Na stronie Prospera pojawiło się pismo przewodnie i wzór umowy sprzedaży
akcji. Stroną kupującą ma być Itero-Silfarm spółka zależna od Neuca. Z
tego wniosek, że zamierzają skupić wszystkie akcje. To jest jak wezwanie
ale za 7,00zł za akcję. Czy to nie jest jakiś przekręt? Czy nie powinni
podnieść ceny? Mają już 94,5% akcji.
Piszcie drodzy akcjonariusze co zamierzacie zrobić. Czasu jest mało bo wyznaczono termin do 31 maja br.
Cóż, Neuca przekroczyła 95% akcji. Znów kupiła akcje przez pośrednika i w związku z tym podobno nic z tego nie wynika (nie ma problemu z przymusowym wezwaniem!!).
Raczej pozostali drobni akcjonariusze nie mogą nic zrobić.
Wygląda to dosyć kiepsko.....
No może można zrobić jakąś stronę internetową,, dobrze opisać tych oszustów -- żeby mieli dobrą reklamę.
Raczej nie ma co robić negatywnego PR.
Mali akcjonariusze też mogą sporo.
Sądzę, ze należałoby zliczyć utracone korzyści dla akcjonariuszy jakie spowodowało przejęcie umów, kontraktów przez NEUCA od PROSPERA i majątku.
To wyjdzie chyba kilka razy więcej niż to co oferowali w wezwaniu.
Wytoczyć sprawę RN i Zarządowi o zadośćuczynienie. Innego wyjścia nie ma
Tylko kto podejmie taką próbę. Kto zaryzykuje dodatkowe pieniądze, poświeci czas....
a wynik niepewny. Większość pozostałych drobnych akcjonariuszy ma niewiele ( po 100, 200 ) akcji
SII w zasadzie już się wycofało,,, podobno nie ma podstaw prawnych...
Tyle ile SII mogło zrobić to zrobiło, a nawet więcej.
Trzeba niestety wziąć prawnika i udowodnić, że to co robią niektóre osoby ze spółki jest ze szkodą dla części akcjonariuszy.
Tylko kto to zrobi?
Poza tym jakie są realne szanse na odniesienie sukcesu w walce z Neucą (a tak naprawdę kilkoma osobami z zasobami finansowymi i prawnikami na etatach).
Jeżeli Neuca na oczach wszystkich omija prawo 1.przy skupie akcji i wycofaniu Prospera z giełdy --- oferując różne ceny za akcje (KNF nie widzi problemu!) 2.powtórnie skupuje akcje (tym razem karząc niepokornych akcjonariuszy i obniżając cenę na 7zł)
przez w pełni kontrolowany przez siebie podmiot aby (formalnie)nie przekroczyć progu i przez to unikając po raz kolejny unikając przymusowego wykupu wszystkich akcji z uczciwą ceną za akcje. Ja nie rozumiem co więcej trzeba..... przecież widać jaki jest cel.
Myślę, że udowodnienie działania na szkodę Prospera lub ewentualny stopniowy transfer pieniędzy z Prospera do Neuci to inna sprawa o wiele trudniejsza do udowodnienia (i to po fakcie). Jeżeli wszystko było zgodnie z "prawem" to w tym momencie już zarobili (ukradli) powiedzmy 50% czyli parę milionów zł. Są w komfortowej sytuacji i jeżeli będą się pilnować trudno będzie im coś udowodnić.
Jestem amatorem i jest to tylko moja opinia.
Radziłem się SII i uzyskałem odpowiedź: nie ma podstaw prawnych?? ----> smutne.
Pozdrawiam
Jeśli jeden z udziałowców przejmuje się spółkę zależną, która generuje 100 mln obrotu i pośrednio przynosiła zysk spółce za ułamek jej wartości tylko dlatego, żeby spółka wykazała stratę, to chyba oczywiste, że osoby kóre brały w tym udział działały na szkodę spółki i akcjonariuszy. Podobnie z przejmowaniem zysków z handlu hurtowego, umowami i kontraktami i hurtowni.
I nazywają to teraz obłudnie integracją. (Cytat)
Dla nas rok 2012 jest bardzo ważny, gdyż jest końcem jednego z etapów rozwoju Grupy. W tym roku będzie zakończona zarówno integracja spółki Prosper, czyli przejęcie wszystkich jej biur i magazynów, a także doprowadzenie do optymalnej struktury w logistyce magazynowej.
Mam. Może nie za dużo, ale zawsze trochę.
A jest jakieś inne wyjście niż droga sądowa żeby odzyskać utracone korzyści od osób odpowiedzialnych za działanie na szkodę spółki i akcjonariuszy?
Jestem właścicielem 500szt akcji PROSPER SA. Może ktoś chce je kupić lub wie co z nimi można zrobić. Wiem, że skupuje ITER-SILFARM po 7zł, moim zdaniem jest to bardzo niska cena w stosunku do majątku spółki.
1. Możesz sprzedać po 7 zł.
2. Może ktoś odkupi po cenie niewiele wyższej niż 7 zł.
3. Możesz zgłosić chęć odsprzedaży spółce. Powinni odkupić po cenie równej WK tj ok. 20 zł. Ale to tylko dobra wola władz spółki więc mogą odmówić.
4. Możesz poczekać na ewentualne odkupienie po cenie wyższej niż proponowanej.
5. Możesz sądzić się z osobami będącymi w Zarządzie i RN o zwrot utraconych korzyści – oddali podstawową działalność, spółki zależne i nieruchomości Grupie Neuca z ewidentną szkodą dla akcjonariuszy. Ale przy takiej ilości akcji to raczej nie będzie opłacalne ze względu na znaczne koszty sądowe.
Dziękuje za cenne rady. Niestety są one na poziomie "politycznym". Chyba najbardziej sensowna będzie sprzedaż w tym wezwaniu po 7zł. Miałem nadzieje, że może ktoś organizuje akcjonariuszy do walki o lepszą cenę, ja niestety nie nadaję się do takich działań.
Walne 29.06.2012r więc można się wszystkiego dowiedzieć od najlepiej poinformowanych osób, zadać pytania, otrzymać sprawozdanie finansowe za ubiegły rok i dowiedzieć się o planach spółki na kolejne lata.