• 32 mln EUR za spółkę Autor: ~mis [213.227.87.*]
    o co chodzi?
    http://www.pb.pl/a/2010/12/01/Mieszko_odkupi_spolke_od_glownego_akcjonariusza
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~mx [79.163.228.*]
    zaszaleli
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~been [213.227.87.*]
    faktycznie zaszaleli, aż wszystkich przytkało i na forach i na GPW. Spółka stoi i nikt nic nie wie.
    Nie dziwie się ale jeśli wierzyć zarządowi to VP jest rentowne i to bardzo, a swoimi produktami może konkurować na polskim rynku z Jutrzenką i Wewelem.
    Ciekawe co z tego będzie
    Ryzykowne ale może sie udać.
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~i jeszcze [213.227.87.*]
    pamiętam jak kolańskiemu w jedny m zwywiadów marzyła sie brama na wschód a nasz Mieszko już ją ma :)
    mam nadzieje że będie dobrze, choc co ostrożniejsi poczekają parę miesiecy do pierwszego raportu skonsolidowanego
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~byk [79.163.228.*]
    spolka jak widac czuje sie swietnie rynek wschodni moze byc strzalem w 10 zatem nic tylko czekac i podziwiac
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~arot [77.237.3.*]
    dlaczego spada, kupili za drogo?
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~ban [83.22.34.*]
    moe tak a moe nie Tomasz Manowiec, BM BGŻ

"Na razie jest dużo niewiadomych, bo nieznane są wyniki spółki przejmowanej ani warunki
    emisji obligacji, które są kluczowe dla wyników przyszłorocznych.

Sama idea przejęcia i połączenia tych spółek są w mojej ocenie pozytywne, ponieważ
    portfele produktowe spółek uzupełniają się. Spółki mogłyby stworzyć ofertę obejmującą całą
    gamę produktów słodyczowych. Na pewno można wyciągnąć wiele efektów synergii i w dłuższym
    terminie bardzo pozytywnie to wpłynie na rozwój Mieszka.

Trudno natomiast ocenić same warunki transakcji. Nie wiadomo, za co zostanie zapłacone 32
    mln euro. Nie wiadomo do czego odnieść cenę w transakcji, bo nie wiadomo, jaka jest
    wartość spółki, nie znamy jej dokładnych wyników.

Spółka przejmowana jest firmą o mniejszej skali działalności niż Mieszko - myślę, że jej
    roczne przychody znajdują się w przedziale 100-150 mln zł - ale o wyższej rentowności niż
    Mieszko. Takie wyniki byłyby satysfakcjonujące.

W pierwszej fazie skokowy wzrost wyników, który pojawi się w rezultacie przejęcia, będzie
    mocno redukowany przez odsetki od obligacji, bo pojawi się w spółce 120 mln zł długu, ale
    połączone spółki powinny generować na tyle dobre przychody i wyniki aby ten dług szybko
    redukować.

Rynek niespecjalnie wie jak to wycenić. Dopóki to się nie wyjaśni, kurs nie powinien
    reagować na tę informację. Myślę, że w dłuższym horyzoncie jest to pozytywna informacja i
    powinna korzystnie wpłynąć na notowania".
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~dyziol [77.112.148.*]
    dlaczego nie emisja akcji ???
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~kapucha [87.199.13.*]
    Co Wy. przecież to klasyczny drenaż kasy. 32 bańki, za co? Ja tych akcji już nie dotknę.
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~omega12345 [83.9.249.*]
    Myślę, że dzisiejsza sesja wcale była taka zła. A fakt, że nie było wystrzału w górę nie powinien nikogo dziwić. Odnoszę wrażenie , że dla wielu graczy informacja o przejęciu była wielkim zaskoczeniem , a po drugie warunki przejęcia nie są tak dokładnie jasne . Trochę mi to przypomina "randkę w ciemno " , ale z drugiej strony uważam , że skoro już do niej doszło to nie bez przyczyny. Rynek jeszcze pozytywnie oceni to przejęcie , tak więc nie powinno być tutaj powodów do zmartwień. Ci co dzisiaj kupili akcje nie powinni czuć się oszukani , ponieważ cena akcji będzie systematyczne rosła.
    Niektórzy zadają pytanie, dlaczego wszystko odbyło się bez emisji akcji ?
    Odpowiedź jest bardzo prosta , ci co wyłożyli pieniądze nie są zainteresowani emisją . I tyle...
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~aaaa [87.105.234.*]
    wypompują kasę z waszego Mieszka i litwini się zwiną i zostawia tylko smród
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~dyziol [77.113.33.*]
    Emisja akcji pod przejęcie podkręca kurs a tak kicha. Komuś nie zależy na zbyt szybkim wzroście ceny. Chyba że czas determinował decyzję. Oby Litwini nie wciskali kitu jak Łotysze.
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~dyziol [77.113.23.*]
    Oby Mieszko wyszedł na prostą po takiej akwizycji ???
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~been [213.227.87.*]
    zarząd sam nie wie co z tego wyjdzie, dopiero pierwszy skonsolidowany prawdę nam powie ale do tego czasu MSO może pukać w wsparcie na 3,15. Wolałbym nie bo mam go dużo ale trzeba realnie patrzeć.
    Jutrzenka na akwizycji się potknęła choć Pergale to nie Helena
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~newman [81.190.145.*]
    Błąd ze strony spółki, że nie podaje konkretnych informacji o finansach spółki litewskiej. Szkoda bo cała spożywka ucieka a nasz Mieszko sterczy w niepewności. Dobre wyniki za cały 2010 - z perspektywą świąt - nie mogą obejść się bez reakcji giełdy. Ja trzymam choć już jestem w plecy.
  • Re: 32 mln EUR za spółkę Autor: ~arot [77.237.3.*]
    stop loss chyba komuś poleciał/
[x]
MIESZKO 1,31% 3,95 2014-11-25 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.