BĘDZIE PRZEJĘCIE się Jakubasa tegorocznym śniegiem !!! W związku z dosyć niespodziewanym atakiem porządnej zimy. Bo zeszłoroczny śnieg, podobnie jak jego aktywa umoczone w Polnej, nic, a nic go nie obchodzą. Z drugiej strony, dlaczego mają go obchodzić, skoro na nie nie ma wpływu, ja na zeszłoroczny śnieg.
Na kursie nudy, jak zwykle. Już nawet nie chce mi się zaglądać tu. Raz na jakiś czas rzucę okiem na poziom ceny akcji Polnej, jak nie będzie nic ciekawego, to nie wystawiam nosa z mojej cieplutkiej gawry. A jak tak dłużej będę siedział bez impulsu, to w końuc zasnę, porządnym snem zimowym. Jakby co, to wszystkiego dobrego :)
na to wyglada-idziemy w kime-spolka sie nie rozwija od 2 lat-mimo potecjalu-widocznie jest takie zdanie decydentow-ma byc solidna mala spolka i nic wiecej/pozdro
nie rośnie, gdyż nie ma drożdży, które pijok zużył na bimber :) żartuję, przecież wszyscy wiemy, że pijok nie pije, w związku z tym, że kurs jest poniżej 14 zł :)
a tak na poważnie, ta spółka nie rośnie - jest przez to jednym z większych gniotów - ponieważ jest chora, złapała parę lat temu bardzo rzadkiego wirusa, który nazywa się:
jakubaloza nieudacznista;
1. lekarstwo - w zasadzie nie ma...
2. jak ją przetrwać - przeczekać, aż odejdzie główny nosiciel;
3. zalecenia w trakcie choroby - nie zaglądać zbyt często na notowania, gdyż grozi podwyższonym stanem zdenerwowania, dotyczy również indian :)
4. pozostałe zalecenia - do notowań podchodzić bez emocji, czasami skrobnąć jakiś wierszyk - może być całkowicie głupi, byle zawierał jakieś proste rymy :)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Ale zupełnie nie podzielam Twojego toku rozumowania.
Jest zupełnie inny powód braku wzrostów.
Może ktoś inny się wypowie?
Czas rozliczenia straty podatkowej zbliża się.
Wiersze i inne zaklęcia nie pomogą.
Gdyby PIJOK na rozgrzewkę nie wypił parę flaszek to i tak nie spowodowałby wzrostu kursu POLNEJ
Brak zainteresowanych do zakupów po wygórowanych cenach to nie tylko problem POLNEJ.
MENNICE też męczą przerzucając się akcjami po coraz niższych cenach.
Zobaczymy jak długo OFE-RMY będą tolerować świadome działanie na szkodę Spółki i akcjonariuszy mniejszościowych.
Tak jak już pisałem - nie należy przeszkadzać, a wręcz pomagać.
KNF nie rychliwy. Zanim dojdzie kto, co i dlaczego minie naście lat.
A jak dodatkowo zna się historię OPTIMUSA, MNC, PLN, EPL i ich głównego rozgrywającego, jak się widzi torty wręczane w TVN CNBC Biznes, jak się wie o metodach sponsoringu i stosowanym PR, jak się wie o pociągu do chodzenia po politycznych ciągach pionowych i poziomych, jak się zna sławne zdanie o mleczku i śmietance to się powinno znać prawidłową odpowiedź.
Robs, nie zostałem zbyt mocno sprowokowany, dlatego udzieliłem bardzo lightowej odpowiedzi i nie chce mi się więc nic więcej pisać, ponieważ postanowiłem - przynajmniej do czasu - nie denerwować się na gada :)
ciekawy jestem, jaka jest Twoja teoria? czy mógłbyś ją nam przybliżyć?
co masz na myśli, odpowiadając emerytowi o kilku miesiącach?
Jest teoria, że nie rośnie, bo kupujacy czeka, aż sie uzbiera kilkanascie tysiecy szt. papieru do 15 zł i chce je zebrac jednym ruchem na podbitce. Teoria ciekawa, choć zdroworozsadkowa nie z AT Do 15 zeta jest 18 249 sztuk papiera za ok. 250 000 zł.Może dyrygen zrobi skok na 15 zeta zbierając te 18 248, choć w rzeczywistości musiał by wiecej, bo zaczeli by sypać ci spoza karnetu.Ponieważ wielu mówi o sypaniu pod strate podatkowa, to chyba do tego nie dojdzie, bo wiekszość nie ma racji.
wydajemi sie ze to fundusz sypie akcje po tej cenie dlatego warto je brac po takiej niskiej cenie bo to dlugo nie potrwa..
obserwoalem inne spolki i jak fundusz wylazl z danej spolo bylo wysniemicie i nawet teraz kosztuje 2x wiecej nikt nie blokuje..
