• Spekulacja Autor: ~Pedro [82.177.188.*]
    Intryguje mnie, jak wygląda mechanizm takiej spekulacji, z jaką mamy do czynienia na Polreście i w jaki sposób zarabiają na niej ci, którzy ją montują? Nie ulega dla mnie wątpliwości, że grupa, która to robi musi wyłożyć sporo kasy, żeby sztucznie napompować kurs. Z kolei gwałtowny wzrost kursu przykuwa uwagę postronnych obserwatorów. Na zaintrygowanych obserwatorów, na różnych forach dyskusyjnych, już czyhają tzw. "naganiacze", którzy mają "pewne" informacje o potężnym inwestorze, który lada moment się ujawni, co spowoduje dalszy wzrost kursu o 100%, 200%, 500%. Naiwni kupują, a organizatorzy spekulacji sprzedają i zarabiają. Ale przecież tych naiwnych musiałoby być całe mrowie, żeby organizatorom zwróciły się koszty i jeszcze zarobili. Czy rzeczywiście jest ich tak wielu? Oczywiście jakaś część postronnych obserwatorów też może zarobić; wystarczy, że się wstrzelą z momentem kupna i sprzedaży. Ale jest to trudne. Na tym forum pisali, ci którzy kupowali: ~Kazik, ~bobik szuler, ~Kompan, ~nieogar i inni. Z kolei naganiaczem jest ~krakus (akurat dość prymitywnym, obserwowałem już naganiaczy bardziej wyrafinowanych). Ciekawe, czy taki naganiacz ma jakąś prowizję od organizatorów, czy wystarczy mu wiedza o początku i końcu operacji, co daje możliwość zarobku? Czy operacja jest z góry zaplanowana od początku do końca, czy w jej trakcie następują jakieś korekty? (np. przedłużenie o kolejny dzień). I wreszcie co na to KNF? Czy są tam jakieś służby, które to obserwują i reagują, czy żywioł jest poza kontrolą, a ewentualne reakcje KNF są post factum?

Temat niezwykle ciekawy. Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia, to zapraszam do podzielenia się.
  • Re: Spekulacja Autor: ~krakus [91.94.107.*]
    no coment za prymitywizm...........ale i tak cie lubię
  • Re: Spekulacja Autor: ~tony [85.181.213.*]
    sluhaj, Pedro, ladnie to wszytsko opisales ale to chyba przerost formy na dtrescia. popatrz soebi na oborty z kilku ostatnich dni. to prost mechanizm. nie bylo plynnosci, ktos polozyljakies 700 tys na spoleczke. zaciela sie kilk arazy przze to w jedna sesje i urosla ze 37 proc.. biorac pod uwage ze najweicej zlecen sprezdazy jest w okolicy obecnej ceny, to kiedy cena oscylowalo w okolicach 55 groszy, ktos mogl wydac 500 tys na akcje ktore kosztowaly maksymaleni ze 65 groszy a rezste czyli 200 tys na akcje o wyzszych ceanch, bo rynek nei nadzal. wiec podbil 7mionma stowkami kurs o 40 proc, nie kupujac wyzej niz powiedzmy plus 20 proc. biorac pod uwage ze bydlo sie nabralo i nastpenego dnia rano stalo pelno zlecen kupna, w tym wiele PKC opierodlil soje akcje tym baranom p jakies 75 do 85 groszy zarabaijac na tym minimum ze 100 tys netto, prawdopodbnie wiecje troche ale nie mam sily liczyc. poza tm bardzo proawdopodoben jest ze zbieral po cenei 55 gr przez kilk atygodni, miesiecy. mogl nawet zbierac po cenei 65 gr. wiekszoc obortu rankiem ( nastepujacym po dniu w kt byl duzy wzrost) bylo od jednego kolesia. bylo to kilka pakietow. wyjaebl cih spokojnie na 200 tys wrzucajc nie wiecej niz milion.moglo by nawet wrzucone 600 tys. powinno wystarfzy na tkaim gniocoe
    . na GPW mozna robci duza kase dysponujac stosunkowo malym kapitalem. rzedu milion zloty. wystarcyz tylko troche jaj i dorbe wyszukiwanei gniotow :)
    pozdro pedro. czekam na komentarz
  • Re: Spekulacja Autor: ~Pedro [82.177.188.*]
    Opisałeś to bardzo detalicznie; ja nie jestem aż tak biegły w tych sprawach. To, co napisałeś potwierdza moje przypuszczenia, że clou całej spekulacji tkwi w tym, że "bydło się nabiera" (jak ty to nazwałeś), co ja nazwałem "naiwni kupowali". Przyznaję, że twoje określenie ma większą siłę wyrazu, niż moje.

