• MWTrade Autor: ~EWA [83.23.120.*]
    http://www.parkiet.com/artykul/29,1048751.html
    Artykuł dotyczy Magellana ale pokazuje też kierunek drogi dla MW Trade.
    Przecież jak powiedział Prezes MW TRADE ma być liderem
  • Re: MWTrade Autor: ~andrzej [80.94.100.*]
    Zycze POWODZENIA:)))
  • Re: MWTrade Autor: ~Czarnoksiężnik [31.6.138.*]
    powodzenia, będzie liderem spadkow
  • Re: MWTrade Autor: ~Jacek [83.31.3.*]
    Z uwagą czytam komentarze i nie bardzo rozumiem co się takiego stało że spółka ma się dalej nie rozwijać a kurs ma spadać.
    Bardzo bym chciał aby ktoś mnie oświecił gdyż ostatnie 3 tygodnie bylem poza krajem i jeszcze nie oglądałem żadnych informacji.
    czy w Polsce jest tak dobrze że służba zdrowia ma nadmiar gotówki i nie potrzebuje już finansowania
    A może Geting Holding wycofał się z biznesu? O niczym takim nie słyszałem więc tym bardziej takie wywody są dla mnie niezrozumiałe.

wydaje mi się że zapotrzebowanie na finansowanie służby zdrowia będzie rosło a to oznacza stabilny rynek wzrostu
    z drugiej strony nie sadzę aby w obecnej sytuacji politycznej jakikolwiek rząd pozwolił sobie na upadek jakiegokolwiek szpitala dlatego uważam że ten biznes jest w miarę bezpieczny.

Oczywiście jest to moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.
    Pozdrawiam

• Re: MWTrade Autor: ~krecia [91.150.222.*]
    Już Cię oświecam:
    1. Kilka dni temu Quercus zmniejszył swoje zaangażowanie o 0.78%. To jest jeden powód do płaczu dla wielu.
    2. Szacunkowe dane finansowe pokazują wynik netto za IQ na poziomie 2.33 mln. Prezes wspominał o podwojeniu wyników, czytaj: spodziewano się, że za rok 2011 osiagniemy ok. 13 mln., no i teraz powstaje problem czy go osiągniemy czy nie i ile ma z tego Getin.
    Poczytaj sobie najlepiej na SW i odpisz co o tym sądzisz.
    Pozdrawiam.
    Dzięki za oświecenie.

Wydaje mi się że w przypadku Quercusa to jest to zwykłe umorzenia przez klienta ponieważ nie sadzę aby Quercus mając zamiar wychodzić z akcji podał już informacje po tak małej sprzedaży 0,78% To tak jakby ostrzec innych uwaga będę sprzedawał akcje. Ale oczywiście mogę się mylić. Jak jest okaże się w najbliższym czasie.

co do wyników to zwróć uwagę 4kwartal ubiegłego roku i 1 szacunkowy 2011 są porównywalne.
    Wszyscy wiedza że 1 kwartał jest zawsze najgorszy
    Uważam że co do prognozy inwestorzy przyjęli błędnie średnią arytmetyczną a to w tym przypadku nie ma zastosowania.
    W mojej ocenie to co pokazał MWT (wedlug szacunkow) w pierwszym kwartale napawa optymizmem i prognoza jest jak najbardziej realna również licząc matematycznie . Oczywiście prognozy maja to do siebie że nie zawsze się sprawdzają ale mam nadzieję ze tu tak nie będzie.

Pozdrawiam.

• Re: MWTrade Autor: ~Mr B. [70.89.156.*]
    W przypadku MWTrade/ Magellana o kondycji spolki na dzis i przyszlosc, IMO najlepiej patrzyc przez pryzmat zawieranych umow, gdyz to wlasnie one zapewniaja zyski.

kwiecien 2010 - 18.4 mln
    kwiecien 2011-> 10 maj 20211 - 5.0 mln

wyglada na to, ze cosik sie zacielo w maszynie... a moze po prostu prywatyzacja szpitali nabiera rozpedu. I prosze nie ma sensu powolywac sie na umowy nie oglaszane, gdyz wartosc pojedynczej (nieogloszonej) umowy to nie wiecej niz 350tys (na podstawie oglaszanych umow). Tak, ze takich 'malych' umow musialoby byc hohoho, zeby to spowodalo jakakolwiek roznice jakosciowa.

