brawo mispol.to sa wyniki.spolka pod wodza jutkiewicza wychodzi na prosta.tworca hoopa potrafi uzdrawiac spolki.az milo byc jej akcjonariuszem.pieknie znosi spadki.twardy akcjonariat.b.ciekawa spolka z branzy spozywczej.pozdro
po liczbie postow widac ze nikt jej nie ma.i b.dobrze obudzicie sie po innych cenach .zawsze wierzylem w jutkiewicza i pamietam co wyrabial jego hoop.czas na jego mispol.pozdro
Zarząd MISPOL SA przedstawia Państwu Raport Kwartalny za I kwartał 2010 roku, zwierający wyniki finansowe
Grupy Kapitałowej MISPOL oraz informacje na temat wszelkich istotnych wydarzeń, które miały miejsce
w Grupie w analizowanym okresie.
Z perspektywy długo oczekiwanej poprawy wyników finansowych, I kwartał 2010 naleŜy zaliczyć do bardzo
udanych. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami priorytetem dla Grupy było zwiększanie rentowności,
co zaowocowało osiągnięciem wzrostu rentowności brutto na sprzedaŜy z 25,8% w I kwartale 2009 do 28,9%
w analizowanym okresie. Grupa osiągnęła zysk netto w wysokości 2,4 mln złotych wobec 2,4 mln straty netto
w I kwartale 2009.
Wśród czynników zewnętrznych wpływających na rentowność naleŜy wymienić pozytywne trendy cenowe na
rynku surowca mięsnego, umocnienie się złotego w stosunku do EUR, mające bezpośredni wpływ na spadek
cen zakupu opakowań i dodatków funkcjonalnych. Od I kwartału obowiązują takŜe niŜsze, wynegocjowane
kontraktowe ceny opakowań.
Z perspektywy czynników wewnętrznych wpływających na rentowność naleŜy wymienić utrzymywanie
dyscypliny kosztowej i działania w sferze handlowej polegające na stopniowym eliminowaniu nierentownych
pozycji asortymentowych, kontraktów i klientów.
Na poziomie przychodów Grupa zanotowała spadek o 3,7% osiągając wartość 63,6 mln złotych. Zaznaczenia
wymaga fakt, Ŝe w ramach portfela segmentowego Grupy zarysowały się róŜnice w osiągniętej dynamice
przychodów. Segment pet-food zanotował wzrost o 5,4% osiągając jednocześnie najwyŜszą rentowność brutto
na sprzedaŜy tj. 32,5%. Wzrost o 3,7% zanotował takŜe segment przetworów. Segmenty pasztetów i konserw
oraz dań gotowych odnotowały spadek przychodów, wynikający zarówno z pewnego spadku popytu
konsumenckiego oraz agresywnych działań konkurencji, jak i świadomych działań Grupy w sferze handlowej,
o których mowa wyŜej oraz dodatkowo wzmocnieniu działań windykacyjnych.
Wśród najistotniejszych działań Zarządu w I kwartale, wpływających na wyniki przyszłych okresów, naleŜy
wymienić:
· zakończenie prac nad trzyletnią Strategią Grupy Kapitałowej MISPOL, która w kwietniu br. uzyskała
pozytywną opinię Rady Nadzorczej
· rozpoczęcie inwestycji w zwiększenie mocy produkcyjnych karmy mokrej w Polsce i Czechach docelowo
skutkujące wzrostem mocy o 40%
sa jednak inni akcjonariusze mispola ale widac ze jest nas malo i b.dobrze jutkiewicz przejmuje mispola sprowadza swoich ludzi z b. hoopa do spolki. zmienil prezesa.kompetentna kobieta.nowy zespol i od razu duzo lepsze wyniki.wchodza mocniej w segment karmy dla zwierzat.mam perelke i nie puszcze.pozdro
sa pierwsze szczegoly strategii mispola-polaczenie z makaronami/parytet 13-10 //docelowo chca wkupic cale pbb/4mln akcji/.produkty i znaki ''tenczynek''plus produkcja z ''gardenau''/1.1 mln akcji/-jesli sie to powiedzie i scali kierunek jest jeden.byly hoop jutkiewicza to maly pikus w porownaniu z tym co tu powstaje-to bedzie potega-na miejscu maspeksa i agros novy nie spalbym spokojnie/pozdro
spolka podjezdza pod swoj lokalny szczyt chyba na 7.7-sad przylkepal emisje chyba dla pmb-ale dlaczego przy tym parytecie nie rosna makarony pl.rodzi sie grupa spozywcza ktorej co niektorzy niezauwazaja lub niedoceniaja-ale kurs juz sie dalej wybija nie czekajac na spoznialskich-farewell or praszczajtie
po ujawnieniu sie w akcjonariacie bakallandu-4 procent-nawet nie zgaduje jaki jest aktualnie free float-papieru w wolnym jest b,malo.a ze rodzi sie rekin w branzy to wiadomo-ale co niektorzy dlej czekaja
Dnia 2011-01-07 o godz. 08:50 ~kris b napisał(a):
> po ujawnieniu sie w akcjonariacie bakallandu-4
> procent-nawet nie zgaduje jaki jest aktualnie free
> float-papieru w wolnym jest b,malo.a ze rodzi sie rekin w
> branzy to wiadomo-ale co niektorzy dlej czekaja
To dlaczego Panie Krzysztofie, chce Pan sprzedać Litwinom?
