• Informacje ze spolki Autor: mike-cdp [91.211.102.*]

Witam,

Zajrzalem tu na chwile i widze nastroje niewesole, bo i kurs niezbyt wysoko, zwlaszcza jak na to co sie obecnie dzieje - bo gra swieci triumfy:-) I w dluzszej perspektywie jest to zdecydowanie najwazniejsze.

W zwiazku z tym pomyslalem, ze dam maly update najwazniejszych rzeczy:

- gre wlasnie ocenily najwazniejsze na swiecie serwisy Gamespot, IGN i Gametrailers i najwieksza w stanach telewizja o grach G4tv. Wszystkie 4 oceny sa bardzo wysokie i pozytywne, co bezposrednio przeklada sie na sprzedaz i popularnosc gry, co mozna np. zaobserwowac na gamestats.com, czy wielokrotnie wspominanych amazonach.

- czekaja nas wazne wydarzenia. Juz niedlugo E3. A tuz przed nim, seria ciekawych wydarzen, a wsrod nich, Letnia Konferencja CD Projekt. Bedzie to nietypowe wydanie konferencji, bo bedzie ona 100% wirtualna i transmitowana na zywo przez internet. Poswiecona bedzie ona dwom duzym wydarzeniom ktore oglasza CDP RED i GOG.com, oraz kilku mniejszym "annoucmentom". Na razie nie oficjalnie udostepniamy informacji o tej konferencji, gdyz wciaz trwaja przygotowania techniczne. Jak tylko wszystko zostanie potwierdzone, podamy dokladna date.

- caly czas tez udoskonalamy gre i aktywnie wspieramy technicznie wszystkich tych co ja juz kupili (a jest ich "troche";) W ciagu najblizszych 24h (a najprawdopodobniej jeszcze dzis w nocy) pojawi sie patch 1.1 - bardzo wazny. O czym bedzie mozna sie przekonac czytajac jego specyfikacje. Natomiast oczywiscie gra bedzie dalej wspierana, bo niestety ilosc mozliwych konfiguracji komputerow PC, sprawia, ze wydanie w 101% idealnie dopracowanej gry na PC nie udaje sie nawet najwiekszym firmom. Najwazniejsze staje sie w takiej sytuacji wsparcie techniczne po premierze, w temacie którego bardzo aktywnie działamy.

W dalszej perspektywie mamy kilka mniejszych rzeczy zaplanowanych na czerwiec.

A w sierpniu GC i kolejne wazne "annoucmenty"

Pozdrawiam,

Michal Kicinski
    CD Projekt
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~Boberin [89.77.251.*]
    Dobrze Pana tu znowu widzieć! :))

Pozdrowienia dla całej Zalogi - trzymamy kciuki za poprawki - gra przepiękna!

powodzenia!
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~Borse [89.73.13.*]
    Nawiązując do nastroju na forum to jest jak zawsze.
    Jak jest zielono to hurra optymizm, a jak czerwono
    to wszyscy biadolą. Typowe polskie zachowanie.
    Mike 3majcie tak dalej! :)
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~hd [82.15.1.*]
    dzieki mike
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~aurora [95.49.39.*]
    A ja proponuje wyjść do baru, na miasto i napić się za zdrowie twórców tej świetnej gry zamiast siedzieć i biadolić na tym przemęczonym forum:)

Czekamy na dalsze wiadomości i powodzenia!
    jeszcze jedno, chodzi mi o wyniki sprzedazy przynajmniej tej elektronicznej (latwiejszej do ogarniecia) gog, steam czy jest jakas szansa na podanie w najblizszej przyszlosci liczb?
    dziekuje
  • Re: Informacje ze spolki Autor: mike-cdp [91.211.102.*]
    Dnia 2011-05-25 o godz. 22:34 ~hd napisał(a):
    > jeszcze jedno, chodzi mi o wyniki sprzedazy przynajmniej
    > tej elektronicznej (latwiejszej do ogarniecia) gog, steam