250 tys hm malo niech taka grubsza rybka wejdzie a juz sie czychaja to wykupia i zrobie z 20zł rada... czekac prosze:)
...i widzę że tu też wesoło . Emeryt grzeje stare kości , bolo nie obrzuca dzieci śnieżkami , a nasz wspólnie ulepiony bałwanek , nie jest podziwiany a wręcz zaniedbywany .Co do Polnej , no cóż...
none - zapomnij puki co o "fundach" .
RobS- rozwijasz się prawidłowo i trzymaj tak dalej zarazem staraj się być konsekwentnym i kończ coś zaczął .
her-mes- dla mnie twoja teoria jest bardzo czytelna i oczywista , jednak mogę powiedzieć że jesteś w "mylnym błędzie"...
emeryt , wpadnij tu znów za tydzień .
bolo , wytypuj kierunek na wigometrze .
Jakubas , weź się wreszcie do roboty
pijok , zacznij pić
Na zdrowie
stanislaw lem pisal ze na dnie oceanow zyja od tysiecy lat rurkowce-i mimo uplywu czasu nie polegaja zadnej ewolucji a tym bardziej rewolucji-po prostu trwaja.zyja i nikt sie nimi nie interesuje-wypisz wymaluj polna sa-z woli wielkich mala.porzadna firma z fundamentami-i nic wiecej.zbyszek jesli nie chcesz jej rzucic na glebokie wody-to przynamniej zrob to co chce kaminski-buy back-nie po to ludzie oplacali emisje zeby to stalo nastepne 3 lata/pozdro
Czy Polna to rurkowiec?
Pytanie dobre, Robs odpowie...
A wszystkim pozostało się denerwować
lub bałwana na zimę szykować.
Pijoku, nie rzucam śnieżkami,
gdyż u mnie wiosna za oknami.
A cóż to, że u mnie wiosna?
Ach, taka sprawa urosła :)
Cóż to za sprawa lepsza od śnieżek?
prawie pawie :) urodziły się jeże u wszystkich czekających na jakieś rozstrzygnięcia na Polnej -:)
Robs poddał się walkowerem z odpowiedzi, choć jestem bardzo ciekawy, jak wytłumaczyłby marazm na akcjach Polnej, zakładając że główny akcjonariusz ma pakiet pozwalający mu w pełni kontrolować tą spółkę, a więc to co się na niej dzieje, co ma takie, czy inne przełożenie na notowania, jest wypadkową polityki, jaką ZJ prowadzi lub nie prowadzi na tej firemce; może jednak Robs odważy się i rzuci jakieś nowe światło, skoro tak się zaczął wyrywać na forum? :) może to nie wirus jakubalozy nieudacznistej jest powodem takiego stanu rzeczy?
ten to zapewne już dawno sprzedał, jeśli coś takiego zamierzał po egzekucji;
patrzę się na wykres, szerszym spojrzeniem, zaczyna mi pachnieć jakimś ruchem w górę z tego marazmu; tradycyjnie, możliwe wcześniej delikatne zanurkowanie ;)
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 12 / 2010
Data sporządzenia: 2010-12-13
Skrócona nazwa emitenta
POLNA
Temat
Odstąpienie od negocjacji w sprawie nabycia udziałów w Zakładach Armatury "Chemar" Sp.z o.o.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. w Przemyślu w kontekście złożenia odpowiedzi na zaproszenie do negocjacji w sprawie nabycia 100% udziałów w spółce Zakłady Armatury "Chemar" Sp. z o.o. (Raport bieżący nr 10/2010 z dnia 21.07.2010 i korekta Raportu bieżącego nr 10/2010 z dnia 04.08.2010 r.), informuje, że po przeprowadzeniu badania due diligence oraz szczegółowej analizy możliwości korzystnego rozwoju obu spółek, nie będzie składał wiążącej propozycji warunków zakupu udziałów w/w spółki.
a więc teoria nieudacznictwa albo ostatecznie pecha głównego udziałowca nabiera coraz poważniejszego wymiaru; czyżby w przypadku akwizycji miało sprawdzić się powiedzenie: "do trzech razy sztuka"? ale jak ktoś jest nieudolny lub nie urodził się pod tzw. szczęśliwą gwiazdą, to chyba nawet nie da rady wykorzystać trzeciej szansy...
a to i tak nie upoważnia kursu do chodzenia poniżej wartości księgowej, a więc obecna wycena aktywów Polnej to już podwójny pech; ciekawy jestem, jak będą w stanie wywiązać się z deklaracji systematycznego wzrostu akcjiPolnej?
