W przypadku AssecoPol., Prezes - Główny Akcjoanriusz oraz Zarządzający planują skup za 450 mln zł. W przypadku Polnej został zrealizowany I etap skupu.
Jak został wykonany i kto na nim zyskał/stacił warto poczytać na forum POLNEJ.
Skup akcji własnych w celu umorzenia to obrona przed utratą kapitału przez większościowych akcjonariuszy, a nie obrona kursów akcji.
Uważny obserwator naszej GPW zapewne zauważył, że przed hossą większościowi akcjonariusze praktykują podwyższanie kapitałów akcyjnych Spółek w drodze emisję akcji z prawem poboru lub bez pod hasłem realizacji programów inwestycyjnych. W okresie dekoniunktury odbywa się proces skupu akcji (buy back). W obu przypadkach mniejszościowi akcjonariusze cieszą się bo mają okazję kupić „tanio” akcje w ramach prawa poboru lub sprzedać „drożej” taniejące akcji. Akcjonariusze mniejszościowi w większości nie wiedzą, że na tych operacjach zarabiają w dłuższym terminie jedynie AKCJONARIUSZE WIĘKSZOŚCIOWI. Spółki, które realizowały takie operacje, a nie miały zysków i nie wypłacały dywidend chronią w ten sposób interesy większościowych akcjonariuszy. To oni decydują o terminie, warunkach skupu. To akcjonariusze większościowi w ostatecznym rachunku uzyskują korzyści majątkowych kosztem Spółek i akcjonariuszy mniejszościowych.
Po co wydawać własne pieniądze na WEZWANIA, kiedy można zwiększyć swoje udziały w kapitale zakładowym ZA pieniądze Spółki. Po co żyć na własny koszt, kiedy można żyć na koszt Spółki i akcjonariuszy mniejszościowych. Po co wypłacać wszystkim akcjonariuszom dywidendę, kiedy można zwiększyć zaangażowanie w kapitale zakładowym nie ponosząc żadnych nakładów finansowych .
Jedyny uczciwy skup akcji to skup w formie WEZWANIA.
Skup realizowany za pieniądze SPÓŁKI bez względu na formę NIE jest skupem uczciwym. Wręcz przeciwnie. Jest po pierwsze, wyciąganiem pieniędzy ze spółki, a więc działaniem na szkodę spółki i po drugie, z takiego skupu korzystają jedynie ci, którzy są bliżej (główni akcjonariusze, Zarządy i Rady Nadzorcze). Nie znam przypadku w historii GPW, aby w wyniku realizacji uchwał dot. skupu akcji spółki w celu umorzenia doszło do sytuacji, gdy następuje proporcjonalna redukcja zgłoszonych do skupu akcji.
Dlaczego na naszej GPW jest tak mało WEZWAŃ na kupno akcji od pozostałych akcjonariuszy mniejszościowych? Dlatego, że przepisy KSH dopuszczają możliwość realizacji skupu akcji spółki PRZEZ i ZA pieniądze SPÓŁKI czyli za pieniądze pozostałych akcjonariuszy mniejszościowych. Jest to najłatwiejszy sposób zwiększenia udziałów w kapitale zakładowym spółki kosztem akcjonariuszy mniejszościowych. Od kogo, ile, kiedy i za ile spółka kupi akcje decydują zawsze akcjonariusze większościowi.
Do czasu gdy przepisy dotyczące skupu akcji nie wymuszą na akcjonariuszach większościowych realizacji skupu akcji w formie WEZWANIA, skup akcji realizowany przez SPÓŁKĘ będzie działaniem na szkodę Spółki i akcjonariuszy mniejszościowych.
Re: skup/wezwanie
Autor: ~Pan J. [79.191.220.*], 2011-10-05 17:05
A ja wierzę Kamińskiemu , jak sobie samemu. Oczywiście chce on dobra spółki i akcjonariuszy mniejszościowych... Pamiętacie Jak Przekonywałem Was trzy lata (z haczkiem) ...wstecz , o swojej niesamowicie pozytywnej perspektywie dla Polnej...
He he....to jest mój komentarz
Informacja o planowanym skupie???Podajcie mi jaki jest sens wypowiadania się o takim projekcie???
...Puszczenie bąka , ładnie brzmi lecz.....śmierdzi...
Projekt ustawy..
Autor: ~Pan J. [83.29.81.*], 2011-10-05 22:02
Obawiam się iż to jedynie "PROJEKT" ...
Kamiński już dawno mógł zareagować , mógł zablokować poprzednie wezwanie (J,)
Nauczył się techniki podbicia kursu od Jakubasa i to robi , co z tego wyjdzie???? zobaczymy. Ja osobiście nie wierzę w ...intencje
Re: Projekt ustawy..
Autor: ~Pan J. [83.29.81.*], 2011-10-05 22:04
Zapomniałem dodać iż spodziewam się w niedługim czasie informacji że Kamiński zmniejszył swoje zaangażowanie....
" .... ktos sobie moze to odkupic od spolki, nie sprzedadza tego mniej niz po 11 zl inwestorowi bo to by podchodzilo pod prokuratowa wiec czym sie przejmujecie? .... "
wiesz kto mógł napisać takie zdanie.
