pjerdolą takie postkomunistyczne bloki wschodnie i bardzo dobrze...
ty za to albo jestes głupszy niz czeski rzad albo liczysz ze uda ci sie dobrac przed raportem od jakiegos jeszcze głupszego od ciebie co te twoje pierdoły przeczyta i w poniedzialek walnie w rynek
słuchaj ciulu, tak to sie do matki i ojca odzywaj a nie do Mnie
to ze ciulem tempym jestees i nie kupowales przez pare miesiecy a teraz siedziesz przed monitorem z hujem w ręce i kombinujesz jak tu gnoju narobic zeby ktos w to uwierzyl to juz nie jest moj problem
pewnie bedą wieczorem i bedziesz juz spał i ssał kciuka (w najlepszym wypadku, w gorszym bedziesz ssał co innego jak drugi tata wpadnie do pierwszego na walentynki)
ale nie istotne
nie zapomnij tylko założyć do snu pampersa bo jak raport sie pojawi w sieci to możesz sie obsrac z wrażenia
Możesz mi cmoknąć, cwelu. :) Miło dostać kilkanaście procent w plery kretynie?
Lepiej stać w gównie niż czyjeś łakać i zachwalać,że pyszne. Miały być żniwa-ostatnio rok w Czechach- a jest rozrzucanie gnojówki od spaślaka. We Włoszech ich wyruchają tak, jak teraz oni was ruchają- w dupę. Będzie sprawiedliwie. :)
kto sie daje ruchac w dupe ten sie daje, ja chetnie sie dołacze jako ruchajacy i dorzuce sobie do koszyszka bo taka promocja po takim raporcie nie zdarza sie czesto :) kto odda ten faja
Dobrze mówisz, na poczatku stycznia ustawiałem sie właśnie w tych okolicach ale Photon mi odjechał. Nie spodziewałem sie takiej sytuacji po wczorajszym spadku ale tym chetniej dokupiłem poniżej 5.
W styczniu wszyscy mówili jaka to wspaniała firma z Photona bo prowadzi ekspansje na rynki zachodnie. 4 tygodni później ekspansja po 15% spadku w dwa dni okazuje się byc katastrofa ekonomiczną dla rozwijającej sie firmy.
No to fds znowu schylił się po mydło :))
Kolejne świetne info o sprzedaży projektu. Będzie super jak Photon sprzeda wszystko i ogłosi wezwanie na swoje akcje. Na cenę powyżej 3pln nie ma co liczyć. :)))
Brawo!!
dużo masz tych akcji, wystaw w poniedziałek po kursie zamknięcia z piątku, chętnie wezmę każdą ilość i nie ważne czy od Ciebie czy kogoś innego, jest czas siania i czas żniw, wyraźnie mamy teraz to pierwsze, dla mnie podstawą inwestycji jest stopa zwrotu z kapitałów własnych, a PHOTON ma chyba najwyższą lub jedną z najwyższych na gpw, wyższą niż np PEP pomimo o połowę niższej wartości aktywów, no ale własne wykonawstwo do własnego portfolio musi przynosić takie efekty, patrząc na dynamikę rozwoju to za 2-3 lata warość kapitałów własnych wzrośnie do ok. 300 mln zł
a dopłaty ze sprzedaży samej energii wyniosą ok. 15 mln zł
pewnie ze 200 albo 500 ma, i wkurwiony jest synek bo wiosna idzie a akcje spadły i na nowy rower nie będzie :)
biorąc pod uwagę to że ciągle piszesz o ruchaniu w dupsko, porponuje kupić rower bez siodełka wyjdzie taniej (może starczy nawet jak zrealizujesz strate, bo zapewne ubrałes sie na górce) a i przyjemnosc z jazdy osiągniesz większa wedle swoich upodobań
Napisałem o tym,że schyliłeś się po mydło a ty daleko idące wnioski o ruchaniu w dupę wysuwasz? Kto ma fiksację w takim razie? Ja czy ty? :)
Myślenie życzeniowe jest fajne, ale jak to już ktoś tutaj pisał Czechy się skończyły, Słowacja jest na wyprzedaży a Włochy? No cóż: tylko sprawni inaczej, umysłowo:), uważają,że Photon zatriumfuje na tym rynku Jaką to niby przewagę konkurencyjną mają nad innymi na obcym rynku? Tylko proszę nie cytujcie Hotara, bo to jakiś okrutny żart z inteligencji inwestorów w Polsce. Na rynku włoskim jest mnóstwo, powtarzam mnóóóóóóóóstwo firm z doświadczeniem na tym rynku i oferujących pełen łańcuch kompetencji tak, jak Photon.