Nie znam szczegółowych planów zarządu co do podawania ilości. Jeśli cokolwiek podamy, to być może na konferencji drugiego, ale bym na to za bardzo nie liczyl. Nie mamy pełnego obrazu sytuacji poza tym, ze gra wszędzie jest w okolicach nr 1 na PC. A podawanie wyników cząstkowych nie wiem czy ma duży sens, bo nie daje dużych możliwości precyzyjnych szacunków. Co do pytania, to mogę jedynie wspomnieć, że sprzedaż elektroniczna, absolutnie spełnia nasze oczekiwania.

Pozdrawiam,
    MK
    dzieki wielkie mike za odpowiedz,
    pozdrawiam
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~asganis [93.176.209.*]
    kazdy raczej sie domysla czego sie spodziewac po E3, mimo wszsytko czekamy z niecierpliwoscia :) a inicjatywa z letnia konferencja rowniez brzmi ciekawie
    pozdrawiam i gratuluje sukcesu jakim jest Wiedzmin 2
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~nina [84.10.145.*]
    guzik wiecie, jak sie dowiecie to pospadacie z krzeseł .....
  • szacun dla spolki za komunikowanie sie z akcjonariatem Autor: ~epicentrum [213.146.58.*]
    coś niespotykanego
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~Jankes [77.236.26.*]
    Mike, dzięki za wizytę.

Potwierdzasz to, co wie wielu "zatwardziałych" akcjonariuszy, z mocą autorytetu przedstawiciela spółki:)

Jak śpiewa Cugowski:
    "A po nocy przychodzi dzień,
    a po burzy spokój..."

A więc nie jedna lecz DWIE ważne informacje padną na konferencji letniej:)
  • Re: Informacje ze spolki Autor: mar_on [81.190.224.*]
    dlaczego mike-cdp twierdzisz "Zajrzalem tu na chwile i widze nastroje niewesole, bo i kurs niezbyt wysoko, zwlaszcza jak na to co sie obecnie dzieje - bo gra swieci triumfy:-)".

Twoim zdaniem kurs jest niezbyt wysoko? Ja mam wręcz przeciwne zdanie. Jest bardzo wysoko i potrzebuje potwierdzenia w sprzedaży. Stąd te zawirowania w notowaniach, moim zdaniem oczywiście. Jak dla mnie te spadki są bardzo zdrowe i minima jakie osiągnie będą świadczyły o prawdziwej wycenie rynkowej.

Życzę dalszych sukcesów:)

Nie chcialbym byc nadinterpretowany, ale kurs ostatnio (choc nie mam czasu dokladnie go sledzic) wydaje mi sie, ze zachowuje sie nieadekwatnie do wydarzen w firmie. Ale wydaje mi sie, ze dobra strona tego jest to, ze predzej czy pozniej powinno sie to "zgrac".

MK
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~azad [84.10.20.*]
    optymistyczne jest to, że Mike widzi kurs ''niezbyt wysoko''... czyli pewnie też spodziewał się innego przebiegu notowań.

gratulacje i pozdrowienia :)
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~BOLek [93.105.176.*]
    Kiedy możemy liczyć na jakieś dane dot. sprzedaży?
    Wydaje mi się, że skoro przed uruchomieniem każdy egzemplarz (pudełkowe także) trzeba zajestrować online, to firma musi dysponować dokładnymi danymi na ten temat. Czyli wie dokładnie, ile się sprzedało.
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~ww [85.89.189.*]
    Gratuluje wspanialej gry i reklamy teraz musicie pomyslec o produkcji i sprzedazy gadzetow wiedzminowych bo gra zaczyna nabierac zupelnie nowego wymiaru.:)
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~modern [83.9.254.*]
    spadło raptem jakieś 15%, jedno dobre info i odrobimy to w ciągu 10 minut!!!!
    nie bój żaby!