Upierałbym się jednak przy twierdzeniu, że operacja nie polega tylko na prostym składaniu zleceń i czekaniu na efekty. Moim zdaniem działalność tzw. naganiaczy na różnych forach dyskusyjnych w istotny sposób wspiera "nabieranie bydła". Być może są i inne działania wspierające, np. jakieś artykuły w prasie, ale osobiście nie zaobserwowałem.

Z drugiej strony, jak przytomnie zauważył ~OBSERWATOR na tym forum, to nie jest żadna spekulacja, tylko po prostu wolny rynek. Może i tak.
    przepraszam jesli wyrazilem sie dosc dosadnie ale smieszy mnie zachowanie wielu uczestnikow forum, ktorzy probuja dalej nabierac naiwnych gdyz sami kupili i teraz placaz po stracie. wiele lata inwestuje. takie zachowania jak polrest byly w ciagu ostatncih dwoch lat widoczne na wielu spolkach. na polrescie sam zarobilem. kupilem go jakies 3 miesaice temu, moze dwa. takie spolki zawsze rosna na spekulacji. kolejnym moim typem jest ampli. tam powinna byc zawrotna predkosc juz niedlugo. jesli chodzi o wyraznie bydlo, to jeszcze raz podkreslam iz odnosi sie ono do naganiaczy ktorzy denerwuja mnie gdyz sami dali sie nabrac i teraz dzialaja nabierajac na swoj eakcje oczywsici edzialaja na nizszym poziomie niz koles ktory zrobil spekulacje np milionem zloty. Twoje okreslenie "naiwni gracze " bardziej mi sie kojarzy z teoria gier badz teoira market microstructure gdzie mowi sie o poinofrmowanym i nie poinformowanym traderze :) niestety niepoinformowani czesto nie sa w stanei pogodzic sie ze strata - to bydlo po porstu, gdyz prowokuja innych na akcje jak padlina. jelsi chodzi o naganianaie na forum i ogloszenia w prasie to czasmai sie zdarzaja ale nie przy polrescie . to byla operacja na mala skale za milion zloty. cala ta kwestia spekulacji to dobry temat na glesbez badania. jesli chodzi o klaskye to polecam literature o tulipomanii w 16 wieku :)
    no i zapraszam na ampli :) moze niektorym sie uda odrobic straty :) na polrescie to juz koniec.
    acha, jescz ejedno. ten rynek nie jest wolnym rynkiem. mamy nowoczesna forme niewolnictwa w ktorym istneije wolnsoc osobista ale bariera jest brak kapitalu. istnieja frykcje. nawet jesli jednostki wybitne sa w stanie zdobyc duzy kapital jest to bardzo rzadkie i nietrwale, w stosunku do rowzoju gospodarki. alej mam y tkai kapital centralny :) tworza go ludzei z gruybm portfelem i fundusze ktore robia genranei co chca. wazen zeby wieziec kiedy sie podlaczac to i tak lepsze niz 19sto wieczna manufakutra :)
    pozdrawiam
  • Re: Spekulacja Autor: ~Pedro [82.177.188.*]
    Bańka tulipanowa, którą przywołujesz, to jednak trochę inny przypadek. Ale w jednym jest podobna do Polrestu (i innych tego typu przypadków). Mianowicie zdarza się, że wskutek różnych manipulacj, nagle coś zawładnie masową wyobraźnią. Jeśli jest dostatecznie dużo ludzi, którzy są w stanie uwierzyć w totalną bzdurę, to sprytny manipulator czerpie z tego duże korzyści. Klinicznym tego przykładem jest bzdurne twierdzenie, jakoby działalność przemysłowa człowieka miała wpływ na cykle klimatyczne naszej planety. Przecież manipulaturatorów jest tu może kilkuset (IPCC), może kilka tysięcy, a nabierają się na to miliardy ludzi. To dopiero manipulacja! Polrest przy tym to mikroskopijny pikuś. A zagrażająca naszej cywilizacji dziura ozonowa, która czystym zbiegiem okoliczności, pojawiła się dokładnie wtedy, kiedy kończył się okres ochrony patentowej na freon. Też pięknie rozegrane.

A wracając do giełdy. Moim zdaniem, to nie jest jednak gra losowa; ma racjonalne podstawy. Spółki się rozwijają, ich wartość rośnie - inwestorzy zarabiają. Oczywiście jak zawsze, gdy w grę wchodzą pieniądze, zaczyna się też manipulowanie i spekulowanie. Końcowy efekt, to mieszanka różnych czynników. Dlatego jest tak trudny do przewidzenia. Śmieszą mnie ci, którzy uważają, że posiedli wiedzę tajemną i piszą mądre książki, jak skutecznie inwestować na goełdzie. Przecież, gdyby taką wiedzę posiedli, to nie musieliby zarabiać na życie pisaniem książek.

Jeśli chodzi o twój typ: Ampli, to być może spróbuję.

Pozdowienia
[x]
POLREST 487,50% 0,47 2016-02-04 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.