Pozdrawiam,
  • Re: MWTrade Autor: ~Jacek [79.191.4.*]
    Jeśli chodzi o umowy to masz rację. jest ich jakby mniej.
    Tyle tylko że kwartał się jeszcze nie skończył.
    z drugiej strony jeżeli prywatyzacja nabierze tempa to branża będzie potrzebować jeszcze większych pieniędzy. I tacy gracze jak MWT czy Magellan będą miały jeszcze więcej do powiedzenia ze względu na na duże doświadczenie na tym rynku.

jeżeli szpitale będą mogły bankrutować to banki będą jeszcze bardziej restrykcyjnie podchodzić do szpitali a pałeczkę przejmą prywatne instytucje finansowe wyspecjalizowane w tej dziedzinie..

Co do umów zwykle szpitale zaczynają mięć problemy w drugiej połowie roku.
    Odpisz co o tym myślisz.

Pozdrawiam
  • Re: MWTrade Autor: grotover [91.216.51.*]
    Troche i mnie wystraszył spadek MWTrade w ostatnich dniach,
    ale nadal uważam, że jest to spółka z dużymi perspektywami
    i pewną stopą zwrotu. W najblizszych dniach zamierzam dokupić
    po cenach promocyjnych trochę akcji bo mam czas i w III kwartale
    oczekuję 30 złotych za akcję ...
  • Re: MWTrade Autor: ~ds [83.19.162.*]
    spadek wg mnie to przedewszystkim zasługa rozczarowujących wyników. obserwuje spółke bardzo uwaznie od prawie 2 lat, zarówno fundlamenty jak i notowania ciągłe.... po wynikach za 1Q po raz pierwszy nie było widać szału zakupów lecz wręcz przeciwnie, kurs w momencie podania wyników był równe 21 zł, potem już tylko spadał

teraz kurs musi się troche dopasować do fundamentów, rekomendacja bzwbk i reakcja rynku na nia okazała sie przesadzona, cena z rekomendacji jest osiagalna fundamentalnie, ale raczej bliżej końca roku niż w najblizszym czasie.
    uważam ze dalej zyski będą rosły, dlugoterminowy trend na kursie akcji dalej powinien być wzrostowy, jednakże wiekszosć rynku spodziewała sie lepszego zysku netto czyli lepszej rentownosci (bo przychody rosna ładnie).

zastanawiam sie tylko czy rekomendacja nie byla po to, by ktos (quercus?) mogl wysoko wywalić wiekszą ilość akcji przed wynikami

Czemu myslisz, ze jak prywatyzacja nabierze tempa to szpitale beda potrzebowac wiecej pieniedzy z takich zrodel jak MWTrade/Magellan? Wydaje mi sie, ze prywatyzacja oznacza mozliwosc kasowania pewnych oplat za uslugi czyt. leczenie, pewne badania, itp. Na pierwszy rzut oka mozna spytac - a kto zechce za to placic? Z drugiej strony znajac nasze realia czyli to, ze wiele osob daje 'w kopercie' aby cos dostac (skierowanie na badanie, przyspieszyc wizyte itp), byc moze wlasnie prywatyzjacja utworzy legalny korytarz na obecne potrzeby...