To prawda, mamy czesc informacji. Jednak brakuje wielu do pelnego obrazu (np Rosji, gdzie jest inny system aktywacji).

Co wiecej, po premierze patcha 1.1 sprawa sie jeszcze bardziej skomplikuje, jesli chodzi o sledzenie ilosci kopii poprzez ilosc aktywacji.

Co wiecej, wydaje mi sie, ze lepiej nie podawac za duzo wynikow czastkowych. Wiele osob ma za mala wiedze merytoryczna aby je prawidlowo odczytac (np na temat tempa i dynamiki sprzedazy gier) i w mojej ocenie taka informacja mogla by wprowadzac w blad.

Przyjdzie moment, ze cala sprzedaz bedzie dokladnie zliczona i podsumowana, np wraz z koncem kwartalu i wtedy bedzie na pewno dobry czas aby podac dane, juz odpowiedniej jakosci.

Pozdrawiam,
    MK
  • A ja powiem tak: Autor: ~Cosiedzieje [95.49.96.*]
    A ja powiem tak: Panie MIKE nie wiem czemu wypowiada sie pan tylko tutaj czyli na forum gdzie jest najnizszy poziom konwersacji ! za to najwyższy debilizmu i obrzucaniu sie blotem !

Proponuje wypowiedziec sie na stockwatch oraz chociażby parkiet.com/forum

Poziom rozmowy moze wspiac sie na inne wyżyny mimo ze i tak jest pan tam cytowany

p.s. wiedzmin git majonez ..

i jak to na bankierze mowia

Bedzie up ap ap zanizanie przed odpalem kierwa szczym ryj jak nie masz itd etc ..

• Re: A ja powiem tak: Autor: mike-cdp [91.211.102.*]

Witam,

Tak juz zostalo, choc rzeczywiscie poziom dyskusji czasem jest trudny do przelkniecia. Probowalem sie zarejstrowac na stockwatch. Ale niestety cos moj komputer nie polubil sie z ich forum.

Jakos skutecznie filtruje tu wypowiedzi bardziej lub mniej swiadomie;-)

Pozdrawiam,
    MK
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.77.251.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: A ja powiem tak: Autor: ~Jankes [77.236.26.*]
    Co za mądrala. Jak lubisz "wysokie pienia", to wracaj na stockwatch.

Na bankierze jest przynajmniej względna wolność wypowiedzi. Chociaż po ostatnich akacjach ABW już i tu trzeba zacząć się bać:)
  • Re: A ja powiem tak: Autor: ~Jankes [77.236.26.*]
    To była odpowiedź dla Cosiędzieje, nie dla Mike'a, oczywiście:)
  • Re: Informacje ze spolki Autor: niordd [88.156.89.*]
    Witaj Mike

Nie po raz pierwszy uspokajasz ludzi gdy cena akcji spada – i to bardzo się chwali. Dużo spółek powinno się uczyć jak prowadzić relacje inwestorskie od was (choć było parę nie fajnych sytuacji – dodrukowywanie akcji itp.). Dzięki za wieści z frontu – gratuluję stworzenia udanej gry gdy podbiła zachód. Jeżeli będziesz miał chwilę czasu by odpowiedzieć na dwa pytania, byłbym ci bardzo wdzięczny:
    1. Wielką siłą Wiedźmina 2 jest silnik który wyprzedza konkurencję prawie o generacje. Czy zamierzenia „użyczać” owego silnika innym firmom (oczywiście za stosowną opłatą)? Takie rzeczy zdarzają się w tej branży.

2. Trochę nie rozumiem tak szeroko zakrojonej kampanii reklamowej Wiedźmina 2 (6 milionów zł). Przecież prasa specjalistyczna bębniła o grze od dawien dawna i chyba każdy polski gracz o wiedźminie słyszał a duża część była na bieżąco – ci zaś którzy nie są graczami raczej nie posiadają sprzętu komputerowego potrafiącego udźwignąć wymagania Wiedźmina 2. Coś pomijam?

