Widły najlepiej obserwować tu :
http://www.euronext.com/trader/advancedmarket/advancedmarket-2594-EN-LU0122624777.html?selectedMep=1
Kurs, tam gdzie podałeś, bo odświeżane są on-line tranzakcje, czego nie ma na euronext.
apropo stop-loss`a, to taki mój pomysł na ucieczki bez strat.
kupuje np. za 20 pln, kurs jest 25 i nie wiadomo jak sie zachowa.
ustawiam dla świętego spokoju stop na 20+ (5-10%) czyli (10%)=22pln i śpie spokojnie, że jakby co starczy i na prowizje dla bre jak i dla mnie na piwko.
OCzywiście nie miałem okazji jeszcze ustawić stop-loss`a w tym roku na ORCO, z oczywistych względów (w tamtym roku zrobiłem jeden głupi, nieprzemyślany zakup na ORCO (poprzednie były trafione)), a że był to zakup zarówno za dużą kasę jak i %portfela spory to zimuje.... do ok. 30pln. Potem pewnie już nie zapomne ustawić stop, gdzieś w okolicach 33-34 pln (jak będzie okazja).
cierpliwość,pokora, spokój, i spoglądanie na kurs o 17:35 - tego mnie ORCO nauczyło! :)
I jeszcze jedna nowosć, przeglądałem dziś historyczne ruchy na orco (ok 1 wstecz) i jeszcze nie mieliśmy sytuacji abyśmy mieli 5-6 dni kurs dzień w dzień na +/.
Wtedy (przy zesłorocznym UP) były max 4 dni i to tylko pod wyniki, które okazały się , jakie się okazały.
W tym roku, jest niebo lepiej. bo:
1. ochrona na 10 lat
2. przerolowanie ponad 200m E z obligacji
3. hotele na wyspie w okresie wakacyjnym (cz-lip-sier) w 100% zarezerwowane
4. zlota - wiadomo
5. millenius sie odczepil
6. i moje dobre przeczucie
pzdr
shp