z tego co pamiętam, to mieli podpisać też jakiś intratny kontrakt pod koniec roku i albo go rzeczywiście podpiszą, a ta nieudolność z akwizycją ma zaniżyć jeszcze przez pewien czas kurs przed info o tym właśnie lub i z tego będą nici... nawet jak tego wszystkiego nie będzie, to w żaden sposób nieuzasadniona jest taka cena akcji; mam wrażenie, że te wszystkie zapowiedzi nie były po to, żeby cokolwiek z nich realizować, bo wiedzieli, że i tak nie potrafią nic konrektnego wykrzesać, tylko po to, żeby ogłaszać (przeciwnie do dobrych raportów publikowanych przed długimi weekendami) na początku tygodnia, że jednak nici i tak trzymać niemiłosiernie kurs przy c/wk < 1;
"Polna: Na co pójdą pieniądze
Adam Roguski 07-06-2010, ostatnia aktualizacja 07-06-2010 07:29
Zarząd producenta automatyki przemysłowej nie rezygnuje z ambicji zbudowania grupy kapitałowej, choć WZA 28 czerwca ma zadecydować o skupie akcji własnych w celu umorzenia lub odsprzedaży.
Zgodnie z projektem uchwał na buy back przemyska spółka miałaby przeznaczyć do 8 mln zł. Na koniec marca Polna miała 7,5 mln zł środków pieniężnych. Znaczna część pochodzi z emisji z 2008 roku.
- Staramy się o zakup dwóch prywatyzowanych przedsiębiorstw, które mogłyby uzupełnić naszą ofertę. Rozstrzygnięć spodziewamy się na przełomie III i IV kwartału. Moglibyśmy kupić obie spółki, wspierając się kredytem - mówi Jan Zakonek, prezes Polnej. Nie chce zdradzać nazw, ujawnia jedynie, że obroty jednej firmy stanowią 1/3 rocznych przychodów Polnej (w 2009 roku było to 27 mln zł wobec 35 mln zł rok wcześniej). Druga spółka zaś jest pod tym względem porównywalna z Polną. MSP szuka nabywcy m.in. na producentów pneumatyki: kielecką Premę (około 25 mln zł rocznych obrotów) i wrocławskiego Archimedesa (20 mln zł przychodów). Nie jest jasne, czy któraś z nich jest na celowniku Polnej.
- Buy back to pomysł jednego z akcjonariuszy, który ma prawo do żądania zamieszczenia punktu w porządku obrad WZA. Zdaniem zarządu przejęcia pod koniec roku są realne. Projekt uchwały o skupie akcji własnych zakłada, że zarząd będzie w każdej chwili mógł od niego odstąpić - podkreśla Zakonek. 47 proc. akcji Polnej kontroluje Zbigniew Jakubas. 5,4 proc. należy do Radosława Kamińskiego. Nie udało się nam z nimi porozmawiać.
W I kwartale przy 4,9 mln zł przychodów (35 proc. mniej niż rok wcześniej) spółka poniosła 0,5 mln zł straty netto. Zakonek wyjaśnia, że to wciąż skutki kryzysu (do połowy stycznia trwało "postojowe"). Zyski w II kwartale mają jednak zniwelować wspomniane straty. Na razie nie wiadomo, jakie będzie obłożenie zamówieniami w III kwartale, natomiast w ostatnim kwartale 2010 roku mają być rozstrzygnięte "duże kwotowo" przetargi."
Wyraźnie też mówili o DWÓCH prywatyzowanych firmach. A wiemy już teraz, że z obłożeniem zamówieniami jest całkiem nieźle, a kurs stoi jak wryty... peeechchchcchch
i ten Chemar pojawił się właśnie później, na dokładkę, dawał nadzieję polanowcom na super tanie zakupy wykorzystując, że tamci sami się zgłosili, a tu ni ma tak dobrze, żeby wszystko za bezcen brać...
tylko jakimi dwoma firmami mogła być Polna zainteresowana? nie mam pomysłu, nie mam też poglądu, czy redaktor Roguski dobrze obstawiał (Prema i Archimedes)?
Przez Twoje naganianie narobiłem dzisiaj zakupów w każdej cenie . Nie udało mi się załapać na cenę 19,25. Jak ja teraz wyglądam taki ubrany , chyba się z tego tytułu napiję . Mogę a konto ???
O taaak , rozpocząłem nawet jak nadworny leszcz od zgarnięcia z rana 13,13...(lubię te numerki) ale później tak dla przyzwoitości 12,70 tak ciut ciut , aby nie zaszaleć a z wprawy nie wyjść...
Nasza Polna w konsolidacji
lecz to już nie ma gracji
Cóż z tego, że RSI wyprzedany
jeśli popyt nie jest dany
Drobnicy brak kasy na prezenty
lub sylwestrowe zanęty
Jeszcze inni podatkową stratę odliczą
choć w tym roku dużej nie naliczą