Pozdrawiam
    Niordd
    Dnia 2011-05-25 o godz. 23:13 niordd napisał(a):

1. Wielką
    > siłą Wiedźmina 2 jest silnik który wyprzedza konkurencję
    > prawie o generacje. Czy zamierzenia
    > „użyczać” owego silnika innym
    > firmom (oczywiście za stosowną opłatą)? Takie rzeczy
    > zdarzają się w tej branży.

Zupelnie prawidlowe rozumowanie. Niemniej silnik wpierw musi napedzic swiatowy przeboj na kilku platformach. Gdy to sie stanie, otworza sie szerzej drzwi do licencjonowania technologii.

2. Trochę nie rozumiem
    > tak szeroko zakrojonej kampanii reklamowej Wiedźmina 2 (6
    > milionów zł). Przecież prasa specjalistyczna bębniła o grze
    > od dawien dawna i chyba każdy polski gracz o wiedźminie
    > słyszał a duża część była na bieżąco – ci zaś
    > którzy nie są graczami raczej nie posiadają sprzętu
    > komputerowego potrafiącego udźwignąć wymagania Wiedźmina 2.
    > Coś pomijam?

Po czesci tak jest. Ale rozstrzal premier w naszej historii jest od dowolnie malej ilosci do ilosci przekraczajacej 140 tys szt (a nawet 200 tys sztuk po kilku dodrukach W1). Celem takiej kampanii jest jak najszybsze dobicie wlasnie do ilosci zblizonej do wspomnianych 200 tys szt. Innym celem jest tez przekonanie graczy, ze warto kupic wersje oryginalna a nie sciagac piracka (poprzez atracyjna cene w stosunku do jakosci wydania np.)

Pozdrawiam,
    MK

• Re: Informacje ze spolki Autor: ~Kicior [80.238.115.*]
    Dziekuje mike-cdp, każdy z akcjonariuszy martwi się o swój majątek podczas dłuzszej korekty, ale taki z nas niecierpliwy naród. Wyrazy uznania dla Pana za odwiedziny na forum, które studzą niepokój niejednego gracza giełdowego mającego w portfelu OPTyka. Czekam na info z E3 oraz GC, na który zdecydowałem sie pojechać. Życzę jeszcze większej sprzedaży i pozytywnej realizacji wszystkich planów biznesowych spółki.

Pozdrawiam
    Akcjonariusz
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.33.210.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.72.27.*]
  • Pytanie do mike-cdp Autor: ~Analityk [77.114.60.*]
    Jezeli obecny kurs uznaje Pan za niezbyt wysoki to jak nazwie Pan zamiane pozyczonych przez Pana na rzecz Spolki milionow zlotych na akcje po 1,8?
    Moze niech Pan to teraz odkreci i wezmie swoje miliony z marnymi odsetkami? To by bylo na korzysc spolki, umorzyc te akcje, niech Pan je sprzeda Optimusowi po 1,8 w celu umorzenia, dba Pan przeciez o spolke, a ta kase ma, wiec po co ta kkonwersja byla?, przeciez na pewno nie zeby sie Pan dorobil. No i premie Z ABCDATA niech pan da spolce, przeciez tam nie bylo ryzyka, to taka sciema, i chyc do prywatnej kieszeni. Mistrz Jakubas jest tak samo slowni i transparentny jak zamieniajacy dlugi na akcje po
  • Re: Pytanie do mike-cdp Autor: ~gg [85.89.189.*]
    Mike jak plasowala sie sprzedaz wiedzmina jedynki po pierwszysch trzech dniach?
    Czy byly tez preordery wtedy?, jezeli tak to jak szasunkowa sprzedaz wygladala?