No wyszło szydło z worka: transkacji z Makaronami nie będzie a jeszcze grupa białostocka chce oszukać mniejszościowych i wziąć 8,80 a nam pozostaje cieszyć się 7,20, o ile Litwini będą jeszcze dokupować. Ta prezes od początku mi się nie podobała. Cały czas tylko obiecywała, że już za miesiąc już za 3 miesiące będą nowe produkty, będą zyski, będą komunikaty dla inwestorów. A co dostajemy? Wyniki dużo gorsze od konkurencji, spadki sprzedaży, kiedy konkurencja dynamicznie rośnie, zero nowych produktów. Dodatkowo strategia, na którą czekalismy ponad pół roku, która mówi, żeby rezygnować z dań gotowych, na których firma najwięcej zarobiła w 2010 roku no i co chwila komunikaty o transakcjach, umowach itd, ktore okazuja sie tylko manipulacją. Miała być fuzja z Makaronami, nie będzie. Miał być wzrost wartości, nie będzie. Miało byc przejęcie PMB nie będzie. Ta Prezes powinna być oskarzona o manipulowanie kursem. Przeciez widać teraz czarno na bialym, ze umowy i komunikacy dotyczace PMB i Makaronów to były tylko zrobione po to, żeby oszukać mniejszościowych, żeby sie nie zapisali w wezwaniu, żeby grupa bialostocka mogla dostac 8,80 pod stolem. Przy okazji to przeciez tez ta sama grupa bialostocka sprzedala Mispolowi akcje PMB i to po 6,60, a dwa tygodnie pozniej sprzedaja po 8,80. Gdzie jest KNF? Gdzie jest SII?
do mana-chyba kolego mnie z kims mylisz-jestem zwyklym drobnym inwestorem jak wy z 10 letnim stazem.mam spolki rozne.w tym mispol ale tez np.polna eni introl.pamapol i inne-i na ich watkach dziele sie uwagami-kazdy ma do tego prawo.naganiaczem na pewno nie jestem-niech kazdy sam ulkada sam strategie.wg mnie-bedzie jednak 2 wezwanie na mispol pezez litwinow-po cenie wyzszej.przekupia grupe bialostocka-i beda rzadzili w spolce.oczywiscie jutkiewisc grubo zarobi bo bral sr.5 zl-ale straci spolke ktora moze byc potega na rynku spozywczym-chyba ze wymysli nowa strategie obrony.po wejsciu dodatkowo do akcjonariatu bakallandu akcji w wolnym obrocie jest b.malo.
nie wiedzialem ze bede robil za jasnowidza-wczoraj napisalem posta ze scenariuszem ktory sie sprawdzil po 1 dniu-litwini przekupili grupe bialostocka i bedzie drugie wezwanie-po tej cenie ludzie oddadza-jutkiewicz mimi ze zarobi straci mispol-
Możecie podać skąd macie te informacjie np. że niebędzie połączenia z Makaronami , drugie wezwanie po 8,80zł , niebędzie połączenia z PMB itd.
Podajcie prosze źródło informacji.
NDX Energija gotowy zapłacić 8,8 zł za akcje. Szykuje się kolejne wezwanie.
Grupa białostocka podpisała list intencyjny. Dużego holdingu spożywczego nie będzie, ale plan fuzji Mispolu i Makaronów nie upadł.
Pierwsze dni stycznia, Białystok. Przedstawiciele litewskiego funduszu NDX Energija, który ma 15 proc. akcji Mispolu, spotykają się z przedstawicielami tzw. grupy białostockiej, która kontroluje blisko 40 proc. Podpisują list intencyjny, który zakłada, że NDX odkupi papiery po 8,8 zł za sztukę (piątkowy kurs to 7,45 zł). To kolejny zwrot w trwającej od kilku miesięcy grze o producenta karmy dla zwierząt, dań gotowych, pasztetów i konserw mięsnych.
"PB" udało się ustalić, że list intencyjny dotyczy wszystkich papierów będących w rękach grupy białostockiej, czyli 6,8 mln akcji (38 proc. w kapitale). Ostateczna umowa ma zostać zawarta do 15 stycznia.