Co mają ponad:
1.Referencje na tym rynku
2. Skompletowany skład pracowników na miejscu
3.Są to firmy zazwyczaj kilka jak nie kilkanaście większe niż Photon, ale są też mniejszae zadowalające się małymi marżami
4. Pozycja przetargowa względem dostawców paneli jest znacząco wyższa niż pozycja Photona, który miał śmieszny kontrakt z Tianwei, który (i tu wypowieź specjalnie dla fds) ich wyruchał), poza tym nie mają nic
5. Mają lepsze rozeznanie i doświadczenie na rynku + wyrobione kontrakty na tym rynku
6. Mają oddziały, biura, oferują jakąś rzetelność
7.etc.
O rynku niemieckim nie mówię, bo tam jest to samo tylko jeszcze więcej graczy od małych do ogromnych do koloru do wyboru. Bariery wejścia dla nowej firmy są ogromne.
Jeśli chcecie dyskutować ze mną to poczytajcie trochę. Dla mnie,nie boję się użyć tego sformułowania, to prawie koniec Photona!!!! Reszta zależy od ich woli. Czy zgodzą się na słabiutkie marże na obcych rynkach, bo na takie są skazani?
Proszę o argumenty a nie wycieczki osobiste na poziomie pierwszego lepszego odmóżdżonego bęcwała.
ty sobie ubzdurałeś ze nie sa w stanie funkcjonowac poza czchami wiec pozostaje czytac espi i czekac na nowe informacje, ja nie mam podstaw zeby twierdzic ze sobie nie dadza rady...zobaczymy za rok
Ooo a co to za trolik kolejny? A moze ty jestes ten antyczech, entrolosropo, co to prognozowal ze bedzie TCI 35mln max o ile nie mniej??
Troliku jak nie wiesz z kim PHO wspolpracuje to polecam:
http://www.photonenergy.as/pl/trading/photon-trading.html
Ufam, ze dasz rade rozpoznac co to SMA i Q-cells chocby.
Zawsze mnie bedzie dziwic, po co ktos sie tak wysila i napierdala posty ociekajace ignorancja i bezsensem, na zdrowych fundamentalnie spolkach, majacych zyski i rosnacych jak na drozdzach, gdy kurs jest w czarnej dupie (ze 3 razy nizej niz powinien byc).
Pogadamy za rok, jak KW urosna do 150mln a PHO bedzie na glownym rynku.
Mylisz skutek z przyczyną. Kurs jest w czarnej dupie, bo ja mam rację, a rynek jak widać nie jest tak głupi jak nie przymierzając optymiści typu Gorbi czy bb86 z forum parkietu.Co z tego,że walnęli sobie TCI na wyrost- poczytaj sobie forum Stockwatch, bo nie chcę powtarzać za innymi i zobaczysz ile jest to warte. Liczą się powtarzalne zyski, a nie wyliczenia z sufitu,które będzie kosztować mniejszy zysk w przyszłości.!Dla mnie mogliby walnąć 200mln TCI Gorzej,że dyskontują tym samym sporą część przyszłych zysków na moment 0. Po prostu potem będzie słabiutko a giełda dyskontuje przyszłość :)))))))
Widzę,że nie wiesz wiele o spółce Kontrakt z SMA był tylko na Czechy i Słowację. Konkurenci we Włoszech będą mieli inwertery SMA i wszystkie jakie sobie wymarzysz (SMA przestaje być monopolistą w Europie)tyle,że po lepszych cenach niż ma je Photon. Tianwei ich wycyckał a QCElls to mogę sobie sprowadzić i ja. :)
Śmiech przez łzy chyba. Uważaj na śmiech przy obiedzie, bo zwymiotujesz :)
Nie pisałem o związku TCI i konkurencji analfabeto. Związek istnieje pomiędzy TCI i zyskiem netto przyszłych okresów. Im większy teraz wykażą tym mniej zysku netto w przyszłości. To chyba proste? Rozumiesz już?
