PAnie i Panowie, piękne zakończenie we Francji (nie spodziewałem się), liczyłem, że przy takim rynku i piątku to będziemy mieli lekką korektę (-2%) a tu proszę... coraz bliżej kolejnych wideł (7,44E).
W przyszłym tygodniu na 100% zaliczymy korektę, ale radze się tym nie przejmować.
ustawić sobie stop-loss`a na średnią + 5-10% i czekać.
Będzie dobrze.
Teraz to na miejscu ORCO ja bym decyzję Wojewody trochę oddalił w czasie...... będziemy wtedy od większej wyjsciowej lecieć o conajmniej 20-30 %
Gratuluję, między linijkami twojego postu,łapię że jesteś na swoim. Ja niestety muszę jeszcze czekać. Mógłbyś wyjasnić co rozumiesz pod słowami: ustwićstop-lossa na średnią + 5-10%. Ijeszcze jedna prośba: jak obliczyłeś te widły 7,44.Zgóry dzięki.
paluszko, nie jestem na swoim, żeby była jasność, ale już coraz bliżej :)
Jak mam byc szczery to kolejne widły we francji dla mnie będą oznaczały 0pln straty, 0pln zarobku :), ale, ale
potem każde 1pln ponad 7,44E to już będzie b. konkretny zarobek.
Widły we Francji ustawiane są inaczej niż w PL. W PL widły definiujemy na +-10% od kursu otwarcia danego dnia.
We Francji widły ustawiane są tylko przy 'poprzednich' widłach. czyli obecnie mamy 7,44E i takie będą aż do ich przekroczenia (jest to bezpieczniejszy system zapobiegający manipulacji)
Tak technicznicznie, to w PL możesz codziennie zbijać kurs o 9,99% nie osiągając wideł i następnego dnia będziemi mieli inne 'niższe' widły (od kursu otwarcia) - w ten sposub możesz dojsć do 0 pln na akcji bez wideł.
We Francji tego sie nie da zrobić, zejscie jednego dnia o 9% powoduje, że nastepnego dnia masz już tylko 1% do zejscia i widły . A widły wiadomo : zatrzymanie kursu, analiza, czy nie ma maniupulacji i puszczenie kursu.!
Ale się rozpisałem, już nawet nie na temat ORCO - przepraszam.
shp, z przyczyn technicznych nie mogłem odesłać posta i rentier mnie teraz uprzedził. Napisałem, że nie chcę Ci kadzić aleNAPRWDĘ fachowe informacje są rzadkością na tym forum i zawsze znajdą wdzięcznych czytelników. Tak więc twoje przeprosiny za długość wywodu są naprawdę nie potrzebne. Wielkie dzięki. Powiec mi tylko gdzie Ty znalazłeś te 7,44, na boursier.com stoi fourchette 7/6,93. I jeszcze prośba: jak to było z tym stopp-lossem? Średnia, ilodniowa? Jaki rodzaj średniej? Pozdrowienia.
wiem,wiem : powiedz a nie powiec, sorry ale coś dzisiaj klawisz delate i space strajkuą a nie chce mi się 10 razy pisać tego samego. Też nie lubię czytać prurzność zamiast próżność.
Sorry za ten i inne błędy.
Kurs, tam gdzie podałeś, bo odświeżane są on-line tranzakcje, czego nie ma na euronext.
apropo stop-loss`a, to taki mój pomysł na ucieczki bez strat.
kupuje np. za 20 pln, kurs jest 25 i nie wiadomo jak sie zachowa.
ustawiam dla świętego spokoju stop na 20+ (5-10%) czyli (10%)=22pln i śpie spokojnie, że jakby co starczy i na prowizje dla bre jak i dla mnie na piwko.
OCzywiście nie miałem okazji jeszcze ustawić stop-loss`a w tym roku na ORCO, z oczywistych względów (w tamtym roku zrobiłem jeden głupi, nieprzemyślany zakup na ORCO (poprzednie były trafione)), a że był to zakup zarówno za dużą kasę jak i %portfela spory to zimuje.... do ok. 30pln. Potem pewnie już nie zapomne ustawić stop, gdzieś w okolicach 33-34 pln (jak będzie okazja).
cierpliwość,pokora, spokój, i spoglądanie na kurs o 17:35 - tego mnie ORCO nauczyło! :)
I jeszcze jedna nowosć, przeglądałem dziś historyczne ruchy na orco (ok 1 wstecz) i jeszcze nie mieliśmy sytuacji abyśmy mieli 5-6 dni kurs dzień w dzień na +/.