Inna strona prywatyzacji to przeksztalcenie spolki w inny (prawnie) podmiot. Czy banki nie beda czuly sie pewniej rozmawiajac z tym wlasnie podmiotem - czyt. udzielac mu pozyczki? Pamietajmy - Mwtrade/Magellan, to nic innego tylko lichwa! pozyczki na piracki procent typu 15-20%

odnosnie umow w drugiej polowie roku - zgadzam sie z Toba, wlasnie wtedy szpitale zaczynaja czuc potrzebe dofinanowania... na ile ta potrzba bede duza w roku obecnym - czas pokaze... :)

Jedno jest pewne... nic nie jest stale i wszystko podlega ciaglym zmianom. Gdyby tak nie bylo to juz moglibysmy zaciagac pozyczki w banku na akcje MWtrade, no bo przeciez zysk ma byc 100% a kurs ma osiagnac 30 zeta na koniec roku :-))

Pzdr!
    15-20% to jeszcze nie lichwa.... podejrzewam ze te % sa znacznie wyższe, może nawet ok 30% w skali roku. MWT to instytucja parabankowa i nie podchodzi pod prawo bankowe i zauważ, że wiekszośc komunikatów mówi "pozyczka była nioprocentowana, a wynagrodzeniem emitenta jest prowizja"
    trudno zeby pożyczali na 7% skoro sami pozyskują kapitał pewnie gdzieś w przedziale 5-6%

Ja się zastanawiam czy nie za bardzo się czepiamy spółki.
    Przecież dynamika wzrostu wynosi ponad 100 %. O takim wyniku wiekśżośc firm na świecie może tylko pomarzyć .
    Oczywiście możemy gdybać czy taka dynamika się utrzyma. Ale nawet jak spadnie o 50 % to i tak będzie grubo powyżej średniej.

Pozdrawiam
    dynamika wzrostu zysku 100% a zauważ ze kurs akcji rok temu wynosił jakieś 5-6 zł
    Absolutnie sie z Tobą zgadzam tylko wtedy spółka była niedoszacowana.

Yeah, masz racje - 'boss' rzekl - dynamika wzrostu 100%... i byc moze to sie spelni...

Pytanie tylko jedno - na ile ta dynamika jest spowodana terazniejszoscia (i przysloscia) a na ile zyskami z podpisanych juz umow czyli tzw pracujacym portfelem ?

Gielda zyje przysloscia a w najgorszym razie terazniejszoscia... commodore64 to byl wspanialy komputer, kiedys... a teraz jest wspomnieniem.. ;-)

Powodzenia i pozdrawiam!
    Absolutnie masz 100% racji.
    Natomiast wydaje mi się ze zarówno Szefowie MWT jak i Getin doskonale zdają sobie sprawę z sytuacji. Nie sądzę aby Getin kupując MWT nie był przygotowany na różnego rodzaju zmiany.
    Ja wychodzę z założenia spółka mając tak duże zaplecze finansowe będzie wstanie się wpasować w rynek. Ponadto będąc w grupie Getin ma możliwości pozyskania finansowania nie tylko Od Getin ale również na rynku a to stawia spółkę w uprzywilejowanej sytuacji. To również pozwala na rozszerzenie działalności o której prezes mówił wiele razy w TV
    I ostatni argument gdyby spółka zatrzymała się w rozwoju to by oznaczało że Getin się pomylił w co bardzo wątpię ponieważ spółkę bez perspektyw byłoby nawet trudno sprzedać.

Oczywiście jak będzie czas pokaże.

Pozdrawiam!
  • Re: MWTrade Autor: ~Liza [95.103.186.*]
    Myśle ze ta akcja znowu pokazuje ze na Gieldzie trzeba byc cierpliwym, mysle ze Quercus tylko podał taka informacje zeby wywołac panike, nie sadze zeby sprzedawal wiecej, bo w takim razie komunikat poszedl by pozniej, zeby mogl sprzedac wysoko. Mysle ze jest to gra pod cos nowego.... czas pokaze. Co ciesze Magellan rosniej, tzn . mamy co gonic . Dzisiaj juz 43,20. A to my mamy byc liderem tej branzy:-)
  • Re: MWTrade Autor: ~Liza [95.103.186.*]
    napisałam komentarz........i zaczelo rosnac :-) moze zaczne czesciej pisac:-)
    Jestem za.

Pozdrawiam
[x]
MWTRADE -4,47% 3,42 2025-11-07 09:34:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.