Jak mogłaby wyglądać transakcja? Najbardziej prawdopodobne wydaje się ogłoszenie przez NDX wezwania na tyle akcji, by fundusz osiągnął min. 66 proc. głosów (nasi rozmówcy są zgodni co do tego, że zależy mu na pakiecie kontrolnym). Gdyby faktycznie doszło do ogłoszenia wezwania z ceną 8,8 zł, fundusz musiałby dopłacić po 1,6 zł tym, którzy sprzedali mu akcje w listopadowym wezwaniu (wtedy cena wyniosła 7,2 zł). Wyrównanie nakazuje prawo.
Nasi rozmówcy niejasno wskazują jednak na możliwość przeprowadzenia "pośredniego" przejęcia. Miałoby to dać sposobność do zróżnicowania ceny dla białostoczan i dla pozostałych inwestorów.
kurs ma gdzies wasze utyskiwania-zamkniecie najwyzsze od wielu miesiecy-technicznie sygnal kupna.do mana-kolego nie musisz czytac moich postow ani miec mispola-ja go mam i wiem dlaczego.podaje tylko ssprawdzaslne na espi infa .litwini placa grupie bialostockiej po 8.8-i wg ciebie sa pewnie durniami.powiem tobie wiecej-aby wykurzyc jutkiewicza dadza mu super premie np po 10 zl- i osiagna cel-jutkiewicz straci mispol ale skasuje na nim 100 pr.zysku.ty stoj na peronie i sie patrz i rozwijaj pajeczyne spiskow
krisie b: jeśli jesteś inwestorem a nie Panem Krzysztofem z Białegostoku, to nie powinienes miec problemu z moim (jak mi sie wydawalo) niewinnym komentarzem. A tak przy okazji tez jestem zapakowany w Mispola, tylko jak patrze na kurs Mieszka, to wolalbym, zeby jednak byla fuzja z Makaronami, a Litwini niech kupuja ale za 18.80 polaczona spolke - bo pewnie tyle by kosztowala, gdyby polaczyc te dwie fajne firmy. A jak Litwini sa napaleni, to pewnie by zaplacili premie za wiekszy podmiot. No ale coz. Zaakceptuje tez 8,80.
krisie b: jeśli jesteś inwestorem a nie Panem Krzysztofem z Białegostoku, to nie powinienes miec problemu z moim (jak mi sie wydawalo) niewinnym komentarzem. A tak przy okazji tez jestem zapakowany w Mispola, tylko jak patrze na wyniki Mieszka, to wolalbym, zeby jednak byla fuzja z Makaronami, a Litwini niech kupuja ale za 18.80 polaczona spolke - bo pewnie tyle by kosztowala, gdyby polaczyc te dwie fajne firmy. A jak Litwini sa napaleni, to pewnie by zaplacili premie za wiekszy podmiot. No ale coz. Zaakceptuje tez 8,80.
czyli nasza kolezanka ana miala racje-wkracza do akcji knf.ladny szwindel w tej grupie bialostockiej.dzis info ze jutkiewicz odda w wezwaniu-czyli sie poddaje ale skasuje ladny zysk.ale pytanie-jak litwini chca tylko 66pr.to co z reszta-spolka zostalalaby na gpw ale ie wiadomo co fuzja z pmb i makaronami-jesli to aktualne to ja zostaje/pozdro
konia z rzedem temu co powie co teraz wlasciwie z mispolem-cena makaronow zrownala sie z mispolem-wiec parytet wymiany mozna wyrzucic do kosza.co dalej z pmb-na ich stronach nie ma dementi-nowa cena 8.8-opiera sie tylko na spekulacjach dziennikarskich-nie wiem co o tym sadzic ale jedno jest pewne-liwini nie odpuszcza tej spolki
przecierz jasno z komunikatow wynika ze pmb bedzie przejete . makarony jak narazie nie .spekulacje prasowe ze litwini nie chca tego a jutka tamtego a grupa bialostocka chcialaby to ,sa to gry negocjacyjne miedzy zainteresowanymi mispolem . ktore bardzo dobrze sluza kursowi . jak narazie arkusz jest czyszczony skrupulatnie juz nawet co by sie wydawalo ze sa mocnymi rekami puszczaja . oj bedzie sie dzialo bez wodotrysku tu sie nie obejdzie :).powodzenia i pozdrawiam twardo jajecznych :)
kurs sie troche cofa przy minimalnych obrotach -widac ze rynek jest nieufny.podobno 15 ma byc list intecyjny litwinow z grupa bialostocka.jutkiewicz cicho siedzi i nawet nie probuje sie bronic.ciekawe co z tego wyniknie.widac po zleceniach ze akcji jest jak kot naplakal/pozdro
chyba nie ma co liczyć na uczciwość tych ludzi. Na pewno gdzieś wyciągają kasę na boku, żeby wydrenowac spółke przed Litwinami, a pani prezes podobno (gdzies ktos to pisal) jest w zwiazku intymnym z glowa calej grupy bialostockiej. Pewnie jest tam ona tylko po to, zeby przypilnowac, zeby papiery dobre byly, a kasa w kieszeni Smolarczyka.
A my akcjonariusze maluczcy zarabiajmy na innych spolkach :(