co?
Pan Michał wyciagnie 200 mln ?
Mozna się doszukiwać drugiego dna oczywiście, ale ja bynajmniej nie po to jestem na giełdzie by bawić się w spiskowe teorie dziejów czy filozofować.
Gdyby Sołowow chciał dodrukowac dla siebie to by to zrobił , kto mu zabroni, ma większość w spółce.
Dla mnie to jest typowe szukanie kasy w kieszeniach akcjonariuszy, a rynek dziś nie lubi spółek w kłopocie które wyciągają rękę po pieniądze.
Oj, nie lubi.
Ostry ... a gdyby tak ... dołujemy kurs, przy takim zdołowaniu teoretyczna wartość PP 7 - 8 groszy lub nawet mniej ... nikt ich nie sprzedaje bo i po co za taka cenę, nikt ich nie kupuje, bo i po co skoro zapewne nie wszyscy będą chcieli je wykorzystać i po prostu przepadną ... no dobra, skoro mają przepać to coś czuję że cena zejdzie do 1 grosza ... więc zostanie kupa nowych akcji do kupienia na które nikt nie ma ochoty ... pytanie czy naprawdę nikt???
jeżeli potwierdzi się info PAPu jeżeli cena ma wynieść te 3,6 zł to naprawdę jest ktoś zainteresowany wejściem w ten papier, albo wspomniany p.Michał chce jak najtańszym kosztem zainwestować w swój biznes i zwiększyć swoej udziały
Póki co jest lekka zmiana - 3,50 zł za papier nie 3,60 zł.
Ja w dalszym ciągu czekam , jestem zainteresowany spółką niemniej niepokoi mnie determinacja z jaką spółka chce przeprowadzić ofertę, oraz milczenie głównego akcjonariusza pana Sołowowa. Przydałaby się jego jasna deklaracja - tak wykorzystam przysługujące mi PP - wprawdzie trudno uwierzyć by nie objął akcji nowej emisji , ( on albo podmioty będące z nim porozumieniu) ale po co taka konspiracja ?
Gdyby sprawa została postawiona jasno to dziś być może nie byłoby takiej ceny i takich nerwów ludzi którzy kupili papiery drożej , niespecjalnie się orientując w temacie.
Wprawdzie przestrzeń do dalszych spadków wydaje się ograniczona to ku przestrodze warto spojrzeć na CP Energia która właśnie jest w trakcie zapisów na akcje nowej emisji z prawem poboru.
Akcja NE - 1 zł , cena na giełdzie za papier dziś 63 gr !!!
wychodzi na to, ze cena emisyjna nie zacheca do zakupu zwyklego spekulanta. Za to jest wymarzona dla kogos kto chce zwiekszyc swoje udzialy w spolce. Pytanie ,co stanie sie z cena akcji po przydziale. Wedlug mnie nie ulegnie znaczacej zmianie. Trzeba sie pogodzic ze strata :(
Kolego , spadki potrafią się same napedzać , jutro mogą sprzedawać ci którzy kupili dziś , pojutrze ci którzy kupią jutro itd.
Jedynie pojawienie się POPYTU może zmienić sytuację. Sprzedawane akcje muszą trafić w silne ręce które je przytrzymają. Wtedy zmieni się trend.
Tylko aby tak się stało muszą zaistnieć ku temu sprzyjające warunki.
Całkowicie zgadzam się z Ostrym. Uważam jednak, że ze stratą należy się pogodzić na długo. Cersanit cienko przędzie i w krótkiej perspektywie nie widać poprawy. Jedyna nadzieja w tym, że spekuła podniesie kurs a ja zdążę wyskoczyć.
BOGUS - Apropo wyraznie napisales , ze prawdziwi gracze siedza u maklera i nikt nie siedzi na forum , czytajac to i owo . Teraz oczywiscie , zadam Ci pytanie prawdziwy debilu , dlaczego wystepujesz na forum Bankiera ? ...
~FRANEK & różowy
Pamiętam Twoje opinie na tym forum.
Pamiętam krytykę jeżeli ktoś pisał optymistycznie o CERSANICIE.
Dziś gdy ja piszę krytycznie ale z dozą optymizmu to nazywasz mnie DEBIL-u.
