• Francja Autor: ~shp [83.243.109.*]
    PAnie i Panowie, piękne zakończenie we Francji (nie spodziewałem się), liczyłem, że przy takim rynku i piątku to będziemy mieli lekką korektę (-2%) a tu proszę... coraz bliżej kolejnych wideł (7,44E).

W przyszłym tygodniu na 100% zaliczymy korektę, ale radze się tym nie przejmować.
    ustawić sobie stop-loss`a na średnią + 5-10% i czekać.

Będzie dobrze.

Teraz to na miejscu ORCO ja bym decyzję Wojewody trochę oddalił w czasie...... będziemy wtedy od większej wyjsciowej lecieć o conajmniej 20-30 %

pzdr
    shp
  • Re: Francja Autor: ~paluszko [95.91.97.*]
    Gratuluję, między linijkami twojego postu,łapię że jesteś na swoim. Ja niestety muszę jeszcze czekać. Mógłbyś wyjasnić co rozumiesz pod słowami: ustwićstop-lossa na średnią + 5-10%. Ijeszcze jedna prośba: jak obliczyłeś te widły 7,44.Zgóry dzięki.
  • Re: Francja Autor: ~Ice [78.8.104.*]
    Takie widły są ustawione we Francji ;)
  • Re: Francja Autor: ~shp [83.243.109.*]
    paluszko, nie jestem na swoim, żeby była jasność, ale już coraz bliżej :)

Jak mam byc szczery to kolejne widły we francji dla mnie będą oznaczały 0pln straty, 0pln zarobku :), ale, ale

potem każde 1pln ponad 7,44E to już będzie b. konkretny zarobek.

Widły we Francji ustawiane są inaczej niż w PL. W PL widły definiujemy na +-10% od kursu otwarcia danego dnia.
    We Francji widły ustawiane są tylko przy 'poprzednich' widłach. czyli obecnie mamy 7,44E i takie będą aż do ich przekroczenia (jest to bezpieczniejszy system zapobiegający manipulacji)

Tak technicznicznie, to w PL możesz codziennie zbijać kurs o 9,99% nie osiągając wideł i następnego dnia będziemi mieli inne 'niższe' widły (od kursu otwarcia) - w ten sposub możesz dojsć do 0 pln na akcji bez wideł.

We Francji tego sie nie da zrobić, zejscie jednego dnia o 9% powoduje, że nastepnego dnia masz już tylko 1% do zejscia i widły . A widły wiadomo : zatrzymanie kursu, analiza, czy nie ma maniupulacji i puszczenie kursu.!

Ale się rozpisałem, już nawet nie na temat ORCO - przepraszam.

pzdr
    shp
  • Re: Francja Autor: ~Rentier [78.8.77.*]
    Fajna wypowiedź.Lubię takie . Dzięki.
  • Re: Francja Autor: paluszko [95.91.97.*]
    shp, z przyczyn technicznych nie mogłem odesłać posta i rentier mnie teraz uprzedził. Napisałem, że nie chcę Ci kadzić aleNAPRWDĘ fachowe informacje są rzadkością na tym forum i zawsze znajdą wdzięcznych czytelników. Tak więc twoje przeprosiny za długość wywodu są naprawdę nie potrzebne. Wielkie dzięki. Powiec mi tylko gdzie Ty znalazłeś te 7,44, na boursier.com stoi fourchette 7/6,93. I jeszcze prośba: jak to było z tym stopp-lossem? Średnia, ilodniowa? Jaki rodzaj średniej? Pozdrowienia.
  • Re: Francja Autor: paluszko [95.91.97.*]
    wiem,wiem : powiedz a nie powiec, sorry ale coś dzisiaj klawisz delate i space strajkuą a nie chce mi się 10 razy pisać tego samego. Też nie lubię czytać prurzność zamiast próżność.
    Sorry za ten i inne błędy.
    Widły najlepiej obserwować tu :

http://www.euronext.com/trader/advancedmarket/advancedmarket-2594-EN-LU0122624777.html?selectedMep=1

Kurs, tam gdzie podałeś, bo odświeżane są on-line tranzakcje, czego nie ma na euronext.

apropo stop-loss`a, to taki mój pomysł na ucieczki bez strat.

kupuje np. za 20 pln, kurs jest 25 i nie wiadomo jak sie zachowa.
    ustawiam dla świętego spokoju stop na 20+ (5-10%) czyli (10%)=22pln i śpie spokojnie, że jakby co starczy i na prowizje dla bre jak i dla mnie na piwko.

OCzywiście nie miałem okazji jeszcze ustawić stop-loss`a w tym roku na ORCO, z oczywistych względów (w tamtym roku zrobiłem jeden głupi, nieprzemyślany zakup na ORCO (poprzednie były trafione)), a że był to zakup zarówno za dużą kasę jak i %portfela spory to zimuje.... do ok. 30pln. Potem pewnie już nie zapomne ustawić stop, gdzieś w okolicach 33-34 pln (jak będzie okazja).

cierpliwość,pokora, spokój, i spoglądanie na kurs o 17:35 - tego mnie ORCO nauczyło! :)

I jeszcze jedna nowosć, przeglądałem dziś historyczne ruchy na orco (ok 1 wstecz) i jeszcze nie mieliśmy sytuacji abyśmy mieli 5-6 dni kurs dzień w dzień na +/.

Wtedy (przy zesłorocznym UP) były max 4 dni i to tylko pod wyniki, które okazały się , jakie się okazały.

