Poziom absurdu wśród "inwestorów" jest niebotyczny. Oba infa są prawie bez znaczenia. Sprzedaż za 400k- bez komentarza. Zarobią na podróż prezesa pierwszą klasą do Japonii jak dobrze pójdzie. Wpłata licencji- podejrzewam, że część nie zrozumiała infa i sugerując się tytułem uznało, że Aton dostał właśnie 1 mln$. Tymczasem czytamy- "opłaty wstępnej pierwszej raty na sprzedaż licencji" Po prostu kosmos. Obstawiam, że dostali około 100k$. Zaiste niebotyczna suma, a samo opóźnienie jest ogromne. Sam status licencji pozostaje niejasny, być może amerykanie wpłacą pierwszą ratę jako karę od odstąpienia do czego są zobligowani umową i grzecznie podziękują. Jak już mówiłem, jestem znużony Atonem i nie bardzo chce mi się tego komentować, ale jak widzę euforię leszczyków bo Aton coś wreszcie sprzedał i plucie na mnie z tego powodu, to śmiech mnie ogarnia. Co do kursu, to jest sterowany, więc nie wiem czy sternik zrobi podbitkę na 5 zł i tam przeprowadzi dystrybucje, to zrobi to już teraz. Obstawiam jeszcze trochę wzrostów. Naprawdę śmiesznie jest patrzeć na euforię bo kurs dobija do 4 zł.
odpowiem Ci krótko
nie jest to TEN news na który wszyscy czekali, ale nie pisz proszę że dobry news nie jest dobry newsem.
Jeden powie - przedłuża to tylko agonię firmy
drugi powie - no może w końcu coś drgnie i zaczną częściej sprzedawać.
Do euforii daleko ale do kasy firmy wpłynęło według ostrożnych szacunków około 700K PLN - i to jest bardzo dobra wiadomość bo oddala to co wielu już tutaj wieszczyło czyli bankructwo.
może to podbitka (zbudowana na 2 newsach), a może firma zaczyna wychodzić powolutku z opresji.
Przykładem może być np. Groclin
Na każdej spółce jest pewna grupa lepiej poinformowanych, która wie kiedy kupić a kiedy sprzedać. Jak Aton poprawi politykę informacyjną my też będziemy wiedzieć czy to moment na kupno czy redukcje.
no pewnie że nie, ale trzeba być czujnym bo trend może się zmienić :)
Najgorsze to zaklinanie rzeczywistości i w jedną i drugą stronę.
Jak się nie wieży w firmę to nawet jak za jakiś czas dogada się w końcu z USA i sprzeda jakąś dużą licencje można powiedzieć że umowa podpisana jest "sympatycznym tuszem" i przespać duże wzrosty.
Tutaj poprostu częściej trzeba podważać sensowność tej pozycji - to się dla mnie zmieniło przez ostatnie pół roku.
Błąd afirmacji to teoria troszkę jednostronna i nie oddaje w pełni postaw inwestorów. Dotyczy tylko filtrowania informacji a nie kształtowania postaw.
Pan dr Buczek mówi:
"Przykładowo inwestor, który dokonał zakupu określonych akcji, będzie koncentrować się na argumentach przemawiających za tą decyzją, chociaż analiza innych danych mogłaby prowadzić do odmiennych wniosków"
Teoria Dysonansu jest o tyle pełniejsza że mówi też o drugiej stronie czyli postawie inwestora który nie kupił lub sprzedał akcje. Będzie się on oczywiście utwierdzał w przekonaniu że dobrze zrobił.
Błąd afirmacji wynika niejako z teorii dysonansu tylko inaczej się nazywa.
Zapytaj gościa który przed chwilą kupił w salonie Forda co myśli o Oplu :))
Takie błędy popełniamy wszyscy na codzień (polityka, ekonomia, praca) i widać jak zmieniają się postawy w zależności od wcześniej podjętej decyzji.
Dnia 2011-04-02 o godz. 14:56 ~xawery napisał(a):
> Odpiszę jeszcze krócej- nie jest to news mogący odwrócić
> długoterminowy trend spadkowy.
PRAWIE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ ALE ZOBACZYSZ NIEDŁUGO (news/y) I ZMIENISZ ZDANIE WIĘC DAJ JESZCZE TROSZECZKĘ CZASU I POZWÓL NA ROZWÓJ SYTUACJI
W PIĄTEK RANO PISAŁEM JEDNEMU Z FORUWICZÓW ŻEBY OBSERWOWAŁ KURS I CO ? (ZMIENIŁ TROSZECZKĘ POZIOM A TO NIE KONIEC)
OSTANTNIE PÓŁ ROKU BYŁO TWOJE ALE TERAZ WREŚCIE PRZYCHODZI CZAS NA ATON HT
PISAŁEM WCZEŚNIEJ INWESTYCJA DŁUGOTERMINOWA I TEGO SIĘ TRZYMAM
XAWERY WYGRAŁ MECZ - 5656 WYGRA MISTRZOSTWA !!!!
5656 aton to emerytura
Dnia 2011-04-02 o godz. 14:56 ~xawery napisał(a):
> Odpiszę jeszcze krócej- nie jest to news mogący odwrócić długoterminowy trend spadkowy
To jest news, który odwraca długookresowy trend spadkowy. Xawery, ja tam potrafiłem powiedzieć, ze możesz miec troche racji, Tobie klasy brak, ale to, ze jestes stronniczy wyunika z faktu, że nie zauwazasz istoty informacji. Twoja kula się zepsuła.
a) info o 800 tys. euro za 2 urządzenia to w istocie info że sprzedano dwa auta. Nikt nie powiedział czy klasy S w promocji, czy klasy ekonomicznej o niedużej wydajności za super kase. Nie podano nam modelu auta, jego silnika i wyposażenia. Co więcej nie wiemy jakiej produkcji były magnetrony, co może oznaczać, że rentowność tej sprzedaży podskoczy nam o kilkadziesiąt procent nawet przy tej z pozoru niskiej wycenie i nawet w wersji S.
b) Jedno jest pewne. Ta kasa powoduje, ze inni klineci np z USA już nie będa mogli grać na zwłoke i czekać na wykrwawienie sie Atona z powodu niskiej płynnosci. Ten element szantażu ekonomicznego w trakcie negocjacji własnie padł.
Xawery jak tego nie widzisz to oznacza, ze ktoś Twoją kulę popsuł.
Reasumując:
Treaz czas na USA i byc może równolegle
Walne z informacją o potrzebie emisji obligacji mających zwiazek z pewnymi strategicznymi czesciami urządzeń, kóre robia różnice w rentowności.
Ważne też, co sie stanie w RN
Gerg teraz pojechałeś na 101% wiadomości, ta końcówka przekonała mnie że wiesz o spółce b.dużo.
Ale ulica jeszcze nie rozumie o jaką kasę tu sie rozgrywa mecz i wystraszona niestety oddaje papier...
5656 aton to emerytura
Xawery czy nie szkoda ci czasu na obserwacje tej spółki.Twoje ciągle warowanie na tej spółce szczerze mnie dziwi.Pytam dlaczego? ale odpowiedż jest prosta- ta spółka jest magiczna ,perspektyw zarobku na niej tak opętały inwestorów , że każdy albo ją bezwarunkowo kocha tak jak 5656 lub" nienawidzi" jak chociażby ty .Odpocznij od wiecznego "ujadania" na Atonie, czy nie lepiej iść z kimś bliskim na spacer.....