• Vindexus FIZ - wycena Autor: ~Marcinos [62.121.121.*]
    Gdy obserwuję wyceny certyfikatów funduszy sekurytyzacyjnych spółek z GPW, to zawsze jedno rzuca mi się w oczy. Większość jest albo na stracie albo w najlepszym wypadku na zero. Tymczasem certyfikaty VINa szybują. W raporcie rocznym jak sprawdzałem wycena wynosiła ok. 640 tys., a gdy dziś spojrzałem na stronę Idei, było to już 841 tys.
    To dopiero jest prawdziwy wyznacznik przyszłych wyników Spółki. Oni wyceniając te FIZ biorą pod uwagę przyszłe przepływy, czyli de facto zyski dla Spółki. Wygląda to obiecująco.

http://www.ideatfi.pl/wycena-fiz-ow.html
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~piterro [89.76.17.*]
    wygląda to znakomicie, tylko jeszcze nie przekalda sie na kurs spółki. Mam nadzieje, że starczy mi cierpliwości
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~maro [195.249.127.*]
    Spokojnie panowie. Wyniki juz niedlugo i powinny byc dobre. Teraz jest okazja na tani zakup akcji. Sam tez dobieralem ponizej 6,5 na razie niewiele bo kasa na lokatach zamrozona.

Ciekaw jestem czy juz z tej umowy z PKP beda jakies zyski.
    nie było mnie tydzień i jak spojrzałem po powrocie na notowania to mało nie dostałem zawału. Tylko VIN utrzymał mnie jakoś przy życiu, na innych spółach okrutnie w plecy. Wykończy mnie ta je-bana giełda...
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~Marcinos [178.36.245.*]
    Wszystko leci, wodospad totalny, a Vindexus się trzyma. Porównajcie sobie z pozostałymi spółkami windykacyjnymi. Tylko czekać, aż w "Parkiecie" rzucą artykuł "Oazy spokoju podczas krachu/bessy/korekty etc. " I walną logo GPM na pierwszej stronie.
    Marcinos, pamietasz kiedy podadzą wyniki za 1H 2011?
    Przydałyby sie jakieś info ze spółki oprócz transakcji animatora, który jeszcze zaniża kurs (np. sprzedając po 6,23).

Spółka 2 lata na giełdzie, startowała w totalnym dołku na gpw w marcu 2009 ( wig 20 był wtedy ok. 1450 pkt!) i chodziła po tyle co teraz- masakra jakaś.
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~Marcinos [178.36.168.*]
    Wyniki rzucą 31 sierpnia, tylko po raz pierwszy skonsolidowane. Wreszcie będzie sensowne porównanie do KRI czy Kruka, bo te robią to "od zawsze".

Faktycznie, to co animator tu czasem odpitala to głowa mała. Trzyma spread na 5%, po czym opyla 10 akcji i zwala kurs kilkanaście procent. Co wróci nad 7 zł, to następnego dnia rano jak w banku mamy "transakcję" która robi -5% na dzień dobry.

Z drugiej strony to cały czas te sam wahania. W porównaniu z resztą kurs VINa tryska zdrowiem.
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~maro [62.121.109.*]
    Co taka cisza na forum? Jak się podoba sprawozdanie finansowe?

Zysk netto 18,4 mln pln
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~Marcinos [178.36.171.*]
    Liczbowo wygląda to bardzo ładnie, teraz wskaźnikowo Spółka jest wyceniona jeszcze atrakcyjniej niż gdy była po 5 zł. To głównie zasługa konsolidacji z funduszem, ale nie traktuję tego jako zabieg księgowy, tylko - w końcu - urealnienie tego, co się w Spółce dzieje. Konkurencja już od dawna konsoliduje własne Fizy.

Taki Kruk choć jest 5 razy większy, zysk ma wyższy ok. 2 razy. O KRI, które jest trochę większe nawet nie wspomnę. Na popularnym papierze pewnie byłby odpał, sęk w tym, że niewiele osób ma pojęcie o tym, że taki VIN istnieje... Kto wie, może doczekamy się jakiegoś artykułu w PB czy Parkiecie? Ostatni taki zdziałał cuda...
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~piterro [95.41.13.*]
    po takich wynikach powinien być szał i wzrosty dwucyfrowe pomimo marnej sytuacji na szerokim rynku! Obecnie mamy C/WK na poziomie 0,86- toż to śmiech w takiej branży i takich zyskach! Nie potrafie sobie tego wytłumaczyć
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~Marcinos [178.36.2.*]
    Ludzie się boją, wywalają nawet spółki które mają 10 mld zysku. O VINie pewnie nawet mało kto wie. Obawiam się, że trzeba poczekać na artykuł w "Parkiecie" ala "Oni najbardziej zwiększyli swoje zyski. Bez przebicia się do świadomości to i 100 mln zysku mogą mieć, a kurs zostanie tam gdzie jest...
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~mietek [195.249.127.*]
    Piszą o Vindexusie w onecie:

http://biznes.onet.pl/i-ty-mozesz-zostac-komornikiem,20140,4832466,1,prasa-detal
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~piterro [95.40.147.*]
    W artykule napisano, że frmy windykacyjne maja problem z finansowaniem, co jest bzdurą, bo chociażby w przypadku vindexusa kazdy chciałby sie załapać na zajebiaszcze warunki obligacji, ktore były tylko dla wybranych i odpowioednio zamożnych. Jest czas kryzysowy, przybywa wierzytelnoiści do windykacjii wzrosły o 5% rdr, więc to jedna z najlepszych inwestycji na marne czasy, ale jak widać kurs jest ewidentnie ustawiany jak nie przez tego je.nego animatora to przez jakieś wieksze transakcje po kursie z dup,y które nam chamsko wciskają na rynku tuż przed naszymi oczami...

Efekt jest taki, że vin ma poziomy podobne do momentu wejscia w gpw na pocz 2009 w czasie szalejacego kryzysu! Wówczas vin 5,50 a wig20 1450pkt, dziś vin 6,40 a wig20 2200, hmm widze pewna dysproporcje. Czyli pewnie ten vindexus to bankrut, hehe! ktos sobie pomysli!.. Otoz nie, vin opublikował zajebiste wyniki. To czemu nie da sie na nim zarobic?- zapytał mnie kumpel. no coz, to pytanie mnie przerosło...
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~Marcinos [178.36.15.*]
    Kolejna pakietówka wczoraj poszła, ok. 30 k akcji po 6,80. Od dłuższego czasu akcje przechodzą z rąk A (IDM?) do B (coś tam), dlatego trzymają ten kurs za mordę. Jak skończą, to może coś się ruszy.
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~piterro [77.114.169.*]
    no właśnie, ale przy braku realnego obrotu to może trwać jeszcze rok. Przecież vin po 6,4 to jak kasa leżąca na ulicy. Nie ma w całęj Polsce 30 drobnych którzy każdy po 2000 dziennie robiliby stabilne obroty w okolicach 50-60 tys codziennie? Na tak zdrowej spółce to chora sytuacja!

trudno, bede żarł chleb z wodą ale na tych poziomach nie oddam ani jednej akcji!
  • Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~maro [195.249.127.*]
    Wycena aktualna funduszu:

GPM Vindexus Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny FIZ:
    Wartość Aktywów Netto / Certyfikat Inwestycyjny wynosi 859 730,53 zł

• Re: Vindexus FIZ - wycena Autor: ~dddd [80.54.208.*]
    vindexus wycena jak bankrut
[x]
VINDEXUS 0,71% 14,25 2026-05-27 09:32:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać