W związku z potwierdzeniem zbycia udziałów przez Hajdarowicza Jupiterowi do końca I kw 2011 nie obędzie się bez wezwania.
Nikt rozumny nie powinien teraz sprzedawać akcji
Wezwą pewnie po 5,3-5,5 chyba, że faktycznie będą chcieli skupić te 400 brakujące tysiące do 66% to dadzą więcej, ale to bardzo mało prawdopodobny scenariusz.
Ja trzymam. Od pół roku kurs jest sztucznie zaniżany, widać to po mizernych obrotach, albo handlu pojedyńczą akcją na fixingu :-). Pewno pod kątem zbliżającego się wezwania (niska średnia).
Osoby zainteresowane wezwaniem zapraszam do lektury ustawy o ofercie, bodajże art. 72 w dół.
Wezwanie może być ogłoszone do 3 mcy po przekroczeniu progu. Jupiter zobowiązał się do zakupu do końca Marca wiec wezwanie może być nawet pod koniec czerwca. Średnia pewnie będzie 4,3-4,5
ALE PAMIETAJCIE, ze Jupiter zgodnie z ustawą moze złożyć wniosek do KNF o uzyskanie zgody na nizsza cene (jeżeli spółka jest w trudnej sytuacji finansowej-patrz EUROFAKTOR).
takżę przy obecnym kursie stopa zwrotu poniżej lokaty (uwzględniając wartość pieniadza w czasie), a istnieje ryzyko ze Jupiter wycofa sie z zakupu lub uzyska zgode KNF na niższą cene
A kto Ci powiedział, że spółka jest w złej sytuacji finansowej? To że ma porobione odpisy i spadła wartość księgowa nie oznacza, że spółka jest w złej sytuacji finansowej. Płynność nie jest zagrożona, a to że nie prowadzi działalności albo prowadzi ją w minimalnym stopniu niczego tutaj nie zmienia. Większość środków, którew są w obiegu pożyczyła na jakiś tam procent i tyle. Teraz jak zacznie jakąś tam działalność, spłyną środki o pożyczkobiorców i pewnie zacznie to trochę inaczej wyglądać.
A kto w ogóle, gdziekolwiek i kiedykolwiek oficjalnie mówił o wezwaniu? Wczoraj rozmawiałem po raz kolejny z pracownikiem powyższej firmy i okazuje się, iż Wasze podejrzenia nijak się nie potwierdzają!!
Dnia 2011-02-10 o godz. 14:06 ~Poinformowany napisał(a):
> A kto w ogóle, gdziekolwiek i kiedykolwiek oficjalnie mówił
> o wezwaniu? Wczoraj rozmawiałem po raz kolejny z
> pracownikiem powyższej firmy i okazuje się, iż Wasze
> podejrzenia nijak się nie potwierdzają!!
To niech ten Twój dobrze poinformowany pracownik poczyta ustawę o ofercie. Najlepiej artykuł 73 tejże ustawy.
Wezwanie będzie,czy nie będzie,spółka bije rekordy braku zainteresowania. To oznacza jedno - dalsze spadki. Właściwie trudno tu określić granicę spadku - 3 zł? 2 zł?
Bessa na papierze kończy się najczęściej gwałtowną przeceną i panicznym wyrzucaniem akcji PKC.
Dopiero wtedy zacznie się szukanie dna. To zatem przed nami.
To nie hipotez tylko fakty i nie ma się tu nad czym zastanawiać. Jeżeli Jupiter pośrednio obejmie więcej jak 33% udziałów z automatu musi ogłosić wezwanie do 66%. A tak się stanie jak wejdzie w życie umowa sprzedaż udziałów w Forum XIII Alfa Sp. z o.o. Tyle w temacie.
To że musi ogłosić,nie znaczy,że chce skupić. To tylko wymóg prawny - ma ogłosić.
Może być tak,że gdy cenę w wezwaniu da się ustalić niską,to wezwanie będzie,a jak
nie da się jej zbić,to Jupiter nie pójdzie w 33%.
Czemu nikt nie sprzedaje? Jeśli zarządowi, przygotowującemu się do przejęcia akcji przez inną spółkę w ramach własnej struktury, zależałoby przed owym przejęciem na obniżeniu ceny akcji (sprawa naturalnie dotyczy Eurofaktor'a, który ma być - "rzekomo" - wchłonięty przez Jupiter'a), mógłby teraz, sprzedając tymczasowo niewielką ilość akcji, zbić cenę grubo poniżej 3 zł., a może nawet do gołych 3 zł.? Czemu nie sprzedaje tych akcji ten, kto wiedząc (co starał się okazać w powyższych tekstach), że cena jeszcze spadnie, by odkupić taniej i zarobić w momencie, gdy cena wezwania do sprzedaży ustalona np. na 4,50 zł. Czy ktoś, bez opierania się na domysłach i dedukcji domorosłych analityków, zna jednoznaczne odpowiedzi na te pytania?
To chyba jest tak,że nikt nic nie robi,bo nikt nic nie wie. Brak polityki informacyjnej w tej spółce powoduje,że brak kupujących,a posiadający te akcje nie godzą się na takie ceny.
I kurs topnieje,ale z udziałem pojedynczych drobnych posiadaczy.
Też dziwię się,dlaczego nie ma tu mocnej wyprzedaży. Czyżby posiadacze akcji tacy
mocni w nerwach? Dzień w dzień tracą i olewają?
Zostały 3 dni do końca kwartału. Zobaczymy czy Hajdarowicz sprzeda akcje, czy to kolejna jego zagrywka?. A swoją drogą czy Jupiter czy Hajdarowicz to i tak wielkiej różnicy nie robi - Eurofaktor dalej będzie finansował trupy ze stajni Hajdarowicza
Dane z raportu kwartalnego 4Q10
Środki pieniężne i ich ekwiwalenty PLN 14.256m. Bardzo niski stan zadłużenia. Pieniądze w tym przypadku nie są problemem. Nie wiem tylko skąd ta teoria o bankructwie.
Na razie chyba jednak nie będzie wezwania, jest już komunikat
http://www.gpwinfostrefa.pl/palio/html.run?_Instance=cms_gpw.pap.pl&_PageID=6&_EspiID=248403&_DocID=463728&_Site=ESPI&_CheckSum=2137553288
Choć jest bardzo dobra wiadomość-obecnie pośrednio jupiter ma 24% w kapitale i 31.51% w walnym-po ostatniej transakcji. Za jedną akcje Alfa zapłacił 100, czyli pośrednio za jedną akcje eurofaktor zapłaci PLN 5.35- całkiem niezła premia (ma udział w akcjach uprzywilejowanych co do głosu) zważywszy na bieżący kurs akcji eurofaktor.
Przedstawione obliczenia pochodzą z danych z komunikatów ESPI jupitera i eurofaktor.
Jednym słowem-jeżeli jednak będzie wezwanie to cena nie będzie niższa niż 5.35-ustawa o obrocie
Od początku zapewniałem, że nie przewiduje się żadnego wezwania ani zbycia, a sugestie dotyczące rzekomej transkacji są jedynie wyssanym z palca argumentem "ograniczonej " grupy krótkowzrocznych spekulantów, której bojaźliwi mali "gracze" dali posłuch, co z kolei wpłynęlo na niczym innym nieuzasadniony (dla niektórych całkiem korzystny) spadek ceny. Zaś co do obecnej ceny, według ostatnich wyliczeń obejmujących aktualny stan finansów na koniec kwietnia br. jedna akcja powinna kosztować nie mniej niż 6,30 zł i w najbliższym czasie będzie wzrastać!!
Tłumoku - nic nie było wyssane z palca. Czytaj Komunikaty !!!
Hajdarowicz sam wycofał się z tej transakcji. Mało tego nie był łaskaw oddać jupiterowi części zaliczki. Znowu kredytuje się kosztem swoich spółek.