Wtedy (przy zesłorocznym UP) były max 4 dni i to tylko pod wyniki, które okazały się , jakie się okazały.
W tym roku, jest niebo lepiej. bo:
1. ochrona na 10 lat
2. przerolowanie ponad 200m E z obligacji
3. hotele na wyspie w okresie wakacyjnym (cz-lip-sier) w 100% zarezerwowane
4. zlota - wiadomo
5. millenius sie odczepil
6. i moje dobre przeczucie
wieści o złotej bądą max 23 września, ale mogą być dużo wcześniej
23 września wojewoda może powiedzieć, że :
1. akceptuje i odnawia pozwolenie na budowe
2. odsyła pozwolenie do prezydent warszawy i jej pozostawia decyzje
3. odmawia pozwolenia na budowe (niemożliwe, bo przecież raz wydał, więc sam by się wkopał)
4. twierdzi, że orco musi coś jeszcze dostarczyć i ponownie przekłada termin decyzji
wg mnie w poniedzialek przebijemy 28 zl a czy bedzie korekta hmmmm pewnie tak tylko na jakim poziomie osobiscie chciacialbym zeby dobilo do 33 34 zl czyli ponad 8 euro i nie spadlo ponizej 30
co do przyszlosci jesli 3 kwartal bedzie dobry i zlota zostanie aktywowana kto wie moze bedzie 80 zl mozna to stwierdzic patrzac na wykres 2 letni a w momencie gdy orco bylo po 51 zl tam wydaje mi sie jest namiastka kanalu wzorstowego (z ktorego wyszlismy na ok 2 lat i ma zasieg nawet powyzej 80 zl... chyba ze trend wzorstowy wlasnie sie tworzy ... osobiscie orco kupowalem roznie zdarzylo sie nawet za 50 zl ale gerenalnie siedze i bawie sie na wachaniach juz od ponad 2 lat...
na korekte jestem przygotowany i czujny .. najtrudniejsze pytanie w ktorym miejscu rozpoczyna sie wlasciwa korekta
wiadomo ze koreka bedzie wymuszona przez francje i o tylu jest to prostsze ze nasi ida zaraz za nia.... wiec nalezy to wykorzystywac
Patrząc na inne spółki, które porosły od minimów od kilkaset procent, powinniśmy oczekiwać porządnego wybicia, oczywiście na podstawie danych z firmy.Pozytywna dla Orco Informacja o wznowieniu budowy w wawie powinna utrwalić trend wzrostowy
Ja na razie o korekcie bym nie myślała, bo tak na czuja, może się zacząć dopiero w okolicach 40pln, jest to spółka tak dalece niedowartościowana na giełdzie, że może zaistnieć trudność wskoczenia z powrotem. Ja myślę o !ewentualnym! uśrednianiu. Ale.. trzymajmy rękę na pulsie. Wielki szacunek dla prezesa ORCO za to, że się nie poddał. Działa uczciwie, nie poddaje się szantażom i TO właśnie teraz zaczyna się odwdzięczać jemu i akcjonariuszom :-)
07.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący z plikiem 74/2010
Informacja o transakcji podmiotu blisko związanego z osobą mającą dostęp do informacji poufnych.
Podstawa prawna: Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
Zarząd ORCO PROPERTY GROUP niniejszym informuje, że w dniu 06.09.2010 r. do Spółki wpłynęło zawiadomienie od JOHO COMPAGNIE. Dnia 01.09.2010 r. Spółka dokonała zakupu 2500 akcji za kwotę 14 650 EURO, w ramach transakcji na giełdzie Euronext w Paryżu. W załączeniu formularz transakcji.
07.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący z plikiem 75/2010
Informacja o transakcji podmiotu blisko związanego z osobą mającą dostęp do informacji poufnych.
Podstawa prawna: Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
Zarząd ORCO PROPERTY GROUP niniejszym informuje, że w dniu 06.09.2010 r. do Spółki wpłynęło zawiadomienie od JOHO COMPAGNIE. Dnia 02.09.2010 r. Spółka dokonała zakupu 1000 akcji za kwotę 6 588 EURO, w ramach transakcji na giełdzie Euronext w Paryżu. W załączeniu formularz transakcji.