W tym roku, jest niebo lepiej. bo:

1. ochrona na 10 lat
    2. przerolowanie ponad 200m E z obligacji
    3. hotele na wyspie w okresie wakacyjnym (cz-lip-sier) w 100% zarezerwowane
    4. zlota - wiadomo
    5. millenius sie odczepil
    6. i moje dobre przeczucie

pzdr
    shp
  • Re: Francja Autor: ~Petrolek [82.177.81.*]
    Masz może jakieś wiadomości o Złotej? Ktoś napisał, że jest odmowa....nie podał jednak żadnego info.
    ten ktoś się pomylił.

wieści o złotej bądą max 23 września, ale mogą być dużo wcześniej

23 września wojewoda może powiedzieć, że :
    1. akceptuje i odnawia pozwolenie na budowe
    2. odsyła pozwolenie do prezydent warszawy i jej pozostawia decyzje
    3. odmawia pozwolenia na budowe (niemożliwe, bo przecież raz wydał, więc sam by się wkopał)
    4. twierdzi, że orco musi coś jeszcze dostarczyć i ponownie przekłada termin decyzji

pzdr
    shp
    miało byc "sposób" a nie "sposub" , hehe, fleja ze mnie!

pzdr
    shp
  • Re: Francja Autor: ~klubbe [109.243.130.*]
    wg mnie w poniedzialek przebijemy 28 zl a czy bedzie korekta hmmmm pewnie tak tylko na jakim poziomie osobiscie chciacialbym zeby dobilo do 33 34 zl czyli ponad 8 euro i nie spadlo ponizej 30

co do przyszlosci jesli 3 kwartal bedzie dobry i zlota zostanie aktywowana kto wie moze bedzie 80 zl mozna to stwierdzic patrzac na wykres 2 letni a w momencie gdy orco bylo po 51 zl tam wydaje mi sie jest namiastka kanalu wzorstowego (z ktorego wyszlismy na ok 2 lat i ma zasieg nawet powyzej 80 zl... chyba ze trend wzorstowy wlasnie sie tworzy ... osobiscie orco kupowalem roznie zdarzylo sie nawet za 50 zl ale gerenalnie siedze i bawie sie na wachaniach juz od ponad 2 lat...

na korekte jestem przygotowany i czujny .. najtrudniejsze pytanie w ktorym miejscu rozpoczyna sie wlasciwa korekta

wiadomo ze koreka bedzie wymuszona przez francje i o tylu jest to prostsze ze nasi ida zaraz za nia.... wiec nalezy to wykorzystywac
  • Re: Francja Autor: ~QTS [80.54.90.*]
    jesli nie wiesz kiedy korekta nadejdzie to patrza na RSI :P
  • Re: Francja Autor: ~Jankes [217.173.189.*]
    Patrząc na inne spółki, które porosły od minimów od kilkaset procent, powinniśmy oczekiwać porządnego wybicia, oczywiście na podstawie danych z firmy.Pozytywna dla Orco Informacja o wznowieniu budowy w wawie powinna utrwalić trend wzrostowy
  • Re: Francja Autor: ~Rentier [87.105.239.*]
    Ja czekam bez żadnych stopów na 50-60 zł. Potem ustawiam stop loos.Jest dobrze.
  • Re: Francja Autor: ~kasia [217.153.90.*]
    Ja na razie o korekcie bym nie myślała, bo tak na czuja, może się zacząć dopiero w okolicach 40pln, jest to spółka tak dalece niedowartościowana na giełdzie, że może zaistnieć trudność wskoczenia z powrotem. Ja myślę o !ewentualnym! uśrednianiu. Ale.. trzymajmy rękę na pulsie. Wielki szacunek dla prezesa ORCO za to, że się nie poddał. Działa uczciwie, nie poddaje się szantażom i TO właśnie teraz zaczyna się odwdzięczać jemu i akcjonariuszom :-)
  • Re: Francja Autor: ~art [87.205.214.*]
    witam wszystkich akcjonariuszy jestem nowy na orco chcialbym prosic o linka do notowan w paryz z gory dziekuje
  • Re: Francja Autor: ~Sylw39 [85.89.166.*]
    http://www.euronext.com/trader/advancedmarket/advancedmarket-2594-EN-LU0122624777.html?selectedMep=1
  • Re: Francja Autor: ~art [87.205.214.*]
    dzieki
  • Re: Francja Autor: ~Rentier [87.105.239.*]
    I jak wrażenia po sesji w Paryżu :)
  • Re: Francja Autor: ~art [77.253.246.*]
    a calkiem pozytywnie jak narazie jestem juz na niewielkim plusie :)
  • Re: Francja Autor: ~pg [62.87.192.*]
    z forum parkietu, pozdro.

07.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący z plikiem 74/2010

Informacja o transakcji podmiotu blisko związanego z osobą mającą dostęp do informacji poufnych.
    Podstawa prawna: Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
    Zarząd ORCO PROPERTY GROUP niniejszym informuje, że w dniu 06.09.2010 r. do Spółki wpłynęło zawiadomienie od JOHO COMPAGNIE. Dnia 01.09.2010 r. Spółka dokonała zakupu 2500 akcji za kwotę 14 650 EURO, w ramach transakcji na giełdzie Euronext w Paryżu. W załączeniu formularz transakcji.

07.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący z plikiem 75/2010

Informacja o transakcji podmiotu blisko związanego z osobą mającą dostęp do informacji poufnych.
    Podstawa prawna: Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
    Zarząd ORCO PROPERTY GROUP niniejszym informuje, że w dniu 06.09.2010 r. do Spółki wpłynęło zawiadomienie od JOHO COMPAGNIE. Dnia 02.09.2010 r. Spółka dokonała zakupu 1000 akcji za kwotę 6 588 EURO, w ramach transakcji na giełdzie Euronext w Paryżu. W załączeniu formularz transakcji.
[x]
ORCOGROUP -3,37% 4,02 2025-10-03 16:47:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.