Nie masz pojęcia o spółce. :) Żeby to udowodnić zadam ci małe pytanko, poproszę o odpowiedź:
Jakiej wartości mają kontrakty sprzedażowe na rynek włoski i niemiecki w ciągu całego 2010? :)))))))))))))
Photon Trading - brzmi dumnie -durnie w kontekście wartości obrotów :))
Debilku, mieszasz ze soba pojecia,piszesz o przewagach konkurencyjnych apotem o TCI...zdecyduj sie wreszcie czego Photon miec nie bedzie i na czym zbankrutuje buahahaah
I jak nie bedzie zysku netto idioto, skoro TCI ksiegowo bedzie przechodzilo wraz ze splywajacymi dotacjami co roku, przez RZIS przeciez, czyli bedzie sie pokazywac koniec koncow w pozycji zysk/strata netto...alez bzdury piszesz buahahaha
A te punkty przewagi konkurencji nad Photonem tez niezle...najlepszy byl ten
7. etc <---mega przewaga
oraz 6sty: bo konkurenci maja oddziały, biura i oferują jakąś rzetelność ...lokurva, serio? a photon ma na ksiezycu tylko pewnie i stamtad slaba komunikacja i drogie polaczenia tak??
muahahaha.
Wielkosci sprzedazy mozna sie dowiedziec u zrodla...no ale taki trolik jak ty, tego trudu sobie nie zadal oczywiscie, wiec przykro mi...nie bedzie darmowych inf
skad sie tacy idioci biora ehhh...no az lezka rzeczywiscie sie zakrecila. Pisz jeszcze, swietna komedia...
nie zapomnij dodac na koncu kazdego posta, ze to Twoim zdaniem koniec photona, bo slabe marze beda hyhyhyhyahhahaha
Prostak z ciebie wychodzi i tyle. Nerwy. , Jeśli nie rozumiesz,że ta firma powstała by być na rynku czeskim to twój problem. Jeśli postawiłeś na to kasę to masz podwójny problem-jak zresztą widać po kursie :))))
A tak w ogóle to może pójdzie bezboleśnie i nie zrozumiesz do samego końca.
Skończeni kretyni tak mają. :)
Na tcyh foruach to chyba każdy kto krytukuje to uważany jest za idniotę a każdy co widzi świetlaną przyszłosc to geniusz..... Gdyby tak rzeczywiscie było to wszytko by rosło.
Rybke weryfikuje przyszłe ryzyka i to widac po kursie.
Gdy sie okaże że PHOTON rzeczywiscie zawojuje niemcy i włochy, to kurs z pewnościa urośnie sporo... ale jak na razie prawdopodobienstwo tego nie niewiekie. Wiec takie ryzyko się oaca ale przy nizszym kursie......
Rwpee ma logiczne argumety a ty poszukiwaczy troli jedynie go obrazasz.
Mamy dwa główne minusy:
- spółka jest zmuszona przez ustawodawce czeskiego do przymusowej ekspansji na inne rynki. Gdyby nie podatek to by siedzieli w czechach. Wiec nie gadajcie że te nowe rysnki to będa same porfoity i pewna kasa.. bo gdyby tak było to ta spółka by powstawał właśnie tam a nie na czechach.
