• kto i w co tu gra? Autor: akaro [83.14.75.*]
    zatanawiające są te wszystkie wydarzenia, które nastąpiły po wypłacie dywidendy. Najpierw systematyczne zwalanie ceny PEKu do połowy wartości, a po infie zarządu o o podejrzeniach spekulacyjnych i zawiadomienia KNF - nagłe wybicie o 20%. Mali nie grali - świadczą o tym obroty i pakiety.
    Czy grubas który zbijał kurs za wszelką cenę chciał odkupić papier podbijając jego cenę o 20% wartości? kto mu sprzedał tyle papiera? Czy nie zdawał sobie sprawy, że ułatwi tylko robotę KNF?
    Myślałem, że sporo o giełdzie wiem, ale jak patrze na to wszystko to wymiękam.
    Ma ktoś sensowną odpowiedź na moje wątpliwości?
    Proszę tylko o wypowiedzi bez emocji, truizmów i idiotyzmów
    - z góry dziękuję.
  • Re: kto i w co tu gra? Autor: ~mamaq [94.75.121.*]
    ing wywalało akcje bez oglądania się na cenę
    włączyli stop losy i wywołali panikę u drobnicy
    20-07 ktoś z grubym portfelem stwierdził że warto to zebrać i zaczęło rosnąć 21-07
    dołączyła się do tego spekuła + DT + dobre wiadomości ze spółki
    ja tam żadnego spisku tu nie widzę
    po dobrych wynikach i braku zwały na WIG spółka może dobić do 7pln
    jak wyniki będą słabe to będzie w okolicy 5pln

• Re: CZY NIEPOKÓJ PREZESA JEST WIARYGODNY? Autor: ~tom [83.6.40.*]
    mamaq ---możesz miec rację. w zeszłym roku 6 grudnia 2010 r. ING OFE bez żadnych podstaw wywaliło 232 747 tys szt akcji.---------- jest o tym info w zakładce akcjonariat. ---widać po linni kursu ogromny zjazd. do marca 2011 r. tylko skoro Prezes daje sygnał że nic nie wie......że akjonariat ----hmmmm ---jest STABILNY.........to wygląda na to że to nie oni..bo wystarczyłby 1 telefon do ING. może to faktycznie kołnierzyki prywatnie nasypały komuś do worka akcje emerytów ? i za ten przekręt pójdą do..... wiadomo.
  • Re: CZY NIEPOKÓJ PREZESA JEST WIARYGODNY? Autor: ~mamaq [94.75.121.*]
    "może to faktycznie kołnierzyki prywatnie nasypały komuś do worka akcje emerytów"
    z tym się nie zgodzę
    ing straciło na pekaesie sporo i uznali że wystarczy zdecydowali o sprzedaży i konsekwentni to realizowali
    jedyne co mnie dziwi to to że ten kto wysypywał ostatnio akcje nie czekał do ogłoszenia wyników - może wcale nie będą takie dobre jak zapowiada prezes ?
  • Re: CZY NIEPOKÓJ PREZESA JEST WIARYGODNY? Autor: ~zaba [91.150.222.*]
    Ale na świeczkach tygodniowych MŁOT jak ch...
    MŁOT o rozpiętości 25% - rzadki widok - takiego nie pamięta nawet profesor wiatr! :)
  • Re: -zaba Autor: prof_wiatr [95.49.81.*]
    Pamięta, pamieta i to nie takie numery:

1. Przepraszam, ale zawsze na forach internauci przeginają, nie potrafiąc podchodzć do sprawy bez emocji. A giełda nie lubi emocji.

2. Kurs wzrastał od lutego do końca maja o 1,1zł , i to były wzrosty przed dywidendą.
    Odcięcie dywidendy, ustawiło kurs na poziomie ok 7zł. I to wszystko normalne.

3.Wychodzenie ING, bardzo prawdopodobne, za chwile będzie wiadomo czy to prawda.
    Ale jeśli wyszli to co?
    No własnie, moim zdaniem bardzo niedobrze dla spółki, a doskonale dla spekuły i DT.
    Zwiększenie obrotowego FF, oraz dużo wiecej gorącego papieru.