Jezeli nie jestem wielbicielem gier rpg i nie poszedlem na komunie do rodziny poniewaz postanowilem zatrzymac dla siebie prezent dla popiersia Geralda oraz dla ksiazeczki art book czy nadal otrzymam koszulke mimo tego ze jeszcze nie zagralem w gre?,
    juz zlozylem wniosek o koszulke

Pozdrawiam
  • Re: Pytanie do mike-cdp Autor: mike-cdp [91.211.102.*]

W1 okolo 35 tys szt, W2 56 tys sztuk.

Zakladalismy o 30% lepsze wyniki. Jest duzo lepiej. Adam wspomnial, w analogii do powyzszego, ze jest lepiej o 60%. Choc nie ekstrapolowalbym tego na wszyskie rynki i kanaly dystrybucji.

Co do elektronicznej dystrybucji. W1 nie mial jej praktycznie w ogole przez pierwszy rok. Dopiero Edycja Rozszerzona trafila na Steam -> przeoczenie owczesnego wydawcy:-\
    Teraz prawa mamy my i sami to organizujemy.

Pozdrawiam,
    MK
  • Re: Pytanie do mike-cdp Autor: ~Maciekw [89.74.245.*]
    Korzystając z okazji, że Pan Michał się odezwał, mam pytanie o dystrybucję filmów disneya. Wiem, że spółka dystrybuuje je na dvd/bluray, ale co z filmami disneya dołączanymi do gazet (kilka miesięcy temu gazeta wyborcza dodawała serial lost) i filmami dostępnymi na życzenie na platformach cyfrowych (kiedyś zdaje się było coś w cyfrowym polsacie, teraz w cyfrowym upc można oglądać film tron:dziedzictwo)?
  • Re: Pytanie do mike-cdp Autor: mike-cdp [79.191.144.*]

Przepraszam, ale nie znam odpowiedzi na to pytanie i nie bardzo mam kogo teraz spytac. Siedze ostatnio bez reszty w tematach wiedzminskich. Wiem natomiast, zgodnie z deklaracjami brata, ze czesc wydawnicza ma znow dynamiczniej sie rozwijac, rowniez w temacie filmow.

Pozdr
    MK

Nie sadze. Musimy pamietac, ze musimy myslec w kategoriach produktow uniwersalnych majacych szanse na sukces na calym swiecie. Narrentum, przy calym jego uroku, raczej nie spelnia tego warunku.

Pozdrawiam,
    Michal Kicinski

Po pierwsze nigdzie nie napisalem, ze kurs uznaje, za niezbyt wysoki. Zwracam na to uwage, nie dlatego, ze tak nie mysle. Tylko dlatego, ze juz od poczatku powstaje niescislosc. Chodzilo mi, ze zmiany kursu nie odzwierciedla wydarzen w firmie. Czyli mamy bardzo dobre sygnaly z otoczenia firmy (recenzje, miejsca na listach bestsellerow), a zmiany cen akcji tego nie odzwierciedlaja.

To tak gwoli scislosci i logiki dyskusji.

Co do zas glownych zarzutow. To oczywiscie bardzo latwo jest teraz miec roszczenie i mowic, ze "bylo wiadomo". Jakby rzeczywiscie bylo wiadomo w momencie, gdy podpisywalismy umowe z ABC, ze nie ma, zadnego ryzyka, to przeciez druga strona by tego ostro nie negocjowala? Jednak z jakiegos powodu zostale m.in. zmuszony do zabezpieczenia umowy wlasnym majatkiem.

Odnosi sie to praktycznie do wszystkiego. Latwo byc madrym patrzac z perspektywy czasu. Dzis wiemy, ze premiera gry sie nie opoznila. Dzis wiemy, ze zajmuje pierwsze miejsca na listach przebojow i zbiera wysokie oceny.