Ten kto to napisał musi "mieć czyste sumienie" , działać na rzecz i w imieniu - wiesz kogo?
Lista osób o czystym sumieniu została zamknięta.
??? nie mam nawet ochoty wnikać. :Kto ? Co ? i Po co? Przez trzy lata tak mi obmierzło forum bankiera że tylko wiara w to iż forum zacznie działać tak jak zakładała idea jej twórców , a nie tylko do wymiany "epitetów" i szyderstw .
Może i jest tutaj ktoś typu znanego mniejszościowego oszusta o nicku :"bankier1972" , lecz nie mam pojęcia kto to....
Ja się nie loguję, bo ni wiem, kto tu na forum działa. ?
Ja mam parę sztuk akcji i chcę je jutro sprzedać. więc jutrzejszy kurs bardzo mnie interesuje. Nie myślę juz o tym, że może będzie akwizycja za pół roku.i wtedy będzie 20 zł. Ja nie chcę juz czekać/
Jak zapytac o konkrety, to kończy sie tu dyskusja i pisanie postów. Jutro o 9.00 będziemy
wszystko wiedzieć. To bedzie konkret!
A tak, póki co, napisano kilkadzisiąt postów o Jakubasie, Kamińskim, skupie Itp.Niewiele z tego wynika, albo może wiele, ale nie wiadomo, co jest prawdą , a co nie?
A co mówi AT o naszej spólce. Ktoś cytował jakąs opinię anala, jeszce przed piątkiem, że Polna przed ważnym oporem zdaje się na 11,20. I tak sie stało. Wsparcie silne miało być na 10zł. To może jutro będzie po 10 zł?
nikt nie zabroni wywalac polna za pol-ceny.ostatnio wzrosla to juz posypuja.mam czas wytrzymalem wiele miesiecy to i wytrzymam nastepne.grunt ze zaczely sie w koncu jakies obroty.skup trwa a kaminski za burta.zycie napisze nowy scenariusz/pozdro
czekamy na komunikaty czy sie nasz spekulant wysypal do zera , czega mozna sobie zyczyc bo nie bedzie sypal resztowkami , moze ktos zwieszkyl zaangazowanie, jakubas albo aviva przekroczyla 5 %...papier jest goracy, do 10 moze sie schlodzic i pokonsolidowac, niepewene raczki oddadza i zobaczymy co dalej
Prawie sie nie pomyliłem z tym 11 zeta. Już było 10,98, ale w dogrywce zbili na 10,55.
Zamiast tu pisać różne przypuszczenia, należałby dbać o kurs, kupując choć parę szt. np. w dogrywakach!
wg mnie ktos w piatke wzial resztowki od kaminskiego i pilnowal ceny 11 zl bo jest przekonany o wezwaniu (slup, aviva lub sam jakubas) ktore wg pokretnej logice jest pomyslem jakubasa :)
odleszczania ciag dalszy.handel idzie za pol-ceny a spolka skupuje swoje akcje naprawde tanio.a z kazdym dniem akcjii coraz mniej.radza nie uczestniczyc w tej zabawie-bo ta cena to parodia,ale widac ze kupujacy to wie tylko co maja w glowkach sprzedajacy/pozdro
witam
Ja mam taka teorię, że Kamiński był potrzebny Jakubasowi, żeby "przetrzymać" akcję Polnej, bo gdyby on sam chciał dokupić te 10 % to musiałby zrobić wezwanie. Zgodnie z przepisami:
"nabycie akcji powodujących zwiększenie udziału w ogólnej liczbie głosów o ponad 10 proc. w okresie krótszym niż 60 dni przez akcjonariusza, którego udział w ogólnej liczbie głosów w spółce wynosi mniej niż 33 proc. (nabywca musi ogłosić wezwanie do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji, które zamierza nabyć); skutkuje koniecznością przeprowadzenia wezwanie do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji
Teraz Jakubas wymyślił inny sposób na "parkowanie" akcji bez konieczności robienia wezwania - po prostu robi skup przez Polną S.A. W ten sposób unika wezwania, a jednocześnie podnosi wskaźniki w spółce i ma 100% wpływ jako akcjonariusz większościowy na to co z tymi akcjami sie w przyszłości stanie.
Moim zdaniem to wszystko zmierza do jednego - Polna zostanie sprzedana inwestorowi, który ma na Polną pomysł.
Pierwsza cześć twojego wywodu ...Prawdopodobnie TAK...
Co do sprzedaży Polnej ...NIE..
Mam na to swoją teorię ..lecz nie przedstawię jej tutaj. Mam powody...:)
hipotekarz, czy nadal podtrzymujesz swoją teorię? jedno jest pewne, coś jest na rzeczy, bo obrotu wzmożone, w ostatnim skupie tyle nie zassiewali, coś tu sie kroi, czyżny amerykancy chcieli przejąć polankę? i są już po rozmowach z jakubasem? bo tak sobie odpuscili wszystko inne, a skupienie jak największej ilości akcji ma sens, bo drożej sprzedadzą cały pakiet, niemalże w 100% kontrolny wówczas