4. W konsekwencji, spekuła zobaczyła te ruchy i doszła do wniosku, że można zarabiać. ( petrol stoi w miejscu, może by tu poskakać).
    Wiedzą, iż wiekszość to dzieci hossy, skuszeni złotówka dywidendy , łatwi do ogrania. TYPOWE.
    5. Co będzie dalej, PROSTE, duża zmienoość, aż spekuła nie opuści pokładu.
    6.Co robić- rada dla mało doświadczonych, zarobiłes to bierz kasę i uciekaj.
    Dla doświadczonych przez pewien czas doskonały papier do zarabiania.
    Dla myślących, porównajcie sume obrotów na spadkach, (po wypłacie dywidendy), oraz na ostatnich wzrostach.
    Wybór należy do Was. Życząc powodzenia.
    Pzdr.
  • Re: prof Autor: ~jaro [82.170.96.*]
    wg mnie Ci skuszeni złotówką dywidendy dawno już spanikowali, sam ostatnio pisałeś delikwentowi, że Ty nie wsiadasz do pociągu i czekasz na peronie, więc źle wyciągnął wnioski i niestety sprzedał swój pakiet na samym dnie (zakupiony po 8-9 zł).
    ale pytanie mam dotyczące m.in. tych 2 pakietów po 50 tys akcji wczoraj oraz także na wcześniejszych sesjach było brane z ręki do ręki po 10 k. ktoś z zarządu odkupuje od ING? bo teraz jest tylko pytanie czy ING całkiem wyjdzie ze spółki, a może sobie zostawi pakiecik powyżej 5%. jeżeli nie to wiadomo że dobrze nie wróży takie info. pozdro
  • na twoim miejscu nie miałbym teraz tyle tupetu Autor: ~gllina [89.231.108.*]
    myślę że razem z kolesiami masz teraz bardzo niespokojny sen, i dobrze. spodziewajcie się niespodziewanego. A swoje pseudoanalizy poskładaj w ustronnym miejscu, bo mogą ci się tam bardzo przydać.
  • Re: na twoim miejscu nie miałbym teraz tyle tupetu Autor: ~turek [24.185.164.*]
    do konca roku po 9 zl
  • Re: glina Autor: ~jaro [82.170.96.*]
    spadaj koleś bo pierdolisz brednie, gdzie byłeś jak był zjazd z 9 zeta na poniżej 5. wtedy nawet nie miałeś odwagi napisać cokolwiek. w odróżnieniu od Ciebie próbuje wyciągać jakieś konkretne wnioski, a ty pisałeś o śmiesznych 11 zeta w lipcu. ostatnio wzrosło o 21% i sie obudził słynny zjeb glina

na wykresie tygodniowym faktycznie jest idealny MŁOT, rynek wyprzedany, więc jest OK
    oby ING całkiem nie chciał zmniejszyć zaangażowania w PEK na takim poziomie jaki jest obecnie
  • Re: glina Autor: ~turek [24.185.164.*]
    Dnia 2011-07-24 o godz. 17:59 ~jaro napisał(a):
    > spadaj koleś bo pierdolisz brednie, gdzie byłeś jak był
    > zjazd z 9 zeta na poniżej 5. wtedy nawet nie miałeś odwagi
    > napisać cokolwiek. w odróżnieniu od Ciebie próbuje wyciągać
    > jakieś konkretne wnioski, a ty pisałeś o śmiesznych 11 zeta
    > w lipcu. ostatnio wzrosło o 21% i sie obudził słynny zjeb
    > glina

na wykresie tygodniowym faktycznie jest idealny
    > MŁOT, rynek wyprzedany, więc jest OK
    oby ING całkiem nie
    > chciał zmniejszyć zaangażowania w PEK na takim poziomie
    > jaki jest obecnie
    w lipcu nic takiego nie pisalem to pomylka leszczu
  • Re: CZY NIEPOKÓJ PREZESA JEST WIARYGODNY? Autor: ~jaro [82.170.96.*]
    co ty bredzisz człowieku. jaki ostry zjazd był 6 grudnia? wtedy był wykaz akcjonariuszy posiadający co najmniej 5% na walnym. ING posiadał 3 mln akcji, więc od 21 czerwca 2010 kiedy było WZA zmniejszył zaangażowanie o 231 tys akcji ale nie w 1 dzień!! zobacz sobie na wartość obrotu jakie spółka miała w tamtym okresie, to było niemożliwe puścić 231 tys akcji nawet w kilkanaście sesji. ING sukcesywnie zmniejsza zaangażowanie od 18 maja 2010. na dzień 13 maja mieli 2,5 mln akcji tj. 7,57%, zastanawiające jest jak oni pozbyli się od 6 grudnia 2010 do 13 maja 2011 aż 0,5 mln akcji, bo patrząc na obroty w tym okresie to można powiedzieć jakby tylko ING sprzedawał akcje. powracając do dywidendy, to obroty po informacji o przyznaniu jej znacząco wzrosły, ale kurs nie wybił się zbyt duzo w górę. ING jak narazie nie ogłosił że zszedł poniżej 5%, ale mógł sprzedać po info o dywidendzie max ok.850 tys akcji (tj. ok. 2,5% akcji) i nie musiał informować o tym. wg mnie taki scenariusz był dla ING na rękę bo wtedy były bardzo duże obroty (rekordowe w ciągu ostatniego roku). Ale pytanie jest moje skąd była taka duża podaż i panika w ostatnich sesjach (nie zaliczając oczywiście wczorajszej). gdyby ING zszedł poniżej 5% to ma 4 dni na podanie informacji po rozliczeniu transakcji i to by wyjasniało całą sytuację. jeżeli w następnym tyg nie będzie info to znaczy że powinniśmy wrócić na poziomy po odcięciu dywidendy, bo spółka jest strasznie niedowartościowana. pozdro
  • opór 7.4 Autor: ~kkk [93.105.110.*]
    jw
[x]
PEKAES 4,49% 15,00 2016-11-09 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.