Człowieku idź do lekarza leczyć się na nogi bo masz szansę je wyleczyć.
Jak dotychczas wszystko co napisałem zgadza się nawet podana cena akcji serii H.
Jeśli nie pasi - NIE CZYTAJ.
Wielki FRANKU okaż się intelektem i napisz dlaczego Cersanit od kliku miesięcy wbrew logiki i wycen przez DM kurs cały czas pikuje.
Dlaczego jak tylko jest próba odbicia natychmiast jest dławiona itd tp.
Pokaż na co stać twój umysł . Bo to że brak kultury to już wszyscy wiedzą.
Słyszałem z dokumentu TV że Polacy w USA też są krwiopijcami nie szanującymi swoich rodaków.
Okaż się CHICAGO
Dlaczego piszesz że spada wbrew logice Bogus?
Przecież to jest bardzo logiczne że spada do poziomu ceny akcji NE .
Nielogiczne byłoby gdyby tak się nie stało.
Co do wycen DM - cóż powiem delikatnie - one rzadko się sprawdzają.
ale weź pod uwagę, że te wykresy nie biorą pod uwagę - oczywiście w prognozach - takich sytuacji jak emisja nowych akcji i związane z nią zawirowania.
Gdyby taka analiza powstała teraz, zapewne wyglądałaby zupełnie inaczej
Dnia 2011-11-23 o godz. 09:35 ~Boguś napisał(a):
> http://chartstock.pl/analiza/Cersanit-SA-%28Rovese%29---Mul
> tigraf-50
Takie analizy nijak się mają do rzeczywistości - o czym właśnie zaczynasz się przekonywać.
Jak było przy G.
Przed PP zwyżkował
Po wyrównanie ~ 5 zł po czym również zwyżkował.
Dzisiaj niema nawet z czego na cokolwiek .
Wydaje mi się że albo konkurencja macza palce albo Cersanit powinien nigdy nie wejść na GPW.
Wszak jest to firma tak kombinatorska że szkoda pisać
Zamiast zawładnąć rynek Euro ale przede wszystkim zarabiać to oni tylko dodrukowują papieru toaletowego jakim niewątpliwie są ich akcyjki śmieciowe.
Nie wypłacają dywidend , nie szanują swoich pracowników , budują fabryki w krajach biednych tylko dlatego bo tam jest tania siła nabywcza zapominając że najważniejszy jest handel . Zamiast budować fabryki np: Szwajcarii Irlandii czy bliżej Niemiec to oni pchają się na Ukrainę czy Rosję. Tam powinni tylko hurtownie wybudować i zdrowy marketing.
Dnia 2011-11-23 o godz. 09:54 ~Boguś napisał(a):
>
Zamiast budować fabryki np:
> Szwajcarii Irlandii czy bliżej Niemiec to oni pchają się na
> Ukrainę czy Rosję.
To chyba żart.... W Szwajcarii? Już by nie istnieli.
Chyba nie wiesz jakie koszty pracy są na Ukrainie.
BOGUS - Doslownie makler , jest tylko od przyjmowania zlecen , poprostu nic poza tym . Apropo , lepiej zebys napisal , ze prawdziwi gracze gieldowi , dojezdzaja rowerami , oczywiscie do biura maklerskiego ? ...
Wg. mnie są tylko dwie możliwości:
1. Sytuacja w spółce jesta tak kiepska, że pomimo niesprzyjących warunków na rynkach postanowiono koniecznie zdobyć gówniane pieniądze z nowej emisji na bierzące zobowiązania - z tego co wiem to tak nie jest w Cersanicie, ale mogę się mylić ...
2. Ktoś postanowił wykorzystać słaby rynek aby nabyć większą ilość akcji za niewielkie pieniądze albo zwiększyć swoje zaanagażowanie.
I to tyle. Kto wie jaka jest prawda ten wygrał.
BOGUS - Nie ukrywam , ze bylem zdenerwowany tylko z powodu : Prawdziwi gracze , siedza w biurze maklerskim , a nie wystepuja , oczywiscie na forum . Doslownie wiem , ze nieladnie sie zachowalem , wiec bardzo serdecznie Cie przepraszam ...