A co gdyby z jakiegos powodu okazalo sie, ze lapiemy wielomiesieczne opoznienie (calkiem czeste zjawisko w branzy gier), albo co gorsza, ze zrobilismy gre srednia, lub bardzo dobra, ale taka, ktora nawet nie jest w 100 setce najlepiej sprzedajaych sie gier na Amazon (tez bardzo czeste zjawiska). Co wtedy?

Pozdrawiam,
    MK
    Mike, czy pomysł na brata dla W2 wiąże się z kolejną sagą Sapkowskiego, "Narrenturm"?

Nie sadze. Warto pamietac, ze musimy myslec w kategoriach produktow uniwersalnych, majacych szanse na sukces na calym swiecie. Narrentum, przy calym jego uroku, raczej do takich nie nalezy.

Pozdrawiam,
    MK
    Spartakus taki fajny serial...
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~PMJAR [83.10.90.*]
    Dzięki Mike za informację, uspokoiło mnie to bardzo. Jestem całością mojego kapitału zaangażowany w Waszą (Naszą) spółkę :) Trzymam kciuki, zostanę z Wami na dużo dłużej niż niektórzy. Potencjał jest olbrzymi, trzeba powoli zdobywać rynki światowe produktami i co najważniejsze pokazać że Polak jednak potrafi. Pozdrawiam
  • Re: Informacje ze spolki Autor: ~gg [85.89.189.*]

Jaka ilosc wersji kolekcjionerskich sprzedala sie w Polsce i na zagranicznych rynkach?
    Wiem ze chyba byly jakies dane odnosnie przedsprzedazy ale czy wliczone sa w to wersja kolekcionerska czy normalna gra ktora jest obecnie dostepna na rynku ? Jak wygladaly te liczby ?

Dziekuje
  • Re: Informacje ze spolki Autor: mike-cdp [79.191.144.*]
    W PL praktycznie caly naklad z tego co sie orientuje, na zachodzie brak szczegolowych informacji. Trzeba poczekac na oficjalne podliczenie wynikow.

MK
    To moja kochana żona upiera się, że Narrentum byłby dobrą propozycją.

Ja bym proponował Odyseusza i jego burzliwy powrót do Itaki. Opowieść uniwersalna i bardzo plastyczna. Można by zrobić pewnie świetną grę.
  • Ile prawdy w Q2 ? Autor: ~dibo [77.114.153.*]
    Witam
    Jak wszyscy to wszyscy tez mam pytanie.
    Ile jest prawdy w podawanej dacie wyjścia Wiedźmina 2 na Xbox'a w drugim kwartale jaka jest umieszczona na IGN
    Pozdrawiam
  • Re: Ile prawdy w Q2 ? Autor: mike-cdp [91.211.102.*]

Zrodlo tej informacji nie pochodzi z CDP. I zwazywszy na to, ze do konca Q2 zostalo pare tygodni. Taka operacja wrecz nie byla by mozliwa do przeprowadzenia.

Pozdrawiam,
    MK
  • Re: Ile prawdy w Q2 ? Autor: ~gg [85.89.189.*]
    Czy myslicie w dalekosieznych planach aby sprobowac zrobic wiedzmina na kinecta?
  • Re: Ile prawdy w Q2 ? Autor: ~gg [85.89.189.*]
    Czy planujecie w najblizszym czasie zmniejszac zaangazowanie w spolce mam na mysli sprzedaz czesci akcji ?
  • Re: Ile prawdy w Q2 ? Autor: ~hd [82.15.1.*]
    nie przeginaj z takimi pytaniami
  • Re: Ile prawdy w Q2 ? Autor: mike-cdp [79.191.144.*]
    Spoko, pytac ludzka sprawa. Odpowiedzialem i na to. :-)

MK
  • Re: Ile prawdy w Q2 ? Autor: mike-cdp [91.211.102.*]

Za wczesnie aby o tym mowic.

Musze konczyc. Pozdrawiam wszystkich i dobranoc!

MK
[x]
CDPROJEKT 1,92% 255,00 2025-09-08 17:00:40
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.