- drugie to TCI... nie wszyysyc chyba do końca to rozumieją. Spółka ma statę netto w 4Q - ostatnim bez podatku!!!! A wszyscy się TCI podniecaja. RZeczywiście TCI robi wrażenie ale co ono rzeczywisie oznacza. To że spółka sobie wyceniła aktywa biorąc pod uwage prognozowane zyski na 20 lat.(a co gdy podatek znowu sie zmieni itp?? Czyli z biegiem czasu TCI będzie malał a przychody z tych elektorwni będa pokazywane jako zysk. Czyli spółka zakłada że te elektoranie do 20 lat dadzą zarobic cos w okolicy TCI. Kupa czasu...... Nie wiadomo czypotem nie sprzedadza częsci tak jak to robią na słowacji. To tak jakby spółka zakupiła fabryke za 5 mln zł , i porgnozuje że ona przez za 20 lat będzie ona warta/da zarobioc 40 mln - i wpisuje sobie TCI 40 mln!!! Nie bądzmy smieszni..
Czemu tylko TCI jako jedyna na geidzie kładzie taki nacisk na TCI a nie na zysk netto. porste bo spółka ciągle nacisk kładzie na swoje "perspektywy" a nie to że obencie ich realizacja na obcych rynkach jest mocno zagrożona.
Dodatkowo z wejściem na GPW planowane jest rozwodnienie kapitału. Po co spółce dodatkowy kapitał skoro weług was TCI nalezy traktowac jako zysk...
Jak tam? Liczycie zyski?
Przypomnę: kurs wynosił wtedy powyżej 5pln.
Ostrzegałem i niepotrzebnie wszedłem w pyskówkę, bo kto miał rację widać z perspektywy tych prawie 7miesięcy.
Przypominam celem zobrazowania tego czym różni się myślenie życzeniowe amatorów/hazardzistów od inwestowania.
Inwestuje sie na okresy 5 lat + zeby to mialo sens, wiec o co kaman?
Kreujesz sie na guru, bo zgadles co bedzie za 7 miesiecy? Co to ma wspolnego z inwestowaniem??
Rownie dobrze jutro moze byc info o duzej inwestycji i rakieta i co wtedy napiszesz? Pomylilem sie?
Idz dalej spekulowac i przestan pierdolic o inwestowaniu, bo nie masz o nim pojecia.
tak wszyscy giełdowi bogacze inwestują z horyzontem conajmniej 5 letnim, tylko że oni kupują całe firmy, restrukturyzują i po 5 latach sprzedają wiele drożej, a kupując parę akcji z horyzontem 5 lat można zostać conajwyżej biednym krtynem
Dnia 2011-10-03 o godz. 12:11 ~NIKTWAŻNY napisał(a):
> tak wszyscy giełdowi bogacze inwestują z horyzontem
> conajmniej 5 letnim, tylko że oni kupują całe firmy,
> restrukturyzują i po 5 latach sprzedają wiele drożej, a
> kupując parę akcji z horyzontem 5 lat można zostać
> conajwyżej biednym krtynem
Tak jak w tym przypadku...
Stop loss'ów nie znacie inwestorzy :))))))))))))))))))))))))))))))
Dnia 2011-10-01 o godz. 17:17 ~fds napisał(a):
> tym bardziej przy obecnej sytuacji makro kiedy wszystko
> spada...
nostradamus kurva.
i drugi opluty.....
Zamiast wylewać frustrację w moim kierunku. (mielibyście 3 razy więcej akcji jeśli byście mnie posłuchali) lepiej zwróćcie się do G.H. Mówiłem,że gruby na Was pluje a Wy nie posłuchaliście. Atakować mailowo, telefonicznie.... Ciekawe czy jest z nim kontakt czy może już zwiał na antypody.....
Dnia 2011-10-01 o godz. 02:09 ~zenon napisał(a):
> Inwestuje sie na okresy 5 lat + zeby to mialo sens, wiec o
> co kaman?
Kreujesz sie na guru, bo zgadles co bedzie za 7
> miesiecy? Co to ma wspolnego z inwestowaniem??
Rownie
> dobrze jutro moze byc info o duzej inwestycji i rakieta i
> co wtedy napiszesz? Pomylilem sie?
Idz dalej spekulowac i
> przestan pierdolic o inwestowaniu, bo nie masz o nim
> pojecia.