To co robi to jawna manipulacja kursem.!!!! Należałoby zainteresować tym KNF !!!
Tłumoku Michale. Skoro jesteś na tyle tępy to przeczytaj ostatnie komunikaty JUPITER NFI i Eurofaktora. Wniosek o wezwaniu jest oczywisty dla wszystkich tylko nie dla Ciebie.
Ażeby dokładnie Ci to wyjaśnić:
Hajdarowicz zawarł przedwstępną umowę sprzedaży wszystkich udziałów FORUM XIII Alfa (dotychczasowego akcjonariusza Eurofaktora) z Jupiterem. Obejmując pośrednio te akcje Jupiter musiałby ogłosić wezwanie na akcje Eurofaktora.
29 marca Hajdarowicz (GREMI) wycofał się częściowo z umowy z Jupiterem sprzedając mu tylko część udziałów w FORUM XIII Alfa beszczelnie zatrzymując część zaliczki !!!
Jak wynika z późniejszego komunikatu Eurofaktora (01.04.2011 o sprzedaży wszystkich udziałów w FORUM XIII Alfa) musiał zawrzeć z kimś innym drugą umowę sprzedaży pozostałych niesprzedanych Jupiterowi udziałów.
Tym samym opylił wszystkie udziały w Eurofaktorze dwóm lub kilku kilku podmiotom i sprytnie MANIPULUJĄC umowami i obietnicami spowodował że Jupiter będzie mógł uniknąć ogłloszenia wezwania
w wyniku tego że hajdarowicz sprzedał udziały w forum to gremi pośrednio i bezpośrednio nie posiada wiekszości w efr w zwiazku z tym zarząd powinien wycować opłatę 0,5 mln i znaczek ze strony eurofaktora
Witam,
Nie jestem tak doświadczonym graczem jak WY. Zainteresowałem się tą spółką ze względu na jakieś podstawy AT, które staram się systematycznie w miarę wolnego czasu zgłębiać.
Wg mnie całkiem dorbze to teraz wygląda - z tendencją do silnego wybicie w ciągu najbliższych kilkus sesji.
Przeczytałem jednak Waszą dyskusję i..... trochę się zamotałem - czy moglibyście mi wytłumaczyć jak interpretować to "wezwanie", jakie pojawienie się wezwania może mieć skutki ?
Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie sytuacji raczej hobbystycznemu "graczowi" bo tak jak piszę - spółka wydaje mi się warta inwestycji.
To właśnie ci, którzy, jak mniemasz, są bardziej od Ciebie poinformowani, wtajemniczeni bądź doświadczeni, obok bojaźliwych i zalęknionych oraz tych, którzy sami nie wiedzą czego chcą, sprawili, że dobra, warta ponad 6,30 zł za akcję spółka zanurkowała i tkwi w marazmie sprzecznych opinii.
Przyglądałem się dzisiaj między innymi spółce M.W. Trade, która swego czasu pozwoliła mi trochę zarobić, dzisiaj napędzanej jedynie bezprzedmiotowym entuzjazmem grupy zaślepionych spekulantów. Otóż cena akcji M.W. Trade ponad czterokrotnie przewyższa cenę wartości księgowej, jej wskaźniki są na zastraszająco zniechęcającym poziomie a zniżkujący wciąż rating odstraszyłby każdego bardziej wytrawnego inwestora. Parametry oraz wskaźniki Eurofaktora mają się zupełnie odwrotnie w stosunku do tych, które opisują spółkę powyższą. Jest jeszcze kilka informacji szczególnych, jakich teraz po prostu nie mogę ujawnić. Póki co, nie spiesząc się, kupuję nadal Eurofakora, dopóty cena właściwie nie przekracza 4 zł. Jeśli zdążę, kupię jeszcze parę tysięcy, a jeżeli cena ta utrzyma się dłużej, kupię ich kilkanaście tysięcy. Zarobić szybko i bezstresowo udaje się tylko nielicznym, jedynie w sporadycznych przypadkach...